18. JUN  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Kosci v Pohorelej

Patnast koscov z Terchovej, Polomky a z Pohorelej (poniektori aj v krojoch) sa v nedelu 16. juna stretlo v areali kempingu Gindura, aby si v sprievode hudby a spevu zmerali svoje sily na 8. otvorenych Majstrovstvach Pohorelej v koseni jednotlivcov a druzstiev. Patdesiat metrov stvorcovych najrychlejsie pokosil a certifikat o drzani slovenskeho rekordu od statutara Ing. Igora Svitoka dostal F. Beresik z Terchovej (2:10 min), druhe miesto obsadil J. Vojtko z Pohorelej (2:30) a tretie J. Konstiak z Terchovej (2:31). V kategorii ziakov na 25 m2 bol najuspesnejsi J. Konstiak z Terchovej pred J. Pompurom z Pohorelej. Sutaz patclennych druzstiev vyhralo a certifikat obdrzalo druzstvo Terchovej, ktore 10 arov pokosilo za 18:13 minuty, druha skoncila Pohorela s casom 19:03 minuty. Ako nam povedal jeden z organizatorov Dr. L. Janoska, pri jedeni typickych jedal koscov v trave prijali pozvanie od Terchovcanov na kosecky turnaj u nich, a teda az o tyzden po zvazeni vsetkych kriterii sa dozvedia, ci sa obidva pohorelske vykony dostanu do Guinessovej knihy rekordov.

Podvodnici

V maji sa v okrese Brezno objavili letaky, v ktorych spolocnost Euracable Bratislava za stokorunovy instalacny poplatok na rok okrem dvoch programov ceskej verejnopravnej televizie ponukala aj kanaly dalsich komercnych stanic. Lakadlom mal byt do slovenciny dabovany sportovy kanal Ski Sports. Peniaze mali zaujemcovia posielat v obalke na adresu firmy na Saratovskej ulici v Bratislave. Spolocnost Eurocable vsak vobec neexistuje, a preto policia ziada obcanov, ktori maju o nej nejake informacie, alebo sa stali jej obetou, aby sa prihlasili v ktoromkolvek utvare Policajneho zboruu alebo na zname t. c. 158.

Vymena vodicskych preukazov

Ak mate vodicsky preukaz vydany do 31. decembra 1992, nezabudnite, ze plati len do 31. decembra tohto roku. Vodicske preukazy vydane po 31. decembri 1992 ostavaju nadalej v platnosti. Vymenu tychto preukazov vlastnikom s trvalym pobytom v okrese Brezno vykonava Okresny dopravny inspektorat v Brezne na Mostarenskej ulici c. 13 v strankovych dnoch (pondelok 7.30 - 15.00, streda 7.30 - 17.30, piatok 7.30 - 12.00). Na vymenu vodicskeho preukazu potrebujete fotografiu s rozmermi 3,5 x 4,5 cm s vasou skutocnou podobou, stokorunovy kolok, obciansky preukaz, vodicsky preukaz a vyplnenu predtlacenu ziadost o vymenu preukazu.

 

Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezna Ing. Tomasa Gabona

o Existuje harmonogram kosenia travnatych ploch v meste? Kedy pridu na rad cintoriny a vstupny areal pred zeleznicnou stanicou?
- Pokusy o spracovanie harmonogramu postupu kosenia travnatych ploch v meste v minulosti stroskotali na tom, ze zastupcovia kazdej mestskej casti chceli mat tu svoju na zaciatku.
Vsetky travnate plochy su rozdelene podla intenzity kosenia: namestie sa kosi takmer kazdy tyzden, ulice CSA, Svermova, Razusova, Chalupkova niekolkokrat, verejne plochy po sidliskach minimalne raz (velka vacsina dvakrat).
Vseobecne zavazne nariadenie mesta o verejnom poriadku hovori, ze o upravu prilahlych ploch sa ma starat majitel, spravca, uzivatel prilahlej nehnutelnosti. Preto nie vsetky plochy su v sprave technickych sluzieb.Intenzita kosenia zavisi od poctu pracovnikov, ktorych mozeme na tuto pracu vyclenit. V trvalom stave mame na useku verejnej zelene jedineho pracovnika - muza. Preto su tieto prace uplne zavisle od pracovnikov, ktorych ziskame z uradu prace v ramci verejnoprospesnych prac.
Cintoriny kosime dvakrat v roku, zaciatkom leta a koncom oktobra. V priestore pred zeleznicnou stanicou sme v tomto roku nerobili vysadbu, pretoze sa tu pripravuje rekonstrukcia inzinierskych sieti, pri ktorej by bola vysadba znicena. Pokoseny bude v tom istom case ako prilahle mestske casti: Nalepkova ulica a SLN.

 

Co zistila "soika"

V 22. a 23. tyzdni inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj prekontrolovali 114 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 45 kontrolnych nakupov. Devatnast predrazenych predstavuje 42,2 percenta, vyska predrazenia na sto korun k predrazenym nakupom jednu korunu.
V deviatich prevadzkovych jednotkach chybali cenovky na 58 druhoch tovaru. Pri kontrole kvality v 46 prevadzkach pozastavili 315 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 2 012 418 korun. Jedna vaha, dve zavazia a jedno meradlo vo dvoch prevadzkach nemali platne uradne overenie. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 59 blokovych pokut v hodnote 58 800 korun a spisali 11 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych budu postihy podla ustanoveni platnych zakonov.
V Breznianskom okrese v prevadzkarni Obuv - trznica na namesti vykonali kontrolu na podnet pisatela, ktory sa stazoval na nevybavenie spotrebitelskej reklamacie zimnych topanok v zakonom stanovenej lehote. Podnet sa potvrdil ako odpodstatneny a podnikatelka sa zaviazala vratit peniaze do tridsiatich dni od vykonanej kontroly. V kontrolnom nakupe v potravinach Mix na Stiavnicke, ktory bol uctovany 171,40 koruny, predali jaternice a udenu bravcovu krkovicku za 103,50 po datume spotreby (jaternica pat dni po zaruke a bravcova krkovicka dva tyzdne). V ponuke sa nachadzalo aj 14 druhov tovaru v hodnote 1 847,10 po lehote spotreby (masove vyrobky, pivo, Fanta, caj sipkovy, syr Niva, diabolsky salat, parene buchty). Vydali preto zavazne pokyny na ich stiahnutie z predaja a vypisali opatrenia v zmysle zakona c. 128/2002 Z. z.

 

Nebudu sa ponahlat

V dnoch11. a 12. juna sa na Strbskom Plese uskutocnilo zasadnutie predsednictva a rady Zdruzenia miest a obci Slovenska.
Ako nam povedal clen tohto predsednictva a primator Brezna Ing. Vladimir Fasko, dohodli sa, ze s podpisovanim delimitacnych protokolov v skolstve sa samosprava nebude ponahlat. Obavaju sa totiz rizik vyplyvajucich z nedoriesenych podmienok. Za otvorene otazky oznacili neusporiadane majetkovopravne vztahy, nezohladnene rozvojove zamery a riziko generovania dalsich dlhov v skolstve. Poukazali na to, ze iba 20 az 30 percent miest a obci dostalo navrhy delimitacnych protokolov, hoci statna sprava tvrdi, ze povinnost predlozit ich splnilo 90 percent okresnych uradov. Najviac pripomienok sa tykalo financneho zabezpecenia kompetencii. Niektori predstavitelia miest a obci dostali do ruk aj navrhy rozpoctov, kde v prevadzkovych nakladoch na druhy polrok figuruje nula. Na ministerstva vnutra, skolstva a financii sa obratili so ziadostou urychlene prijat opatrenia na splnenie vsetkych uloh stanovenych v metodickych pokynoch a zakonoch c. 416/2001 a 542/1990 Zb. vratane zmien a doplnkov na prevod kompetencii v oblasti skolstva od 1. jula. Vyzvali ich, aby nasli sposob uhrady dlhov vyplyvajucich z prechodu kompetencii v druhom polroku, z nedostatku financnych prostriedkov delimitovanych na obce a riesit sposob financovania skolskych sutazi. Ing. V. Fasko priniesol dobru spravu hlavne starostom: osoby poberajuce socialne davky sa mozu podielat na pracach v prospech obce.
Na zaver zasadnutia zdoraznili, ze samosprava urobi vsetko, aby zaciatok noveho skolskeho roka nebol ohrozeny.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT