20. MAREC  2001 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Od februara plati odborne usmernenie ministerstva zdravotnictva, ktore urcuje, kedy je prevoz sanitkou nevyhnutny a kedy ho lekar nesmie predpisat. Podla ministra Romana Kovaca zakon o liecebnom poriadku z roku 1995 totiz vobec nehovori o rozdieloch medzi zachrannou zdravotnou sluzbou a dopravnou zdravotnou sluzbou a bolo treba specifikovat jednotlive druhy prevozov. Zdoraznil, ze mozno niekde toto usmernenie nie celkom dobre pochopili. Zaroven poslal list Asociacii sukromnych lekarov, Slovenskej lekarskej komore, riaditelom zdravotnickych zariadeni i vsetkym okresnym lekarom, v ktorom ich upozornil, ze pouzitie a podmienky pouzitia sanitiek su plne v pravomoci osetrujuceho lekara. Pretoze aj v nasej redakcii sa nahromadili namietky proti tomuto kroku, ktory mnohym skomplikoval zivot, rozhodli sme venovat sa mu v ankete:

S anketovym mikrofonom


 

"Rozhodne osetrujuci lekar"

Janka Giertliova, uctovnicka, Brezno:

- Nemam ziadne skusenosti. Vacsinou, ked nieco potrebujem, nastartujeme auto a ideme. Viete, takto vam poviem. Sanitku potrebuju vacsinou stari ludia. Fakticky cely zivot robili a teraz nemaju na nic narok. Takze ja si myslim, ze je to smiesne.

Elena Kosiciarova, dochodkyna, Brezno:

- Ja nastastie nepotrebujem ani doktora ani sanitku. Pocula som o takychto problemoch, je to dost osemetna vec. Mali by sa inaksie starat o ludi, nie takto. Ale ked nemaju penazi, tak co sa uz da robit. No tak, budeme si musiet platit. Neviem, preco nieto penazi, kde sa podeli? My dochodcovia musime uz len doma cusat, ani neochoriet.

Jozef Cunderlik, majster, Brezno:

- Myslim si, ze sanitky by sa predsa len mali poskytovat chorym a hlavne bezvladnym ludom. Samozrejme, ze na okamzitu pomoc a na tazsie pripady. Zatial s tym nastastie ziadne skusenosti nemam. Zatial som sanitku nepotreboval a dufam, ze ju ani tak rychlo potrebovat nebudem.

Katarina Samolejova, aranzerka, Brezno:

- Mam neprijemnu skusenost. Moja mama mala v novembri mozgovu prihodu, odvtedy je ochrnuta na pravu stranu a ma aj postihnutie reci. Ked sa zacala trosku pohybovat, dostali sme odporucanie na rehabilitacnu liecbu aj na liecenie do Kovacovej. Lenze na rehabilitaciu aj na liecenie sa potrebujeme nejako dostat. Kedze nas stary trabant je v podstate nepojazdny, poziadali sme o predpisanie sanitky. Zo zaciatku to bolo bez problemov, ale od februara, kedy vysiel novy zakon, nastali problemy. Po roznych telefonatoch a osobnych kontaktoch sme dospeli k tomu, ze sa to neda. Sanitku nemal kto predpisat, ani nam nikto nepovedal, kolko by to stalo. Mama ostala doma, cvicime s nou a odmieta prosit, aby jej niekto sanitku predpisal.

Anna Baricova, invalidna dochodkyna, Polomka:

- Pocula som, ze udajne aj mamicky z porodnice si maju platit sanitku. Neviem,ci kazda bude na to mat peniaze, bude to dost, ked pojde napriklad do Sumiaca. Ved mlade rodiny teraz nie su na tom financne tak, ze by si mohli zaplatit auto. Kazdy nema auto a bolo to uz zauzivane, ze mamicka s dietatkom prisla sanitkou domov. Ale su aj take pripady, ze sanitky naozaj zneuzivaju a potom su zbytocne naklady

Dobroslav Sokol, konstrukter, Medzibrod:

- Zdravotnictvo je v takom stave, v akom je, takze sanitky su potrebne najma pre starsich ludi. Je to zrejme akutny problem, ktory teraz nastal. Su o tom kadejake polemiky, clovek je na to odkazany, takze ja by som si zaplatil, je to lepsie ako taxik.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Reakcia na clanok

Aj to su sluzby

Poskytovanie telekomunikacnych sluzieb obyvatelom v pozadovanom rozsahu a kvalite je trvalou ulohou Slovenskych telekomunikacii, a. s. Tomuto zameru zodpoveda i umiestnovanie verejnych telefonnych automatov (VTA) na miestach s vyssou hustotou obyvatelstva v urcitych lokalitach, na miestach dobre viditelnych a dostupnych. Zabezpecenie funkcnosti VTA je samozrejmou povinnostou ich zriadovatela.
Staznost autora clanku na nefunkcnost viacerych automatov v okruhu jeho bydliska nie je mozne z jeho pohladu ako uzivatela VTA povazovat za neopodstatnenu. Nemozeme sa vsak stotoznit so zaverom, ze ST, a. s., na nefunkcnych telefonnych automatoch lahko a dobre zarabaju, alebo dokonca, ze je to ich zamerom.
Pre objektivne posudenie kritizovanej skutocnosti je predovsetkym potrebne objasnit priciny poruchovosti VTA. Na telefonnom automate tak, ako aj na kazdom inom pristroji umiestnenom na verejnom priestranstve, moze dojst v dosledku jeho prevadzky k poruche. Mechanici, ktori v pravidelnych intervaloch vykonavaju kontroly tychto zariadeni, su schopni poruchy takehoto charakteru odstranit v kratkom case. Bohuzial, v poslednej dobe sa stale castejsie vyskytuju poruchy sposobene umyselnym a nedovolenym zasahovanim do funkcie VTA neznamymi pachatelmi. Cielom ich cinnosti je neopravnene ziskavanie minci, ktore ma automat vratit ucastnikovi v pripade neuskutocneneho hovoru. Tito tzv. ,,tiezmechanici" zasahom do mincovodu dokazu sposobit, ze telefonny automat nemoze pozadovany hovor uskutocnit, ale vhodene mince cez vypadavaci otvor nevrati. Mince sa potom stavaju lacnou koristou pachatelov takejto cinnosti. Dosledkom toho je nielen okradanie obcanov o peniaze za neuskutocnene hovory, ale sposobuje to nemale problemy aj pracovnikom telekomunikacii, ktori musia takto umyselne sposobene poruchy odstranovat aj niekolkokrat za den na tom istom automate. Konkretne napr. v regione UTO Brezno musia mechanici za ucelom odstranovania takto sposobenych poruch kontrolovat niektore telefonne automaty aj kazde dve hodiny denne, co je pri pocte automatov a nutnosti ich oprav z casoveho hladiska velmi narocne.
Nie je ucelom reakcie na clanok pana Zelencika zbavit sa zodpovednosti za prevadzkyschopnost telefonnych automatov, ale poukazat i na ine priciny jestvujuceho stavu. Znepokojujuce je vsak to, ze uvedena nezakonna cinnost zacina nadobudat celoslovensky rozmer.
Vzhladom na to, ze zistovanie tychto pachatelov nie je v silach pracovnikov ST, o pomoc bolo poziadane Okresne riaditelstvo PZ Brezno. To podla pisomneho vyjadrenia zo dna 8. februara uz prijalo potrebne opatrenia na eliminaciu tejto trestnej cinnosti, pricom pocita i s ucinnou pomocou obyvatelov pri odhalovani takto nezakonne sa obohacujucich osob. Snahou Slovenskych telekomunikacii, a. s., bude i nadalej poskytovat sluzby kvalitne a k plnej spokojnosti obyvatelstva.

Martina Tomova

Stupit do...

Uz niekolko rokov zaznamenava boom chov psov v bytoch na sidliskach. Su ludia, ktori maju tychto priatelov cloveka naozaj radi, ini prezentuju svojmu okoliu, ze na to maju a kracaju s dobou a pestuju si svoj honor a sebavedomie. Dalsi psa kupili svojmu tinedzerovi a supluju nim nedostatok casu pri vychove dietata. A deticky si nedostatok zaujmu zo strany rodicov vykopavaju na svojom psovi, ktoreho neskor casto nahradi clovek.
V niektorom vchode ,,byvaju" aj dva psy, cize len na Mazornikove - Ulici 9. maja takto legalne alebo nelegalne zije svoj psi zivot priblizne osemdesiat zvierat. Kazdy pes, ked sa konecne dostane so svojim panom z bytu, vykona pred bytovkou svoju fyziologicku potrebu. Jeho ,,rozumnejsi" pan (pani) bud stoji skryty vo vchode, alebo fajci, alebo debatuje s kolegom psickarom a vobec ho nezaujima, ze pes ,,se..." na chodniku, na travniku, pri detskych preliezackach alebo priamo na detskom pieskovisku. Sem sa potom prichadzaju hrat male deti (na Mazornikove ich je dost vela) a tie si este neuvedomuju, ze to, co si davaju do ust, nie je cokolada. Velmi sa potom cudujeme, ze kazde druhe dieta ma alergiu, rozsirene su exemy a podobne. Hladame priciny v priemyselnych exhalatoch, v kontaminovanej strave a podobne. A pritom kontaminaciu - t. j. prenesenie neziaducich mikroorganizmov do prostredia alebo na predmety robia kazdy den niekolkokrat nasi susedia, co sa na kazdom kroku hrdia svojou laskou k zivej prirode, z ktorej asi vylucili deti svojich susedov, ale aj vlastne.
Nevidel som este psickara, ktory by bol pri ,,venceni" svojho priatela pripraveny odstranit pomocou lopatky a vrecuska produkt latkovej vymeny svojho psa. Myslim, ze chovatelia psov su permanentnymi znecistovatelmi verejnych priestranstiev a v pripade, ze nie su vybaveni na odstranenie vyluckov svojho psa (vrecusko, lopatka) alebo to neurobia, mali by byt prislusnikmi mestskej policie potrestani blokovou pokutou za znecistovanie verejneho priestranstva. Staci, keby sa policajti rano medzi 6. - 8. hodinou presli po ktoromkolvek sidlisku a maju zarobene.
Sneh zmizol a priestranstva postupne odhaluju svoje tajomstva. Deti sa zacnu hrat medzi polamanymi preliezackami, nefunkcnymi smykackami a hojdackami (este ze ich pocas verejnoprospesnych prac natreli!) a budu stastne? Aj preto lebo kazdu chvilu mozu stupit do hov....

L. Siman

V Brezne nie je DOM SMUTKU?

Vazeni, to je len neinformovanost. Na Laskomerskeho ulici cislo 14 stoji velky ruzovy dom. Ma sice tabulku DANOVY URAD, no pridte sa pozriet koncom marca, kolko smutnych, presmutnych ludi donho bude vchadzat a kolko vychadzat.
Pochopite, v Brezne, i ked ruzovy, no DOM SMUTKU stoji!

Vsimava obcianka mesta Brezna

Akceptujte aj moje nazory

Ubezpecujem vas pan Ridzon, ze viac podcenit slovensky narod, ako sa sam podcenuje, uz nemozno. Kde sa duch v narode zabije, akoby narod nezil. Na Slovensku to, co je moralne, je nemoralne a nemoralne moralne. Vas clanok mozem radit k polopravdam. Nacionalizmus a prehnane narodovectvo je mi cudzie. Taktiez obhajovanie starych struktur viziami, ze vytvorili podmienky byvania a zamestnania, je scestne. Dokedy by bol ten blahobyt trval? Preco aj dnes nevytvaraju, ked su tam, kde aj boli? Veru narod, ktory este aj dnes kolabuje so zlocinnym rezimom, myslienkami ci skutkami, si svoju vinu ponesie po cely zivot. Moja osobna identita bude vzdy slovenska. Ale hrdost na svoju vlast bude len vtedy, ked to bude stat demokraticky a pravny. Zatial tomu tak nie je! Akceptujte pan Ridzon aj moje nazory.

Milan Kovacik

Dakujem ...

Uprimne dakujem chirurgickemu oddeleniu breznianskej nemocnice za prikladnu a odbornu lekarsku starostlivost, ktoru mi poskytli po uraze na nohe. Vyzadoval si okamzity chirurgicky zakrok, na ktorom sa profesionalne podielali hlavne MUDr. P. Saktor, MUDr. P. Lasak a cely operacny tim. Moje podakovanie patri aj vsetkym osetrujucim lekarom a zdravotnym sestram, ktori sa podielali na mojej liecbe. Nemozem nespomenut odbornu pracu a ludsky pristup MUDr. Kubisovej a zdravotnych sestier v rehabilitacnom oddeleni.

Este raz dakujem.

R. Dano z Valaskej

Fejtonovym perom

Nevesta

Svadba je najkrajsim a nezabudnutelnym zazitkom hlavne pre nevestu. Ked su zabezpecene vsetky potrebne "formality", ako zenich, termin a miesto svadby, pozvanky pre svadobnych hosti k svadobnemu stolu, usite alebo pozicane drahe svadobne saty, objednana svadobna kytica, napecene kolace, nastane den D.
Rano sa nevesta vyberie k objednanej kadernicke a stane sa priamym ucastnikom tychto udalosti. Plna ocakavania a nadeje si sadne do kresla v kadernickom salone. Odbornicka "vlasoveho remeska" ju srdecne privita. Sampon, voda, natacky, vlasove tuzidlo a vlasovy susic sa len tak mihaju v jej rukach. Ale asi v polovici prace ma surny telefonat. Zastupi ju kolegyna. Treba si predsa pomahat. Doteraz isla tvorba ucesu ako po masle. Nervozne ruky zastupkyne cosi "modeluju" na hlave nevesty. Cas plynie, bezi, suri. nevesta straca trpezlivost a zacina mat akesi zle tusenie. Konecne "odbornicka na vlasy" odlozi vsetky kadernicke instrumenty a zacne vystavovat penazny doklad za svoj "umelecky vykon". Nevestu zneisti a zmatie otazka vedla sediacej zakaznicky: "Idete na maskarny ples?" Pozruc na svoju hlavu do zrkadla, neveri vlastnym ociam: zle natocene lokne neskryje ani hruba vrstva laku na vlasy. Spamatajuc sa z prveho soku, zmoze sa na odpor, ale kadernicka ju dorazi nekompromisnym konstatovanim: "Uprava vasich vlasov - to je ako bic upliest z hovna!".

Ing. Irena Helcova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT