16. JUL  2002 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Bezec Pavol Fasko hovori: ,,Drina v priprave stoji za to vsetko"

O uspechoch tridsatdevatrocneho clena bezeckeho klubu ZP Sport, a. s., Podbrezova Hornolehotana Pavla Faska sme uz neraz pisali. Boli to vsak vzdy len kratke spravy a tento bezec si zasluzi viac. Dohodli sme si preto stretnutie a v rozhovore s nim sme sa dozvedeli kadeco zaujimave.

h0228b.jpg (25708 bytes)o Ake boli vase sportove zaciatky?
- Este ako ziak som zacal s cyklistikou a po vacsej prestavke ma kamarat pred dvanastimi rokmi nahovoril, aby som sa zucastnil na bezeckych pretekoch na Devine. Skusil som. Spomedzi 1600 pretekarov som sa umiestnil na 222. mieste. Chytilo ma to. Absolvoval som asi stvoro pretekov a pretoze som nechcel byt len piaty - siesty, skusil som tvrdsie trenovat. Najskor mi vytvorili podmienky v Hornej Lehote, potom som presiel do Podbrezovej, kde mi vysli v ustrety. Nas bezecky klub ma sedem clenov, chceli by sme ho omladit, pretoze sme vacsinou uz veterani, aj mna to caka na buduci rok. Pribudla k nam sestnastrocna Telgartcanka, ktora sa orientuje na trojboj. Sledujeme aj dalsie talenty, tie vsak budu potrebovat trenera. Podmienky v ZP Sport, a. s., su naozaj perfektne.
o Ako vyzera vas trening?
- Trenujem, da sa povedat, denno-denne. Ked to clovek povie, niekomu to mozno pripada velmi vela, lenze ja trening beriem normalne, tak, ako ked sa niekto ide prejst na zmrzlinu. Zalezi to aj od pretekov. Ak su kratke ,,patnastky, dvadsiatky", kazdy den zabehnem takych 20 km, dva dni pred pretekmi uz netrenujem. Ked sa pripravujem na maraton, davky su vacsie, do tyzdna musim nabehat minimalne 150 km. Zimna priprava je najtazsia, sneh, dazd, vietor, ale co mas v zime nabehane, to sa v lete ukaze.
o Co musi obsahovat strava bezca, aky je vas pitny rezim?
- Momentalne sa pripravujem na narocny nedelnajsi Maly strbsky maraton (31 km s prevyseniami), comu som musel prisposobit stravu, cize ziadne sladkosti, zmrzlinu, malinovku, aj ked to v horucavach laka. Prosto vseko musi byt bez cukru. Za tych dvanast rokov, co beham, som sa prisposobil, poradili mi skuseni bezci Ondrej Gondas a Stefan Ziak. Moj jedalnicek v pondelok a v utorok tvorili len biele maso a zelenina, ale bez priloh. V stredu rano som vypil len vodu, trenoval som nalacno a poobede som zacal ,,cukrovat", teda jest med, jablko, rad mam mrkvu a vecer som sa konecne najedol. Pitny rezim je na maratone zaklad, kazdych 5 km je obcerstvenie, ja vacsinou pijem jontove napoje. Ked je horucava, od piateho do patnasteho kilometra pijem len cistu vodu a od dvadsiateho uz s citronom alebo s hroznovym cukrom, aby svalstvo neochablo. Aspon pat dni pred pretekmi treba pit vela vody a ostatne dva dni uz pomenej. Skusenosti vela robia.
o Ako sa prisposobujete teplotnym a vyskovym rozdielom?
- Vlani som na Jungfrau maraton do Svajciarska, ktory bol 1. septembra, cestoval dva tyzdne dopredu, aby som sa dokladne pripravil. Byva tam totiz velmi teplo, zvykal som si na teploty, na nadmorsku vysku, pretoze som sa chcel umiestnit aspon do patdesiatky. Ale z tych horucav sa dva dni pred pretekmi ochladilo a napadol sneh. Na starte bola nula a na vrchole minus dva stupne Celzia. V zime tuhli svaly, trpeli najma etiopski bezci. Clovek sa nemoze obliect, pretoze trat meria 42 km. Skoncil som na 24. mieste, s cim som bol velmi spokojny. Na horucavy si telo zvykne, prakticky najhorsie je na jar, ked sa otepluje. Problemy mavam v Novych Zamkoch, kde je teplejsie.
o Zazili ste pocas niektorych pretekov krizu a pomyslali, ze to vzdate?
- Prave na Jungfrau maratone pred styrmi rokmi. Do 25. kilometra je prevysenie len 200 m a potom zacina poriadne stupanie, prakticky zvysnych 1800 m. Na tomto kilometri som pocitil obrovsku bolest v nohach a na tridsiatom som rozmyslal, ze to vzdam. Len silou vole som dosiel do ciela. Krizu som mal aj v Liptovskom Mikulasi, kde som mal maraton pekne rozbehnuty, este do 37. kilometra som viedol, potom som ostal ,,stat", boli to galeje, nie beh, skoncil som piaty.
o Za dvanast ,,bezeckych" rokov uz mate za sebou vela pretekov a uspechov, ktore su pre vas najcennejsie?
- Podla mna mojim prvym uspechom bolo, ked som si asi pred osmimi rokmi povedal, ze zabehnem maraton. Bol to Rajecky maraton, ktory sme bezali v 37-stupnovej teplote, a skoncil som dvanasty. Stefan Ziak ma povzbudzoval: ,,Musi to prist, raz maraton vyhras". Naozaj sa to podarilo a tri razy po sebe som vyhral Zvolensky maraton. Pred siestimi rokmi som s vyberom Slovenska bezal na 24-hodinovke druzstiev v Parizi, kde drzime svetovy rekord. Vazim si aj 11. miesto zo svajciarskeho Jungfrau maratonu spred piatich rokov. Dobre casy som zabehol na Machulinskej dvadsiatke, moj osobny rekord je 1:4:32, ktory doteraz nie je prekonany. ,,Osobak" (1:7:50) mam aj z polmaratonu v Lucenci, kde som porazil druheho najlepsieho slovenskeho bezca Miroslava Vanka. Tento rok som zacal vitazstvom Popradskeho krosu, kde som vyhral pred slovenskym reprezentantom Dubasakom. V Parizi som bol clenom vitazneho druzstva maratoncov spolu s Mirom Hanincom, kde sme zabehli rekord trate. Cenim si aj druhe miesto na tohtorocnom polmaratone v Budimire, ktory som zabehol za 1:09:20 za znamym Janom Krizakom a pred Orestom Babiakom, vitazom Breznianskeho polmaratonu. Niekedy si 5., 6. miesto vazim viac ako prve, zalezi to od zabehnuteho casu a od ucasti pretekarov.
o Slovenska reprezentacia vas nelakala?
- Som typ cloveka, ktory sa nerad prisposobuje, ja si trening najradsej organizujem sam.
o Co vas caka najblizsie?
- Po nedelnajsom minimaratone v Strbe sa budem na Chopku (kvoli nadmorskej vyske) cely mesiac pripravovat na septembrovy maraton vo Svajciarsku. Uvidim, aku melodiu mi tohto roku zahra gajdos v sukni sprevadzajuci pretekarov, pretoze tym, ktori vladzu, hra veselu a tym, ktori idu stvornozky, pohrebnu. Organizacia i atmosfera tohto maratonu je vzdy perfekna. Drina v priprave stoji za to vsetko.
o Co pre vas znamena beh, co vam prinasa tento sport?
- Beh, to je hlavne radost. Viem sa pri nom odreagovat, u nas v Hornej Lehote je pekna priroda. Ked pridem unaveny z roboty, zoberiem psa a pomaly klusam 15 km na Krpacovo, na Tale a nazad. Oddychnem si. Niekedy po pretekoch to aj boli, nohy opuchnu. Hodim trampky a poviem: dost, v zivote uz nie. Ale na druhy den idem na preteky. To je na tom pekne. Nas slovensky bezecky spolok je ako jedna velka rodina, kazdy tyzden sa tesim na kamaratov. Je to nadherne. Spevnuje to kolektiv. A preto budem pretekat, pokial budem zdravy.

(ng)

Klub sportu pre vsetkych ponuka a prosi

Pred nedavnom sme zalozili Klub sportu pre vsetkych, dovolte nam, aby sme vas oboznamili s nasimi planmi. Vsetci velmi dobre vieme, ze deti a mladez sa venuju roznym nekalym cinnostiam, ako su drogy, alkohol, fajcenie, a preto sme sa rozhodli cez sportove aktivity spolu s vami bojovat proti tymto neduhom spolocnosti. Chceme nasej mladezi ponuknut moznost pravidelneho sportovania pocas celeho roka. Vo vykonnej rade nasho klubu je mnozstvo odbornikov v roznych sportoch, a tak je zaruka, ze vase deti budu vedene na vysokej profesionalnej urovni. Chceme vytvorit kalendar sutazi na cely rok v korculovani na kolieskovych korculiach, v behu, plavani, cyklistike, lyzovani a v turistike. Pravidelne sutaze by zarucovali patricnu motivaciu u deti a mladeze. Pretoze stat nemoze financovat tieto aktivity, rozhodli sme sa poziadat vas o financnu, pripadne materialnu pomoc. V prvej faze treba zakupit starsie ozvucenie s mikrofonom, stupen vitazov, stopky, startovaciu pistol, startove cisla, medaily a diplomy. V druhej faze chceme postupne zmapovat moznosti nenarocneho sportovania v meste Brezne, ako je maly futbal, volejbal, streetball a postupne zaviest poulicne turnaje. Tieto sportoviska treba materialne vybavit. Nas ekonomicky tim zarucuje, ze financne prostriedky ziskane v spolupraci s vami pojdu zarucene tam, kde boli cielene. Rocne planujeme organizovat dvadsat az dvadsatpat sportovych akcii. Aby sme mohli nase plany realizlovat v masovom meradle a na profesionalnej urovni, chceme spolupracovat aj s organizaciami ako su okresna pedagogickopsychologicka poradna, protidrogove centrum, centrum volneho casu, odbor skolstva okresneho uradu, riaditelstva zakladnych a strednych skol a rimskokatolicka cirkev - farnost v Brezne. Pocas dvoch rokov nasej existencie sme zorganizovali v Brezne a v okoli pre deti desiatku sportovych akcii na kolieskovych korculiach, kolobezkach a bicykloch. Z vyznamnejsich akcii to bolo vyhodnotenie najlepsieho sportovca roku 2001, najlepsieho sportovca 20. storocia a najlepsieho plavca 20. storocia.
Verime, ze najdeme u vas pochopenie a spolocnymi silami dosiahneme vytycene ciele. Prosime, vyjadrite svoj nazor clankom v Horehroni.

Vladimir Libic, riaditel Klubu sportu pre vsetkych

Pozvanka na ligovy turnaj

Vykonny vybor miestnej unie maleho futbalu v Brezne pozyva na futbalovy turnaj v malom futbale, ktory sa uskutocni v sobotu 27. jula o 20. hodine na starom ihtisku pri Slovenke. Startovne je 800 korun za muzstvo, povoleny pocet hracov desat. Ucast muzstva je podmienena zaplatenim startovneho do 23. jula V. Daxnerovi. O smadnych a hladnych bude dobre postarane! Zaroven pozyvame aj vsetkych fanusikov. Blizsie informacie na c. tel. 0903 508992.

 

 Vyzrebovanie druholigovej jesene 2002/2003

1. kolo 20. jula o 18.00
ZP Sport Podbrezova – FC Rimavska Sobota, VTJ Koba Senec – Petrochema Dubova

2. kolo 27. jula o 10.00
Dubova – Banska Bystrica, Podbrezova – Cana

3. kolo 3. augusta o 10.30
SKP Devin - Podbrezova, o 17.00 – Humenne – Dubova

4. kolo 10. augustao 17.00
Rimavska Sobota – Dubova, Podbrezova – Velke Levare

5. kolo 17. augusta o 17.00
Licartovce – Podbrezova, Dubova – Novaky

6. kolo 24. augusta o 17.00
Senica - Dubova, Podbrezova – Dunajska Streda

7. kolo 31. augusta o 17.00
Senec – Podbrezova, Dubova – Presov

8. kolo 14. septembra o 16.00
Nitra – Dubova, Podbrezova – Banska Bystrica

9. kolo 21. septembra o 16.00
Humenne – Podbrezova, Dubova – Slovan B

10. kolo 28. septembra o 15.00
Podbrezova – Dubova

11. kolo 5. oktobra o 15.00
Dubova – Cana, Novaky – Podbrezova

12. kolo 19. oktobra o 10.30
SKP Devin – Dubova, o 14.00: Podbrezova –Senica

13. kolo 26. oktobra o 14.00
Dubova – Velke Levare, Presov – Podbrezova

14. kolo 2. novembra o 13.30
Podbrezova – Nitra, Licartovce – Dubova

15. kolo 9. novembra o 13.30
Dubova – Dunajska Streda, 10. novembra o 10.30 Slovan B – Podbrezova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT