19. NOVEMBER  2002 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) V Krpacove hrali scrabble

Pocas druheho novembroveho vikendu sa v Krpacove uskutocnili majstrovstva Slovenska v scrabble. Hru, pri ktorej dvojice superia vo vytvarani spisovnych slov z nahodne vybratych pismen s urcitou bodovou hodnotou, vymyslel pred sedemdesiatimi rokmi nezamestnany American. Scrabble je najuspesnejsou slovnou hrou na svete, hra sa v 121 krajnach a doteraz sa jej predalo vyse sto milionov. Majstrom Slovenska v tejto hre intelektualov sa stal sedemnastrocny Martin Krakovsky z Komarna.

Nezabudnite si vymenit ,,vodicak"

Ak ste vlastnikom vodicskeho preukazu vydaneho do 31. decembra 1992, nezabudnite, ze podla § 129 ods. 2 zakona NR SR c. 315/1996 Z. z. o premavke na pozemnych komunikaciach v zneni neskorsich predpisov, vas ,,vodicak" zostava v platnosti len do 31. decembra tohto roka. V okresnom dopravnom inspektorate na Mostarenskej ulici c. 13 v Brezne v tejto suvislosti strankove hodiny okrem pondelka od 7.30 do 12.00, od 13.00 do 15.00, v stredu od 7.30 do 12.00, od 13.00 do 17.30, v piatok od 7.30 do 12.00 v snahe zlepsit plynulost vybavovania az do odvolania rozsirili aj na utorok od 7.30 do 12.00, od 13.00 do 15.00 a stvrtok od 7.30 do 12.00.

Spolupraca pokracuje

Rec bude o spolupraci narodnej spolocnosti Slovensky Cerveny kriz, ktora vznikla v roku 1993 rozdelenim Cesko-slovenskeho Cerveneho kriza, a spolocnosti Kraft Foods Slovakia, ktora na slovenskom trhu posobi od 1. juna 2001. Socialne stredisko SCK v Ziari nad Hronom totiz 12. novembra uviedlo do prevadzky novozrekonstruovanu kuchynu vdaka pomoci spolocnosti Kraft Foods Slovakia, ktora v ramci projektu Kraft Cares venovala tomuto stredisku 645 000 korun. Kapacita obedov sa tym zvysi o 24 percent, ale aj celkova hygiena a kvalita sluzieb poskytovanych obcanom v nudzi. Priklad hodny nasledovania.

(mp)

 Horska sluzba zasahovala

V sobotu 9. novembra o 17. hodine dostala stala sluzba v Dome Horskej sluzby na Taloch spravu, ze v Sirokom sedle na hlavnom hrebeni Nizkych Tatier sa nachadza skupina sestnastich Poliakov, ktori nie su schopni samostatneho postupu.

h0246b.jpg (9433 bytes),,V tom case na hrebeni silno snezilo a pri teplote minus desat stupnov Celzia a silnom vetre s narazmi az do sto kilometrov boli podmienky na hrebeni priam neznesitelne. Skupine oproti vyrazili styria clenovia Horskej sluzby a bezpecne ich odviedli na Trangosku, kde Poliaci zostali spat. Ako neskor uviedli, na turu sa vybrali po celonocnom cestovani vlakom z Varsavy a o pol desiatej vyrazili z Jasnej do Sirokej doliny a do chaty M. R. Stefanika. Po osemhodinovom vystupe v hlbokom snehu a v zlom pocasi ich sily opustili prave v Sirokom sedle a odtial zavolali pomoc", informoval nas nacelnik Horskej sluzby Nizke tatry - juh Miroslav Benacka.
Zachranarom este ani nestacili uschnut mokre veci z predchadzajucej akcie a uz boli nasadeni do dalsej. Tentokrat islo o zachrannu akciu, ktora sa rozbehla v nedelu na prave poludnie v severnej stene Dumbiera. Lavina, ktora sa otrhla v hornych partiach steny, strhla dvoch horolezcov a jednemu z nich sposobila zlomeninu pravej nohy. Do akcie nasadili tridsat ludi z Horskej sluzby Nizke Tatry - juh Tale, z Horskej sluzby Nizke Tatry - sever z Jasnej a horolezcov, ktori sa prave vtedy nachadzali v blizkosti nestastia. Postihnuteho spod steny vytiahli takmer na dvesto metrov dlhom zavese a v kanadskych saniach zviezli na Trangosku, kde ho prevzala breznianska RZP. Cela akcia prebiehala v krajne nepriaznivych podmienkach (silny mraz, takmer nulova viditelnost a hlavne silny severozapadny vietor, ktory na hrebeni dosahoval silu vichrice), ktore stazovali osemhodinove zachranne prace.

(r)

Ceny mozeme porovnat

Mozno ste si uz v niektorych predajniach vsimli novy sposob oznacovania vyrobkov cenami, ktory plati od tohto mesiaca. Novinarov na tlacovej konferencii v stredu 13. novembra pracovnici Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj informovali, ze cielom Vyhlasky Ministerstva hospodarstva Slovenskej republiky c. 545/2002 Z. z. je zabezpecit, aby predavajuci poskytovali informacie o jednotkovej cene, cim sa dosiahne vyssia ochrana spotrebitela pri predaji vyrobkov, zlepsenie jeho informovanosti a umoznenie jednoducheho porovnavania cien vyrobkov.
Vyhlaska umoznuje spotrebitelovi porovnat ceny rovnakeho druhu vyrobkov tym, ze sa mu poskytne informacia o jednotkovej cene vyrobku, ktora je prepocitana na jednotku mnozstva konkretneho vyrobku s cielom kvalifikovane sa rozhodnut o kupe. Udaj o jednotkovej cene je nova informacia, ktoru predavajuci povinne poskytuje spotrebitelovi. Odvodena je z ceny vyrobku, platnej v okamihu ponuky, prepocitana na jeden kilogram, meter, liter, meter stvorcovy, meter kubicky, pripadne na inu meraciu jednotku, ktora sa obvykle pri predaji urciteho vyrobku pouziva, napriklad jeden kus.
Vzhladom na skutocnost, ze spotrebitel zaplati za vyrobok skutocnu cenu a jednotkova cena sluzi iba na ucely porovnavania, musi byt jednoznacne odlisena informacia o jednotkovej cene tym, ze skutocna cena bude uvedena vyraznejsie.
Predavajuci je oslobodeny od povinnosti uvadzat prepocitanu jednotkovu cenu: ak predajna plocha prevadzkarne je mensia ako 150 metrov stvorcovych; pri predaji s obsluhou; pri predaji na drazbe; pri predaji umeleckych diel a starozitnosti; pri predaji prostrednictvom napojovych a stravovacich automatov; ak je predajna cena vyrobku zhodna s jeho jednotkovou cenou; ak je menovita hmotnost vyrobku alebo jeho menovity objem mensi, alebo sa rovna 50 g alebo 50 ml; ak sa predavaju rozne druhy vyrobkov v jednom baleni za jednu cenu; ak sa vyrobok poskytuje ako sucast sluzby; pri predaji vyrobku, ktory nemozno rozdelit na casti bez zmeny kvality alebo vlastnosti a na ktory sa povinnost oznacovat jeho dlzku, hmotnost, objem alebo plochu nevztahuje, alebo ktory sa obvykle neoznacuje udajom o dlzke, hmotnosti, objeme, ploche. To vsak neplati, ak sa obvykle viac rovnakych vyrobkov predava v jednom baleni; pri predaji koncentrovanych a dietetickych potravin, z ktorych sa pridanim tekutiny pripravuju hotove jedla alebo ciastocne hotove jedla.

(db) 

Schvalili prve vseobecne zavazne nariadenie

V piatok 15. novembra sa stretli na svojom riadnom zasadnuti poslanci Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja (BBSK). Na programe mali niekolko zavaznych dokumentov, preto bolo zasadnutie planovane
od 8. do 21. hodiny. Zasluhou toho, ze Urad BBSK pripravuje materialy v dostatocnom casovom predstihu a poslanci maju cas na ich prestudovanie a pripomienkovanie Radou predsedov komisii a predsedov poslaneckych klubov, rokovanie malo vecny a konstruktivny charakter a skoncilo sa v obvyklom case. Informuje poslynkyna Mgr. Iva Urbanova:

- Zasadnutie viedol predseda BBSK Milan Marcok. Medzi pozvanymi hostami, okrem zastupcov medii, boli aj veduci odborov Uradu BBSK a reprezentanti expertnych skupin, ktori sa podielali na priprave a vypracovani niektorych prerokovavanych materialov.
V uvode si poslanci vypoculi spravy o plneni uzneseni, o cinnosti Uradu BBSK a dosiahnutych vysledkoch za uplynule obdobie, ktore boli s mensimi upresneniami a bez vacsich vyhrad vzate na vedomie. Dalsie informativne spravy sa tykali decentralizacie kompetencii v cestnom hospodarstve na samospravne kraje a stavu lozkovych zdravotnickych zariadeni na uzemi BBSK.
Jednym z hlavnych bodov bolo prerokovanie a  schvalenie Programu socialneho, ekonomickeho a kulturneho rozvoja BBSK. Pretoze je to rozsiahly dokument, chcem sa mu venovat v niektorom z dalsich cisiel Horehronia, lebo sa bytostne dotyka rozvoja aj nasho okresu a zivota obcanov zijucich v tomto regione. Strucne len tolko, ze je to vychodiskovy material pre rozpracovanie akcnych planov pre jednotlive uzemne casti BBSK, ktory vychadza z podrobneho zmapovania kazdeho z trinastich okresov kraja. Ma analyticko – metodologicky charakter a bude tvorit podklad pre dalsiu cinnost krajskej samospravy. Jeho vypracovanie svedci o vysokej profesionalite pracovnikov odboru regionalneho rozvoja a externych skupin. Na Slovensku sme druhy kraj po Kosickom samospravnom kraji, ktory prijal takyto zavazny dokument.
V dalsej casti rokovania sa poslanci zaoberali navrhom upravy rozpoctu BBSK na rok 2002 a vychodiskami pre navrh rozpoctu na rok 2003. Obidva materialy predkladal riaditel Uradu BBSK Milan Mraz. Uprava rozpoctu sa tykala presunu rozpoctovych prostriedkov medzi jednotlivymi polozkami pri nezmenenom objeme vydavkov. Okrem schvalenia upravy rozpoctu poslanci splnomocnili predsedu BBSK, aby po predchadzajucom prerokovani v prislusnej komisii mohol uskutocnit rozdelenie vytvorenych prijmov nad schvaleny rozpocet v zmysle § 20 a § 13 zakona NR SR c.303/1995 Z.z. o rozpoctovych pravidlach v zneni neskorsich predpisov.
Skolskej problematiky sa dotykali body o delegovani poslancov BBSK do skolskych rad strednych skol a ucilist, o zvereni majetku BBSK do spravy organizaciam v jeho zriadovatelskej posobnosti a navrhu na zaradenie Zdruzenej strednej skoly odevnej, textilnej, obchodu a sluzieb v Lucenci do siete strednych skol SR.
Priestor bol poskytnuty aj hlavnemu kontrolorovi Vladimirovi Sagatovi. Zastupitelstvu BBSK predlozil spravu o dodrziavani zakonov pri preberani kompetencii na BBSK v  suvislosti s delimitacnymi procesmi vo vybranych kulturnych zariadeniach v posobnosti BBSK. Medzi kontrolovanymi subjektami bolo aj Horehronske muzeum v Brezne.
Na tomto zasadnuti bolo prijate aj prve vseobecne zavazne nariadenie, ktore sa tyka pouzivania symbolov BBSK. Na dopracovanie a opatovne prerokovanie bol odporuceny navrh kulturnej komisie o vytvoreni regionalneho fondu kultury.
Zo zaverecnej diskusie a interpelacii vyplynulo na navrh poslanca Jana Krnaca uznesenie, aby do vyberovych komisii na riaditelov organizacii v zriadovatelskej posobnosti BBSK boli menovani poslanci za konkretny okres a zastupca prislusnej komisie. Zaujimava bola aj pisomna interpelacia k povodnovej ochrane nasho kraja, ktoru podal poslanec Juraj Mesik.
Rokovanie ukoncil predseda BBSK M. Marcok pozvanim poslancov na dalsie zasadnutie, ktore sa uskutocni 19.decembra.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT