9. SEPTEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Pozdravny list z Noveho Bydzova
Pri prilezitosti vyrocia ozbrojeneho povstania slovenskeho ludu prisiel primatorovi Brezna Ing. Jaroslavovi Demianovi pozdravny list z druzobneho Noveho Bydzova, pod ktory sa podpisali starosta mesta Ing. Pavel Louda, za ZO CSBS Ing. Jan Broucek a za ZO KSCM Antonin Pavelka. V liste sa pise: ,,Vazeni obcania druzobneho mesta Brezno, posielame Vam uprimne pozdravy z druzobneho mesta Novy Bydzov pri prilezitosti 59. vyrocia SNP. V tychto dnoch sa spolocne s Vami sklaname pred vsetkymi, ktori hrdinskymi cinmi pomohli oslobodit nasu vlast od fasizmu. Prajeme Vam, obcanom mesta, vela uspechov v rozvoji mesta, pevne zdravie a zivot v mieri."

(r)

Dni mesta Brezna na dosah
Vo stvrtok 4. septembra sa na svojom pravidelnom zasadnuti stretli clenovia organizacneho vyboru Dni mesta Brezna, aby schvalili definitivny program, ktory sa bude realizovat na breznianskom namesti a v mestskom dome kultury v termine 22. - 27. septembra. V jeho uvode bude dominovat rezbarske bienale s vytvorenim spolocneho diela - betlehemu. Dalsie dni budu patrit detom a mladezi, pre ktorych su pripravene zaujimave sportovo-kulturne podujatia. Tradicnou lahodkou Dni bude sutaz Miss a mister strednych skol mesta. Piatok bude patrit seniorom, v sobotu prevezmu vladu nad mestom rytieri. Vecernymi vystupeniami spestria Dni popularni spevaci Oto Weitter, Peter Lipa, skupina DESmod. Ukoncenim Dni bude vynikajuci muzikal Lette, slecna Nitus! v podani hercov Divadla J. G. Tajovskeho zo Zvolena. Dni mesta ukonci ohnostroj.

(js)

Co zistila ,,soika"
Na tlacovej konferencii vo stvrtok 4. septembra pracovnici Slovenskej obchodnej inspekcie pre Banskobystricky kraj novinarov informovali o vysledkoch kontrol v auguste. Inspektori dovedna prekontrolovali 168 prevadzkovych jednotiek, v ktorych vykonali 81 kontrolnych nakupov. Zaznamenali 18 predrazeni, co predstavuje 24,70 percenta a mieru (vyska predrazenia na 100 korun k predrazenym nakupom) 0,50 koruny. V sedemnastich predajniach cena platna v okamihu ponuky chybala pri 71 druhoch tovaru. Pri kontrole kvality v siedmich prevadzkovych jednotkach pozastavili sest vah, sedem zavazi a meradlo s neplatnym uradnym overenim. Za nedostatky mensieho charakteru ulozili 69 blokovych pokut v hodnote 50 500 korun a spisali sest oznameni o zacati spravneho konania. V Breznianskom okrese v hostinci Briezka na zeleznicnej stanici v Podbrezovej kontrolna konzumacia za 42,40 koruny bola predrazena o 1,30 koruny pre nedodrzanie miery rumu tuzemskeho.

(db)

Opytali sme sa za vas

poslankyne Banskobystrickeho samospravneho kraja Mgr. Ivy Urbanovej

o Ako pokracovalo 28. augusta prerusene rokovanie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja?

- V piatok 5. septembra v Urade Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK) pokracovalo prerusene 13. zasadnutie krajskeho zastupitelstva.
Ako prve sme prerokovali pouzitie prijmov vytvorenych socialnym odvetvim. V roku 2003 tieto cinia 34 milionov korun. Po sirsej diskusii zastupitelstvo zaviazalo Urad BB SK vypracovat zasady prerozdelovania prijmov a na tento rok schvalilo rozdelit uvedenu sumu na 20 milionov korun pre odvetvie socialneho zabezpecenia a 14 milionov korun pre ostatne odvetvia v zriadovatelskej posobnosti BB SK a pre ine subjekty v sulade so vseobecne zavaznym nariadenim c. 2/2003.
V dalsom bode sme schvalili upustenie od vymahania nevymozitelnych pohladavok Divadla J. G. Tajovskeho vo Zvolene voci trom povinnym v celkovej vyske 544 330 korun vzhladom na to, ze boli vykonane vsetky pravne ukony suvisiace s vymahanim nevymozitelnej pohladavky v zmysle platnych predpisov a dalsie vymahanie by bolo neuspesne a nehospodarne.
Pre dlhodoby pobyt v zahranici 31. jula ukoncil svoju cinnost clen komisie Rozvoj vidieka, polnohospodarstva a lesnictva Jan Ilavsky a na jeho miesto zastupitelstvo zvolilo z radov neposlancov Tibora Lehockeho. Namiesto zosnuleho clena skolskej komisie Petra Cenkova bol zvoleny Milan Sejban.
Zo sirsej a zivej zaverecnej diskusie a interpelacii uvediem aspon niekolko zaverov a prijatych uzneseni:
o schvalenie navrhu na odvolanie z funkcie riaditela Strednej chemickej skoly v Banskej Stiavnici Teodora Palku,
o na vyzvu poslanca Slavomira Kupcoka hlavny kontrolor Vladimir Sagat informoval o vysledku kontroly v Urade BB SK, ktora bola vykonana na zaklade niekolkych staznosti a peticii. Okrem konkretnych nalezov poruseni zavaznych predpisov sme boli oboznameni aj s terminmi napravnych opatreni, pripadne s vyvodenim zodpovednosti,
o diskutovalo sa aj o situacii v stahovani niektorych banskobystrickych skol (k teme sme obdrzali aj pisomny material). Aj ked tieto zmeny stale hybu verejnou mienkou, presuny sa uz uskutocnili, resp. prebiehaju a ako sme boli ubezpeceni - za suhlasu statutarov dotknutych skol.
Dalsi diskutujuci vystupili s miestnymi a specialnymi regionalnymi poziadavkami a problemami. Po vycerpani celeho programu predseda BB SK Milan Marcok 13. zasadnutie zastupitelstva ukoncil.

Co ste prerokovali na ostatnom zasadnuti zastupitelstva?

- Dalsie, v poradi uz 13. riadne zasadnutie Zastupitelstva Banskobystrickeho samospravneho kraja (BB SK), sa konalo v kongresovej sale Krajskeho uradu v Banskej Bystrici v predvecer 59. vyrocia SNP 28. augusta. Viedli ho striedavo predseda prof. Milan Marcok a podpredseda Ing. Jaroslav Demian. Aj napriek nizsej ucasti poslancov, ktora bola sposobena najma ich ucastou na miestnych spomienkach na SNP, ale aj doznievajucimi dovolenkami, zasadnutie bolo uznasaniaschopne a prerokovali sme niekolko dolezitych materialov.
Pri kontrole plnenia uzneseni boli zrusene dva uznesenia tykajuce sa navrhov na upravu siete skol a skolskych zariadeni v Banskej Bystrici, pretoze uz nezodpovedali sucasnemu stavu a potrebam a uznesenie c. 152/2003 o zdruzeni financnych prostriedkov pre TATRA AIR a.s., pretoze v blizkom case pojde o kupu akcii a tym o navysenie zakladneho imania, co sa uskutocni az po uprave stanov tejto akciovej spolocnosti.
V dalsom bode boli bez pripomienok schvalene pravomoci podpredsedu BB SK. Oproti povodnym z 2. septembra 2002 sa rozsiril ich rozsah o zastupovanie BB SK v tych vztahoch, z ktorych pre samospravny kraj vyplyvaju financne prava a povinnosti do sumy 250 tisic a v majetkopravnych vztahoch schvalenych Zastupitelstvom BB SK. Okrem ineho podpredseda koordinuje pripravu zasadnuti zastupitelstva, rady predsedov komisii a i. Aj nadalej nemoze zastupovat BB SK v pracovnopravnych vztahoch a vo veciach, v ktorych zakon zveruje samospravnym krajom rozhodovanie o pravach a povinnostiach pravnickych a fyzickych osob.
Sirsia diskusia sa rozvinula, ako zvycajne, okolo materialov tykajucich sa financii. Z jednotlivych vystupeni poslancov vyplynuli urcite poziadavky na doplnenie spravy o hospodareni i navrhu rozpoctu pre buduci rok. Pozadovali vypracovanie analyzy efektivnosti hospodarenia skol, skolskych a dalsich zariadeni v zriadovatelskej posobnosti BB SK, planu investicnych akcii BB SK a priorit stavieb na rok 2004, rozpisu rozpoctu a jeho cerpania na jednotlive skoly a zariadenia pre ich lepsiu kontrolovatelnost, navrhu ozdravnych mechanizmov a i., lebo zmyslom samospravy je najma kontrola rozpoctu, hospodarenia a opatreni na jeho zlepsenie. Napokon spravu o plneni rozpoctu za I.polrok 2003 ako aj informaciu o navrhu rozpoctu na rok 2004 sme vzali na vedomie a okrem prerozdelenia 40 milionov kapitalovych vydavkov zo stavby NsP v Rimavskej Sobote boli schvalene aj zmeny rozpoctu na rok 2003. Nas okres nebol tymito zmenami nijako dotknuty.
Viac sa nas dotykal bod Nakladanie s majetkom BB SK. Poslanci schvalili predaj nehnutelnosti – byvaleho Domova mladeze v Piesku pre kupca Zeleziarne Podbrezova a.s.. Zeleziarni sa tykalo aj schvalenie prenajmu skolskeho arealu v Lopeji pre Sukromne SOU hutnicke, ktoreho historia sa zacina pisat 1. septemba 2003. Podla vyjadreni generalneho riaditela ZP Ing. Vladimira Sotaka, chcu Zeleziarne vybudovat modernu vzdelavaciu instituciu, ktora bude poskytovat vsestrannu starostlivost o mladych ludi. Bude pripravovat zdatne kadre pre ich podnik, ktoreho vyroba sa nebude znizovat, ale naopak - rozsirovat (famy o prepustani su nepravdive) a ZP a.s. garantuje vsetkym absolventom Sukromneho SOUh, ze po jeho ukonceni urcite najdu uplatnenie v tomto najvacsom podniku Horehronia.
Do spravy SOU v Brezne bola zverena telocvicna a restauracia na Mazornikove a plavaren bola bezplatne prenajata mestu Brezno. Predseda BB SK vyslovil presvedcenie, ze primator, poslanci a Mestskeho uradu v Brezne najdu v dohladnom case financne prostriedky na ozivenie jej prevadzky, cim sa zlepsia sportove a rekreacne moznosti pre deti, mladez i ostatnych obyvatelov Brezna a jeho okolia. Odsuhlasili sme aj dalsie odpredaje, najmy a vymeny objektov a zaviazali Urad BB SK, aby takto ziskane prostriedky boli pouzite v prospech skol
Schvalili sme zriadenie Zdruzenej strednej skoly polnohospodarskej a potravinarskej v Rimavskej Sobote a strategiu pilotneho projektu zabezpecenia poskytovania zdravotnej starostlivosti v Nemocnici s poliklinikou   v Ziari nad Hronom a vo Zvolene. Na dopracovanie odporucili analyzu lozkovych zdravotnickych zariadeni v posobnosti BB SK.
Trinaste zasadnutie Zastupitelstva BB SK bolo pre spomienkove slavnosti 59. vyrocia SNP prerusene a bude pokracovat v piatok 5. septembra.  

Mgr. Iva Urbanova
Poslankyna BB SK

 

h0336g.jpg (13943 bytes)Breznianske kulturne leto skoncilo

Napriek chladnemu uplynulemu tyzdnu zaver Breznianskeho kulturneho leta v piatok 5. septembra patril ,,horucemu" koncertu Pre teba - legendy breznianskej ,,country music" skupiny Husenicaband. Spolu s pesnickarom Jankom Milanom vytvorili vynikajucu atmosferu trvajucu az do neskorych nocnych hodin. Vdacni divaci budu na tento zaver Breznianskeho kulturneho leta iste dlho a prijemne spominat.

Snimky: Jaroslav Surina

 

 

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Vodou i zbranou ...
Tesne pred pol osmou vecer 16. augusta na zaklade oznamenia hliadka vystartovala na sidlisko Mazornikovo. Privolali ich do internetovej kaviarne, kde udajne jedneho jej zamestnanca neznamy muz oblial vodou z okna stvrteho poschodia a neskor ho ohrozoval zbranou. Pripadu sa ujal Policajny zbor.

,,Cierne" predavacky
Dvadsiateho augusta rano na namesti dve zenicky predavali dalekohlady. Informaciu preverili na mieste a coskoro v parku zadrzali E. S. a E. L. zo Serede, u ktorych nasli styri dalekohlady. Blokova pokuta za nepovoleny predaj ich neminula.

Bejzbalovymi palicami
Pat minut po polnoci 22. augusta telefonovali zo Stvrte Laca Novomeskeho, ze tam akysi muz rozbija vchodove dvere. Hliadka zadrzala R. S. z Brezna, ktoreho dovod bol zavazny. Napadla ho skupina mladych chlapcov s bejzbalovymi palicami. Chcel pred nimi ujst do vchodu, ktory bol vsak zavrety. Vzapati prisla aj hliadka Policajneho zboru a zalezitost prevzala.

Museli ho utratit
Obyvatelov ubytovne na Mladeznickej ulici niekolko dni vyrusoval v izbe zatvoreny pes bez dozoru, ktory neustale brechal a hryzol dvere. V sucinnosti s pracovnikmi Byposu a zverolekarom 26. augusta byt otvorili. Pocas zakroku pes pohryzol veterinara, ktory ho musel utratit. Izbu obyvali J. K. a M. S., ktori odisli a psa nechali zavreteho.

Kradli drevo
Na poziadanie pracovnika mestskych lesov 27. augusta rano na Stromovej ulici preverovali doklady o kupe dreva. T. B. tam totiz pilil drevo, cast ktoreho ukradli M. P., R. P. a O. P. z Brezna. Pripad zlodejov dreva je v stadiu objasnovania.

Odhryzol jej prst
O pol jedenastej predpoludnim 27. augusta E. P. z Brezna prisla oznamit, ze pri prechadzke so psikom ju na Sramkovej ulici pohryzol pes, ktory vybehol z otvorenej branicky. Ukazalo sa, ze starej panej chyba posledny clanok prsta pravej ruky. Poskytli jej prvu pomoc, odviezli do nemocnice a odtial na Policajny zbor, ktory sa pripadu ujal.

Chora macka
Popoludni 29. augusta hliadku upozornili na vychudnutu, zrejme choru macku ponevierajucu sa pri Dumbieriku. Zviera malo skrvny po celom tele, leskle oci a ledva sa hybalo, preto zavolali veterinara.

Dozadoval sa svojho
Z pohostinstva Pod zelenym stromom 30. augusta vecer telefonoval E. O., ze ho odtial nechce pustit jeden muz. Hliadka zistila, ze postarsiemu panovi tam zmizla penazenka s vacsim obnosom i s dokladmi, preto zakaznikom branil v odchode az do prichodu Policajneho zboru.

Dvakrat v nemocnici ...
Desat minut pred dvanastou predpoludnim hliadka pri nemocnici spozorovala tehotnu zenu v zupane smerujucu do mesta. Zistili, ze T. F. sa bez povolenia pobrala za svojim muzom do Telgartu. ,,Utecenkynu" odovzdali personalu. Do nemocnice startovali aj popoludni. Sestricka si M. R. z Brezna vsimla prave vo chvili, ked si odtial odnasal antikorovy smetny kos.

(mp)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT