9. JUL  2002 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Dali ste si zmerat pluca?

Na chronicku obstrukcnu chorobu pluc (CHOCHP) trpi na svete 60 milionov ludi. Pacienti casto prichadzaju k lekarovi az v pokrocilych stadiach ochorenia. S cielom upozornit na potrebu vcasnej diagnostiky CHOCHP spolocnost Boehringer Ingelheim organizuje ChochpTour, v ramci ktorej si 15. juna obyvatelia Banskej Bystrice mohli dat bezplatne vysetrit plucne funkcie na spirometri.

Hlavnou pricinou vzniku CHOCHP je fajcenie. Prvym priznakom je kasel, casto s produkciou hlienov a dychavicnost. Ochorenie byva neliecene, pretoze pacienti neprikladaju vyznam tymto priznakom a nepovedia o nich svojmu lekarovi. Plati to hlavne v pripade fajciarov, u ktorych je kasel a produkcia hlienu beznejsia.
Odhaduje sa, ze na Slovensku toto ochorenie postihuje 8 - 16 % obyvatelov vo veku nad 40 rokov. Pocet umrti na CHOCHP u nas stale rastie. V roku 1997 to bolo 253 obyvatelov, v roku 1998 uz 720 a v roku 1999 dokonca 844 obyvatelov. Typicki pacienti s CHOCHP maju 50 alebo viac rokov a fajcia minimalne balicek cigariet denne pocas 20 alebo viac rokov.
V Banskej Bystrici sa odhodlalo odmerat si svoje plucne funkcie dovedna 108 ludi. Viac ako 50% z nich boli fajciari alebo byvali fajciari starsi ako 40 rokov. Otestovat sa dali prevazne muzi.
Spirometricke vysetrenie by sa malo uskutocnit u vsetkych fajciarov bez ohladu na vek. Tento jednoduchy a rychly test moze pomoct diagnostikovat ochorenie vcas, ked abstinencia fajcenia este moze mat pozitivny dopad na funkciu pluc.

 

Ochrana urody pred poziarmi

Kazdorocne vznika pri zbere, ukladani sena a v case zatvy mnozstvo poziarov. Pricinami ich vzniku nie su len technicke poruchy a zly technicky stav traktorov, stohovacov, dopravnikov a kombajnov, ale aj zakladanie ohnov v prirode, vypalovanie suchych porastov, deti ponechane bez dozoru, pouzivanie otvoreneho ohna.

Problematika ochrany urody pred poziarmi sa tyka nielen polnohospodarskych subjektov, pravnickych osob a podnikatelskych subjektov hospodariacich na pode, ale aj vsetkych obcanov bez rozdielu.
Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne v suvislosti s nadchadzajucim obdobim zberu obilnin, s ich pozberovou upravou a so skladovanim objemovych krmovin chce touto formou upozornit vsetkych obcanov a sukromne hospodariacich rolnikov na realne nebezpecenstvo vzniku poziaru pri tychto cinnostiach.
V sulade s § 21 pism, j) zakona NR SR c. 314/2001 Z. z. o ochrane pred poziarmi chce upozornit obcanov na povinnosti, ktore vyplyvaju z tohto zakona, najma pokial ide o dodrziavanie zasad poziarnej bezpecnosti pri cinnostiach so zvysenym poziarnym nebezpecenstvom, dodrziavanie zakazu fajcenia a pouzivania otvoreneho ohna na miestach so zvysenym poziarnym nebezpecenstvom a na dodrziavanie zakazu vypalovat porasty a zakladat ohen na miestach, kde by sa mohol rozsirit. Dolezite je venovat zvysenu pozornost aj detom, hlavne v zamedzeni pristupu ku zapalkam a inym lahkohorlavym latkam a k ich manipulacii v okoli senikov, skladov, stohov sena.
Dodrzanie podmienok poziarnej bezpecnosti pocas zberu urody je predpokladom vytvorenia urcitych majetkovych hodnot. Nerespektovanie urcenych prikazov, zakazov a nariadeni ma za nasledok straty na majetku a zdravi obcanov. Pripominame, ze aj okresne riaditelstvo hasicskeho a zachranneho zboru moze ulozit fyzickej osobe, ktora sa dopusti priestupku na useku ochrany pred poziarmi, pokutu az do vysky 10 000 korun.

npor. Darina Dianiskova,
Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne

Alex a Viky

Jedneho pekneho dna prisiel Jaromirovi list. Bola na nom prilepena modra stuzticka a Jaromir uz vedel, ze... Zacal ho citat a uz po prvych vetach sa isiel zblaznit od radosti. A mal aj preco - ved sa mu narodil syn. Ihned odcestoval z Talianska, kde bol na sluzobnej ceste a ked prisiel domov, bol velmi stastny, ze vidi svoju zenu a pravdaze syna. Rozhodli sa, ze mu daju meno Alexander. Ked mal Alex jeden rok, mamicka mu upiekla cokoladovu tortu. Bol velmi hladny, tak do nej strcil celu hlavicku. Alex rastol a rastol a ked dovrsil sest rokov, zavrtala sa mu v hlavicke jedna dobra myslienka. Vlastne, bolo mu doma samemu smutno. Preto sa rozhodol povedat svojej mamicke a ockovi, ci si nezoberu nejake dieta z detskeho domova. Mal by sa s kym hrat, mal by surodenca a daju tym lasku jednemu dietatu, ktore lasku nepoznalo a vobec nema stastne detstvo. Jeho rodicov to potesilo. Hned na druhy den isli do detskeho domova. Zobrali si dievcatko, ktore sa volalo Viktoria, cize Viky. Alex bol rad, ze sa mu splnil sen a ze ma sestricku. Cele dni sa spolu hravali a obaja boli stastni, ze maju taku dobru mamicku a otecka.

Radka Vrbovska,
Zakladna skola Benus


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT