12. NOVEMBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Rokovali o vytvoreni Spolocneho obecneho uradu v Helpe
Starostovia obci Telgart, Sumiac, Valkovna, Pohorela, Helpa a Zavadka nad Hronom v pondelok 28. oktobra v Obecnom urade v Helpe rokovali o vytvoreni Spolocneho obecneho uradu v Helpe po prechode kompetencii z organov statnej spravy na obce. Dohodli sa, ze k prenesenym kompetenciam v skolstve a v socialnej oblasti este v starom volebnom obdobi predlozia obecnym zastupitelstvam na schvalenie navrh Spolocnej uradovne v Helpe.

,,Zijeme medzi vami"
Trinasty november je sviatocnym dnom pre nevidiacich a slabozrakych ludi, pretoze sa oslavuje ako Medzinarodny den nevidiacich. Clenovia Unie nevidiacich a slabozrakych Slovenska sa rozhodli oslavit tento sviatok netradicnym sposobom. Namiesto slavnostnej schodze v sobotu 30. novembra chcu svoj sviatok darovat vidiacim ludom ako podakovanie za pomoc, toleranciu a pochopenie. Preto na tento den od 13. hodiny pripravili pre vsetkych priatelov a priaznivcov kabaret dobrej nalady. V sale Stredoslovenskeho osvetoveho strediska na Hornej ulici v B. Bystrici mozu priatelia nevidiacich bezplatne vyuzit sluzby nevidiacich maserov, v kabarete ich obsluzia slabozrake servirky, mozu si pozriet prace nevidiacich, vystavu kompenzacnych pomocok, vyskusat simulacne okuliare a pri tom vsetkom ich z javiska budu zabavat hudbou, poeziou a tancom so psom nevidiaci ludia. Cely program oboznami vidiacich, s akymi pomockami nevidiaci zvladaju ukony potrebne pre zivot. Ukaze tiez, ze zrakovo postihnuti sa vedia zabavat rovnako ako zdravi ludia.

Patranie pokracuje

V prvu novembrovu sobotu rano do sluzby povolali vsetkych zamestnancov Horskej sluzby Nizke Tatry-juh. Zucastnili sa na patracej akcii po nezvestnom ceskom turistovi, ktory sa nevratil domov zo stretnutia spoluziakov v Chate M. R. Stefanika pod Dumbierom. Vysetrovanim zistili, ze do chaty vobec nedorazil. Patracia akcia sa rozvinula na vsetkych pristupovych cestach k chate zo severnej i z juznej strany Nizkych Tatier. Pocas dvoch dni do patrania nasadili tridsat zachranarov a jedenast patracich psov. Vysledok hladania aj v priebehu tyzdna bol negativny.
Nacelnik Horskej sluzby Nizke Tatry-juh Miroslav Benacka nas v tejto suvislosti informoval, ze od 1. januara buduceho roka vstupi do platnosti zakon o Horskej zachrannej sluzbe, z ktoreho pre navstevnikov hor vyplyva povinnost zapisat sa do knihy tur v horskych chatach a v hoteloch. Pri zachrannych akciach sa tym vylucia ine moznosti, kde by sa postihnuti mohli nachadzat a zachranna akcia bude rychlejsia a ucinnejsia.

(r)

My vsetci sme jeden svet

Od 11. do 14. novembra brezniansky Bobura klub je dejiskom festivalu Jeden svet. Tento festival je partnerskym podujatim Medzinarodneho festivalu dokumentarnych filmov Jeden svet, ktory v Ceskej republike organizuje spolocnost Clovek v tisni.
Obcianske zdruzenie Nairam pri klube Bombura kazdy vecer od 20. hodiny ponuka vyber toho najlepsieho. Snimky rozpravaju pribehy odohravajuce sa na pozadi ,,velkych" medializovanych senzacii a cez individualne osudy ludi priblizuju situaciu v krajinach byvaleho Sovietskeho zvazu, na Balkane, na Blizkom Vychode, v juhovychodnej Azii, Afrike, Latinskej Amerike, ale aj v zapadnom svete. Pondelok otvorili filmom Cecenska uspavanka, v ktorom pat vojenskych korespondentov rozprava o svojich profesionalnych i osobnych zazitkoch z vojny v Cecensku (prehlad ostatnych filmov najdete na strane 11).
Festival sa snazi slovenskej verejnosti doplnit informacie o konfliktoch vo svete, o ludsko-pravnej tematike a formovanim verejnej mienky tak prispiet v boji proti xenofobii, predsudkom a apatii obcanov k utrpeniu ludi v blizkych i vzdialenych kutoch sveta. Program festivalu obsahuje aj povodnu programovu sekciu, ktora je venovana romskej tematike a sleduje premeny vnimania romskeho etnika na Slovensku za poslednych patdesiat rokov. Symbolicke vstupne organizatori vyuziju na humanitarne a rozvojove projekty zdruzenia Clovek v ohrozeni v zahranici.

(pv)

Nove autobusove zastavky v Bravacove

h0245b.jpg (12685 bytes)V piatok 8. novembra za ucasti predstavitelov obce, autora projektu Ing. arch. Karola Kattosa, CSc, sponzorov a verejnoprospesnych pracovnikov, ktori sa podialali na vystavbe, slavnostne otvorili a do uzivania odovzdali dve nove autobusove zastavky s prilahlymi parkovymi a sadovymi upravami.
Tieto drobne stavby svojimi tvarmi vychadzaju z miestnej ludovej architektury, ich zakladnym materialom je drevo a kamen. Sucastou obidvoch stavieb su drevorezby nazvu obce a erbu. Aj napriek tomu, ze obec nedostala financne prostriedky z Programu obnovy dediny, s pouzitim vlastnych zdrojov, financnej a materialnej pomoci od sponzorov a chaluparov ich vybudovali v priebehu piatich mesiacov.
Starosta Bravacova Ing. Peter Baliak pri kolaudacii povedal: ,,Verime, ze nove autobusove zastavky budu obcanom sluzit nielen pri cakani na autobusove spoje, ale budu aj utulkom v case nepriazniveho pocasia, pripadne na stretnutia a posedenia starsich ludi bez cakania na autobus."

(r)

Policia1.jpg (9101 bytes) Ako much ...
Ako muchy sarapatili zlodeji v obchodoch na prelome oktobra a novembra, za co ich samozrejme neminul trest v podobe blokovej pokuty. Cukrovinky za 101,60 koruny zo supermarketu v obchodnom dome sa 24. oktobra o tristvrte na osem rano pokusil ukradnut T. S. z Podbrezovej. V ten isty den desat minut po jednej tu prichytili zlodeja J. K. z Brezna. Nielenze nemal cim zaplatit, ale opity nadaval pokladnicke. Na zlodejsku put do potravin Televizor na Ulici CSA sa 25. oktobra predpoludnim vydali M. O. a M. P. z Helpy. Nevydarila sa, pretoze odisli bez lupu. O druhej popoludni ,,nepochodila" ani A. K. z Brezna v Bille. V M-markete na Ulici Frana Krala mali skodnu 29. oktobra tesne po pol jednej, kde Hubosovcan P. S. uchmatol tovar bezmala za 90 korun. Okrem toho jeho totoznost preverovali na Policajnom zbore. Pat minut po stvrtej v supermarkete obchodneho domu Z. T. z Brezna pozabudol zaplatit za nakup v hodnote 523,40 koruny. Stvrteho novembra o osmej rano privolali hliadku do Billy, C. J. z Predajnej tam mal ,,sekeru" za 49,90.

Simuloval?
Po sprave, ze vo vstupnej hale hotela Dumbier spi podnapity muz, 24. oktobra pat minut po jednej popoludni sa tam hliadka vydala. V kresle si naozaj spokojne odfukoval pan, ktoreho sa marne pokusali zobudit. Nepodarilo sa. Pretoze v recepcii uviedli, ze si stazoval na nevolnost a krce v dutine brusnej, privolali sanitku. Nevedno ako, ale o tristvrte hodinu uz lezal na namesti, ked tam hliadka dorazila, podopieral branu. Opat privolali sanitku.

Bolo im to treba?
O pol desiatej 25. oktobra hliadka na Ulici Bozeny Nemcovej spozorovala dvoch ,,do koze sa nevmestiacich" mladencov, ktori kopali do smetnych kosov. M. P. a M. R. z Brezna museli napravit, co poprevracali a starsi z nich zaplatil aj blokovu pokutu.

Rusitelia nocneho kludu
Rusenie nocneho kludu hlasili 25. oktobra dvadsat minut po jedenastej zo Stvrte Laca Novomskeho. Hliadka v byte M. M. nasla podgurazenych kamaratov na oslave. Podobnu staznost z tejto stvrte zaznamenali 30. oktobra desat minut po desiatej, kedy z bytu B. P. znela hlasna hudba. Hudba, spev a krik sa 1. oktobra desat minut pred jedenastou sirili z bytu V. P. na Jarmocnisku. Zabava, nezabava, za priestupok museli zaplatit blokovu pokutu.

Perinu uz ma?
Tiesnovym volanim 30. oktobra osem minut po jednej popoludni privolali hliadku do Myvala. Z pracovne sa totiz I. B. z Cierneho Balogu pokusila ukradnut obliecku na perinu, pri com ju prichytila zamestnankyna. Pripad je v stadiu objasnovania.

Nepovolena pristavba
O pol piatej popoludni 31. oktobra na zaklade staznosti hliadka vystartovala do Prednych Halan. V suvislosti s tymto udanim nadabili na pristavbu na dome, na ktoru vsak jej majitel nemal povolenie. Zalezitost oznamili mestskemu uradu.

Zastrelili holubov
Ak ste 31. oktobra medzi osmou a deviatou hodinou rano 31. oktobra videli mestskych policajtov pri strelbe na holubov, nerobili tak z dlhej chvile. Na zaklade uznesenia mestskeho zastupitelstva museli zastrelit dvoch holubov, aby veterinarna sprava zistila, ci neprenasaju nakazu.

Dalej uz nevladal?
P. R. z Gasparova, unaveny alkoholom, sa popoludni 6. novembra ulozil v jednom z vchodov na Razusovej ulici. Anonymny oznam prevzali desat minut po tretej popoludni, muza prebrali a nasmerovali domov.

Co sa tam stalo?
Z Ulice SNP na Bujakove M. E. 6. novembra tesne pred pol dvanastou v noci informovala, ze jej niekto porozbijal okna. Hliadka po prichode zistila, ze okna su naozaj rozbite. Nikoho vsak nenasli, len brata M. E., ktory mal porezane ruky. Zavolali preto sanitku.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT