Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

31

06. AUGUST  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kontrolny den na namesti

Dalsi kontrolny den priebehu rekonstrukcie breznianskeho namestia sa uskutocnil v stredu 31. jula, kedy skontrolovali postup prac na vsetkych stavebnych objektoch. Podla slov primatora mesta Ing. Vladimira Faska, ako pri kazdej investicnej akcii aj pri tejto su niektore zmeny, dodatky k projektu, ale aj take, ktore vznikli pocas vystavby. Dodavatel tvrdi, ze termin dokoncenia hlavneho objektu (8. august) bude dodrzany, fontanku v strede namestia zacali montovat tuto sobotu a nedelu. Podotkol, ze mozno sa este vyskytnu nejake nedostatky.
Termin najblizsieho kontrolneho dna nestanovali na stredu, ale uz na pondelok 5. augusta za ucelom dohodnutia dalsieho postupu a urcenia terminu odovzdavacieho konania spolu so ziadostou na kolaudacne rozhodnutie.
,,Otvorenie namestia nemoze byt totozne s odovzdanim a prevzatim. Po stupni odovzdania a prevzatia musi byt kolaudacne rozhodnutie, resp. rozhodnutie o predcasnom uzivani stavby. Bez potvrdenia o predcasnom uzivani stavby si nedovolime namestie oficialne otvorit a dat ho do uzivania, zdoraznil Ing. V. Fasko.

(r)

Putovali aj sa zabavali

h0231e.jpg (14387 bytes)Aj pocas tychto prazdnin sa breznianske Centrum volneho casu postaralo detom o zabavu a rodicom ulahcilo starosti, co s ich ratolestami. Ako nas informovala Marieta Pribylinova od 2. do 7. jula tridsatpat deti a veducich prazdninovalo v madarskej Bekescabe. Maliari sa stretavali na Veselej palete v centre, ale okrem toho navstivili aj Kovacovu a Bansku Bystricu.Tyzden od 15. jula deturence prezili v Putaciku I. a od 29. jula v Putaciku II.
Putacik II. mal v pondelok na programe zoznamovanie a hry a sutaze v centre, v utorok sa kupali v Kovacovej, v stredu si v prirode na Rurach opekali slaninku, neprekazalo im, ze cestou domov zmokli, vo stvrtok si pozreli ZOO v Bojniciach a v piatok sa opat kupali, tentokrat na kupalisku v Podbrezovej (na snimke Viktora Sajgalika).
Tento tyzden pod vedenim riaditela centra volneho casu Ivana Halamu nasleduje Prazdninova sedmicka.

(r)

Na lesne plody len s povolenim

Zber lesnych plodov je v plnom prude, ale nie vsetci ,,zberaci" vedia, ze tak nemozu robit kdekolvek a bez nasledkov. O tom, za akych podmienok je to dovolene a co vsetko treba respektovat pri zbere lesnych plodov nas informovala veduca oddelenia uzemneho planovania a starostlivosti o prirodu a krajinu Okresneho uradu v Brezne Ing. Marta Petrova:
- Podmienky zberu lesnych plodov su podchytene v zakone c. 287/1994 Z. z. o ochrane prirody a krajiny, konkretne v § 5 a § 14. V § 14 ods. 2 pism.l sa hovori, ze na uzemi narodneho parku sa na zber rastlin vyzaduje suhlas organu ochrany prirody a krajiny, t. j. v uzemnom celku okresu Brezno je to odbor zivotneho prostredia okresneho uradu.
Strazcovia prirody dohliadaju na to, aby lesne plody neboli zbierane neopravnene. Fyzickej osobe, prichytenej pri neopravnenom trhani rastlin, vratane ich plodov, moze byt podla § 66 zakona o ochrane prirody a krajiny ulozeny sankcny postih do vysky 5000 korun. Priestupok vo veci ulozenia sankcneho postihu riesi odbor zivotneho prostredia okresneho uradu. V tomto roku doposial nas odbor neriesil takyto priestupok, v predchadzajucich rokoch ich bolo riesenych niekolko.

h0231a.jpg (10388 bytes)

Posledny julovy den prevzal riaditel dcerskej spolocnosti Zeleziarni Podbrezova ZP Gastroservis Podbrezova Jozef Krella (na snimke vpravo) z ruk generalneho riaditela SGS Slovakia Ing. Ladislava Papika certifikat HACCP pre vyrobu hotovych jedal a polotovarov, pre vyrobu mrazenych a podchladenych hotovych jedal, pre distribuciu a vydaj jedal. Volne prelozena skratka HACCP znamena analyza kritickych bodov a nebezpecia v potravinarstve, cize uplatnovanim tohto systemu sa zvysi hygienicka bezpecnost produkcie. Na Slovensku je to prvy certifikat udeleny v oblasti gastronomie.

 

Jeden skoncil v nemocnici

V uprsany 31. julovy den dopravni policajti zaznamenali az tri dopravne nehody. O pol stvrtej popoludni G. M. z Brezna v pravotocivej zakrute v smere z Halan do Brezna presiel so Skodou 105 do protismeru a celne narazil do oprotiiduceho Daewoo Tico, ktoreho vodic M. M. a jeho spolujazdec D. D. utrpeli zranenia s tyzdnovym liecenim. O polhodinu bola havaria v Polomke, kde B. P. z Humenneho za volantom Seatu Cordoba neprisposobil rychlost jazdy stavu a povahe vozovky a dostal smyk. Auto skoncilo v priekope kolesami hore, nastastie sa nikto nezranil. Podobnu pricinu mala aj havaria, ktora sa stala o pol osmej vecer v katastri Cierneho Balogu na ceste druhej triedy. Holandan D. J. na motocykli Honda 1100 nezvladol lavotocivu zakrutu, na mokrej ceste dostal smyk a zastal v priekope. S tazkou zlomeninou laveho predkolenia ho hospitalizovali v breznianskej nemocnici, jeho spolujazdec vyviazol bez zraneni.

Nocny lupic v Polianke

Nocna prevadzka bez straznej sluzby vyhovovala zlodejovi, ktory pod ruskom tmy z 28. na 29. jula kradol v hoteli Polianka v rekreacnej oblasti Krpacovo.
Cez otvorene vchodove dvere vosiel do vstupnej haly hotela a odtial do recepcie. Vylomil dvojkridlove dvere na drevenej skrini, v ktorej bola zamknuta kovova ohnovzdorna skrina. Odomkol ju pravym klucom, ktory nasiel v nezamknutej zasuvke kancelarskeho stola. Obohatil sa o penazenku s hotovostou 80 000 slovenskych korun, 300 eur, 7000 ceskych korun, vzal si aj obalku, v ktorej bolo 15 000 slovenskych korun. Okrem toho z kancelarskeho stola chyba videokamera a videorekorder Panasonic, digitalny fotoaparat Minolta, fotoaparat Olympus, mobilny telefon Ericson a dalekohlad Hama. Majitelke hotela Ch. R. z Dubnice nad Vahom sposobil skodu dovedna za 204 000 korun.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT