12. NOVEMBER  2002 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

O necely mesiac, 6. a 7. decembra, pristupime k volebnym urnam, aby sme v komunalnych volbach zvolili primatorov, starostov a clenov mestskych a obecnych zastupitelstiev. Mena kandidatov su uz zname, ostava len rozhodnut sa a vybrat tych spravnych, ktori v nasledujucich styroch rokoch budu viest obce a mesta k nasej spokojnosti. Co sa v uplynulom obdobi podarilo a co ocakavate od novozvolenych funkcionarov - pytali sme sa v nasej ankete.


S anketovym mikrofonom


o tom, co sa podarilo a co nie

Lubica Flaskova, uctovnicka, Brezno:
- Namestie je teraz velmi pekne, to sa mi tu zatial najviac paci. Ulice, cesty su v hroznom stave, to by bolo treba v prvom rade opravit. Potom treba dat do poriadku krytu plavaren, prekryt zimny stadion. Chyba nejake ihrisko pre deti, pretoze sa nemaju kde hrat. Napriklad dcerka by rada hrala tenis, ale nie su na to vhodne podmienky. V lete chodievala do Podbrezovej. Take okresne mesto by mohlo byt lepsie vybavene. Uvidime, ako to bude po komunalnych volbach.

Iveta Bakova, invalidna dochodkyna, Brezno:
- Paci sa mi, ze spravili namestie, je velmi pekne. Myslim si, ze rozumnym riesenim su smetne kose na psie vykaly. Udrziavaju poriadok v meste. Co by mali spravit novozvoleni poslanci a primator? Som zo sidliska Mazornikovo a tam nie je ziadna cukraren, alebo nieco podobne na posedenie s detmi. Su tam len obchody a krcmy. Zisiel by sa nejaky pekny park, aj ihriska, ale tie si deti same zdevastuju, to sa tam neda udrzat.

Peter Samuelcik, lesny inzinier, Brezno:
- Za uplynule styri roky sa zmenili fasady domov. Je tu nove namestie, ale mne ako lesnikovi sa zda, ze je na nom velmi malo zelene. Mohlo to byt trosku zelensie. Na Mazornikove, kde byvam, by bolo treba dobudovat nieco pre mladez, lebo je to tam otrasne. Co sa tyka travenia volneho casu, je to o nicom. Nieco by bolo treba spravit s plavarnou.

Jan Dolinsky, dochodca, Brezno:
- Za tie styri roky sa nieco stalo, ale mohlo sa viac. Chyba nam dom smutku, v prvom rade. Funkcionari si to mali rozmysliet, nerobit namestie, ale dom smutku. Treba dokoncit zimny stadion, lebo je to uz stavba vecnosti. Uz pat rokov sa slubuje, ze sa bude rekonstruovat Sturova ulica. Ale vsetko zavisi od penazi, a tie nie su.

Margita Luptakova, dochodkyna, Bravacovo:
- Styri predchadzajuce roky nebudem komentovat. Myslim si, ze treba spravit dost vela. Hlavne vysporiadat sa s odpadom, s kanalizaciou. V nasej obci je to problem, skoro z kazdeho dvora tecie vselico, ide to po ulici a ludia si zneprijemnuju zivot. Potom treba urobit poriadok s klubom dochodcov. Myslim si, ze ho treba dat niekomu do najmu, aby sa o to niekto poriadne staral. Nie aby obec mala stratu, ale aby na tom nejako profitovala. Klub je na velmi peknom mieste a bolo by vhodne starat sa on.

Maria Hulesova, dochodkyna, Brezno:
- Spravili namestie. Ja som spokojna, je to pekne. Ked to tak zoberiete, nieto tu nic pre deti, napriklad cukraren. Chyba plavaren. Uvidime, co bude na rok.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Pramen nevysycha

O Horehroni sa hovori ako o hladovej doline. Velmi ma tesi, ze Zeleziarne Podbrezova a. s. dokazuju, ze Slovaci vedia viest ekonomiku, firmy, presadzuju sa vo svete, su uznavani. Drzim im palce. Zelam im vela uspechov, ved na nich stoji skoro cele Horehronie.
Za zmienku stoji kanadsky Windsor, kde zijem, a Detroit v state Mitschigen v USA. Hranicne mesta a centrum svetoveho automobiloveho priemyslu. Sidlo velkej trojky, firiem General Motors, Ford, Chrysler - Daimler. USA - Kanada - Mexiko podpisali zmluvu Frei Treid (volny obchod) tovaru a zakladania firiem v tom ktorom state. Vedenia automobiliek stahuju vyrobu do Mexika na juh kontinentu. Vedia preco. Na severe, v Kanade, USA zamestnanec na vyrobnej linke zarobi v priemere 22 az 25 dolarov na hodinu brutto. Za sebou ma velke vplyvne odbory, ktore chrania jeho poziadavky. Preto pomerne slusne zaraba a ma aj socialne zabezpecenie.
Napriek smutnej situacii, ked Horehronie sa sklonuje ako hladova dolina, za povsimnutie stoji, ze ludia zapasiaci s holou existenciou, sa neopustaju, ako by sa dalo cakat. Naopak, vytvaraju vnutorne hodnoty. V dedinach najdeme subory, zbory, akcie, slavnosti, sutaze. Skolstvo, ktore bolo svetu vzorom, je na dne. Do skol zateka, ale aj napriek tomu udrziavaju mimoskolske aktivity, sutaze v poezii, proze, vytvarne sutaze. Chvalabohu, tento pramen nevysycha. Naplna to optimizmom. Ak by ludi prepadla beznadej, pesimizmus, bol by koniec. Tvrdim, ze kazdy jednotlivec, spolocenstvo pri dobrom planovani, rozhodovani dokaze sa pozviechat z momentalnej materialnej nudze. No ked stratia zdrave zmyslanie, zmenia sa zakladne hodnoty.
Hoci na Horehroni sa nikdy nezilo lahko, nasi predkovia sa nevzdavali, Treba to od nich odkukat a zrhnut do krasnej vety: ,,Dedicstvo otcov zachovaj nam Pane". Chranme si to, co robi tento kraj a ludi nenapodobitelnymi. Nech vzdy plati: ,,Host do domu, Boh do domu".

Pavol Datko, Kanada


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT