7. DECEMBER 1999 Strana 2

STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

...

Brezno na Vianocnom trhu vo Francuzsku

V dnoch od 3. do 6. decembra sa mesto Brezno na zaklade zmluvy o priatelstve a spolupraci zucastnilo na Vianocnom trhu vo francuzskom meste Meudon. Na tejto medzinarodnej prezentacii partnerskych miest sa prezentovali aj zastupcovia z Belgicka, Polska, Anglicka, Nemecka a z Izraela. Ponuka a predaj vianocnych ozdob, vianocneho peciva a predmetov suvisiacich s Vianocami i breznianska ludova hudba, ktora denne vyhravala na jarmoku i v priestoroch mesta - toto vsetko videli i poculi nastevnici krasneho podujatia v podani nasich ludovych vyrobcov a muzikantov.

Bacuch, Boca od jedneho otca

Na zaklade historickych suvislosti zacali spolupracu obec Bacuch a obce Nizna Boca, Vysna Boca, Maluzina, Kralova Lehota z okresu Liptovsky Mikulas a A-Projekt Liptovsky Hradok. Zo stretnuti, ktore uz v tomto roku prebehli, sa konalo v utorok 30. novembra dalsie v Bacuchu. Predstavitelia obci, zastupca okresu Brezno a zastupca A-Projektu L. Hradok tu zalozili obcianske zdruzenie pod nazvom Ramza. Sidlo tohto obcianskeho zdruzenia je v Niznej Boci. Dalsie pracovne stretnutie bude v roku 2000 v Kralovej Lehote.

Rokovala regionalna rada

V piatok 3. decembra sa v Mestskom urade v Brezne stretli clenovia predsednictva regionalnej rady Zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria. Zaoberali sa ziadostou ZMOSu a jeho sekcie dopravy na Slovensku spravu ciest , ktora sa tyka zabezpecenia financnych prostriedkov na zimnu udrzbu. Prerokovali vyzvu ministerstvu skolstva s cielom neznizovat pocty tried materskych a zakladnych skol bez ohladu na pocet ziakov. Zdoraznili najma problematiku dochadzky z okrajovych do strediskovych obci okresu, ako aj to, ze do uvahy treba brat skolsku dochadzku deti romskeho povodu. Potom prisla na rad opakovana vyzva ZMOSu na naplnenie statneho rozpoctu s moznostou zvysenia podielovych dani na cinnosti samosprav do objemu 9,8 mld. korun, cim sa prispevok zvysi len o inflacny medzirocny koeficient. Ostatnym bodom programu boli navrhy na zmenu cestovneho poriadku na roky 2000-2001, ktore maju starostovia na zaklade pripomienok obcanov pripravit do 10. decembra.

Opytali sme sa za vas

konatela Mestskeho televizneho kanala v Brezne Ing. Petra Batka:

o Ake zmeny pripravujete do roku 2000?

- Zakladny programovy balik ponukany MTK bude obsahovat stanice Markiza, STV 1, STV 2, SAT 1, Eurosport, RTL, VTV, RTL 2, PRO 7, DSF, Viva. Jeho cena sa z patdesiatiach korun mesacne zmeni na sedemdesiat korun mesacne. To preto, ze MTK sa stane platcom DPH, ktora bola zo siestich percent zvysena na dvadsattri percent a ze musi platit nemale sumy Slovenskemu autorskemu zvazu. Ak by tieto neboli odvadzane, hrozi odobratie licencie. K programom, ktore boli vymenovane a ktore patria do zakladneho programoveho balika, bude patrit aj nova slovenska televizna stanica Luna. Nasim zakaznikom bude od pveho roka k dispozicii aj tzv. rozsireny programovy balik, ktory bude pozostavat zo stanic Max 1 a Super Max, ktore su v ceskom jazyku a zo stanice TV 5 a hudobnej Viva 2. Mesacny poplatok za rozsireny programovy balik bude osemdesiat korun. Po prerobeni a posilneni tras bude tento programovy balik doplneny o dalsie stanice.

Co zistila "soika"

Pracovnici inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj nevynechali tohtorocny Ondrejsky jarmok v Brezne a vo stvrtok a v piatok tu prekontrolovali dvadsattri prevadzkovych jednotiek, z toho trinast stankov s obcerstvenim a desat s textilom. V obcerstvovacich stankoch z patnastich nakupov bolo jedenast predrazenych, co predstavuje 73,3 percenta a vyska predrazenia na sto korun z hodnoty nakupov tri koruny dvadsat halierov. V desiatich textilnych stankoch pozastavili predaj 47 druhov tovaru za 189 360 korun, spisali dve oznamenia o zacati spravneho konania a ulozili dvadsat blokovych pokut za 20 000 korun. V jednom pripade vydali prikaz na likvidaciu dvoch druhov tovaru v hodnote 336,90 koruny (husacia pecen, sekana, ktore boli zmrazene a so zmenenou farbou).

V stanku s obcerstvenim podnikatela K. A. z Topolcian boli dva kontrolne nakupy v hodnote 36,80 predrazene o tri koruny dvasat halierov nedodrzanim hmotnosti parkov. Pri styroch druhoch tovaru chybali cenovky s oznacenim hmotnosti. Dva nakupy za 74,10 koruny v stanku podnikatela M. M. zo Zvolena predrazili o styri koruny patdesiat halierov. Stalo sa tak nedodrzanim miery tuzemskeho rumu a hmotnosti pecenej klobasy. V stanku s textilom podnikatela V. L. z Cakajoviec kontrolori zistili kvalitativne nedostatky pri jednom druhu tovaru (diera na klope vrecka), styrom druhom za 8200 korun chybali symboly na osetrovanie, pri styroch druhoch textilnych vyrobkov za 15 500 korun nebol vyznaceny graficky symbol bubnovej susicky. V textilnom stanku M. T. z Banskej Bystrice zistili, ze styrom druhom tovaru v hodnote 21 300 korun chybali symboly na osetrovanie a nebolo uvedene materialove zlozenie.

Z novembroveho zapisnika mestskej policie vyberame

Prichyteni pri kradeziach

V predajni Satel na Mazornikove 4. novembra desat minut po desiatej pri kradezi flase whisky za 461 korun prichytili S. G. z Bacucha. Pretoze zlodej odmietol zaplatit blokovu pokutu, pripad postupili na riesenie okresnemu uradu. V Sateli 12. novembra podvecer kradla aj A. S. z Brezna, ktora si odtial odnasala vodku za 93,10, za co zaplatila blokovu pokutu. Do tretice v tomto obchode 17. novembra o tristvrte na jedenast sarapatil aj M. C. z Telgartu, uchmatol tu plechovku ryb a ani toto sa neobislo bez blokovej pokuty. Bravcovy bocik bez zaplatenia z obchodneho domu 5. novembra o pol jedenastej chcela odniest A. G. z Cierneho Balogu, M. O. z Polomky 12. novembra pat minut po desiatej tu uchmatla tovar za 49,20 a obe zaplatili blokovu pokutu. Za kradez cokolady za 63,60 v tomto obchode ju odmietol zaplatit M. S. z Benusa, a tak bude jeho pripad rieseny v okresnom urade. V dome potravin mali skodnu 11. novembra o desiatej hodine, kedy blokovu pokutu za kradez palenky zaplatil K. S. z Cierneho Balogu. Z Ondrejskeho jarmoku vyhnuc sa plateniu 4300 korun za kozuch odchadzal M. S. z Cierneho Balogu, trestu vsak neusiel.

Bicyklista na zemi

Na zaklade telefonickeho oznamenia policajna hliadka 6. novembra o stvrt na dvanast v noci vystartovala na Sturovu ulicu, kde vedla bicykla lezal muz. Privolali sanitku, ktora ho odviezla do nemocnice na osetrenie.

Vraky a nepojazdne vozidla

Pocas novembra hliadky objavili v meste i na Mazornikove niekolko vrakov a nepojazdnych vozidiel. Majitelov upozornili, aby ich do stanoveneho terminu z verejnych priestranstiev odstranili.

Exhibicionista

Z internatu na Banisku 14. novembra desat minut pred 17. hodinou oznamili, ze pred jednou studentkou sa na autobusovej zastavke pod Horkou obnazoval neznamy muz. Hliadke sa ho vsak nepodarilo chytit.

Asistencia pri exekuciach

Clenovia mestskej policie pocas mesiaca asistovali pri troch exekuciach a delozovani neplaticov za byty, ktorych prestahovali do nahradnych priestorov.

Zraneni bezdomovci

Podvecer 19. novembra privolali hliadku na Tisovsku cestu k zranenemu bezdomovcovi O. L. Sanitka RZP ho potom previezla do nemocnice. Z Ondrejskeho jarmoku 26. novembra vecer odvazala alkoholom potrundzeneho a na zemi leziaceho dalsieho bezdomovca J. M.

Bitka v pivarni

O pol druhej popoludni 27. novembra sa strhla bitka v pivarni na Chalupkovej ulici, kde sa medzi sebou pobili traja muzi. Hliadka zariadila ich prevoz na osetrenie v nemocnici a pripad postupili Policajnemu zboru.

Maju podmienku a kradli

O pol deviatej 29. novembra prichytili pri kradezi v predajni Satel na Mazornikove dvoch pachatelov z Banskej Bystrice a zo Stozku. Pretoze obaja su v podmienecnom treste, predviedli ich ny vysetrenie prislusnikom Policajneho zboru.

Na pomoc Ciernohronskej zeleznicke

h9949c.jpg (19192 bytes)V piatok 3. decembra podvecer v Kulturnom dome v Podbrezovej odstartovali seriu beneficnych koncertov na pomoc Ciernohronskej zeleznicke. Usporiadatelmi tohto podujatia su detsky folklorny subor Klasok z Podbrezovej, Mestske kulturne stredisko v Brezne v spolupraci s Obecnym uradom v Podbrezovej, obcami Mikroregionu Cierny Hron a Vidieckou rozvojovou aktivitou Vydra.

Preco potrebuje zeleznicka pomoc? V sucasnosti ju vlastni a prevadzkuje Mikroregion Cierny Hron, kedze povodny vlastnik a prevadzkovatel - statny Fond deti a mladeze v Bratislave zeleznicku v roku 1994 z financnych dovodov zatvoril, ponukol ju do spravy tohto mikroregionu. Sucastou ponuky bol aj prislub financnych dotacii vo vyske asi 0,5 miliona korun rocne v obdobi desiatich rokov. Zeleznicku obce dostali, financie vsak uz nie, a tak uz pat rokov bojuje o prezitie. Prvym oktobrom tohto roka prepustili vsetkych zamestnancov a zivot zeleznicky opat zavisi len od dobrovolnikov. Vsetkym, ktorym nie je lahostajny osud tejto kulturno-historickej pamiatky a turistickej atrakcie nasho regionu a ktori si praju, aby prveho maja opat masinka vysla, su urcene tieto beneficne koncerty. Druhy bude 10. decembra v Mestskom dome kultury v Brezne a treti 5. januara v Kulturnom dome v Ciernom Balogu so zaciatkom o 18. hodine.


STRANA :1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT