20. MAREC  2001 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Policia patra

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po nezvestnom Jozefovi Martincovi, narodenom 19. septembra 1974, trvale bytom Helpa, Burkovana 36. Je 176 cm vysoky, plnostihlej postavy, ma tmavogastanove vlasy naposledy kratkeho strihu, hnede oci, pri reci sa zajakava, ovlada slovensky jazyk, chodi vzpriamene. Pri odchode mal oblecenu zeleno-bielu kockovanu koselu, cierne riflove nohavice, ciernu kozenu bundu do pasa, poltopanky ciernej farby na snurovanie.
J. Martinec dna 8. marca 2000 odisiel z miesta trvaleho bydliska a doposial nepodal o sebe ziadnu spravu.

...

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom Janovi Tazkom, narodenom 2. jula 1961, trvale bytom Podbrezova - Lopej, Celno c. 21. Je 170 cm vysoky, silnejsej postavy, ma cierne vlasy, zelene oci, rec - priama zretelna, ovlada slovensky jazyk, nosi fuzy a bradu, avsak bradu moze mat oholenu. Popis oblecenia zisteny nebol.
J. Tazky je podozrivy zo spachania trestnych cinov zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 a podvodu podla § 250 Trestneho zakona, pricom odisiel z miesta trvaleho bydliska a doposial nepodal o sebe ziadnu spravu a jeho pobyt nie je znamy.

...

Kriminalna policia v Brezne sa opatovne obracia na obcanov so ziadostou o pomoc a spolupracu pri patrani po hladanom Jozefovi Mezesovi, narodenom 18. maja 1948, trvale bytom Brezno, Nalepkova 5. Je 175 cm vysoky, plnostihlej postavy, ma hnede vlasy, hnede oci, rovny nos, podlhovastu tvar, nosi bradu a fuzy, ovlada slovensky jazyk, chodza vzpriamena. Popis oblecenia nebol zisteny. J. Mezes je dovodne podozrivy zo spachania trestneho cinu zanedbania povinnej vyzivy podla § 213 Trestneho zakona.

Ziadame obcanov, ktori by vedeli podat akekolvek informacie o hladanych, aby tak urobili v ktoromkolvek utvare PZ, alebo na zname t. c. 158.

Za spolupracu dakujeme

Vyberame zo spravy o stave mesta

Hospodarenie s majetkom

Situacia v hospodareni s majetkom mesta, t. j. s hmotnymi a nehmotnymi prostriedkami je zavisla od solventnosti jednotlivych uzivatelov alebo osob povinnych. V stave hospodarenia s majetkom mesta nastali urcite zmeny aj z toho dovodu, ze hmotny majetok bol presunuty do zalozenych obchodnych spolocnosti a najma obchodnej spolocnosti Bypos, s.r.o., ktoru sme zalozili 1.2.2000.
Teda, stav majetku k 31.12.2000 vratane pohladavok v jednotlivych organizaciach je takyto: mestsky urad 845 040 254,91, technicke sluzby 168 365 775,56, Mestsky sport. klub 43 295 748, MsKS 27 983 672,37, Bypos, s.r.o., 111 600 851,88, Lesy mesta Brezna, s. r. o., 24 783 276,72, Hotel Dumbier, s.r.o., 30 411 579,33.
Teda mozno konstatovat, ze v suhrne majetok mesta za rok 2000 vzrastol o 35 247 tis. Sk na 1,251 mld. Sk.

Socialna bytova situacia

V okrese Brezno, ale aj v meste Brezne je vysoka miera nezamestnanosti. V samotnom meste k 31.12.2000 bola miera nezamestnanosti 23,35%, to znamena, ze na jedno volne pracovne miesto je evidovanych v urade prace 243 zaujemcov. Zial, coraz viac obcanov sa ocita v hmotnej alebo socialnej nudzi a mnohi su odkazani na poberanie davok socialnej pomoci, ktorych poberanie je tiez casovo obmedzene. Mnohi obcania sa obracaju na MsU so ziadostou o financnu alebo materialnu pomoc. Mesto v ramci svojich moznosti, predovsetkym podla zakona c. 195/1998 Z. z, v zneni zmien a doplnkov aj v roku 2000 poskytlo financnu a majetkovu pomoc v celkovej vyske 70 883 Sk pre 29 obcanov a z toho jednemu obcanovi sme poskytli socialnu pozicku vo vyske 13 845 Sk na prestavbu rodinneho domu, ktoru povinny pravidelne mesacne splaca. Do socialnej starostlivosti patri aj spolupraca s organizaciami, ktore posobia na uzemi mesta ako su Unia nevidiacich, ZO zdravotne postihnutych a Charita. Okrem priamych financnych pomoci tymto organizaciam, poskytujeme bezplatne uzivanie klubu dochodcov a zasadacky MsU na schodzovu cinnost.
Okrem socialnych vypomoci mesto Brezno zo svojho rozpoctu financuje zariadenia socialnych sluzieb ako stredisko osobnej hygieny a mestsku matersku skolku, kde jednotlive sluzby poskytujeme takto:
Stredisko osobnej hygieny poskytuje sluzby pre verejnost, vr. dochodcov a pre bezprispevkovych darcov krvi. Bezprispevkovym darcom krvi poskytujeme sluzbu za cenu sluzieb poskytovanych dochodcom. V stredisku poskytujeme sluzby: kadernictvo, holicstvo, pedikura, zdravotna masaz, perlickove kupele, pranie velkej a drobnej bielizne.
Spolocna jedalen pre dochodcov: obcan plati na stravu 30 Sk za obed, pricom do stravnej jednotky doplaca mestsky urad. Jedalen denne vyda 95 obedov.
Mestska materska skola ma kapacitu 47 miest, pricom vychovni pracovnici su zamestnancami OkU. Rodicia deti, ktori davaju svoje ratolesti do starostlivosti MMS, su spokojni s vychovou a starostlivostou. Mesto v priebehu roka zveladovalo prilahle vonkajsie priestory, a tak sprijemnilo pobyt v tejto MMS, ktorych je na Slovensku velmi malo. Kuchyna, ktora je instalovana v budove MMS, pripravuje v priemere 71 obedov denne pre ZTP a prestarlych obcanov, ktorym obedy rozvaza opatrovatelska sluzba OkU.
Klub dochodcov je zariadenie, ktore je nasimi dochodcami v hojnom pocte navstevovane, vyuzivane a treba konstatovat, ze aj vedenie KD spolu so samospravou vytvara dobre podmienky na vyuzivanie volneho casu nasich dochodcov. Kazdorocne poriadaju mnohe akcie, ako aj druzobne akcie s KD z Roznavy, kde mesto Brezno poskytuje najma material, ale aj financnu vypomoc. Primator mesta so zodpovednymi pracovnikmi MsU a v spolupraci s vedenim KD sa zucastnuje na pravidelnych besedach, pripadne spolocnych stretnutiach s dochodcami.
Do socialnej situacie patri aj bytova situacia, ktora je v nasom meste, ako aj v ostatnych mestach velmi kriticka, pretoze vystavba novych bytov nepokracuje tak, ako by si socialna situacia vyzadovala. K 31.12.2000 bolo vyhotovenych a odovzdanych na kataster 721 kupno-predajnych zmluv na predaj z celkoveho poctu 1344 bytov. V priebehu I. stvrtroka bude vyhotovenych este 18 kupno-predajnych zmluv z Glianskej a Fucikovej ulice a nasledne sa pristupi k odpredaju bytov na CSA 54 - 62 v pocte 80 bytov. Teda predaj bytov by sme mali prostrednictvom mandatara Bypos, s.r.o, ukoncit do 30.6.2001 okrem bytov v obytnych blokoch 9. maja 23 - 31 a MPCL 30 -32, ktorych zaciatok predaja je zavisly od uvolnenia zabezpeky za uver. Na tomto akte v sucasnosti prebiehaju rokovania s PKB, a.s., Zilina s tym, aby zabezpeka bola uvolnena k 30.3.2001, po tomto kroku pristupime k ich odpredaju najomcom.
Rekapitulacia: 837 zmluv o prevode bytov bolo vyhotovenych, 272 bytov zostava odpredat, vratane 9. maja 23 - 31 a MPCL 30 - 32, 128 bytov z roznych obytnych domov nebolo odpredanych - neplatici, nezaujem o odpredaj atd. Z celkovej bytovej situacie vyplyva, ze treba stavat najomne byty, avsak mesta, medzi ktore patri aj mesto Brezno, nemaju volne financne zdroje na ich vystavbu v metodike predlozenej ministerstvom vystavby. Uloha z MsZ zo 4.12.2000 o priprave prestavieb nadalej trva, avsak pri rokovaniach so sucasnymi vlastnikmi priestorov, ktore mozno prestavat na byty, vznikli tazko riesitelne vztahy tak, aby bolo mozne poziadat ministerstvo vystavby a regionalneho rozvoja o dotacie na prestavby nebytovych priestorov na bytove priestory. Tato uloha zostava nadalej v ulohach MsU, komisie investicnej vystavby a socialneho oddelenia tak, aby sme vyuzili vsetky moznosti dane zakonom o financnej pomoci pri vystavbe najomnych bytov alebo pri vystavbe bytov cez stavebne sporenie, kde by mesto zabralo na seba ulohu inzinieringu.
Kriticka situacia je aj v rieseni neprisposobivych obcanov, neplaticov a inych porusovatelov domoveho poriadku. Na riesenie tejto situacie chceme vyuzit osadu Hlavina, kde vsak zo strany stavebneho uradu su vyzadovane take podmienky, ktore su financne narocne a cela osada Hlavina by bola upravena sumou 25 mil. Sk, co by sa mestu nikdy nevratilo, preto hladame nove riesenia spolu so splnomocnencom vlady pre riesenie tejto problematiky. Nebudem tu rozvadzat detaily, zainteresovani poslanci, ako aj pracovnici MsU o nich dobre vedia. Snad posledne rozhodnutie - prevadzkovat unimobunky na Mazornikove - niecomu pomoze. Riesi prestahovanie neplaticov najomneho (nie Romov) do tohto objektu, ktori maju prostrednictvom sudu zrusene pravo uzivat byt a treba im pridelit nahradne ubytovanie. Tento objekt sme odovzdali do spravy Byposu, s.r.o.. 

Verejna zbierka pokracuje

Na zaklade rozhodnutia Okresneho uradu v Brezne verejna zbierka na podporu ziskania prostriedkov na dobudovanie denneho centra pre postihnute deti v Hronci pokracuje do 31. decembra.
Obcianske zdruzenie ELLIS dakuje vsetkym, ktori sa rozhodli pomoct postihnutym detom, za prejavenu financnu pomoc v roku 2000. Na konto verejnej zbierky sa vyzbieralo 7453,40 koruny, ktore do zacatia prac na obnove budovy ostavaju na ucte verejnej zbierky. V roku 2001 na ucet prispeli Jana Galikova a Peter Stankoviansky, za co im patri podakovanie.
Pevne verime, ze sa v tomto roku spolocnym usilim nas vsetkych podari zabezpecit dostatok prostriedkov na dobudovanie tak ocakavaneho a potrebneho denneho centra pre postihnute deti v nasom okrese a aj financne prostriedky ziskane verejnou zbierkou pomozu k urychleniu dobudovania denneho centra. Cislo uctu 10006 - 14218051/4900, Istrobanka, a. s., Brezno.

Ivan Kovacik


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT