9. JUL  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Zvukove nosice z chramu

V nedelu 14. jula o 17. hodine v evanjelickom a. v. kostole v Brezne slavnostne uvedu a biskup zapadneho distriktu evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku vdp. Mgr. Ivan Osusky pozehna CD a MG nosice piesni Chramoveho zboru apostola Pavla pri tamojsom evanjelickom a. v. cirkevnom zbore. Okrem domaceho chramoveho zboru pod taktovkou MUDr. Jana Zachara sa predstavia evanjelicke chramove zbory zo Slovenskej Lupce, Strelnik a zo Zarecia. Zvukove nosice vytvorili k bliziacim sa nedozitym devatdesiatym narodeninam hudobneho skladatela, basnika, kantora a predsedu Matice slovenskej v Brezne Juraja Boska. Programom sprevadza Bc. Dagmar Mihokova.

Zmena nazvu

Na zaklade Zakona c. 319/2002 o obrane Slovenskej republiky 1. jula vznikla nastupna organizacia okresnej vojenskej spravy Uzemna vojenska sprava okresu Brezno. Jej sidlo ostava nezmenene, na Mladeznickej 2, c. tel: 6123770. V prvom stupni vykonava statnu spravu na useku obrany statu v rozsahu posobnosti zakona c. 319/2002 § 15, 16.

Najvyssi cas uzavriet nove typove zmluvy

MTK, s.r.o., Brezno oznamuje svojim zakaznikom, ktori este neuzavreli nove typove zmluvy, aby tak urobili v co najkratsom case. Stare typove zmluvy budu po uplynuti trojmesacnej vypovednej lehoty zrusene a zakaznici nasledne odpojeni od televizneho signalu.

Privitaju vas v indianskom tabore

Ekologicka neziskova organizacia Slovensky hucul klub pozyva deti od 10 do 15 rokov, rodiny s detmi aj dospelych do pekneho vysokohorskeho prostredia v Sihle na Letny indiansky - jazdecky tabor. Zamerany je na vycvik jazdenia na konoch (indianskych poduskach), prirodzenu komunikaciu s konom, na poznavanie prirody, prezitie v prirode, strelbu z luku, ich vyrobu a dozviete sa nieco o zivote indianov. V cene 2950 korun je zahrnute aj poistenie deti. Uzavierka prihlasok je do zaciatku turnusu, ktory je sedemdnovy a trva od 14. jula do 24. augusta. Blizsie informacie poskytne Milan Gonda, 976 53 Lom nad Rimavicou, tel: 6180100, 0903 590486.

Policia1.jpg (9101 bytes) Pokuta ich neminula

Pri stavkovej kancelarii Nike na Razusovej ulici 24. juna o stvrt na styri popoludni prichytili pri nezakonnom podomovom predaji piatich obcanov zo Zlatych Moraviec. Ziskuchtivi obchodnici odisli z Brezna s blokovou pokutou.

 

Zlodejka v Bille

S. P. z Brezna sa 30. juna o pol jedenastej vybrala do Billy, kde nenakupovala ako ostatni zakaznici. Zamestnanci supermarketu ju pristihli pri kradezi tovaru a privolali hliadku. Dlhoprsta trestu vo forme blokovej pokuty veru neunikla.

,,Vzal nohy na plecia"

Pat minut pred osmou vecer 1. jula telefonovali zo psychiatrickeho oddelenia na Razusovej ulici, ze im usiel pacient. Hliadka utekajuceho muza zadrzala na Banisku a odviezla, kam patril.

...

Vyberame zo zakona c. 282/2002 s ucinnostou od 1. jula, ktorym sa upravuju niektore podmienky drzania psov:

§ 3 Evidencia psov - 1) Kazdy pes drzany nepretrzite viac ako 90 dni na uzemi Slovenskej republiky podlieha evidencii psov.

§ 4 Vodenie psa -1) Vodit psa mimo chovneho priestoru alebo zariadenia na chov moze len osoba, ktora je fyzicky a psychicky sposobila a schopna ho ovladat v kazdej situacii, pricom je povinna predchadzat tomu, aby pes utocil alebo inym sposobom ohrozoval cloveka alebo zvierata, a zabranovat vzniku skod na majetku, prirode a zivotnom prostredi, ktore by pes mohol sposobit.
2) Na verejnom priestranstve musi mat nebezpecny pes nasadeny nahubok.
3) Za psa vzdy zodpoveda drzitel psa alebo osoba, ktora psa vedie alebo nad psom vykonava dohlad.
§ 6 Znecistovanie verejnych priestranstiev - 1) Ak pes znecisti verejne priestranstvo vykalmi, ,je ten, kto psa vedie, povinny vykaly bezprostredne odstranit.

Vyberove konanie

V suvislosti s prechodom kompetencii v skolstve na obecne urady mesto Brezno vypisuje vyberove konanie na obsadenie miesta riaditela Zakladnej skoly na Pionierskej 4 v Brezne. Podmienky vyberoveho konania budu uverejnene na oznamovacej tabuli v meste Brezne, na uradnych tabuliach vo vsetkych obciach a v buducom cisle Horehronia.

Lacno druzstvo Kukuk team opat bodovalo

V poslednu junovu sobotu sa v Tureckej uskutocnili 8. Majstrovstva sveta vo vareni a jedeni halusiek. Tentokrat
druzstvo Kukuk team rerepzentovali sutaziaci z celeho Slovenska - Milan Motycak z Dubnice nad Vahom, Peter Kralovic z Novych Zamkov, Aldo Daxner z Brezna a kuchar Jan Turis z Hronca. Stvorici (traja nevidiaci s vodiacimi psami Alma, Eliska a Aida) vedenej kucharom postacilo na uvarenie styrov litrov halusiek len jedno oko a na zjedenie tohto mnozstva tri a pol minuty. Kazdy pri vareni sa venoval svojej praci - Aldo prazil nad kominom slaninu, Peto prikladal pod kotol a Milan udrziaval poriadok na stole. Nepodarilo sa im dostat do prvej desiatky ako planovali, ale usporiadatelia ich vyhlasili za moralnych vitazov a moderator, herec Ivan Vojtek prezil s nimi, ako sam povedal, "skvele chvile". Aldo dodal, ze urcite nebudu chybat ani o rok na 9. majstrovstvach sveta vo vareni a jedeni halusiek a odkazuje vsekym nevidiacim ,,Pridte medzi nas a dokazme, ze aj my sa vieme bavit, nie sme ini, len nas zivot je zlozeny z vnimania sveta zvysnymi myslami. Ved my vidime, lebo mame sluch, cuch, hmat a chut. Dokazme to!

h0227d.jpg (16007 bytes)    V prvy julovy piatok vo vecernych hodinach Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne usporiadal v rimskokatolickom kostole v Brezne druhy rocnik koncertov pri prilezitosti sviatku svateho Cyrila a Metoda. Pritomni si mohli vypocut liturgicke a duchovne piesne v starosloviencine v podani spevackej skupiny z Telgartu a Chramoveho zboru apostola Pavla z Brezna. Pri obradnom stole bol umiestneny obraz svateho Cyrila a Metoda od Ernesta Kubinyiho, ktory namaloval po emigracii v roku 1948 do Spojenych statov americkych a vo veku 78 rokov ho dopravil na Slovensko.

Citatelska sutaz

V nasej sutazi o tisic, patsto a tristo korun, ktoru venujeme desiatym narodeninam Horehronia, pokracujeme tretim textom. Ak sa chcete do nej zapojit, staci, ak odpovede poslete po zverejneni posledneho clanku a vsetkych tridsiatich otazok.
3.
Miestny odbor Matice slovenskej a obec Valaska si v nedelu 27. februara 2000 pripomenuli ste vyrocie narodenia svojho vyznamneho rodaka Antona Augustina Banika polozenim venca k pamatniku za ucasti delegacie Matice slovenskej z Martina, svatou omsou v rimskokatolickom kostole vo Valaskej, otvorenim vystavby o jeho zivote a diele v Obecnej kniznici vo Valaskej a slavnostnou akademiou.
Univerzitny docent, doktor filozofie, kandidat vied, vyznamny badatel na poli narodnej historie, jazyka, literatury a kultury Slovakov. Vynikal tiez ako literarny a kulturny historik, novinar, redaktor, knihovedny pracovnik, sociolog, archivar, editor, umenovedec. Narodil sa 26. februara 1900 vo Valaskej. Zaciatky formovania osobnosti tohto polyhistora boli uz v jeho rodisku vo Valaskej. Ako 15-rocny spolupracoval s hudobnym skladatelom Belom Bartokom, pre ktoreho zbieral ludove piesne vo svojom okoli. V rokoch 1917-19 studoval polytechniku v Budapesti a v rokoch 1923-24 filologiu, filozofiu a historiu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenskeho v Bratislave. Aby sa mohol venovat vylucne vede, zamestnal sa v spolku svateho Vojtecha ako tajomnik literarno-vedneho odboru. Zaroven v tejto institucii vykonaval funkciu knihovnika, archivara a redaktora.
Od roku 1938 bola jeho pracoviskom Matica slovenska v Martine. Na jej pode posobil az do odchodu do dochodku roku 1978 ako vedecko-vyskumny pracovnik. V roku 1967 venoval Matici svoju bohatu sukromnu kniznicu budovanu od roku 1917. Obsahovala 100 000 kniznicnych jednotiek (tlacene knihy, hudobniny, historicke spevniky, kalendare, casopisy). Vypracoval vedecke studie o Baltazarovi Maginovi a Janovi Hollom a sedem samostatnych kniznych monografii. Zomrel 29. decembra 1978 v Martine. Pochovany je na Narodnom cintorine v Martine.

Opytali sme sa za vas

hovorkyni Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Ing. Dany Kmetovej:

o Je tu leto a s nim spojene dovolenkove obdobie. Mnohi z nas odchadzaju zo svojich bytov, resp. domovov niekedy na par dni alebo tyzdnov. Ako nedat sancu zlodejom a chranit svoje obydlie pred nepozvanou navstevou pocas dovoleniek?

- Starostlivo zamykajte dvere a zatvarajte okna. Nikdy nezabudnite ani na podkrovie, poschodie, male stresne okna a pivnicne okna. Zlodej je schopny dostat sa dovnutra kazdym otvorom. Nikdy nenechavajte kluce pod rohozkou, v kvetinaci a podobne. Su to prve miesta, kde ,,dlhoprsti” hladaju. Ak v case vasej nepritomnosti zverite kluce od svojho bytu, dokladne zvazte, ci je to osoba, na ktoru sa mozete spolahnut. Neskryvajte vacsie financne obnosy doma, bezpecnejsie budu v banke. Cennosti, sperky, cenne zbierky a pod. mozete uschovat, hlavne pocas vasej dlhodobejsej nepritomnosti v byte, v prenajatom trezore banky alebo v sporitelni. Doklady od draheho priemyselneho i spotrebneho tovaru si dobre ulozte. Vyznacene vyrobne cislo na doklade umozni policii patrat po vasom ukradnutom majetku, po pachatelovi kradeze, vec identifikovat a vratit ju spat do vasho vlastnictva. Pocas vasej nepritomnosti poziadajte pribuznych, znamych alebo susedov, aby vam pravidelne vyberali postovu schranku a obcas skontrolovali byt. Okna nezatahujte roletami, davate tym na vedomie, ze nie ste doma. Dbajte na dobru viditelnost vstupu do domu. Zlodej vzdy uprednostnuje pristup maskovanymi krikmi ci stromami, pretoze sa citi byt dobre kryty.
Mat dobre vztahy so susedmi je jednym z najlepsich sposobov, ako zabezpecit svoj byt ci dom. Poziadajte ich, aby venovali pozornost okoliu vasho domu, bytu, pripadne si vsimali pohyb neznamych podozrivych osob.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT