Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

45

12. NOVEMBER  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Jedna otazka

primatorovi Brezna Ing. Vladimirovi Faskovi

o Ako ste nakoniec rozhodli, kde bude tohtorocny Ondrejsky jarmok?
- Mestske zastupitelstvo 28. oktobra, ako uz bolo v Horehroni uvedene, prerokuvalo aj informativnu spravu o priprave a organizovani 514. tradicneho Ondrejskeho jarmoku. Poslanci schvalili jeho konanie na namesti so separovanim ponukanych podnikatelskych aktivit. Organizacny vybor pod vedenim prednostu mestskeho uradu este pred rokovanim mestskeho zastupitelstva zvazil vsetky okolnosti hovoriace pre a proti umiestneniu jarmoku na namesti. Zobral do uvahy vsetky varianty a odporucil mestskemu zastupitelstvu, aby sa jarmok uskutocnil v priestoroch casti Ulice Frana Krala a v areali sportoveho stadiona. Po namietkach zastupitelstva sa organizacny vybor stotoznil s moznostou predaja ludovoumeleckych vyrobkov na namesti a ostatneho stankoveho predaja v priestoroch od krizovatky kasarni az po krizovatku pri Bille s tym, ze by boli tri rady stankov. Ak by tento priestor nestacil, stanky by boli umiestnene na futbalovom stadione a stanky s obcerstvenim pri hlavnej tribune, kde je k dispozicii elektricka energia, voda i socialne zariadenia. Z coho vychadzal organizacny vybor, v ktorom su zastupcovia statneho ustavu hygieny a epidemiologie, veterinarnej sluzby, Policajneho zboru a dalsich organov statnej spravy? Zo skusenosti z minulych jarmokov, kedy bola dopravna nehodovost (vlani doslo takmer k tragedii), kradeze, obmedzeny priestor na namesti. Toto vsetko viedlo k prehodnoteniu moznosti organizovania jarmoku len na namesti. Argumentuje aj tym, ze stanky umiestnene na Ulici Bozeny Nemcovej vytvaraju stiesneny priestor pre predavajucich, ale aj kupujucich, co bola zivna poda pre vreckovych zlodejov. Samozrejme, ze velke zhromazdenie ludi na priechode cesty I/66 tiez skryva nebezpecenstvo dopravnej nehody, comu sa chcel organizacny vybor vyhnut. V neposlednom rade poziadavky predavajucich, ktore sa z roka na rok zvysuju na elektricku energiu, nie je mozne technicky zabezpecit na namesti.
Na zaver mozem konstatovat, ze je splnene uznesenie mestskeho zastupitelstva: tradicny Ondrejsky jarmok bude na namesti, ale so separovanim ponukanych podnikatelskych aktivit, pretoze separacia je mozna aj v priestoroch Ulice Frana Krala.

Caro a krasa Vianoc

Horehronske muzeum a Miestny odbor Ziveny v Brezne uz trdicne pripravuju predajnu vystavu vianocnych ozdob, peciva, odevnych doplnkov a inych roznych darcekovych predmetov.
Ak mate zaujem taketo vyrobky ponuknut na vystave v predvianocnom case, mozete ich prinasat od 25. do 30. novembra do budovy Horeronskeho muzea na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13 (Mestiansky dom) od 8. do 16. hodiny.
Tesime sa na nasich stalych, ale aj novych dodavatelov.

H. Peterajova

h0245c.jpg (11114 bytes)

 

,,Smiat sa treba, pretoze so smiechom sa da pretlkat zivotom lahsie". Tymto heslom sa riadi skupinka mladych Medzibrodcanov posobiacich pri miestnom kulturnom stredisku, ktori sa breznianskemu publiku predstavili v piatok vecer v kabarete scenok a piesni ,,vlastnotucne vyrobenych".

Fantazii medze nekladli

Druhy novembrovy piatok popoludni v skole na Pionierskej 2 v Brezne strasilo, nie vsak naozajstne. Obcianske zdruzenie ELLIS tu totiz pripravilo ,,strasidielnu". A tak deti vyrabali lampiony, strasidla a carodejnice. Pri tom vsetkom ich zabavali kamarati zo Zakladnej umeleckej skoly v Brezne, tinedzeri z banskobystrickej skupiny Teensing a pochutili si na keksikoch a teplom caji. Stacilo len priniest si noznice, farbicky, lep a dobru naladu a fantazii sa medze nekladli.
Ako to dopadlo? Patdesiatka zdravotne postihnutych, ale aj zdravych deticiek a ich rodicia odchadzali spokojni. Tesia sa uz na dalsie podujatia, ktore pre ne v ELLISe pripravuju.

SIKOVNE RUKY MIKROREGIONU CHOPOK-JUH

h0245e.jpg (12577 bytes)Pod tymto nazvom sa niesla vystava, ktoru uplynulu sobotu a nedelu spristupnili v Dome sluzieb v Dubovej. Svojou ludovou a remeselnou zrucnostou sa na jej stvrtom rocniku prezentovali amaterski umelci z mikroregionu Chopok-Juh, kde patria obce Nemecka, Podbrezova, Jasenie, Predajna,. Raztoka, Horna Lehota, Dolna Lehota, Bystra a Myto pod Dumbierom. Prvych navstevnikov a predstavitelov obci mikroregionu privitala starostka Nemeckej Ing. Anna Zvarova. Otvorenie vystavy, o ktoru je z roka na rok vacsi zaujem, spestrilo vystupenie folklornej spevackej skupiny Ciertaz.
Vystava, ktora je vlastne ,,putovna" - kazdy rok v inej obci, bola velmi vkusne instalovana, o co sa postarali vystavujuci, ale aj organizatori. Aj v tomto roku bola sutazna, navstevnici davali svoje hlasy exponatu, ktory sa im najviac pacil. Boli to malovane obrazy od Jaroslava Majercika z Nemeckej, ludove architektonicke modely Jozefa Murina z Nemeckej, vyrobky z dreva od Ladislava Hasaja z Podbrezovej, vyrobky z kovu - valasky Jozefa Trubaca z Podbrezovej, cukrarske vyrobky - medovniky Silvie Lehotskej z Podbrezovej, vysivane obrazy Marty Vagnerovej z Predajnej a hackovane decky Zuzany Lackovej z Nemeckej. Cenu starostky Nemeckej prevzali Juraj Havran z Jasenia, Eva Zilkova z Dolnej Lehoty, Jan Petko starsi z Nemeckej, Viera Crepova z Raztoky, Zdena Holindakova z Predajnej, Helena Kalova z Podbrezovej, Elena Susova z Nemeckej a Pavol Mitak z Nemeckej.
Vdacni a spokojni navstevnici odchadzali obohateni o krasu vytvorenu sikovnymi rukami. Ich majitelom zelame vela zdravia a dostatok casu na krasneho konicka, aby milovnikom umenia nadalej tvorili nadhernu pastvu pre oci.
Dovidenia o rok, na jubilejnom rocniku v Podbrezovej.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT