Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 7

CISLO

49

7. DECEMBER  1999 4,50-Sk

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Zasadzuju sa za udrzanie regionalnych zeleznic

Brezno (r) - V pondelok 29. novembra sa na pode Mestskeho uradu v Brezne na zaklade schvaleneho harmonogramu prac na pripravu a propagaciu turistickych produktov na trati Jesenske - Rimavska Sobota - Tisovec - Brezno stretli clenovia koordinacnej skupiny. Pozvanie na ich zasadnutie prijali aj zastupcovia statnej spravy a samospravy z oblasti, ktore Rudohorska rozvojova spolocnost zahrna.

h9949a.jpg (20931 bytes)

Vo vyhlaseni, ktore na zaver prijali, konstatuju: " V roku 1995 vznikla v Rudohori iniciativa predstavitelov samosprav a zastupcov predstavitelov ZSR, ktorej cielom bolo zachovanie regionalnych zeleznic. V roku 1997 z tejto iniciativy vzniklo zdruzenie (rozvojova agentura) - Rudohorska rozvojova spolocnost. Jej cielom je revitalizacia zeleznic a trvalo udrzatelny rozvoj vidieckych oblasti Rudohoria - uzemia siedmich okresov (Brezno, Detva, Lucenec, Poltar, R. Sobota, Revuca a Roznava).

Udrzanie regionalnych zeleznic ma pre obcanov tohto regionu nenahraditelny vyznam - udrziava ich kvalitu zivota, umoznuje dostupnost sluzieb a zamestnania, zabezpecuje aj zamestnanost a ma environmentalny vyznam, pretoze je omnoho ekologickejsia nez cestna a setrnejsia k zachovalej prirode a prirodnym krasam Rudohoria. Prirodne a kulturne dedicstvo po vycerpani rudneho bohatstva Rudohoria je uz jedinym bohatstvom tejto oblasti.

Rudohorska rozvojova spolocnost (RRS) chce svoje ciele realizovat postupnymi krokmi v partnerstve samosprav, miestnej statnej spravy, podnikatelov, obcianskych iniciativ a zastupcov ZSR. Preto prvymi aktivitami boli aj spolocne akcie na jednotlivych tratiach a spolocna prezentacia moznosti turistiky s vyuzitim vlakovych spojeni.

V tomto roku RRS ziskala od Europskej delegatury prostrednictvom NPOA grant vo vyske 13 500 EUR na podporu pripravy a prezentacie konkretnych turistickych produktov, spojenych s dopravou na regionalnych zelezniciach.

Aj tieto aktivity su dokazom, ze miestnemu obyvatelstvu a predstavitelom nie je osud regionalnych zeleznic lahostajny, a ze sa i sami vedia pricinit o zachovanie tohto kulturneho dedicstva a jeho ozivenie.

Anglicki experti, ktori boli napomocni pri rozvinuti spoluprace a partnerstiev, hodnotili cely nas program ako..." mozny zeleny vzor nielen pre ine oblasti Slovenska, ale aj pre ostatne stredoeuropske krajiny a dovolujeme si tvrdit, aj pre krajiny ako je Britania, kde sa prave diskutuje o mikrofrancizingu miestnych zeleznicnych sluzieb."

Ako je z uvedeneho zrejme, program, ktory si vytycila a postupne realizuje RRS, ma v Europe dobru odozvu a doterajsie aktivity a cinnost su pre RRAS dobrym predpokladom vytvorenia idealneho PHARE projektu, avsak za predpokladu podpory i zo strany statu.

Velmi nas vsak zaskocila informacia o pripravovanom moznom uzavreti prevadzky osobnej dopravy na regionalnych tratiach, ktorou sme sa zaoberali na nasom stretnuti dna 29. novembra. Tento uvazovany krok by zmaril cele nase doterajsie patrocne usilie v budovani partnerstva pre rozvoj Rudohoria, ktore je uz sto rokov v upadku, a ktore doteraz nema ziadny oficialny vladny rozvojovy program.

Ostro protestujeme proti tomuto zameru, ktory znamena znizenie kvality zivota miestnych obyvatelov, a zaroven znamena aj likvidaciu nasho programu trvalo udrzatelneho rozvoja vidieckych oblasti Rudohoria, zalozeneho na revitalizacii kulturneho a prirodneho dedicstva, budovaneho na verejno-prospesnom partnerstve zdola, podla principov stanovenych pre podporu z predvstupovych fondov Europskej unie. Ziadame vladu, aby prave naopak, nas projekt podporila a prispela k jeho realizacii."

V duchu humanity

Brezno (r) - V duchu humanity, ochrany ludskeho zivota a dostojnosti cloveka sa v druhy decembrovy den nieslo stretnutie tych, ktori darom svojej krvi pomahaju upevnit zdravie, zachovat zivot a vratit radost. Do klubu Omega Uzemny spolok Slovenskeho Cerveneho kriza v Banskej Bystrici na tento den pozval stodesat bezprispevkovych darcov krvi z Breznianskeho okresu.

Na slavnostnom akte sa zucastnili z Okresneho uzemneho spolku SCK v Brezne MUDr. Frantisek Suranek a Maria Parobekova, primator Brezna a predseda Zdruzenia miest a obci Slovenska Ing. Vladimir Fasko, primarka oddelenia hematologie a transfuziologie Nemocnice s poliklinikou v Brezne MUDr. Anna Maruskova, riaditel Uzemneho spolku SCK v Banskej Bystrici Ivan Sediba a dalsi hostia.h9949b.jpg (24205 bytes)

Po prihovoroch MUDr. F. Suranka a Ing. V. Faska bronzovu Janskeho plaketu prevzalo patdesiatpat darcov, striebornu styridsat a zlatu patnast (Milan Ambroz, Pavol Ambroz, Ondrej Brozman, Branislav Braucok, Pavel Filo, Peter Havas, Stanislav Hvolka, Ivan Javor, Anna Korenova, Jan Kazar, Jan Lunter, Lydia Kotranova, Dusan Molcan, Anna Novakova, Ludmila Skodova).

Atmosferu prijemneho popoludnia dotvarali basne z vlastnej tvorby Marie Strmenovej a piesne dua Eva Bruchackova - Mirka Vetrakova sprevadzane harmonikou. Malym prejavom vdaky tymto obetavym ludom bol slavnostny obed s kolacikmi od Belama a kvetinove i knizne darceky.

 

Zlodej v neobyvanom dome

Neobyvany rodinny dom v Michalovej sa stal obetou vykradaca, ktory z neho povynasal farebny televizor, tri jelenie a osem srncich parohov, vypchateho jastraba, tri obrazy, elektricku vrtacku, rucnu elektricku okruznu pilu, noznice na kvety a rozne druhy alkoholu, vsetko dovedna za 31 150 korun. Majitel domu M. S. z Roznavy prisiel na to, ze ho vykradli predpoludnim 1. decembra, pricom v dome nebol od 1. novembra.

Zbili ho a okradli

Najskor pytali od neho cigaretu a ked povedal, ze nefajci, rozbehli sa za nim. Bili ho pastami, kopali, pricom mu prehladali vrecka a zobrali mobilny telefon, penazenku a igelitovu tasku. Potom usli. Tento pribeh ako z filmu sa stal patdesiatrocnemu K. J. z Brezna, ktoreho v posledny novembrovy piatok o osmej vecer v Prednych Halnach fyzicky napadla skupina piatich Romov.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT