Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

24

18. JUN  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Cestne, vytrvalo a statocne sutazili

Ako velki olympionici sa v stredu 12. juna na breznianskom futbalovom stadione spravali deti z materskych skol okresu. Odbor skolstva, mladeze a telesnej kultury okresneho uradu, mesto, okresna organizacia Slovenskej asociacie sportu v skolach, ZP Sport, a. s., Podbrezova, MSK Brezno a oddelenie vychovy ku zdraviu tu totiz usporiadali uz V. rocnik okresnej sportovej olympiady o Putovny pohar primatora Brezna.

h0224a.jpg (17576 bytes)Sportovo vystrojene so startovymi cislami na hrudiach sprevadzane maskotom podujatia nastupili so svojimi ucitelkami na plochu stadiona, aby potom pretekali v behu na 30 m, v hode loptickou, v skoku do dialky z miesta, v stafetach. Cakali ich aj nesutazne discipliny v podobe zdravotnickej pripravy i ekohier.
Na zapolenie malych sportovcov sa prisli pozriet riaditel ZP Sport, a.s., Podbrezova, zastupca Obecneho uradu v Podbrezovej, starostovia z Valaskej, z Hronca i dalsi. Veduca metodickeho oddelenia odboru skolstva Mgr. Eva Hancakova malym olympionikom zazelala vela uspechov a po slube: ,,My deti materskych skol slubujeme, ze budeme cestne, vytrvalo a statocne sutazit a nasich fanusikov nesklameme", ktory zopakovali za naozajstnou sportovkynou, reprezentantkou Slovenska v lyzovani Lubkou Lopusnou, sa slnkom a detskym nadsenim zaliaty stadion stal svedkom sportovych vykonov. Putovny pohar primatora mesta nakoniec ziskala Materska skola Hronec, druhe miesto si odniesli deti z Valaskej a tretie z Cierneho Balogu - Kramu. V stafetach sa najviac darilo sportovcom z Valaskej pred C. Balogom - Kramom a Stiavnickou.

Omladzuju svoje rady

h0224f.jpg (15118 bytes)V piatok 14. juna sa uskutocnila okresna konferencia Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, na ktoru pozvali sestdesiatdevat delegatov a hosti. Z pozvanych tridsiatich deviatich delegatov s hlasom rozhodujucim sa na rokovani zucastnilo tridsatdva, t. j. 82, 2 percenta.
Protifasisticki bojovnici s kritickou narocnostou hovorili o uspechoch i nedostatkoch v doterajsej praci. Nastolili ulohy do buducnosti, najma s prihliadnutim na nutnost pokracovat v transformacii zvazu zo stavovskej na spolocensku organizaciu a na potrebu omladzovania svojich radov.
Zvolili dvadsatpaclenny okresny vybor a sedemclenne predsednictvo. Po Janovi Zemkovi "stafetu prevzal" Karol Havlicek, za podpredsedu zvolili Jozefa Koprajdu, za tajomnika Antona Pobisa, predsednickou okresnej reviznej komisie sa stala Jolana Bovova.
Rokovanie delegatov v mene ustrednej rady pozdravil Dr. Jan Rys, ktory sa podakoval doterajsim funkcionarom okresnej organizacie.

Dni ceskej kultury v Brezne

h0224f.jpg (15118 bytes)V nedelu popoludni v klube Omega slavnostne otvorili prvy rocnik podujatia Dni ceskej kultury v Brezne. Pozvanie organizatorov – Mestskeho kulturneho strediska a Mestskeho uradu v Brezne i pripravneho vyboru novovznikajuceho Ceskeho spolku v Brezne – prijali okrem obyvatelov ceskej narodnosti z mesta a regionu aj amaterske subory z partnerskeho Noveho Bydzova.
Hudobno-dramaticko-vzdelavacie ochotnicke teleso s nazvom Dospelych deti Tyjatr pracuje pri mestskom klube kulturnych alternativ a vzniklo v osemdesiatych rokoch minuleho storocia. Tato skupina nadsenych mladych talentovanych ludi zacala vtedy uspokojovat predovsetkym svoju potrebu byt prospesnymi druhym vlastnou tvorbou. S tymto alternativnym divadlom sa stretavaju predovsetkym mladi ludia v Cesku, svojimi vystupeniami pobavili a poucili aj hosti na slavnostnom otvoreni a v pondelok studentov v  synagoge. O dobru naladu sa postarala okrem hudobnej skupiny Total Randall z Noveho Bydzova aj mala dychova hudba Mostarenka.
V pondelok v synagoge otvorili vystavu vytvarnych prac obyvatelov nasho regionu ceskej narodnosti. Prace Eleny Kalovej z Podbrezovej, Ivy Javorcikovej z Myta pod Dumbierom, byvalej Breznanky ceskej narodnosti Danuse Zabranskej a Ivany Cvrtlikovej z Brezna si budu moct navstevnici pozriet do 30. juna. Do programu Ceskych dni v Brezne prispeli koncertom zo skladieb ceskych autorov aj ucitelia a absolventi zakladnej umeleckej skoly.
Myslienka usporiadat podujatie tohto druhu vznikla este vlani. Povodne zamery organizovat Dni ceskej kultury pri prilezitosti zalozenia Ceskeho spolku v  Brezne sa prisposobili novej situacii, a tak cielom organizatorov bolo poskytnut priestor na spolocenske stretnutia, vzajomnu komunikaciu, spoznavanie a zblizovanie nasich dvoch narodov a kultur vsetkym, ktori o to prejavia zaujem, Breznanom ceskej i slovenskej narodnosti i nasim priatelom z Noveho Bydzova.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT