Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

27

9. JUL  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jedna otazka

poslankyni Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK) a veducej odboru skolstva, mladeze a telesnej kultury Okresneho uradu v Brezne Mgr. Ive Urbanovej
o O com ste rokovali vo stvrtok 4. jula na siestom riadnom zasadnuti Zastupitelstva BB SK?

- Rokovanie bolo konstruktivne, okrem niekolkych nejasnosti pri kontrole plnenia uzneseni, ktore sa napokon vyriesili. Poslanci v casovom predstihu obdrzali materialy, ktore sa mali prerokovavat. Komisie ich mohli dopredu prediskutovat, a tak na zaklade pripomienok bol z programu stiahnuty bod o zasadach hospodarenia s majetkom BB SK. Tento material bude prepracovany a predlozeny poslancom na schvalenie na mimoriadnom zasadnuti zastupitelstva v auguste. Bez vyhrad schvalili upravy v rozpocte, pretoze islo iba o presuny financnych prostriedkov medzi polozkami. Riaditel Uradu BB SK Ing. Milan Mraz potom predstavil jednotlivych veducich odborov: JUDr. Katarinu Donovalovu (odbor organizacny), Ing. Danielu Krivu (odbor investicii a prevadzky), Ing. Elenu Chudu (odbor financny), Ing. Milana Ozdinca (odbor dopravy), MUDr. Richarda Risnovskeho (odbor socialnych veci a zdravotnictva), Ing. Stefana Batku (odbor medzinarodnych vztahov), Ing. arch. Zuzanu Klasovu (odbor skolstva a kultury), Ing. Rudolfa Gizela (odbor regionalneho rozvoja, uzemneho planu a cestovneho tuchu). Oblast regionalneho rozvoja v nasom okrese bude v kompetencii zamestnanca spomenuteho odboru Ing. Vladimira Briedu.
Dalsie body boli venovane utvaru hlavneho kontrolora. Poslanci vzali na vedomie spravu o jeho cinnosti v prvom polroku, ktoru podal hlavny kontrolor Ing. Vladimir Sagat. K tomuto bodu bolo prijate uznesenie, aby spravy o uskutocnenych kontrolach, resp. uzavrete protokoly s navrhom opatreni na odstranenie zistenych nedostatkov boli poskytnute aj financnej a prislusnym odbornym komisiam. Potom bol schvaleny plan cinnosti na druhy polrok a navrh na technicke vybavenie UHK BB SK v ramci financnych moznosti. Bez vyhrad bol prijaty pilotny projekt organizacie a riadenia utvaru hlavneho kontrolora a zasady kontrolnej cinnosti BB SK, ktory nesie znamky dokumentu na vysokej svetovej urovni.
V priebehu rokovania poslanci schvalili zriadovacie listiny zariadeni opatrovatelskej sluzby v Hodrusi - Hamroch a vo Zvolenskej Slatine a Utulku v Ziari nad Hronom ako prispevkovych organizacii s pravnou subjektivitou.
Druha cast pracovneho dna poslancov sa niesla v slavnostnom duchu. Zucastnili sa na otvoreni prenajatych priestorov v Banskej Bystrici na Namesti SNP c. 33, kde ma od 1. jula BB SK svoje sidlo. O prijemnu atmosferu sa postarala ludova hudba. Symbolicky kluc od budovy predsedovi BB SK Milanovi Marcokovi odovzdali surodenci Durcenkovci v polomskych krojoch. O obcerstvenie sa postarali spolu so svojimi pedagogmi studenti Stredneho odborneho ucilista strojarskeho z Brezna. V pritomnosti vzacnych hosti Mons. Dubiny a dekan Pech vysvatili priestory, vlajku a erb BB SK.

Stretnutie zastupcov europskych automotoklubov

V poslednych junovych dnoch sa v zapadospanielskom meste Vigo konalo stretnutie veducich predstavitelov europskych narodnych automotoklubov (pre lepsiu orientaciu citatelov uvadzame, ze Vigo je okrem vyroby automobilov Peugeot a Citroën zname velmi dobrym futbalom, ktory prezentuje spickovy spanielsky klub Celta de Vigo). V tomto roku ho zorganizoval nadnarodny koncern PSA Peugeot Citroën. Blizsie o tomto podujati nam porozpraval viceprezident Narodneho automotoklubu Slovenskej republiky Mgr. Juraj Smrecan:
- Hlavnou temou stretnutia bola bezpecnost na cestach, bezpecnost a vyvoj detskych zariadeni v autach a asistencne sluzby. Vo velkej panelovej diskusii sme si vymienali skusenosti, hovorili o tom, ako v ostatnych statoch pracuju asistencne a cestne sluzby, ako sa rozvija dopravna vychova, jeden z hlavnych motivov cinnosti automotoklubu. Uz som uviedol, velka cast tohto podujatia bola venovana bezpecnosti automobilov.
Pritomnych zaujal aj reprezentant asociacie testovatelov vozidiel Euroncap - system specializovany na uchytenie detskych sedaciek, pretoze pasivna bezpecnost v aute, hlavne u deti, je u nas malo docenovana. Dosah nebezpecia prevozu v aute si uvedomime az ked dojde k nejakej kolizii. Velmi zaujimava bola ukazka v podniku Peugeot Citroën vyrabajucom vozidla Picasso, Berlingo a Partner, kde nam predviedli prezentaciu tzv. telediagnostiky. Spociva v tom, ze servisne stredisko je v spojeni s dispecingom a na dialkupracujuci sluzbukonajuci dispecer pomocou diagnostickych zariadeni - elektroniky, urcuje diagnozu ako opravit auto, aka ja porucha a stanovi dalsi postup.
Mnohe priniesla aj plodna diskusia s ostatnymi predstavitelmi europskych automotoklubov. Vo vecernych hodinach sme rokovali aj s jednym z hlavnych predstavitelov akciovej spolocnosti ARC, ktora je velkou a dolezitou asistencnou sluzbou, da sa povedat, ze s celosvetovou posobnostou. Uz od roku 1991/92 je nasim vzorom belgicky touringclub, ktory som v tom case osobne navstivil, a poznatky z neho sa snazime cele obdobie vnasat aj do cinnosti cestnej sluzby NAMK na Slovensku. Uroven poskytovanych sluzieb motoristom do znacnej miery ovplyvnuje aj zaujem motorizovanych turistov o nasu krajinu. Na slovenskom uzemi v sucasnosti existuje dvadsatpat stalych servisnych a dvadsat tzv. satelitnych stredisk NAMK. Z automotoklubov byvaleho socialistickeho bloku do Spanielska pricestovali len zastupcovia Ustredneho automotoklubu Ceskej republiky a Narodneho automotoklubu Slovenskej republiky. Sme radi, ze pozvanie dostavame, mozno to ovplyvnuju aj vysledky, ktore na useku cestnej sluzby asistencnych prac dosahujeme.
Stretnutia su vzdy zaujimave, umoznuju konkretne porovnanie poznatkov zo svojej prace s vyspelejsimi automotoklubmi. Takato debata je velmi plodna, obohacuje nase konania, pre nas cenne impulzy do dalsej aktivity. Pri tejto prilezitosti by som chcel podakovat ministrovi vnutra SR Ivanovi Simkovi, ktory pochopil naliehavost poskytovania cestnej sluzby a podporil narodny automotoklub v jeho cinnosti.

Uzasne dva dni Polomskeho westernu 2002

Uz po tretikrat sa v Polomke konali sutaze kovbojov na konoch vo vynikajucej atmosfere, za priazne divakov zo sirokeho okolia a v krasnom slnecnom pocasi. Ako vystrihnute z prerie, kde sa od rana do vecera prehana stado krav a kovboji v typickom obleceni so sombrerom na hlave lasom odchytavaju dobytok, zahanaju ho do ohrady na odpocinok.

h0227e.jpg (12153 bytes)To vsetko mohli divaci vidiet v piatok a v sobotu na kolbisku sportoveho arealu v Polomke. A nebolo ich malo. Potleskom odmenovali skutocnych slovenskych kovbojov za vykony v jednotlivych disciplinach. V piatok to bolo sedem disciplin v triede otvorenej aj v triede zacinajucich a mladeze. Organizatori - obec Polomka, Rodeoklub Polomka a Slovenska asociacia westernu, rodea a ridlingu (SAWRR) s riaditelom sutazneho podujatia, starostom Polomky Frantiskom Durcenkom - vypisali tieto discipliny aj preto, aby dali moznost skusenym sampionom, ale aj dvadsiatim piatim mladym, okusit tvrdu skusku jazdeckeho umenia sutazou. Chlapci a dievcata sa nedali zahanbit a v niektorych disciplinach dosiahli velmi dobre vysledky. Prvy westernovy den trval od 11. do 18. hodiny a sutaziaci si zmerali sily, ukazali kovbojske umenie v disciplinach: Trail, Wester Horse manshi, Wester Pleasure, Reining, Dovdall, Pole Bendin, Barel Race.
Organizatori v tombole vyzrebovali aj osemnast hodnotnych cien, takze divaci a jazdci si pocas celeho vikendu prisli na svoje vo vsetkom. V ponuke bolo aj obcerstvenie, len obcas museli dlhsie postat v rade.
V sobotu to vonalo viac pravym rodeom a divaci mohli vidiet naozaj ako kovboji pracuju v sedle kona s lasom i dobytkom. Dobre odchovane jalovice a byky z pase od ochotneho sponzora veru dali jazdcom poriadne zabrat. Niektorym sa nepodarilo ani splnit ulohu v stanovenom case, pretoze jalovicky boli obratne a presadili svoje a nie to, co bolo v zaujme kovbojov - vohnat ich do ohrady. Sutazilo sa od 13. do 19. hodiny v plnom divackom napati. V prestavkach jednotlivych disciplin ucastnikov zabaval klaun, detske lasovanie a sutaz dvoch koni - na kopytach a na kolesach. Jano Kastan nie je len vynikajuci jazdec na motocykli, ale aj na koni.
V sobotu obec Polomka, Rodeoklub Polomka a HP ranc Vladimira Pandulu z Cervenej Skaly vyhlasili sest disciplin: Barely, Team Peaning, Pole bending, Catll Pening, Race race a Roping. Na zaver kovbojskym umenim divakov zabavil Jozef Horvath s konom Buci zo Zitneho ostrova, Dunaskej Stredy.Jeho rychly konik ukazal, aky je poslusny a verny svojmu majitelovi, ktory ho za to nezabudol pobozkat.
Pocas obidvoch dni vladla velmi dobra pohoda a nalada medzi jazdcami aj divakmi i organizatormi. Nikto nenedaval, nikto neudrel bolestivo konika, v piatok sa zabavali na country bale pri znamej, vynikajucej hudbe miestnej Tulibandy priamo na sportovom stadione.
Polomka tak pripravila start do dovolenkoveho obdobia hned prvy prazdninovy vikend. Ked sa hovori o rozvoji turizmu, ktory v inych krajinach prinasa miestnemu obyvatelstvu citelne ekonomicke prilepsenie, tak spravnou cestou sa vybrala aj Polomka na cele so starostom, iniciatom tohto podujatia, ktore sa moze dnes uz oznacit, ze jeslovenskeho formatu. Mnohym este robi problemy pochopit a zorganizovat to, co o niekolko rokov bude mat vyznam pre vsetkych obyvatelov obce i mikroregionu. Prilezitost necaka, treba ju uchytit a vyuzit.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT