9. SEPTEMBER 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Pripravy na navstevu papeza Jana Pavla II. na Slovensku vrcholia nielen opravou ciest a stavbou podii, ale aj duchovnou pripravou veriacich. Dvanasteho septembra, kedy je sviatok Mena Panny Marie, sa Svaty Otec prihovori veriacim na omsi v Banskej Bystrici, 13. septembra na sviatok svateho Jana Zlatousteho bude omsa v Roznave a 14. septembra na sviatok Povysenia Svateho kriza v bratislavskej Petrzalke. Navsteva papeza bude danovych poplatnikov stat 80 milionov korun, z ktorych cirkev cez styri biskupske urady dostala 18 milionov, mesta priblizne 47 milionov a zvysok jednotlive ministerstva, televizia a Cerveny kriz. Pretoze Banska Bystrica nie je tak daleko, navsteve papeza na Slovensku sme venovali aj nasu anketu:


S anketovym mikrofonom


o papezovej navsteve na Slovensku

Anna Pompurova, dochodkyna, Pohorela:

- Na papeza do Bystrice sa nepojdem pozriet, lebo som chora a urcite tam bude vela ludi, ale budem ho sledovat v televizii. Clovek nepovie proti Svatemu Otcovi nic, ale tolke miliony na jeho navstevu naozaj nemali dat. My dochodcovia tazko zijeme, mladez nema robotu, byvat nieto kde, je to hanba.

Marta Mullnerova, nezamestnana, Cierny Balog:

- Pravdu povediac nie som tym nadsena, lebo na skolstvo a zdravotnictvo nie su peniaze a 80 milionov korun na navstevu Svateho Otca je naozaj dost vela.

Maria Pivarciova, nezamestnana, Brezno:

- Do Banskej Bystrice sa nechystam, lebo tam bude vela ludi a pocula som, ze si treba kupit vstupenky. V televizore si papeza rada pozriem. Na jednej strane je to pekna duchovna vec, taka tradicia, ved papez v nasom okoli este nebol. Mohli sa tomu venovat uz aj pred dvadsiatimi rokmi, ak nie skor.

Janka Sedlakova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Do Banskej Bystrice nepojdeme, lebo v case papezovej navstevy budeme na pracovnej dovolenke. Hoci nie som veriaca, sla by som sa pozriet. Nehorazne peniaze na to vynakladaju, myslim si, ze tie peniaze by sa mohli aj inaksie vyuzit. Podla mna nie su opodstatnene na tolku paradu, ine staty, ked pride takato navsteva, nedavaju do toho tolke financie. Zase sa chce niekto obohatit, ako je to stale na Slovensku.

Jozef Zubor, straznik, Brezno:

- Prave 12. septembra robim, ale televizne prenosy si nenecham ujst. Ja proti papezovej navsteve nemam ziadne vyhrady, nech pride. Schvalujem to.

Jaroslava Mondlova, dochodkyna, Brezno:

- Nie som nejako zvlast nadsena, tie peniaze by sa mohli investovat aj na nieco ine. Nie som proti tomu, aby papez prisiel, ale tolke peniaze na to dat, to nie.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

h0336d.jpg (17749 bytes)Nove detske ihrisko v Predajnej

Dvadsiaty stvrty august bol pre vsetky deti v Predajnej mimoriadne radostny. V popoludnajsich hodinach im starostka obce Ing. T. Contofalska slavnostne odovzdala do uzivania detske ihrisko, ktore okrem zakladneho vybavenia bolo doplenene roznymi zvieratkami vyrobenymi z dreva, ako kral zvierat lev, korytnacka, krokodil, zajkovia, jezkovia atd... Nechybal vsak ani strazca ihriska Cumil. Myslienku starostky vytvorit toto mimoriadne dielo pomohol zrealizovat Jan Fekiac, ktory do prace vlozil svoje rezbarske umenie a lasku k drevu. O dotvorenie celkoveho vzhladu detskeho ihriska a rozmiestnenie figurok sa zasluzil Ing. arch. M. Santoris z B. Bystrice. Velky kus prace odviedli pracovnici verejno – prospesnych prac. Pri dokoncovacich pracach pomohli obcania a mali skauti.
Pre pobavenie vsetkych rodicov a deti zorganizovali rozne sutaze, kde cenami prispeli sponzori. Sutazilo tridsatdva rodin. O dobru naladu sa po cely cas staral DJ Lubos a maskot bobor.
Bol to vydareny den, ku ktoremu patrilo vela dobrej hudby, vela sutazi, peknych cien, dobre obcerstvenie, no a samozrejme vela tancovania. Bola radost pozerat sa na vesele, nadsenim rozziarene tvaricky deti.

(rr)
Snimka: Jan Kuracina

Dobry osud!

Ked narodi sa ten cloviecik maly, co ine by mu do vienka tri sudicky dali? Jedna mu lasku vesti, druha mu zaklada jeho zivot v stasti. No tretia sudicka krasu mu musela dat, z rosy studenej ruzicky rumenej pozbierat.
Nech tento pribeh pravdu mal! Kto prirode tu krasu dal? Nech v laske zije, kto prirodu miluje. Nech aj stastie ma, kto v prirode ho nechadza. A ked krasu chce mat, v prirode ju moze nazbierat.
Chran si ju clovece ako oko v hlave, nech nam ona je krasnym osudom, co v zivote mame. Je to dar Bohom darovany z lasky, sudickami prisudeny zo stastia a krasy stvoreny.
Tak ako v tvojom zrodeni je koliskou i cestou zivota. Nech slavena je jej laska, stastie i ta peknota. A ked uz zivot tvoj pomaly sa pominie, v lone zeme predsa kazdy spocinie. Dobry osud, ktory nam sudicky do zivota dali lasku, stastie, krasu, Boze kde ich oni vzali?
To priroda je laska, stastie aj ta peknota – od zrodu tvojho az po skonania! Vzdy pamataj a chran.

Milan Kovacik

h0336e.jpg (17568 bytes)O najsilnejsiu zenu a muza

Sobotnajsie popoludnie bolo na futbalovom ihrisku v Predajnej plne sportu, sily a dobrej zabavy. Preco? Nuz videli ste niekedy sutaznu disciplinu hod kluchtou? A to nielen v muzskom, ale aj v zenskom prevedeni? Alebo take pretlacanie rukou, ked finale zien bolo takmer nerozhodne?
Tak, to sme spomenuli len dve zo siestich disciplin siloveho viacboja O pohar starostky obce Predajna, ktory usporiadala sportova komisia pri obecnom zastupitelstve v sobotu 23. augusta. Najsilnejsi muzi a zeny z Predajnej sutazili este vo vrhu gulou, v preskoku lavicky, lah - sed za minutu, v behu s pneumatikou a zaverecna sutaz bola ,,naj". Spolocny start priviedol sutaziacich pred espresso, kde ich cakali plne pohare peniveho moku. Rychlo vypit a este rychlejsie spat.
Pokial sutaziaci lapali dych, rozhodcovia stihli vyhodnotit vysledky a vyhlasit vitazov: zeny: 1. Viera Medvedova, 2. Zelmira Kohoutova, 3. Iveta Kohutikova; muzi: 1. Peter Nuter, 2. Milan Pikula, 3. Marian Kohout. Vitazi prevzali z ruk starostky Ing. T. Contofalskej nielen putovne pohare, ale aj hodnotne ceny. Zasluzenou odmenou im bol aj potlesk pocetneho publika, ktore im neustalym povzbudzovanim pomohlo k lepsim vykonom. Tie vsak na buduci rok vraj budu este lepsie, pretoze si vsetci svorne slubili: Odteraz sa zacneme pripravovat a stretneme sa o rok.
Komu na zaver podakovat? Clenom sportovej komisie za perfektnu pripravu a organizaciu podujatia, starostke obce a obecnemu uradu, sponzorom a samozrejme vsetkym sutaziacim a ucastnikom. Takze este raz silaci z Predajnej: Dovidenia o rok!

(mv)
Snimka: Jan Kuracina


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT