9. SEPTEMBER  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Chalupkovci oslavuju osemdesiatku

Ochotnicke divadlo v Brezne sa hra uz stosestdesiat rokov, ale novodoba historia Divadelneho suboru Jana Chalupku sa pise od roku 1923, odkedy je znama faktografia, teda nazvy inscenacii, ucinkujuci, reziseri. Prave toto 80. vyrocie si breznianski divadelnici pripominaju bohatym programom, ktory nam priblizil organizacny veduci suboru Ing. Anton Jursa.
Oslavy zacnu 17. novembra a skoncia 22. novembra slavnostnym zasadnutim clenov divadelneho suboru i Rady pre neprofesionalne divadlo na Slovensku. ,,Zacneme vernisazou vystavy venovanej nasmu vyrociu vo foyeri mestskeho domu kultury a premierou inscenacie Negativisti v rezii Ivana Hansmana. Chceme, aby to bolo divadlo pre mladych o mladych a ich problemoch. Mladym adeptom herectva sme ponukli moznost zahrat si, aby sme ozivili Studio mladych, o co sa pokusame uz niekolko rokov a akosi sa nam to nedari. Trapi nas totiz, ze mladez si nevie najst k nam cestu. Ponukame im moznost, aby prisli medzi nas, aby si s nami zahrali, aby sa od nas starych cosi naucili a aby aj svojej vekovej kategorii cosi ukazali. V inych okresoch dosahuju velmi slusne vysledky, len nam na Horehroni sa v poslednom obdobi nejako nedari. Boli by sme radi, keby z tohto kolektivu ostalo niekolko mladych ludi, ktori by pokracovali a pod vedenim Mgr. M. Krajcovica, metodika Stredoslovenskeho osvetoveho strediska v Banskej Bystrici, prenikali do tajov divadelnej vedy," povedal nam Ing. Anton Jursa. Podotkol, ze Detske divadelne studio funguje dobre, ale deti po skonceni zakladnej skoly stracaju zaujem o divadlo.
Toto Detske divadelne studio sa predstavi aj pocas oslav, do ich ramca zapadne vystava kresleneho humoru Pavla M. Kubisa z prostredia divadla, polozenie kytic k hrobu a buste Jana Chalupku, v cintorine si spomenu na starych zasluzilych divadelnikov. Medzi hostmi nebudu chybat priatelia z Divadla VHV v Bacskom Petrovci. Slavnostnou bodkou budu v aprili prvy raz uvedene jednoaktovky A. P. Cechova Pytacky, Konske priezvisko a Medved, s ktorymi uz zozali nejeden uspech.
,,Pripravujeme aj pasmo lubostnej poezie pod nazvom Nech laska sudi nas, ktoru reziruje nas kolega Jozef Prepletany a premieru bude mat uz v pondelok 22. septembra o 19. hodine v mestskom dome kultury. Je to vyber z tvorby svetovych autorov, ktori sa tejto tematike venovali. Cast ukazky by mala byt aj v programe Dni mesta Brezna vo stvrtok 25. septembra," dodal Ing. A. Jursa a nezabudol na pozvanie pre vsetkych milovnikov ochotnickeho divadla.

(ng)

h0336c.jpg (13293 bytes)
Chalupkovci v jednoatktovke Konske priezvisko

 

Tohtorocny Stafetovy beh vdaky, mieru a svornosti prinasa novinku

Od 16. do 21. septembra castou Slovenska povedu etapy 32. rocnika Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti. Vyuzili sme pritomnost zakladatela tohto podujatia - riaditela Institutu vzdelavania, umenia a sportu ITAS Presov a predsedu organizacneho vyboru PhDr. Milana Sidora, CSc. - v nasom regione a polozili mu par otazok:

o Stafetovy beh vdaky, mieru a svornosti v tomto roku prinasa novinku, v com spociva?

- Tridsiaty druhy rocnik Stafetoveho behu vdaky, mieru a svornosti chceme koncipovat po novom. Dvanasty zjazd Slovenskeho zvazu protifasistickych bojovnikov, ktory sa uskutocnil 6. a 7. augusta vo Zvolene, prijal myslienku organizacneho vyboru, aby predovsetkym v zaujme postupneho omladzovania organizacie SZPB sme viac komunikovali s mladezou. V zmysle tychto cielov zjazd prijal aj zakladny posun, taky maly kopernikovsky obrat v podujati. Totiz tridsatjeden rocnikov sme organizovali z Kalinova cez Duklu smerom do srdca Slovenskeho narodneho povstania. Zjazd povtrdil ideu startovat v Banskej Bystrici a trasu teda otocit smerom na vychod. Povazujeme to za urcitu inovaciu, s ktorou sa jednotlive okresne i mestske organizacie zoznamili a prijali ju.

o Teda pri organizovani stafetoveho behu sa spoliehate aj na mladez, ktore kolektivy bezcov ste uz oslovili?

- Konkretne mame prislub zo sportoveho gymnazia v Banskej Bystrici, rovnako aj z breznianskeho gymnazia i z priemysloviek, je nadej, ze sa do podujatia zapoja. Na Horehroni mame aj stabilne sportove mety v podobe mladych ambicioznych sportovcov, z Brezna je to Daniel Belko, z Polomky sestry Maruskinove a Jan Harvanka. Su to dievcata a chlapci, ktori s nami uz niekolko rokov bezia, tak ako chlapci z Dolnej Lehoty, napriklad Miroslav Tazky, ale aj dalsi sportovci, ktori bezia, posilnuju a rozsiruju a cez nich sa to dostava, kde sa dostat ma, teda k ich rovesnikom, k mladym ludom.V zaujme toho by sme chceli zorganizovat aj seriu vystav v jednotlivych obciach, kde je toto hnutie, pretoze da sa hovorit uz o takom malom hnuti tychto bezcov. Beh tu vlastne symbolizuje snahu cosi pohnut dopredu, cosi zmenit. Myslim si, ze aj v tejto etape nasej spolocnosti je co premienat, pretvarat k lepsiemu. Takze organizacny vybor zije v nadeji, ze 32. rocnik popri spomienke, popri piete, popri transparentnom presadzovani hodnot, symbolizovanych SNP a odbojom ako takym a samozrejme hodnotami oslobodenia, bude aj primerane propagovat poziadavky mladych ludi, pretoze si myslime, ze sa na nich aj v sucasnosti zabuda. V rozpocte chybaju peniaze na skolstvo, chybaju prostriedky na zdravotnictvo, na zdravy sport v skolach, na dostavbu telocvicni. No su urcite rezorty, ktorym tieto prostriedky nechybaju. Myslim si, ze je na case tak trosku to povedat aj verejnosti. Chceme to povedat slusnym sposobom, nechceme to povedat nejako provokativne. Sme toho nazoru, ze v generacnom suzvuku starsej, strednej a mladsej generacie by to Slovenskom mohlo zazniet:Viac pozornosti mladym ludom, viac pozornosti generacii, ktora odchadza zo zivota, ktora v podstate zazila vojnove prikoria i tazku etapu povojnovej rekonstrukcie. Ak by sa snad na tieto hodnoty v buducnosti malo zabudat, bez nejakych velkych proroctiev viem, ze moze dojst nielen k socialnym napatiam, ale aj k socialnym stretom. Toto si samozrejme nikto z nas nezela. Nas beh je behom mieru, vdaky a svornosti, ale ak nas okolnosti k tomu dovedu, ak teda ludia v zodpovednych funkciach si budu mysliet, ze toto je len nejaka drobna reklama alebo reklamna cinnost, iste, ze sa moze jedneho dna stat, ze to bude beh vdaky a socialneho vzdoru. Horehronie ma svoju tradiciu, revolucnu silnu tradiciu, ktora hovori o socialnych vznetoch, vzburach - Polomka a dalsie. Chcem len povedat, ze SNP sa prave na tejto socialnej pode malo kde usidlit a prezilo aj v tazkych podmienkach v horach s pomocou rodin, ktore pomahali vojakom i partizanom. Beh vdaky aj preto zije tridsatdva rokov, ze tu nachadza pomerne silny suzvuk. Prave v tychto jednoduchych rodinach ludi od B. Bystrice az po Telgart nachadzame silnu moralnu a obcas i materialnu podporu, povedzme rodina Liptakovcov, ktora cele roky prijima vypravu. Na trati mame aj dalsie pozvania, co je urcity symbol, ze podujatie nie je formalne, ze zije.

o Tentokrat do Brezna zavitate na zaver prvej etapy podvecer 16. septembra. Ake su vase doterajsie skusenosti?

- Doposial bola spolupraca s predstavitelmi mesta tradicne priatelska a dobra. Verime, ze na tieto hodnoty dobrej spoluprace nadviazeme aj v tomto roku. Boli sme svedkami zaujimavych premien centra mesta. Boli sme pri tom, ked sa otvaralo namestie. Tesili sme sa spolu s Breznanmi aj pocas niekolkych polmaratonov, ked sme spolu s nimi vbiehali do ciela. Vyprava Behu vdaky dodnes spomina na prekrasne vystupenia suborov, napriklad Stastneho detstva atd. Pri tejto prilezitosti by som chcel podakovat byvalemu primatorovi Ing. Vladimirovi Faskovi i sportovemu referentovi Branislavovi Braucokovi a pevne verime, ze sa zabezpeci kontinuita tejto spoluprace a Brezno ako vyznamne vojenske centrum SNP nam ukaze privetivu tvar. Najma z hladiska vojenskeho aspektu SNP nas mrzi, ze prave v tomto roku konci vojenska posadka v Brezne. Aj im by sme pri tejto prilezitosti chceli podakovat za vyse tri desatrocia participacie pri organizacii, pri kladeni vencov a vsetkom, co patri do koloritu Behu vdaky na pode mesta. Verime, ze aj v tychto nie lahkych podmienkach transformacie armady si vojaci, dostojnici, praporcici sluziaci v Brezne najdu svoje dostojne miesto trebars aj v mierovych zboroch vo svete a ze sa na vojensky vyznam breznianskej posadky a jej miesto v dejinach SNP i povojnovej rekonstrukcie narodneho hospodarstva na Horehroni nikdy nezabudne.
Napokon by som chcel zdoraznit tych, ktori sa uz na Behu vdaky nejakym sposobom zucastnili ci ako bezci alebo ako spoluorganizatori a najma rodiny bezcov, ktore nam niekedy na styri - pat dni v dobrom slova zmysle davaju svoje ratolesti. Chcem ubezpecit mamky, ze samotna organizacia Behu vdaky sleduje predovsetkym moralne, volove, sportove vykony. Nemusia sa teda bat a mozu dat prilezitost svojim detom, aby sa aspon urcitym sposobom do Behu vdaky zapojili. Maju moznost stretnut sa s ucastnikmi protifasistickeho odboja, mozu sa s nimi porozpravat aj si zabehat a porovnat svoj svalovy system a v mnohom sa inspirovat.

(ev)

h0336b.jpg (17548 bytes)
Vlanajsie vitanie stafety v Brezne

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT