14. JANUAR  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Boj o trat Jesenske - Tisovec - Brezno

Primator Tisovca Ing. Peter Minac vlani v novembri inicioval peticiu predstavitelov miest a obci proti navrhu zrusenia osobnej dopravy a obmedzenia spojov na zeleznicnej trati Jesenske - Tisovec - Brezno. V ramci uspornych opatreni uznesenim vlady bola totiz tato trat zahrnuta medzi tridsatsest ,,lokaliek" navrhnutych na zrusenie. Tlak na ministerstvo dopravy, post a telekomunikacii bol uspesny a trat Jesenske - Tisovec - Brezno z tohto navrhu vynali. Od 2. februara vsak na navrh Zeleznicnej akciovej spolocnosti ma dojst k uprave spojov na tomto useku. Preto Ing. P. Minac na 14. januara zvolal pracovne rokovanie, o jeho vysledku vas budeme informovat.

(r)

Breznianske kasarne do konca roka

Druheho januara nastupilo do breznianskych kasarni stodvadsat novacikov, ktori podla slov zastupcu velitela Vojenskeho utvaru v Brezne Eduarda Lindera zakladny vycvik absolvuju v posadke v Bratislave. Po jeho skonceni sa budu hlasit vo svojom utvare, aby plnili ulohy povinnej sluzby. Slavnostnu prisahu zlozia 31. januara v Bratislave. Vojensky utvar v Brezne by mal posobit do konca tohto roka.

(r)

Dotacia pre Ciernohrnsku zeleznicku

Obnovu dvojkilometroveho useku uzkorozchodnej trate medzi Hroncom a Chvatimechom umozni dotacia slovensko-svajciarskeho fondu Ciernohronska zeleznica. Do konca marca tohto roka by sa na tomto useku malo preinvestovat asi 4,5 miliona korun, vratane nakupu kvaitnejsieho motoroveho rusna. Ciernohronskej zeleznicke sa z tohto fondu podarilo ziskat 10 milionov korun. V maji pri otvoreni sezony by uz cestujuci mohli nastupovat na provizormej stanici na Chvatimechu. Provizorium vsak v ramci projektu ekologizacie dopravy v mikroregione Cierny Hron casom nahradi standardna stanica s parkoviskom a informacnym centrom. Projekt by mal po dokonceni umoznit celorocnu osobnu dopravu z Cierneho Balogu do Podbrezovej a otvorenie pobocky Dopravneho muzea.

(sm)

h0302d.jpg (14798 bytes)

h0302c.jpg (12647 bytes)

Clenovia Klubu slovenskych turistov - odboru turistiky pri MSK Brezno zacali tohtorocnu turisticku sezonu prveho januara novorocnou vychadzkou na Skalku. Siesteho januara sa zucastnili na vystupe na Chvatimech (na snimke vlavo) a jedenasteho januara absolvovali zimny prechod Valaska - Lipova - Hnusno - Hronec (na snimke vpravo).
Priatelov pesej a lyziarskej turistiky v najblizsom obdobi pozyvaju na podujatia: 25. januara Po stopach oslobodenia mesta Brezna, 1. februara Zimny prechod Brezno - Bystra, ktore su sucastou oslav oslobodenia Brezna.

Policia1.jpg (9101 bytes) Dlhoprsti nesviatkovali

Tesne pred pol druhou popoludni 28. decembra v potravinach na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne dvesto sladkych ,,pelendrekov" za 580 korun ukradli S. P. z Jarmocniska, A. P. a L. P. z Prednych Halan. Za tovar v hodnote 250,50 koruny vo Vecierke na Ulici CSA 30. decembra o pol stvrtej ,,zabudla" zaplatit M. M. z Brezna. V Bille mali skodnu na Silvestra rano, kde Z. S. z Brezna ,,nakupila" za 106,70 koruny. Dva citrony za sedem korun v M-markete na Nalepkovej ulici 3. januara o pol tretej uchmatol M. G. z Brezna. Ani jedneho z nich trest v podobe blokovej pokuty neminie.

Buchala na dvere a nadavala

S. Ch. z Brezna si 29. decembra poriadne uhla a v noci vycinala v cinziaku na Nalepkovej ulici. Buchanie na dvere a nadavky susede neostali nepovsimnute. Hliadka sem vystartovala tesne pred pol dvanastou. Odisli s tym, ze vytrznicka sa bude zodpovedat az po vytriezveni.

Silvestrovsky darcek?

O tristvrte na osem vecer na Silvestra prevzali spravu, ze v Stvrti Laca Novomeskeho muz bije svoju zenu. Oznamenie bolo pravdive: J. K. naozaj fyzicky napadol svoju manzelku, no v case prichodu hliadky sa nachadzal u suseda, odmietol preukazat svoju totoznost a komunikovat. Zranenu zenu odviezli do nemocnice a odtial na Policajny zbor, ktory sa pripadu ujal.

Nocny vytrznik

Muz hadzajuci zladovately sneh do okna na Nalepkovej ulici vyrusoval nielen v byte, kam mieril, ale aj susedov, ktori sa tesne po druhej v noci na Novy rok obratili na policiu. Rusitelom bol R. G. z Brezna, ktory okrem rozbiteho okna ma na rovasi aj rusenie nocneho kludu.

Zabranili nestastiu

Prveho januara o 16.40 na poziadanie stalej sluzby obvodneho oddelenia Policajneho zboru vystartovali na Nalepkovu ulicu, aby preverili informaciu. S. M. sa totiz zamkol v byte s umyslom spachat samovrazdu skokom z balkona. Nastastie to dobre dopadlo a muza poraneneho na tvari odviezli do nemocnice.

Zbil svoju zenu

Osmeho januara desat minut po piatej popoludni telefonoval operator z Policajneho zboru a poziadal o spolupracu pri rieseni staznosti zeny, ktoru napadol jej muz. Manzel S. L. naozaj svoju manzelku udrel do tvare. Odviezli ju na osetrenie do nemocnice a oporucili oznamit to Policajnemu zboru.

Opytali sme sa

novozvolenych starostov Bacucha a Bystrej

1. S akymi pocitmi ste prevzali spravu o vasom uspechu vo volbach?
2. Do coho sa pustite najskor, co uprednostnite?

Stanislav Medved, starosta Bacucha
1. Kazdy kandidat, ktory sa uchadza vo volbach o post starostu obce, ide do volieb s tym, ze predpoklada svoje zvolenie. Spravu o zvoleni do funkcie som prijal s pocitom sebauspokojenia, ale zaroven velkej zodpovednosti za doveru, ktoru mi obcania vyslovili.
2. V prvom rade je potrebne zvladnut prechod kompetencii a pripravit rozpocet na rok 2003.

Marian Alberty, starosta Bystrej:
1. Vzdy, ked vam niekto vyjadri doveru, je to prijemny pocit. O to viac je to v pripade vitazstva v komunalnych volbach v obci, v ktorej ste sa narodili, v ktorej zijete, s ktorou citite a v ktorej chcete urobit maximum. To je vsak uz druha strana mince, na ktorej jasne stoji nesklamat doveru, ktoru som dostal.
2. Obec Bystra ma svoje specifika, je vstupnou branou do Bystrianskej doliny ako turistickeho centra juznej strany Chopka. Tazko vyberat priority, vsetko je potrebne, vsetko ma svoju prvoradost. Rozhodujuce su financie. V obecnom zastupitelstve rozhodneme o priorite.

Co zistila ,,soika"

Rok v cislach

Vlani v decembri inspektori Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj kontrolovali v 145 prevadzkovych jednotkach, v ktorych vykonali 59 kontrolnych nakupov. Zaznamenali v nich 15 predrazeni, co predstavuje 25,40 percenta, miera predrazenia dosiahla sestdesiat halierov.
V 14 prevadzkach oznacenie cenou platnou v okamihu ponuky chybalo pri 55 druhoch tovaru. Pri kontrole kvality zastavili predaj 286 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 1 310 878 korun. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 54 blokovych pokut v hodnote 46 500 korun a spisali 21 oznameni o zacati spravneho konania, na zaklade ktorych budu ulozene pokuty podla ustanoveni platnych zakonov.
Na tlacovej konferencii v Banskej Bystrici vo stvrtok 9. januara novinarov informovali aj o vysledkoch kontrol uskutocnenych za cely rok. V roku 2002 prekontrolovali 2356 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 1088 kontrolnych nakupov, z nich predrazenych bolo 466 (42,80 pecrenta) a vyska predrazenia na sto korun k predrazenym nakupom dosiahla korunu dvadsat halierov. V 132 prevadzkovych jednotkach cena platna v okamihu ponuky chybala pri 668 druhoch vyrobkov. V 891 prevadzkach pozastavili 5151 druhov vyrobkov v celkovej hodnote 22 343 742 korun. V 84 prevadzkovych jednotkach nevyhovelo 66 vah, 47 zavazi a 30 meradiel. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 1176 blokovych pokut za 953 100 korun a spisali 310 oznameni o zacati spravneho konania.
V roku 2002 inspektori presetrili 183 podnetov pisatelov, ktore boli evidovane, z toho 93 podnetov (50,8 percenta) bolo opodstatnenych. V porovnani s rokom 2001 sa pocet podnetov v oblasti sluzieb zvysil asi o 60 percent. Okrem toho vykonali kontroly v 97 prevadzkovych jednotkach na zaklade podnetov spotrebitelov, ktore neboli evidovane samostatne ako podnety.

(db)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT