Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 10

CISLO

46

19. NOVEMBER  2002 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Celoslovensky festival Podstavekova heligonka 2002 v Brezne

h0246e.jpg (18082 bytes)Kto sa v sobotu 16. novembra dostal k listkom do Mestskeho domu kultury v Brezne, urcite nam da za pravdu, ze to stalo za to. Konal sa tam totiz druhy rocnik celoslovenskeho festivalu heligonkarov, ktory je pomenovany podla Milana Podstaveka. Organizuju ho jeho byvali kamarati a veru bolo koho pocuvat.
Do Brezna pricestovalo, aj tu zahralo vyse dvadsat hracov - harmonikarov. Jeden lepsi ako druhy. Autori a reziseri tohto festivalu, bratia Bercikovci a Jan Weiss, predstavili heligonkarov z pohladu ucitela a ziaka. Zdalo sa im zaujimave priblizit cesty jednotlivych interpretov k tomuto nastroju. Divaci pocuvali vypovede mladych muzov a aj tych starsich, preco im tento nastroj tak pocaroval. Nerozpravali vela, ale o to viac a schuti zahrali a zaspievali. Skoro po kazdej piesni roztlieskali hladisko. Tak to bolo po vystupeni Krahulcovcov z Kokavy nad Rimavicou, Chudobovcov z Oravskej Lesnej, pri cifrovackach Jozefa Rumana z Krupiny, Jana Murina z Detvy, Matusa Mittera z Korytarok. Predstavili sa aj dve zeny, Andrejka Kanosova z Pohorelej a Zofia Bottkova z Brezna. Milo prekvapil spisovatel Ladislav Tazky, o ktorom malokto vedel, ze ovlada tento nastroj. Ved nadarmo nepochadza z Cierneho Balogu, kde kedysi na harmonike hravalo velmi vela chlapov. Dobre meno im vylepsili ti Balocania, ktori vystupili v sobotu: Lubo Rosik, Palo a Slavo Stulrajterovci a mlady Fero Michalisko.
Pocetni stedri sponzori podporili dobru vec. Ostava len verit, ze toto podujatie zakotvi natrvalo v kalendari folklornych koncertov v Brezne.

(es)

Zaradili sa do velkej univerzitnej rodiny

h0246c.jpg (14349 bytes)Obradnu sien Mestskeho uradu v Brezne v stredu 13. novembra zaplnili studenti denneho studia na Materialovotechnologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Trnave, ktori v tomto akademickom roku zacali studovat v breznianskom detasovanom pracovisku. Na tento den totiz dekan prof. Ing. Jozef Sablik, CSc., stanovil ich slavnostnu imatrikulaciu.
Na ceremoniali prijatia a slavnostneho zapisu do matriky, ktorym sa tito mladi ludia stali oficialnymi vysokoskolakmi, sa zucastnili prodekan pre pedagogicku cinnost a socialny program studentov prof. RNDr. Jan Kaluzny, CSc., prodekan pre ekonomiku, personalistiku a socialny program zamestnancov doc. PhDr. Viktor Bajcik, PhD., veduci detasovaneho pracoviska v Brezne Ing. Milan Kovacik, riaditel Strednej priemyselnej skoly v Brezne Ing. Jan Lehotsky, primator Brezna a predseda Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimir Fasko a dalsi hostia.
Sestdesiatsest studentov sa tymto aktom oficialne zaradilo do velkej univerzitnej rodiny. Alma mater ich sta matka prijala do svojho narucia, aby ju po rokoch obohacovania sa dusevnou potravou opustili ako kvalifikovani inzinieri.

(r)

Folklorna skupina Ciertaz v priemierovom programe

h0246d.jpg (13329 bytes)Dve sedemnastky (17. november a 17. hodina) sprevadzali nedelne vystupenie folklornej skupiny Ciertaz v Kulturnom dome v Nemeckej. Jej clenovia sa po roku svojim priaznivcom predstavili v premierovom programe, ktory je vysledkom ich rocnej prace.
Kolektiv nemecianskych folkloristov v tomto roku po prvykrat vystupoval 29. juna na Horehronskych dnoch spevu a tanca v Helpe s tradicnymi piesnami regionu. Trinasteho oktobra na regionalnej prehliadke folklornych skupin v Brezne ucinkovala zenska spevacka skupina s pasmom svadobnych piesni z Nemeckej a z Dudobej.
Na nedelu pre svojich divakov pripravili okrem tradicnych piesni nasho regionu, ktore patria do staleho repertoaru spevackej skupiny, aj obrazok Pockajte regruti, pride na vas!, v ktorom sa pokusili zrekonstruovat rukovacku mladencov na vojnu. Novinkou je tiez uvedenie obrazkov Hrabacka z Medzibrodu a Criepky z medzibrodskych svadobnych piesni. Do programu tradicne zaradili aj nieco z folkloru Horehronia, v premiere uviedli tanec z Polomky. Hrou na fujare sa predstavil Miroslav Contofalsky z Predajnej, mozaiku stredoslovenskeho folkloru doplnilo niekolko piesni z Podpolania v podani Marty Tomkovej a Martina Loksu. Spoluucinkovala ludova hudba pod vedenim Petra Pancika.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT