14. JANUAR  2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Sme nablizku

Vazeni citatelia, po rocnej prestavke ,,oprasujeme" nasu rubriku, v ktorej vam Mgr. Marcela Skultetyova z Centra poradensko-psychologickych sluzieb v Brezne poradi v problemoch z oblasti psycholohie dospievajucich a dospelych. Na vase otazky cakame na adrese redakcie, alebo ich mozete zatelefonovat, pripadne odfaxovat na c. 6112315.

S hovorkynou Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne npor. Mgr. Danou Kmetovou

o realizacii holandsko-slovenskeho projektu Matra II

Od 10. do 15. januara vybrani respondenti v Breznianskom okrese dostanu dotaznik Prieskum nazorov verejnosti na pracu Policajneho zboru, ktory treba odoslat najneskor do piatich dni. Tento monitoring verejnosti je sucastou holandsko-slovenskeho projektu Matra II, ktory je vo vseobecnosti zamerany na zlepsenie vztahov Policajneho zboru a verejnosti. Viac o tejto akcii sme sa dozvedeli v rozhovore s npor. Mgr. Danou Kmetovou:

o Co je cielom tohto reprezentativneho prieskumu?
- Tak ako ine spolocenske institucie a statne institucie a organizacie aj Policajny zbor prechadza vyraznymi zmenami. U nas je tato zmena charakterizovana usilim orientovanym na prechod od autoritativnych policajnych sil na demokraticky orientovanu sluzbu obcanom a pre obcana. Vyraznym prejavom tohto trendu je usilie o priblizovanie sa policie k obyvatelstvu a k obcanovi. Policajny zbor a jeho policajti si uvedomuju, ze bez priblizenia k obcianskemu prostrediu, bezpecnostnym potrebam a poziadavkam obcanov nemozu optimalne plnit svoje spolocenske funkcie, pretoze by policii chybal nielen potrebny pramen informacii, ale aj spolocenska akceptacia a podpora obcanov, ktoru pre svoju pracu nevyhnutne potrebuju. Formou reprezentativneho prieskumu chce Okresne riaditelstvo Policajneho zboru v Brezne spoznat nazory na uroven sluzieb poskytovanych policiou i osobne skusenosti z konania a spravania policajtov k obcanom. Manazment ich vyuzije na skvalitnenie a priblizenie prace policie k obcianskemu prostrediu a pri plneni jej uloh ako aktivneho subjektu, ktory vcas a pruzne riesi problemy verejneho poriadku a bezpecnosti obcanov vo svojom regione.
o Kde vsade tento prieskum uskutocnite?
- V Trnavskom, Banskobystrickom a v Presovskom kraji bude v ramci tohto projektovaneho prieskumu dana moznost viac ako 17 tisic obcanom, ktori anonymne vyjadria svoje nazory na pracu ,,svojich" policajtov v mieste ich bydliska. Okrem dotaznikov distribuovanych respondentom vyberoveho suboru, bude zaujemcom k dispozicii bezmala dve tisic dotaznikov v okresnych riaditelstvach a v obvodnych oddeleniach Policajneho zboru.
o Akou formou dotazniky dorucite obcanovi?
- V obciach do 5000 obyvatelov starostovia (resp. pracovnici alebo poslanci samospravy) podla vopred pripravenych demografickych znakov (pohlavie, vek, narodnost, vzdelanie a profesijna pozicia) nahodne vyberu obcana svojej obce, ktory zodpoveda zadanym znakom. Odovzdaju mu ofrankovanu a adresou oznacenu obalku s dotaznikom, poziadaju o vyplnenie a odoslanie na predtlacenu adresu. Takymto sposobom v 443 obciach Banskobystrickeho kraja oslovia takmer 2500 obcanov. V okrese Brezno to bude 27 obci. V obciach nad 5000 obyvatelov sa nepostupuje podla kvotovych znakov. Rozpisom stanoveny pocet dotaznikov roznesu urceni pracovnici do bytovych postovych schranok. V Breznianskom okrese prebehne nahodny vyber v Brezne a v Ciernom Balogu.
Organizatori prieskumu sa s prosbou obracaju na tych obyvatelov, ktorym bude dotaznik nahodne doruceny, aby obetovali asi dvadsat minut svojho volneho casu (tolko trva v priemere jeho vyplnenie) a dotaznik podla instrukcie vyplnili a najneskorsie do piatich dni od dorucenia odoslali.

(r)

Vyberame zo vseobecne zavazneho nariadenia o chove, vodeni a drzani psov na uzemi mesta Brezna

 § 3
Vymedzenie pojmov

1) Chovatel (majitel alebo drzitel) je kazda pravnicka alebo fyzicka osoba, ktora zviera trvalo, alebo prechodne chova (zak.c.115/95 Z.z. o ochrane zvierat)
2) Zvlasnym psom je pes: pouzivany sukromnymi bezpecnostnymi sluzbami podla osobitneho zakona, horskou sluzbou, pri zachrannych, lokalizacnych a likvidacnych pracach pri plneni uloh civilnej ochrany; polovny; ovciarsky; vodiaci; pouzivany pocas vycviku alebo sutaze konanej podla medzinarodneho skusobneho poriadku.
3) Nebezpecnym psom je kazdy pes, ktory pohryzol, alebo poranil cloveka bez toho, aby bol sam napadnuty alebo vyprovokovany, ak nebol pouzity v nutnej obrane alebo krajnej nudzi (§ 13 a 14 zakona c. 140/61 Zb., Trestny zakon v zneni zakona NR SR c. 248/94 Z.z.)
4) Volny pohyb psa je pohyb psa bez vodidla (tzv. vodzky) mimo chovneho priestoru alebo zariadenia na chov. Za volny pohyb psa sa nepovazuje pohyb zvlastneho psa bez vodzky mimo chovneho priestoru alebo zariadenia na chov, ak je na zaklade vycviku ovladany osobou, ktora ho vedie.

 § 3
Evidencia psov

1) Mesto Brezno vedie evidenciu psov osobitne za kazdy rodinny dom alebo byt
2) Drzitel psa je povinny najneskor do 30 dni, najviac do 6 mesiacov, pisomne prihlasit psa do evidencie v sulade s platnou pravnou upravou, a to v mestskom urade, odd. spravy dani a poplatkov.
3) Kazdu zmenu skutocnosti a udajov, ktore sa zapisuju do evidencie je drzitel psa povinny do 30 dni oznamit obci, kde je alebo ma byt pes evidovany.
4) Mestsky urad, oddelenie spravy dani a poplatkov vyda drzitelovi psa evidencnu znamku psa, ktorou sa preukazuje totoznost psa. Na znamke sa uvedie evidencne cislo psa, nazov obce, kde je pes evidovany a udaj o tom, ci je pes nebezpecnym psom.
5) Evidencna znamka je neprenosna na ineho psa.
Odcudzenie, znicenie, alebo stratu znamky je drzitel psa povinny do 14 dni oznamit mestskemu uradu, oddeleniu spravy dani a poplatkov odvtedy, co odcudzenie, znicenie alebo stratu znamky zistil.
6) Prva evidencna znamka sa poskytuje zadarmo. V pripade straty, odcudzenia alebo znicenia evidencnej znamky ,vyda mestsky urad, oddelenie spravy dani a poplatkov nahradnu znamku za uhradu vo vyske dvadsat korun.

 § 5
Vodenie psov

1) Za psa vzdy zodpoveda drzitel psa alebo osoba, ktora psa vedie, alebo nad psom vykonava dohlad.
2) Vodit psa mimo chovneho priestoru alebo zariadenia na chov moze len osoba, ktora je fyzicky a psychicky sposobila a schopna ho ovladat v kazdej situacii, pricom je povinna predchadzat tomu, aby pes utocil, alebo inym sposobom ohrozoval cloveka alebo zvierata a zabranovat vzniku skod na majetku, prirode a zivotnom prostredi, ktore by pes mohol sposobit.
3) Vodit nebezpecneho psa mimo chovneho priestoru alebo zariadenia na chov moze len osoba, ktora je plne sposobila na pravne ukony. Na verejnom priestranstve musi mat nebezpecny pes nasadeny nahubok.
4) Vodit psa na miesta so zakazom volneho pohybu mozno len na vodzke bezpecne pripevnenej na obojku alebo prsnom postroji. Pevnost vodzky a jej dlzka musia byt primerane psovi a situacii tak, aby bolo mozne psa ovladat v kazdej situacii.
5) Drzitel psa, resp. ten, kto psa vedie, je povinny: v pripade poziadavky kontrolneho organu samospravy (mestskej policie) preukazat sa obcianskym preukazom a zaroven preukazat totoznost psa znamkou; zabezpecit, aby zviera nesposobovalo fyzicke napadnutie osoby, alebo aby sa nepouzilo na zastrasovanie inej osoby, ak nejede o psa pri vykone straznej sluzby alebo pri pouziti na vykon sluzobnych povinnosti psov
ozbrojenych zloziek, Policajneho zboru SR a mestskej policie; oznamit svoje meno, priezvisko a adresu trvaleho pobytu osobe, ktoru pes pohryzol a tiez meno, priezvisko a adresu trvaleho pobytu drzitela psa; oznamit mestskemu uradu, oddeleniu spravy dani a poplatkov, kde je pes evidovany, skutocnost, ze pes pohryzol cloveka bez toho, aby bol sam napadnuty alebo vyprovokovany, ak sa nepouzil v nutnej obrane alebo v krajnej nudzi.

 § 6
Zakaz volneho pohybu a vstupu so psom

1) V intravilane mesta Brezna sa zakazuje volny pohyb psov a vstup so psom  do lokalit a miest: detske ihriska a pieskoviska; kupaliska a plazove miesta; stadiony a ine verejnosti pristupne sportoviska (uvedene obmedzenie sa nevztahuje na zvierata, ktore priviedli na sportovisko za ucelom sportoveho vykonu v ramci verejneho sportoveho podujatia); arealov a budov nemocnic; mestskych cintorinov.
2) Na verejne priestranstva, ako autobusova a zeleznicna stanica, ulice s obchodmi a sluzbami, parky, oddychove zony, do verejnych budov, dopravnych prostriedkov a v spolocnych priestoroch obytnych domov (napr. chodba, vytah, suteren) je povolene vodit psa len pri dodrzani podmienok: pes musi mat okrem vodzky nasadeny aj ochranny kosik; pes nesmie ohrozovat, zneprijemnovat a znecistovat okolie svojim pachom, necistotami a exkrementami; do dopravneho prostriedku hromadnej prepravy osob moze jedna osoba nastupit maximalne s jednym psom.
3) Cvicenie psov je mozne uskutocnovat len vo vymedzenych priestoroch.
4) Je zakazane so psom vstupovat a psa chovat a drzat v skolach, v skolkach a v ostatnych skolskych zariadeniach, v domoch kde su spolocne zariadenia pre deti, v zariadeniach verejneho a spolocneho stravovania, potravinarskej vyroby, v obchodoch s potravinami, v zdravotnickych zariadeniach, vo verejnych spolocnych ubytovacich zariadeniach a prevadzkarnach poskytujucich osobne sluzby. Tento zakaz sa vztahuje aj na byty, ktore s tymito zariadeniami, ubytovnami a prevadzkarnami bezprostredne suvisia.
5) Zakazuje sa: opustenie psa na verejnom priestranstve bez uviazania (napr. pred obchodom a pod.); opustenie nebezpecneho psa alebo jeho zanechanie bez dozoru na verejnom priestranstve (aj opustenie nebezpecneho psa priviazaneho a opatreneho nahubkom).

 § 7
Znecistovanie verejnych priestranstiev psom

V zaujme dodrzania hygieny, cistoty, ochrany verejneho poriadku, bezpecnosti a dobreho spolunazivania je chovatel psa povinny:
1) Dodrziavat vsetky ustanovenia zakona o veterinarnej starostlivosti, v zneni jeho noviel, zakon o ochrane zvierat c. 115/1995 Z.z. a vyhlasku c. 231/1998 o chove spolocenskych zvierat... aj psov.
2) Zabezpecit svojho psa tak, aby nemohol ohrozit okoloiducich obcanov cez plot a na branu alebo objekt, kde sa pes nachadza, umiestnit tabulu ” POZOR PES!”
3) Zabezpecit, aby zviera neposobilo rusivo na svoje okolie (hluk, spina, zapach).
4) Dohliadnut, aby pes neznecistoval okolie (obchodne vyklady, potravinove stanky, verejne zariadenia, detske pieskoviska, ihriska a pod.), neposkodzoval kvetinove zahony a travniky.
5) Na miestach verejnosti pristupnych (verejne priestranstva) bezodkladne odstranit vykaly zvierata. Exkrementy umiestnit do igelitoveho vrecuska potom do odpadovej nadoby urcenej na toto pouzitie tak, aby nedochadzalo k uniku pachu do okolia.
6) Kazdy uhyn psa (nahodne najdeny) nahlasit Mestskej policii, ktora zabezpeci neskodne odstranenie uhynuteho psa. V domacnosti uhynuteho psa zlikvidovat cez kafilernu sluzbu, ktora ma sidlo vo Zvolene – Lieskovci. Blizsie informacie podava Regionalna veterinarna sprava, prevadzka Brezno, so sidlom NDH 8
7) Je zakazane: davat uhynutych psov do smetnych kosov a kontajnerov, alebo ich zakopavat na verejnych priestranstvach; ukoncit chov psa jeho vypustenim na verejne priestranstvo, alebo do volnej prirody s umyslom zbavit sa ho; chovat psa v priestore, ktory nevyhovuje jeho biologickym a etologickym potrebam, najma v pivnici, na povale, na balkone, v garazi a pod; uviazat psa a ponechat ho bez dozoru na verejnom priestranstve; chovat psa na komercne (obchodne) ucely v bytovej jednotke obytnych domov; likvidovat psa ubitim, obesenim, uskrtenim, upalenim a podobnym nehumannym sposobom.

 § 9
Sankcie

1) Za porusenie jednotlivych ustanoveni tohto nariadenia su zodpovedne pravnicke i fyzicke osoby, ktore sa postihuju v ramci blokoveho konania do vysky 1 000 korun.
2) Za priestupky, ktore sa dopusti drzitel psa v zmysle § 7, zak. c. 282/2002 Z.z., moze mesto Brezno ulozit pokutu do vysky 5 000 korun.
3) Primator mesta moze ulozit pravnickej osobe pokutu do vysky 100 000 korun, ak porusi nariadenie mesta podla zakona o obecnom zriadeni. 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT