16. JUL  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stava sa uz tradiciou, ze v dovolenkovom obdobi s diktafonom a fotoaparatom v breznianskych uliciach ,,nahaname" tych, ktori v nasom regione prezivaju chvile oddychu. Inak tomu nebolo ani teraz, pricom sme zistili, ze v porovnani s vlanajskom dovolenkarov pribudlo. Vyzvedali sme, kde a ako prezivaju svoju dovolenku.


S anketovym mikrofonom


o dovolenke u nas

Pavel Kastel, obchodny zastupca, Bratislava:
- Uz niekolko rokov prezivam rodinnu dovolenku v mojej chalupe vo Filipove. Velmi sa mi tu paci priroda, aj so sluzbami som spokojny, da sa nakupit cokolvek. Kvoli rekonstrukcii namestia su obmedzene parkovacie moznosti, ale da sa zaparkovat aj pri obchodnom dome alebo pred Billou. Skoda, ze su zakazy parkovania tam, kde by nemuseli byt.

Zuzana Gajdosova, studentka, Bratislava:
- V Hornej Lehote rodicia kupili chalupu, kde chodime uz vela rokov, paci sa nam tu. Prisli sme len vcera, takze este sme toho vela nestihli.

Lucia Soldatova, studentka, Praha:
- Sme skupinka deviatich vysokoskolakov z Brna, byvame na Taloch v chatkach nad hotelom Partizan. Na Slovensku mame kamaratku, ktora nam pobyt sprostredkovala prostrednictvom mamy. Este sme tu neboli, zatial sa nam tu velmi paci, hlavne nadherna priroda, akurat ceny su vyssie, nez sme predpokladali. Kupat sa velmi neda, pretoze vsade su riasy. Boli sme uz na Krpacove, chystame sa navstivit Bystriansku, Demanovsku jaskynu, zalezi to od pocasia.

Roman Palkovsky, dochodca, Frydek Mistek:

- S manzelkou dovolenkujem v Demanovskej doline, je to tam velmi pekne. Typ nam dali v nasom dochodcovskom zvaze. Boli sme uz v jaskyniach, v Nizkych, Vysokych Tatrach, dnes sme prisli do Brezna, zajtra sa prevezieme Ciernohronskou zeleznickou. Ceska koruna je silnejsia, takze pobyt u vas je pre nas vyhodny.

Bohumila Linduskova, uctovnicka, Ceske Budejovice:

- Cela nasa rodina dovolenkuje v Nizkych Tatrach, byvame v ubytovni Koziar a sme spokojni. Uz sme tu boli v roku 1996 a teraz sme sa vratili. Paci sa nam najma vasa priroda, sme nenarocni, so vsetkym sme spokojni. Boli sme uz v Jasnej, dnes sme na vylete v Brezne, navstivime este Cierny Balog, termalne kupalisko v Liptovskom Jane, Besenovu, jaskyne.

Lydia Simoncicova, v domacnosti, Bratislava:

- Kazdorocne chodievame do Myta pod Dumbierom, velmi sa mi tu paci. Rada sa ,,hrabem" v zemi, v zahradke sa vyzivam a realizujem. Nasu chalupu staviame, prerabame uz patnast rokov a vzdy sa tesim, ked nieco spravime. Je tu krasne okolie, cisty vzduch, prijemni ludia, nemozem sa stazovat na nic. Manzel mal sice problemy s parkovanim v Brezne, pretoze tam, kde sme boli zvyknuti zastat, to teraz zakazali. Suvisi to s rekonstrukciou namestia, ale tomu sa tesim, pretoze budete mat krasne mesto.

Mgr. Helena Podolska, stredoskolska profesorka, Bratislava:

- Som velmi spokojna, chodievame sem uz dvadsatpat rokov, mame chalupu v Myte pod Dumbierom. Som spokojna aj s tym, ze v Myte sa uz objavili aj take sluzby, ktore doteraz neboli. Velmi ma prekvapilo, ze Brezno investovalo do namestia, ktore bude urcite krasne. Prajem vam to.

(ng, vs)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Ako si zijeme v domove

Domov dochodcov a domov socialnych sluzieb Hron Dubova sa snazi poskytnut svojim obyvatelom co najlepsie spolocenske, kulturne, rekreacne a rehabilitacne vyzitie.
Velku noc sme privitali sutazou o najkrajsie malovane vajicko, v aprili sme usporiadali besedu na temu April - mesiac lesov, posedeli si pri prilezitosti Svetoveho dna zdravia. V maji sme zorganizovali odborny seminar pre zdravotne sestry. Pekny program ku Dnu matiek pripravili pre dochodcov deti z miestnej Zakladnej skoly Nemecka a ku Dnu otcov studentky z Dievcenskej odbornej skoly Valaska - Piesok.
Hlavnou akciou domova bol Prvy ples seniorov v posledny junovy piatok v prijemnom prostredi spolocenskej saly Petrochemy Dubova, a.s. Prislo si nan zaspievat a zatancovat viac ako devatdesiat obyvatelov spolu s personalom z domova dochodcov a domova socialnych sluzieb z Brezna, Hronca, Klenovca, Tisovca a Dubovej. Atmosfera tohto podujatia sa slovami neda opisat. Seniori dokazali, ze i napriek svojmu pokrocilemu veku a nepriaznivemu zdravotnemu stavu sa este stale vedia dobre zabavit. Pripravili vlastny kulturny program, nechybali piesne, vesele scenky zo zivota, hra na harmonike. Na zaver ich cakala tombola so zaujimavymi cenami. Dufame, ze podobnu akciu sa nam podari zorganizovat aj o rok!

Jana Dupakova, socialna pracovnicka

Dakujeme ...

Dakujem pasovemu oddeleniu v Brezne, konkretne Lubke Bartosovej za rychle vybavenie pasu, ktory sa mi poskodil tesne pred reprezentaciou v zahranici. Ochota nevymiera.
Este raz dakujem.

Stanislav Marisler

...

Uprimne podakovanie patri vsetkym pracovnikom v Dome dochodcov a socialnych sluzieb v Hronci za ich nedocenitelnu obetavu starostlivost o starych a tazko postihnutych, ktori su tam odkazani len na ich pomoc. Za toto vsetko, co robite, sa vam chceme aj touto formou velmi podakovat a popriat vam vela zdravia pri tejto tazkej praci.

Pozostali po Marii Kupcovej, byvalej obyvatelke vasho domova

Zvrchovanost

Prvy julovy vikend som stravil s rodinou a priatelmi v Sumiaci a pocas turistickeho vystupu na Kralovu holu nas zaujali pripravene drevene hranice, ktore ako sme si uvedomili budu zapalene pri prilezitosti oslav Deklaracie o zvrchovanosti SR (17. jul). Jedna je postavena tesne nad dedinou a druha na Kralovej holi.
Co si vlastne pripominame 17. jula? To, ze pan velky M -manipulator vmanipuloval Slovensko do samostatnosti, na ktorej sa doviezli ku korytam okrem hnutia a nacionalnej strany aj ,,robotnicka" strana? A symboly zvrchovanosti a samostatnosti posluzili na to, aby jeho klaka mohla nerusene kradnut. Potreboval zvrchovanost, aby mu nik nevidel pod pokrievky hrncov, kde sa varili zaklady rozpadu Mostarne Brezno, Strojarni Piesok, Sigmy Zavadka a dalsich podnikov Horehronia a vlastne celeho Slovenska. Slubil nam za pat rokov Svajciarsko a napriklad v Sumiaci su skoro prasne cesty a mozno 50-percentna nezamestnanost. To Svajciarsko si uzivaju jeho verni na Slovensku alebo v zahranici. Pan M nemyslel a nemysli ani na nase deti (ved tie este nevolia) a on na ne zvrchovane kasle. Ide o to, ze ked ostaneme zavistlivo nazerat ponad Schengensku hranicu a pri moci bude opat pan M, bude pokracovat jeho demagogicke vladnutie a korupcia, ktoru bohuzial ani Dzurindova vlada nepotlacila.
Jeden moj kolega povedal, ze Horehronie treba zalesnit a ukazovat turistom ako priklad minimalne ,,svojskeho" pristupu k realite. Ak by na tom nebolo mnoho pravdy, tak pan M nema v horehronskych dedinach mozno aj 50-percentnu podporu volicov. Vacsinou su to starsi sklani volici, ktori, nech sa na mna nehnevaju, prejavuju tymto postojom aj svoj egoizmus voci vlastnym detom a neschopnost samostatne sa rozhodnut. Ale aj niektori mladi ludia prevzali zjednodusenu schemu a kedze Svajciarsko neprichadza, zabudli na pricinu a na meno osoby a hnutia, ktore zosnovalo osnovu chaosu.
Takze pod Kralovou holou (aj na inych miestach) sa zidu predstavitielia hnuti - stran ludovych, narodnych pravych aj menej pravych, kupia ludom (za ich dane) pivo a gulas. Okrem gulasom ich znovu nakrmia demagogickymi duchaplnostami a jednoduchy lud bude uveliceny, ze tam bol pan Meciar, pani Malikova a pan Slota, pan Fico, pan Koncos a pan Weiss, pan Volf a dalsi bojovnici o parlamentne dresy.
Urcite nebude jednoduche vyselektovat zo vsetkych slubov, ktorymi nas zavalia, tie, ktore maju realne jadro. Ale urcite nie je tazke ukazat prstom (vid hore) na strany a lidrov, ktori to so Slovenskom mysleli a myslia aj na oslavach zvrchovanosti neuprimne.

Ladislav Siman

Rubrika pokracuje na strane 4

Koncorocne radosti

V Zakladnej skole - Mazornikovo bolo 25. juna velmi veselo. Pocasie prialo, deti natesene, ze sa uz nemusia ucit. Cela skola absolvovala ucelove cvicenie v prirode. Velmi zaujimavymi a poucnymi boli ukazky cviceni hasicov z Hasicskeho a zachranneho zboru Brezno, ktorymi sa na dvore dolnej skoly predstavili zvedavym detom. Niektore postupy si chceli same vyskusat. Vobec im neprekazalo, ze boli mokre. Po odchode hasicskych aut sme odisli do prirody plnit ostatne planovane ulohy. Naspat sme sa vracali opaleni a spokojni z pekne preziteho dopoludnia.

Kolektiv ucitelov prveho stupna

Nemusime byt zli

Vazena redakcia, obraciam sa na vas plna rozhorcenia, ktore uz od piatka 28. juna opadlo asi na polovicu intenzity.
Stala sa mi takato vec. Na parkovisku za obchodnym domom, mimochodom “strazenom”, mi do cesty odparkovalo ine osobne auto, takze vyjst z mojho miesta nebolo mozne. Najprv som zhanala majitela a hlavne vodica auta Peugeot GLS(x)309 BR -025 AF, ale marne, asi po tristvrte hodiny cakania sa objavil manzelsky par. Pan nasadol za volant, pani vedla neho, bez pol slova ospravedlnenia, alebo vysvetlenia odisli prec. Prekvapil ma ich pristup a viac ma prekvapilo to, kto to bol.
V ten den som bola spolujazdec, moja sestra – vodic mala nastastie dovolenku a neboli sme nicim prisne terminovane, takze sme v komentovani cakali, podotykam, ze nielen my. Ale padli i ine navrhy, o 159-ke, o odtahovej sluzbe...
Pana z parkoviska to evidentne nevyviedlo z miery, okomentoval a odisiel. Situacia s parkovanim je teraz na namesti komplikovana, ale preto nemusime byt k sebe takto zli. Viete, ako by to vyzeralo, keby uz aj v doprave a parkovani “kaslal” kazdy na kazdeho?

Dr. Z. Muranska 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT