8. JANUAR  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Podakovanie Ing. V. Faskovi

Predseda Zdruzenia miest a obci Slovenska Michal Sykora podakoval byvalemu primatorovi Brezna a predsedovi Regionalneho zdruzenia miest a obci Horehronia a Stredneho rudohoria Ing. Vladimirovi Faskovi za jeho vklad pre dobro spolocnej veci a za podiel na tom, ze ZMOS si dlhodobo udrzuje svoju reprezentativnost, vecnost a nadstranickost. ,,Chcem uprimne ocenit, ze pri velkej zodpovednosti a casovej zaneprazdnenosti, ktoru funkcia predstavitela mesta so sebou prinasa, ste si nasli cas aj na pracu v Predsednictve ZMOSu. Uvedomujem si, ze to bola praca naviac, nad bezne povinnosti a k tomu, aby ste ju uspesne vykonavali, ste neraz museli prekonavat mnohe prekazky. Na Vasom dalsom posobisku Vam zelam vela zdravia, sil a uspechov", pise sa okrem ineho v liste M. Sykoru.

Matra II

Formou monitoringu verejnosti, ktory je sucastou holandsko-slovenskeho projektu Matra II, chce Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne spoznat nazory na uroven sluzieb poskytovanych policiou i osobne skusenosti z konania a spravania sa policajtov k obcanom. Ako nas informovala hovorkyna npor. Mgr. Dana Kmetova, manazment tieto informacie vyuzije na skvalitnenie a priblizenie prace policie k obcianskemu prostrediu a pri plneni uloh. Distribucia dotaznikov, ktore treba odoslat do piatich dni, sa uskutocni od 10. do 15. januara.

Prepajaju realny a virtualny svet

V Zakladnej skole na Mazornikove ziakom ponukaju nove moznosti od zakladov prace s pocitacom az po kazdodenne volne pripojenie sa na internet. Rozsirili pocitacovu siet, cim umoznili dalsie pripojenia a prezentaciu roznych programov na vyucovanie. V tejto suvislosti nam riaditel tejto skoly Mgr. Miloslav Brodsky povedal: ,,Snazime sa o prepojenie realneho a virtualneho sveta. Na novelizovanej stranke nasej skoly (www.zsmpelbr.sk) navstevnik najde aktualne informacie o praci ziakov, o projektoch, kontakty na ucitelov ci dokonca rozvrh hodin ziakov. Je tu moznost priamej komunikacie s pracovnikmi skoly prostrednictvom elektronickej posty. Verejnost aj takto moze spolupracovat so skolou a zucastnovat sa na jej riadeni. Staci len kliknut na nasej adrese."

Slovensky pohar v krnackach v Helpe

(Turecka, Helpa, Jasienok-Vagnar, Tajov, Benus, Stare Hory)
h0301g.jpg (15079 bytes)V sobotu 4. januara sa v Helpe uskutocnil jeden zo serie pretekov o Slovensky pohar v krnackach. V uprsanom mrazivom pacasi sa na Holom vrchu zislo tridsatjeden posadok zo Zvolena, Jakuba pri Banskej Bystrici, Bravacova, Kremnice, Benusa, Zadnych Halan, Polomky, Banskej Bystrice, Medzibrodu, Brezna, Bujakova a z domacej Helpy. Dostatok snehu vsak vyrovnal nepriazen pocasia a posadky si mohli merat svoje sily.
Prvenstvo si odniesli zvolenski pretekari, muzska posadka v zlozeni Brano Seles a Peter Ondrus a zenska Jana Gasperanova a Maria Strizova. Druhe miesto v muzskych posadkach patri opat Zvolecanom Martinovi Stolarovi a Lubovi Pohankovi, tretie miesto Stanislavovi Seleckemu a Martinovi Drabovi z Jakuba. Druhe miesto medzi zenskymi krnackarkami obsadili Katarina Ciliakova a Ingrid Pischova z Jakuba pred Horehronkami Petrou Selesovou a Andreou Pohancanikovou z Polomky.
Starosta Helpy Jozef Fillo odovzdal ceny vitaznym posadkam, aj putovny pohar Cena obce Helpa. Potom sa uz pretekari a divaci zabavali pri ludovej hudbe a dobrom gulasi. Sprevadzalo ich slniecko, ktore sa umudrilo a predralo sa spoza oblakov.

(mk)

Opytali sme sa

 novozvolenych starostov niektorych horehronskych obci

1. S akymi pocitmi ste prijali spravu o vasom uspechu vo volbach?
2. Do coho sa pustite najskor, co uprednostnite?

Vladimir Busniak, starosta Hornej Lehoty:
1. Boli to, povedal by som, dobre pocity, pretoze som mal zaujem robit tuto pracu a chcem ju robit dobre. Takze vlastne som sa potesil.
2. Najprv by som uprednostnil to, aby sa ludia trosku zobudili, pretoze v Hornej Lehote na par rokov kulturno-spolocenske dianie zaspalo. Ked sa ludia preberu a zacnu zit, ako sa ma, budeme pokracovat dalej. Treba zlepsit oblast sluzieb, treba doriesit vystavbu kanalizacie a cistiarne odpadovych vod. Skratka je toho vela, tazko vyberat priority, vsetko zavisi od financii. K tymto otazkam sa treba citlivo postavit a vybrat to, co je dostupne a najprospesnejsie.

Maria Hrasna, starostka Jarabej:
1. Spravu o mojom zvoleni za starostku Jarabej som prijala s pocitom velkej zodpovednosti.
2. Je toho viac, ale uprednostnim otvorenie potravin v nasej obci. To je moje najvacsie zelanie, ktore by som chcela uskutocnit ako prve. Neviem, ci na Slovensku este existuje dedina, ktora nema potraviny. Pre starych ludi je takmer nemozne, hlavne v zime, cestovat za nakupmi. Mnohi maju u nas rekreacne zariadenia a nie je dobre, ked nakupuju inde. Oslovila som uz jedneho partnera, ktory by pomohol sprevadzkovat obchod. Dufam, ze mi to vyjde. Potom budem spokojna a pojdem dalej.

Ing. Michal Povraznik, starosta Jasenia:
1. Spravu o vitazstve vo volbach som prijal s prijemnym prekvapenim a radostnym pocitom. Potesila ma dovera obcanov, ktori mi dali svoj hlas a aj touto formou by som sa im chcel podakovat. V porovnani s mojou doterajsou pracou je to urcita zmena, ale pevne verim, ze spolu s obcanmi a novozvolenymi poslancami obecneho zastupitelstva zvladneme riesenie narocnych uloh, ktore budu kladene na nasu obec.
2. V prvom rade budeme musiet zaciatkom roka 2003 zabezpecit realizaciu prvej investicnej akcie, a to miestnej komunikacie Uhlisko v hodnote asi dva miliony korun, ktora je projekcne a financne uz zabezpecena. Dokoncit plynofikaciu budovy zakladnej skoly. V dalsich rokoch volebneho obdobia budeme klast doraz na pripravu projektu a zabezpecenie financnych prostriedkov na vybudovanie kanalizacie odpadovych vod. Pocas tohto volebneho obdobia, aj ked vieme, ze penazi nie je dost, chcel by som povzniest a dat do povedomia aj sirsej verejnosti nasu krasnu obec pod Nizkymi Tatrami.

Julius Bires, starosta Raztoky:
1. Spravu o zvoleni som v kutiku srdca ocakaval. Bol som rad, ze mi obcania verili a ze mi po stvorrocnej ,,dovolenke" opat dali doveru.
2. Vzhladom na financne moznosti, ktore su v nasej obci, chceme pokracovat v ukonceni kanalizacie ,,dolneho konca" obce a upravit cestu v tejto casti, pretoze je vo velmi dezolatnom stave. Chcel by som sa trosku venovat aj nasej mladezi. Aj ked ma dost priestorov na vyzitie, zameriame sa na sportovu stranku vybudovanim mensieho ihriska na tenis alebo volejbal. Samozrejme, budem sa venovat celkovej cinnosti obce, aby obcania boli spokojni.

Primator a poslanci slavnostne zlozili slub

V piatok 3. januara vo velkej sale hotela Dumbier novozvoleny primator Brezna Ing. Jaroslav Demian a poslanci slavnostne zlozili slub. Na tomto rokovani mestskeho zastupitelstva sa zucastnili aj byvali poslanci, riaditelia prispevkovych organizacii a spolocnosti s rucenim obmedzenym, predstavitelia statnej spravy, obcania a dalsi hostia.
Najskor sa im prihovoril odchadzajuci primator Ing. Vladimir Fasko, ktory odovzdal ocenenia za rok 2002: cenu primatora mesta Brezna clenke Zboru pre obcianske zalezitosti Marii Zilinkovej, dekanovi Materialovotechnologickej fakulty STU Trnava Jozefovi Sablikovi, Danielovi Rakytovi za prinos v rozvoji breznianskej kultury a v propagacii mesta v masovokomunikacnych prostriedkoch, zastupcovi velitela Vojenskeho utvaru v Brezne Eduardovi Linderovi, riaditelovi obchodnej spolocnosti Belamo Ivanovi Faskovi, drzitelom diamantovej plakety prof. MUDr. Jana Janskeho Jozefovi Smolovi, Pavlovi Gostanovi, Zdenovi Medvedovi a cenu mesta Brezna dlhorocnemu clenovi a dirigentovi Dychoveho orchestra mesta Brezna Jozefovi Knoskovi.
V dalsej casti rokovania, ktore uz viedol Ing. Jaroslav Demian, za zastupcu primatora zvolili Ing. Janku Mihalovicovu, clenmi mestskej rady budu Ing. Daniel Backo, Marian Kvackaj, Ing. Janka Mihalovicova, Mgr. Maria Sajgalikova a Ing. Dusan Svantner.
Novy primator Brezna vo svojom prihovore okrem ineho povedal: ,,Mesto preslo roznymi obdobiami a etapami vyvoja. Raz sa mu darilo lepsie, inokedy zas horsie. Neprislucha mi hodnotit, mozno vsak konstatovat, ze mame na co nadviazat a co zveladovat." Zdoraznil, ze jeho zelanim je zamerat sa na dostavbu domu smutku, zimneho stadiona a sprevadzkovanie krytej plavarne.
,,Venovat sa treba aj technickej infrastrukture a najma miestnym komunikaciam. V rozpocte technickych sluzieb treba preto vyclenit na tento ucel pevnu ciastku, a tak pomaly, ale predsa dat do poriadku cesty a chodniky. Na financovanie casti investicnych akcii, hlavne v oblasti zivotneho prostredia, technickej infrastruktury, vystavby najomnych bytov, na projekty cestovneho ruchu ci riesenie romskej otazky budeme musiet ziskat aj mimorozpoctove zdroje", uviedol Ing. J. Demian. Podotkol, ze chce, aby mesto do buducna neslo cestou zvysovania svojho uveroveho zatazenia, ale aby sa sustredilo na efektivnost hospodarenia a vyuzivania svojho majetku.
Poslancov ubezpecil, ze vztah primatora a poslanca chce vybudovat na vzajomnej dovere, respektovani sa a hlavne na komunikacii: ,,Na zastupitelstvach spravidla nefungovala navrhova komisia, ktora by precizne formulovala navrh uznesenia, dosledkom coho sa neskor spochybnovalo znenie prijateho uznesenia. Verim, ze pri rokovaniach tohto zastupitelstva sa to zmeni a ze poslanci sa aktivne zapoja do tvorby uzneseni. Ku skvalitneniu a zrychleniu prace zastupitelstva z mojho pohladu by urcite prispel aj nakup elektronickeho hlasovacieho zariadenia, ktore verne zaznamena kto a ako hlasoval.
Odchadzajucemu primatorovi Ing. V. Faskovi podakoval za pracu, ktoru vykonal v prospech mesta: ,,Osem rokov v plnom nasadeni, dvadsatstyri hodin denne, sedem dni v tyzdni. Tak ho pozname. Pre mna a mnohych dalsich ostavas vzorom pracovitosti a obetavosti".
Na zaver novy primator Brezna ubezpecil, ze sa bude snazit vykonavat funkciu tak, aby mal okolo seba len samych priatelov.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT