21. JANUAR  2003 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Odvoz domoveho odpadu

Technicke sluzby Brezno – zmluvny prepravca domoveho odpadu v meste Brezne, tak ako kazdy rok, aj v roku 2002 predlozili do mestskeho zastupitelstva spravu o odvoze za rok 2002.
Mestske zastupitelstvo na svojom zasadnuti 25. novembra spravu prerokovalo a na zaklade nej prijalo opatrenia na rok 2003.
System odvozu odpadu od bytovych domov (cinziakov) sa nemeni. Aj v roku 2003 budeme pokracovat v zapajani dalsich bytovych domov do triedenia domoveho odpadu. Uroven triedenia budeme nadalej priebezne hodnotit, podla coho bude upraveny poplatok za odvoz odpadu. Na rok 2003 schvalili poslanci zakladny poplatok pre obyvatelov cinziakov 400 Sk/osobu/rok. Podla urovne triedenia v roku 2002 dostali obyvatelia cinziakov, ktori vyuzili kontajnery na triedeny odpad aspon na 60%, zlavu 15% z poplatku, to znamena, ze v roku 2003 budu platit 340 Sk/osobu/rok. Ide o obyvatelov cinziakov: Frana Krala c. 2, 4; CSA c. 54 az 62; 9. maja c. 32 az 35; MPCL c. 14 az 21; Clementisova c. 7, 9; Frana Krala c. 3, 5, 7; MPCL c. 26 az 32.
V roku 2002 bolo do triedenia domoveho odpadu zapojenych 83% obyvatelov Brezna. V systeme odvozu odpadu od rodinnych domov (RD) doslo k dolezitej zmene. Do roku 2002 si mohli obyvatelia RD vybrat, ci chcu odvoz 1-krat za tyzden alebo 1-krat za dva tyzdne. Podla toho bol stanoveny aj poplatok. Pretoze uz vsetky RD, kde chodi pravidelna linka na odvoz odpadu, su zapojene do triedenia, v roku 2003 robime odvoz uz od vsetkych RD rovnako 1-krat za dva tyzdne. Zakladny poplatok na rok 2003 bol schvaleny vo vyske 300 Sk/osobu/rok. Obyvatelia RD, ktori sa do triedenia odpadu v roku 2002 zapojili aspon na 60%, dostali zlavu 15% z poplatku, to znamena, ze v roku 2003 budu platit 255 Sk/osobu/rok. Zoznam, o ktore konkretne RD ide, bol postupeny odboru dani a poplatkov pri mestskom urade. Obyvatelia RD neplatia uz poplatok za odvoz odpadu v technickych sluzbach, ale na zaklade platobneho vymeru, ktory dostanu od uvedeneho odboru mestskeho uradu (tak ako v roku 2002). V pripade, ak v niektorom RD nebude stacit jedna nadoba, mozu pouzit dve nadoby. Je to vsak potrebne nahlasit technickym sluzbam, aby sme pre tento RD pridelili aj dve nalepky.
System triedenia domoveho odpadu sa nemeni. Nemenia sa ani povinnosti majitelov nadob (pri RD), resp. uzivatelov nadob (pri cinziakoch), ktori su okrem ineho povinni: ukladat odpad len do nadob, udrziavat cistotu v okoli nadob,...
Nadalej budeme pokracovat v systeme 2–krat rocne zabezpecovat zvoz objemneho odpadu, drobneho stavebneho odpadu, nebezpecnych zloziek odpadu, o com budu obyvatelia dopredu informovani. Podobne zahradny bio–odpad zo zahrad rodinnych domov, zahradkarskych osad, bude mozne odovzdat v stredisku Sadya parky pri Zakladnej skole Pionierska 4.

Ing. Tomas Gabon

Hasicska jednotka bilancuje

Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne na zaklade spracovania rozboru a analyzy zasahovej cinnosti hasicskej jednotky informuje:
V roku 2002 bolo vykonanych 507 vyjazdov, z toho: pri poziaroch jednotka zasahovala 129-krat, technickych zasahoch 342-krat, 13 vyjazdov bolo k ekologickym havariam a 17-krat bol vyjazd hodnoteny ako plany poplach. Skoda pri jednotlivych zasahoch predstavuje hodnotu vyse 20 milionov korun, uchranene hodnoty boli vycislene na necelych 50 milionov korun. Pri tychto udalostiach bolo usmrtenych 7 osob, 70 bolo zranenych a jednotka vcasnym a odbornym zasahom zachranila 337 osob.
"Klasicky" poziar v statistike predastavuje asi stvrtinu celkovej zasahovej cinnosti, pricom necela polovica tychto poziarov ide na vrub stale sa vyskytujuceho vypalovania travnatych porastov a tym vznikajucich lesnych poziarov hlavne v jarnom a pretrvavajucom suchom rocnom obdobi. Devat si pripisali na konto aj poziare automobilov pre zly technicky stav hlavne elektroinstalacie, palivoveho systemu, boli evidovane aj pripady umyselneho podpalacstva motorovych vozidiel. V objektoch rodinnych domov, resp. v bytoch hasici vyskusali svoje znalosti pri likvidovani nasledkov poziarov v siedmych pripadoch, pricom pretrvavajucou pricinou tychto poziarov ostava nadalej zly technicky stav tepelnych spotrebicov, nedostatky v kominoch, nevykonavanie revizii, udrzby elektrickych zariadeni a pod.
Takmer dve tretiny vyjazdov predstavuju tkz. technicke zasahy, do ktorych su zaclenene o.i. dopravne nehody, vyprostovanie vozidiel na dopravnych komunikacii i mimo nich, povodnove zachranne prace, otvaranie bytov a inych uzatvorenych priestorov. Kategoria technickych zasahov predstavuje za ostatne roky aj v nasej jednotke rastuci podiel, co kladie coraz vacsi doraz na technicke a materialne vybavenie hasicskej jednotky s primeranym zvysovanim odbornych znalosti vsetkych prislusnikov, a to z oblasti poskytovania predlekarskej prvej pomoci, vyuzivanie prvkov a prostriedkov lezeckej a zachranarskej techniky s pouzitim vyprostovacich technickych prostriedkov a pod. Za posledne obdobie sa zvysil podiel jednotky pri ekologickych havariach - samotna praca sa okrem ineho zameriava aj na likvidovanie a zachytavanie unikajucich ropnych produktov, hlavne nasledkom dopravnych nehod, predovsetkym autocisterien, kamionov s nebezpecnym nakladom ako aj havarie ostatnych motorovych vozidiel. Vzhladom na to, ze do tejto oblasti su, resp. budu zahrnute aj zasahy pri uniku ostatnych nebezecnych latok, skodlivin, likvidovanie ohnisk nakaz zvierat pod., bude na hasicsku jednotku kladeny coraz vacsi doraz aj s prihliadnutim na pozadovane materialno-technicke zabezpecenie.
Pri dopravnych nehodach sa v plnom rozsahu vyuziva hasicska zachranna sluzba s pouzitim specialnych vozidiel rychlej technickej pomoci so specialnym zachranarskym vybavenim pre zachranu osadky motoroveho vozidla, likvidovanie poziaru, resp. nasledkov havarie ako aj s poskytnutim prvej lekarskej pomoci prostrednictvom prostriedkov a techniky. Zachranarska cinnost pri otvarani hlavne bytov s pouzitim vyskovej techniky (plosina, resp. rebrik) je doplnovana individualnou odbornou specializovanou pracou a cinnostou vybranych prislusnikov jednotky s pouzitim lezeckej techniky na zlanovanie z objektov, zdolavanie vyskovych rozdielov a pod. Zakladnym kriteriom pre otvaranie bytov je zachrana zivotov a zdravia osob ako aj uchranenia materialnych hodnot (v byte ostali deti, bezvladne, resp. chore osoby, v prevadzke je napr. spotrebic a pod.), pripady bezneho "zabuchnutia" dveri, resp. vymknutie bytu, nie su dovodom na vykonanie zasahu a ziadosti, resp. staznosti obcanov na vykonanie zasahu nemusia byt zo strany jednotky akceptovane. Navyse obcan v pripade dokazaneho bezdovodneho privolania jednotky moze byt rieseny priestupkovym konanim pre vyvolanie planeho poziarneho poplachu.
Samostatnu velmi narocnu na fyzicke a psychicke zatazenie prislusnikov prestavuju zachranarske prace pri povodniach. V roku 2002 nasi prislusnici v spolupraci s ostatnymi zainteresovanym zlozkami v ohrozenych lokalitach obci Cierny Balog, Hronec a mesta Brezno zasahovali 28-krat, pricom obetavost a prikladne plnenie uloh bolo ocenene rezortnym vyznamenanim aj nasich prislusnikov.
Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne ubezpecuje siroku obciansku verejnost, ze prislusnici hasicskej jednotky si nadalej budu vykonavat svoju narocnu zachranarsku pracu v prospech zachrany zivota a zdravia obcanov.

mjr. Lubomir Masar

Vyberame zo vseobecne zavazneho nariadenia mesta Brezna o podmienkach urcovania a vyberania dane z nejnutelnosti na rok 2003

Druha cast
§ 2
Spravca dane a danovnici

1) Spravu dane z nehnutelnosti v katastralnom uzemi mesta Brezna vykonava mesto Brezno.
2) Danovnikmi su pravnicke osoby a fyzicke osoby uvedene v ustanoveni: § 2 zakona – pokial ide o dan z pozemkov, § 7 zakona – pokial ide o dan zo stavieb, § 11a zakona – pokial ide o dan z bytov.
3) Danove priznanie k dani z nehnutelnosti na rok 2003 je povinny podat do 31. januara 2003 ten danovnik, ktoremu vznikla danova povinnost k dani z nehnutelnosti, danovnik, u ktoreho nastali zmeny skutocnosti rozhodujucich na vyrubenie dane z nehnutelnosti. Danovnik, ktory uplatnuje narok na oslobodenie od dane z nehnutelnosti podla § 4 ods. 7, § 9 ods. 5 a § 11c ods. 3 zakona, podava priznanie k dani z nehnutelnosti kazdorocne. Za zmeny v okolnostiach rozhodujucich na vyrubenie dane sa nepovazuju zmeny sadzieb dane a zmeny koeficientov podla § 6, § 11 a § 11e zakona. Ak zaniknu podmienky na oslobodenie od dane podla § 4 ods. 2, § 9 ods. 2 a § 11c ods. 2 zakona v priebehu roka, danovnik je povinny podat priznanie do 30 dni od zaniku oslobodenia. Priznanie sa podava na predpisanom tlacive, ktore si danovnik kupi u spravcu dane. Danovnik uplatnuje narok na oslobodenie: od dane z pozemkov podla § 4 ods. 1 pism. d) az f), ch) az m) zak., od dane zo stavieb podla § 9 ods. 1 pism. d) az j) zakona, od dane z bytov podla § 11c ods. 1 a 2 zakona v danovom priznani, pocinajuc tym zdanovacim obdobim, na ktore mu prvykrat vznika narok na oslobodenie do dane z pozemkov, stavieb, bytov najneskor v lehote na podanie danoveho priznania za toto zdanovacie obdobie.
4) Danovnik je povinny podat danove priznanie vzdy, ak ho na to vyzve spravca dane.
5) Danovnik je povinny v priznani uviest vsetky okolnosti rozhodujuce na vypocet dane a dan si sam vypocitat.
Stvrta cast
Platenie a vyrubenie dane
§ 8
Platenie dane

1) Dan z nehnutelnosti je splatna: ak ide o danovnika prevadzkujuceho polnohospodarsku vyrobu v troch splatkach, a to 20% dane do 30. juna, 30% dane do 30. septembra a 50% dane do 30. novembra bezneho roka, za ktory sa dan vyrubuje; v ostatnych pripadoch v styroch rovnakych splatkach, a to najneskor do 31. marca, 30. juna, 30. septembra a 30. novembra bezneho roka, za ktory sa dan vyrubuje.
2) Ak rocna dan vyrubena fyzickej osobe nepresahuje 500 korun a pravnickej osobe 5000 korun je splatna naraz do 31. marca.
3) Dan mozno zaplatit naraz aj vtedy, ak je vyssia, ako je uvedene v predchadzajucom odseku.
§ 9
Vyrubenie dane

1) Dan z pozemkov, dan zo stavieb a dan z bytov vyrubi spravca dane kazdorocne do 15. marca bezneho zdanovacieho obdobia podla stavu k 1. januaru.
2) Ak zaniknu podmienky na oslobodenie od dane podla § 4 ods. 2, § 9 ods. 2 a §11c ods. 2 zakona v priebehu roka, spravca dane vyrubi za toto zdanovacie obdobie dan do 30 dni po podani priznania.
3) V osobitne zlozitych alebo odovodnenych pripadoch moze spravca dane lehoty uvedene v odseku 1 a 2 primerane predlzit.
4) Pri dohode spoluvlastnikov spravca dane vyrubi dan tomu spoluvlastnikovi, ktory na zaklade ich dohody podal priznanie podla § 16 zakona.
5) Dan sa vyrubuje platobnym vymerom, ktoreho vzor vydalo Ministerstvo financii SR. Dan sa vyrubi pripadne aj na pocitacovom vystupe v tlacovej forme, ktoreho obsah a graficke usporiadanie udajov su suhlasne s vydanym vzorom tlaciva.
6) Ak zisti spravca dane, ze vyrubena dan je nizsia, ako mala byt vyrubena, dorubi takto zisteny rozdiel dodatocnym platobnym vymerom.
Piata cast
§ 10
Danove ulavy

1) Spravca dane poskytne danovu ulavu na dani zo stavieb a dane z bytov len na vymeru podla vysky spoluvlastnickeho podielu, vo vyske 15%. Na jeden druh stavby bude poskytnuta len jedna z moznych ulav:
a) ak stavba zlepsuje stav zivotneho prostredia, ak na taketo stavby nie su objekty povinne zo zakona (napriklad ciste zdroje elektrickej energie – vodna alebo veterna elektraren, stavby vyuzivajuce bioplyn),
b) ak je v stavbe na byvanie (§ 6 ods. 1 pism. a) zmeneny system vykurovania z pevnych paliv na plyn, elektricku energiu alebo systemy vyuzivajuce obnovitelne zdroje energie na ohrev vody (solarna, veterna energia, biomasa a pod.), ak sa v dosledku tychto zmien vyrazne znizila spotreba energie. Pri zmene vykurovania na plyn sa ulava poskytne na 3 roky nasledujuce po kolaudacii, revizii plynoveho kurenia. Danovnik dolozi reviznu spravu,
c) ak je vyuzitie stavby, bytu obmedzene z dovodu rozsiahlej rekonstrukcie, stavebnej uzavery alebo umiestnenia na podkopanom pozemku,
d) ak je stavba na byvanie a byt podla tohto zakona vo vlastnictve socialne odkazanych obcanov, obcanov starsich ako 70 rokov, drzitelov preukazov ZTP a ZTP/S (v zmysle § 39 vyhlasky Ministerstva zdravotnictva a socialnych veci SSR c. 151/1988 Zb., ktorou sa vykonava zakon o socialnom zabezpeceni v zneni neskorsich predpisov.) ako aj prevazne alebo uplne bezvladnych obcanov, ktore sluzia na ich trvale byvanie, ak neziju v spolocnej domacnosti s inou osobou s pravidelnym prijmom zo zarobkovej cinnosti. Pre posudenie vekovej hranice je rozhodujuci dosiahnuty vek k 1. januaru2003,
e) ak su garaze vo valastnictve tazko zdravotne postihnutych obcanov, drzitelov preukazov ZTP a ZTP/S, ktore sluzia pre motorove vozidlo pouzivane na ich dopravu.
2) Spravca dane poskytne ulavu v tom pripade, ak narok na ulavu bude uplatneny a riadne dolozeny do 31. januara. Po tomto termine sa ulava neposkytne. O ulavu sa ziada kazdorocne.
3) Spravca dane neposkytne ulavu vyplyvajucu z tohto VZN v pripade, ak zisti, ze si danovnik neplnil svoje povinnosti voci mestu, ktore mu vyplyvali z VZN mesta Brezna o miestnych poplatkoch a VZN mesta Brezna o podmienkach urcovania a vyberania dane z nehnutelnosti za predchadzajuci rok (napr. neplatenie dane, miestneho poplatku; nepriznanie dane, miestneho poplatku; zistenie rozdielu v priznanej dani, miestnom poplatku a skutocnej danovej, poplatkovej povinnosti, neplatenie poplatkov za sluzby a pod.)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT