20. MAREC 2001 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rozpravkove vretienko

Sedemnast zakladnych skol Breznianskeho okresu sa vo stvrtok 15. marca zucastnilo v Zakladnej skole K. Raposa na Skolskej ulici v Brezne na okresnom kole Rozpravkoveho vretienka. Dvadsatpat ziakov sutazilo vo dvoch kategoriach, pricom z tej prvej do krajskeho kola (21. marca v Kokave nad Rimavicou) postupuju Ivana Trnavska (P. Polhora), Kristina Sipulova (Telgart), nahradnickami su Martina Benedekova (Valaska) a Alenka Simanova (Helpa). Osobitnu cenu porota udelila Katke Racakovej z Lomu nad Rimavicou. Z druhej kategorie do krajskeho kola postupuju Andrea Sycova (Pohorela), Andrea Vlckova (P. Polhora), nahradnickou je Kristinka Vagadayova z Pionierskej 2. Postupujuci dostali diplomy a knihy od miestneho odboru Matice slovenskej.

Monitorovanie kacic na Hrone

V nedelu 11. marca popoludni clenovia ZO SZOPK Brezno monitorovali vyskyt kacic na Hrone. V useku od mostika na Cipkovom nabrezi po koniec Stvrte Ladislava Novomeskeho napocitali 58 kusov. V tomto obdobi sa kacice zacinaju parit. Hniezdo stavia samica sama na tichom a suchom mieste, najcastejsie na zemi, niekedy i daleko od vody, ale tiez na stromoch. Je vystlane steblami, listami, drobnymi konarikmi a prachovym perim. Samica znasa obvykle 9 - 13 jasnozelenozltych vajicok, na ktorych sedi sama 22 - 26 dni. Vyliahnute kacicky su den v hniezde a potom ich kacica odvadza na vodu. Zivia sa roznymi semenami, vyhonkami, travou, tiez zbieraju potravu na hladine, lovia hmyz a cerviky. Ak sa rozhodnete prikrmovat ich, robte tak neskoro popoludni, najlepsie vzdy v tom istom case, a to kuchynskymi odpadkami, otrubami, ryzou, srotom, kukuricou a pod. Pri hniezdeni ich neruste! Medzi ich nepriatelov patri najma liska, tchor, lasica, potkan, ale aj vrana, z dravcov jastrab a v neposlednom rade clovek. Ochrancov prirody na ich vychadzke zarazilo mnozstvo odpadkov, ktore miznuci sneh odkryl na brehoch Hrona (najviac pri byvalom Labuzniku). Kto je povodcom tychto odpadkov? Kto ich odstrani?

Sto jarnych kilometrov

Dvadsiateho marca popoludni sme zaznamenali jarnu rovnodennost. Priroda sa prebudza zo zimneho spanku a postupne zacne hrat vsetkymi farbami. Zo zimneho spanku sa prebudzaju aj nase unavene tela, ktorym treba dopriat viacej pohybu. Jednou z moznosti je aj akcia Sto jarnych kilometrov, ktoru kazdorocne organizuje Klub slovenskych turistov - odbor turistiky MSK Brezno. Nevahajte a v sobotu 24. marca pridte na otvorenie akcie Sto jarnych kilometrov, zraz je o 9. hodine na namesti v Brezne.


Prijal ho podpredseda vlady

Podpredseda vlady Ivan Miklos vyhlasil druhy rocnik sutaze studentov strednych a vysokych skol o najlepsiu esej na temu Vzdelanie ma hodnotu. Ma mat aj cenu? Podtitul sutaze znel Co stracame a co ziskavame takzvanym bezplatnym skolstvom a ako to riesit?

Dvoma pracami sa do sutaze prihlasilo aj Stredne odborne uciliste strojarske v Brezne a do uzsieho finale spomedzi vyse 500 zucastnenych postupil ziak nadstavboveho studia Peter Vlcek s pracou pod vedenim vyucujucej Mgr. Daniely Klimentovej. Autora, ktory bol z okresu Brezno jedinym uspesnym pisatelom, v sprievode riaditela ucilista Ing. Jozefa Dudasa v Urade vlady SR osobne prijal Ivan Miklos. O postrehoch z tohto prijatia nam Peter Vlcek povedal:
- Bol som rad, ze prave moja praca zaujala porotu zlozenu z najuznavanejsich slovenskych ekonomov. Prijatie zacalo recepciou v Miestodrzitelskom palaci, po nej nasledovalo vyhlasenie vysledkov a na zaver ziva diskusia. Podpredseda vlady odpovedal na otazky ziakov tykajuce sa eseji, ale aj jeho sukromneho zivota. Cela akcia bola medializovana a uviedol ju Milos Buban, ktory aj mne polozil otazku, ci ma vyznam investovat financne prostriedky do vzdelania a ci su potrebne zmeny v systeme skolstva. Vitazne prace a prace ostatnych zucastnenych budu knizne publikovane v spolupraci so sponzormi akcie. Najviac na mna zaposobila komorna atmosfera v sale, v ktorej hral orchester, a bezprostredny kontakt s predstavitelom vlady. Toto podujatie ostane dlho v mojej mysli, pretoze v zivote je malo takychto prilezitosti.

Co zistila "soika"

Stodvanast skontrolovanych prevadzkovych jednotiek, sedemdesiatosem kontrolnych nakupov, styridsatjeden predrazeni, t. j. 52,6 percenta. Vyska predrazenia na sto korun z hodnoty vsetkych nakupov dve koruny. Taka je bilancia pracovnikov Inspektoratu Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj v deviatom a desiatom tyzdni.

Nedostatky v kvalite, informacnych povinnostiach a nedodrzanie zakona o technickych poziadavkach na vyrobky o posudzovani zhody zistili v 55 prevadzkovych jednotkach pri 1039 druhoch tovaru za 15 119 186 korun. V dvanastich pripadoch dali prikaz na likvidaciu dvadsiatich troch druhov tovaru za 5778,10 koruny. Spisali dvadsatpat oznameni o zacati spravneho konania a ulozili osemdesiatsedem blokovych pokut za 64 800 korun.
V Breznianskom okrese v Cinskom obchode na Ulici CSA v Brezne jednemu druhu tovaru (damska vesta) za 5440 korun chybali symboly na osetrovanie, pri jednom druhu (damske spolocenske saty) za 4200 korun nebol uvedeny symbol materialoveho zlozenia, pri piatich druhoch (damsky plast, spolocenske saty ...) za 57 490 korun nebol vyznaceny graficky symbol bubnovej susicky, pri piatich druhoch (sportova suprava, pulover) za 41 930 korun nebola vyznacena teplota bubnovej susicky a dvom druhom tovaru za 9220 korun chybal symbol cistenia. Dovedna tu skontrolovali strnast druhov tovaru za 118 280 korun.

h0112c.jpg (17234 bytes) Okresna organizacia Slovenskeho polovnickeho zvazu v Brezne pripravila v priestoroch mestskeho domu kultury prehliadku polovnickych trofeji ulovenych v lanskej sezone. Jej navstevnici mohli uplynulu sobotu a nedelu obdivovat 125 jelenich trofeji, 63 srncich, tri diviacie a pat trofeji vlka draveho.

Prednes prozy zaostal za poeziou

Breznianske gymnazium tak ako po ine roky bolo hostitelom sutaze IV. kategorie umeleckeho prednesu poezie a prozy. Sutaz sa uskutocnila v stredu 14. marca za ucasti sedemnastich recitatorov zo strednych skol Breznianskeho okresu. Odborna porota konstatovala velmi slusnu dramaturgicku i recitatorsku uroven v kategorii poezie, naopak prednes prozy zaostaval za poeziou v oboch rovinach. Porota vyzvala recitatorov k zvysenemu "hladacstvu" textov a k lepsej orientacii v nasej i zahranicnej tvorbe, k snahe po originalite, k zaujmu predviest sa...
Clenovia poroty zaroven vyzvali aj ucitelov jazyka slovenskeho k pomoci pri vybere recitatorskych textov, pri prekonavani recitatorskych zaciatkov. Vsetci pritomni ocenili vynikajucu atmosferu podujatia doplnenu potleskom a vzajomnym fandenim si. Do regionalneho kola 18. aprila v Banskej Bystrici, kde sa stretnu sutaziaci okresov Brezno a Banska Bystrica, postupuju (bez urcenia poradia):
poezia: Janka Bubelinyova (obchodna akademia), Magdalena Dzurmanova, Miro Banik (obaja stredne odborne uciliste hutnicke), Katarina Dubinyova (gymnazium), proza: Vladimira Makusova (obchodna akademia), Zuzana Adamekova (stredna priemyselna skola strojnicka), Lenka Tyciakova (stredne odborne uciliste hutnicke), Monika Kovacikova (gymnazium).
Recitatorom drzime palce v nelahkej situacii na regionalnom kole.

Opytali sme sa za vas

primatora Brezna Ing. Vladimira Faska:

o Stale znovu a znovu sa v nasej regionalnej tlaci objavuju staznosti na pracu technickych sluzieb. Kto likviduje odpad z nasho mesta okrem technickych sluzieb? Alebo maju monopol? Su bez konkurencie, a preto ich sluzby su na takej urovni, ako to vyhovuje im a nie obcanom?

- Citatel ma pravdu, ze sa casto objavuju staznosti ani nie tak na pracu technickych sluzieb (TS), ale na jeden z odborov cinnosti - komunalny odpad. V platnom zakone o odpadoch je za odpad zodpovedna obec, ktora musi vytvorit obcanom podmienky na zber a nasledne zabezpecit ich likvidaciu. Tato cinnost vyzaduje mnohe naklady suvisiace so zberom, manipulaciou a ulozenim, resp. likvidaciou tohto odpadu. Mesto Brezno a okolite obce vytvorili v roku 1994 zdruzenie, ktore vybudovalo spolu so zahranicnym investorom skladku odpadu III. stavebnej triedy, ktora sluzi na ulozenie odpadu pre obcanov, ale aj podnikatelov. Prevadzkovanie skladky je tak isto ako ostatna cinnost podnikatelska ci obchodna a mame to stastie, ze predstavenstvo Ekologu (zdruzenie obci) ma dohodnuty poplatok ako spoluvlastnik skladky 500 korun za ulozenu tonu, v porovnani s tym Banska Bystrica 1200 korun za ulozenu tonu. Tato cena sa odzrkadluje aj v poplatkoch stanovenych mestskym zastupitelstvom (MsZ) pre obcana, resp. podnikatelsky alebo iny subjekt, ktory ma stanoveny iny poplatok v zavislosti od druhu odvadzaneho odpadu. Podla platneho vseobecne zavazneho nariadenia (VZN) sa plati za trvale prihlasenu osobu a rok jednotny poplatok, ktory je kazdorocne schvalovany uznesenim MsZ. Kazdy obcan je citlivy na to, ked musi za nieco platit. Na druhej strane, ten isty obcan je citlivy na to, ked je v meste neporiadok, ale komunalny odpad nachadzame v igelitovych taskach v odpadkovych kosoch, napr. na namesti a priemyselny ci iny komunalny odpad najdeme na mnohych ciernych skladkach, ktore organy mesta, ani TS nevytvorili, ale ich vytvorili obcania, pripadne podnikatelske subjekty. Spominane VZN vychadza zo zakona o odpadoch c. 238/91 Zb. v zneni neskorsich zmien, ako aj z programu odpadoveho hospodarstva a z dalsich uzneseni MsZ. V podstate kazdy obyvatel produkuje nejaky odpad a povinnost platit za manipulaciu a nakladanie s odpadom vyplyva kazdemu, kto odpad tvori, zo zakona, ako aj z VZN.
Nasho stazovatela musim este doplnit o tu skutocnost, ze od roku 1997 sa v meste Brezne organizuje v jednotlivych obytnych usekoch separovany zber, co vyplyva zo zakona ako povinnost mesta a obcana. Ani tento zakon a VZN vsetci obcania nedodrziavaju. Snad mozeme pripomienkovat organizaciu separovaneho zberu, tato sa vyvija stale a je potrebna.
A teraz k vyrazu "konkurencia" - musim pripomenut pisatelovi, ze mesto Brezno vyzaduje v sucasnosti od obcana v poplatku za odpad asi 1/3 nakladov a 2/3 hradi mesto zo svojho rozpoctu. Ministerstvo zivotneho prostredia pripravuje vsak novy zakon o odpadoch, podla ktoreho povodcom odpadu uz nie je obec, ale obcan a velky doraz sa kladie na separaciu, kde obec musi obcanovi vytvorit podmienky na zber a separaciu a vyrobcovia budu vo svojich vyrobkoch uctovat spotrebitelovi podla jednotlivych komodit tovarov sumu do recyklacneho fondu. Ale o tom snad budeme pisat dalej, ked zakon vstupi do platnosti, pravdepodobne od 1. jula. A este raz k tej konkurencii - ak bude v Brezne dalsia organizacia, ktora bude zbierat odpad, a ktora bude mat samostatne ekonomicke podmienky, uistujem vas, ze sa bude spravat podnikatelsky a nie obciansky, ako sa sprava mesto, ktore prostrednictvom mestskeho zastupitelstva schvaluje poplatky pre obcanov mesta za zber a nakladanie s komunalnym odpadom, vratane separacie.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT