18. JUN  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Vyberame zo spravy o stave mesta v roku 2001

Cinnost prispevkovych organizacii

MESTSKE KULTURNE STREDISKO
Cinnost Metskeho kulturneho strediska (MsKS) treba hodnotit z viacerych hladisk tak, ako bol urobeny rozbor v minulom roku, ale zakladom kazdej cinnosti i kultury je financne zabezpecenie nielen pasivne - co dostane od zriadovatela - od mesta, ale aj co zarobi vlastnou cinnostou. Tu mozno konstatovat, ze MsKS v roku 2001 vlastnou cinnostou zarobilo 5 583 000 korun, co je o 1 148 000 viac v porovnani s rokom 2000. Vyska vlastnych prijmov je neporovnatelne vyssia ako dosahuju primerane kulturne zariadenia na Slovensku, co svedci nielen o mnozstve platenych organizovanych aktivit, ale aj o zanietenosti pre pracu v prospech mesta a jeho obcanov, profesionalnych pracovnikov v kulture.
Mestska kniznica
Vlani vzrastol knizny fond o 357 zvazkov v hodnote bezmala 40 tisic korun. Nie je to vela, ked zvazime, za ake financne naklady sa dnes nadobuda jedna knizna jednotka. Tesi, ze hodnota knizneho fondu je viac ako 2,5 miliona korun, co predstavuje takmer 61 tisic zvazkov. Je potesitelne, ze je zaregistrovanych 3600 citatelov, ktori si vypozicali takmer 138 tisic zvazkov knih. Viac ako 1000 osob sa zucastnilo na 48 kolektivnych podujatiach v oblasti knizneho fondu.
Vychovno-vzdelavacia cinnost
je organizovana prevazne v spolupraci so strednymi a zakladnymi skolami a ako jedna z mala aktivit na tejto urovni sa zaobera mimoskolskou pracou. Do tejto cinnosti sa zapaja aj miestny odbor Matice slovenskej, Ziveny, Horehronskeho muzea atd. Tento usek organizuje jazykove a spolocenske kurzy, cim sa stara o spolocensku uroven nasich obcanov. Spolupraca s mestom Meudon a Francuzskom vobec sa prejavuje aj v tom, ze tradiciou sa stava intenzivny kurz francuzstiny s francuzskymi lektormi manzelmi Nivetovcami. Je pozoruhodne, ze MsKS napriek existencii zakladnej umeleckej skoly pre velky zaujem o hru na akordeone a flaute otvorilo v spolupraci s Dychovym orchestrom mesta Brezna tri hudobne kurzy. Vo vyucovani jazykov pokracovalo sest kurzov najma anglickeho a nemeckeho jazyka. Zaujmovoumelecka cinnost
bola reprezentovana dvoma subormi - Stastne detstvo a Detske divadelne studio. Zaujmovoumelecka cinnost mladeze, ale aj dospelych bola bez priamych financnych dotacii. Dospele subory - contry skupina Vodopad, Husenica band, tanecna skupina ZBM pracovali v spolupraci s MsKS. Podobne ako v sportovej oblasti, MsKS vsetkym umeleckym telesam bezplatne poskytuje priestory, energie a inventar. Trvale hodnoty kladie volne zdruzenie recitatorov, ktore okrem pripravy na podujatia v umeleckom prednese poezie a prozy ucinkovali na teatriade a na Dnoch zidovskej kultury. Divadelny subor Jana Chalupku patri medzi umelecke subory s vysokou urovnou. Dychovy orchester mesta Brezna doplna plejadu dospelych suborov, je to samostatny pravny subjekt. V uplynulom roku mala dychova hudba Mostarenka oslavila tridsat rokov svojej cinnosti. Dolezity celok breznianskej kultury tvori folklorny subor Mostar, ktory je samostatnym pravnym subjektom. Vzornym reprezentantom kultutry nasho mesta je uz tradicne Spevacky zbor mesta Brezna. Klub amaterskej vytvarnej tvorby sa pretransformoval na Horehronske zdruzenie vytvarnikov, cim vznikol samostatny pravny subjekt zastresujuci vytvarnikov celeho Horehronia.
Kino - programy
V roku 2001 bolo organizovanych 251 filmovych predstaveni s celkovou ucastou 11 838 ucastnikov. Programova cinnost priniesla asi 120 prevazne amaterskych vystupeni, obohatenim boli vystupenia Senzusu, Borisa Filana, Nogu, Piska, Skrucaneho a inych. Zabezpecovane boli tradicne prehliadky fasiangovych slavnosti, Breznofolklor, Dni zidovskej kultury a nemozno vynechat ani dvadsat programov Breznianskeho kulturneho leta. Do programovej naplne patri i realizacia vystav.
Informacie
K sireniu informacii prispievaju regionalne noviny Horehronie, ktorych spoluvydavatelom je Regionalne zdruzenie miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria. K sireniu informacii prispieva aj mestsky rozhlas, ktoreho 289 odvysielanych relacii predstavuje jednu na pracovny den. V prvom polroku bola dobudovana prva etapa mestskeho bezdrotoveho rozhlasu.

Ing. Vladimir Fasko


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT