Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 11

CISLO

45

11. NOVEMBER  2003 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Festival hudobneho folkloru v Brezne

Ludove hudby, spevacke skupiny, hraci na ludove hudobne nastroje a spevaci folklornych skupin a suborov Mladost, Bystrina, Urpin, Priechodan, Ciertaz, Mostar, Kycera, Benusianka, Bukovinka, Sumiacan, Telgart, Javorova Huzva, Michal Filo, Jozef Pancik, Tibor Horsky, Peter Giertl, Jan a Richard Datkovci v druhu novembrovu nedelu v Mestskom dome kultury v Brezne sutazili na festivale hudobneho folkloru okresov Brezno a Banska Bystrica. Pomocnu ruku hlavnemu organizatorovi sutaznej prehliadky Stredoslovenskemu osvetovemu stredisku Banska Bystrica v Brezne podali mestske kulturne stredisko a Zakladna skola na Pionierskej 2.
Vitazi - v kategorii solovy spev: M. Savolt z folklorneho suboru Bystrina B. Bystrica, M. Loksa z folklornej skupiny Ciertaz Nemecka, v kategorii duo: L. Chovanova a D. Sandorova z folklornej skupiny Telgart, v kategorii solisti instrumentalisti: P. Majerik z folklornej skupiny Priechodan, R. Datko z Valaskej, v kategorii ludove hudby: ludova hudba mladych Bartosovcov z Cierneho Balogu, v kategorii spevacke skupiny: muzska spevacka skupina folklornej skupiny Telgart, muzska spevacka skupina folklornej skupiny Sumiacan, zenska spevacka skupina folklornej skupiny Priechodan, zenska spevacka skupina folklornej skupiny Ciertaz z Nemeckej - postupuju na krajsku sutaz, ktora bude 29. novembra v Ciernom Balogu.

(r)
Snimka: Stefan Vozar
 

Sikovne ruky mikroregionu Chopok - Juh

Sikovne ruky mikroregionu Chopok - Juh sa uplynuly vikend prezentovali na vystave s rovnomennym nazvom, ktoru spristupnili v Dome kultury ZP v Podbrezovej. Piaty rocnik tejto putovnej sutaznej vystavy slavnostne otvorili v piatok 7. novembra a potom az do nedele navstevnici mohli obdivovat vysledky ludovej remeselnej zrucnosti obyvatelov obci Nemecka, Predajna, Jasenie, Raztoka, Dolna Lehota, Horna Lehota, Bystra, Myto pod Dumbierom, Jaraba a Podbrezova.
Krase vytvorenej sikovnymi rukami obdivovatelia odovzdavali svoje hlasy. Najviac sa pacili prace: L. Hasaja z Podbrezovej (vyrobky z dreva), J. Schwarzbacherovej z Hornej Lehoty (malovane obrazy), M. Vagnerovej z Predajnej (vysivane obrazy), S. Skorupu z Myta pod Dumbierom (vysivane obrusy), A. Matuskovej z Podbrezovej (vysivane obrusy), Z. Lackovej st. a ml. z Nemeckej (hackovane prace), Ing. N. Bauzovej z Podbrezovej (batika - satky). Ing. I. Javorcikovej z Myta pod Dumbierom (sperky zo smaltu). Starosta Podbrezovej udelil mimoriadne ocenenie vystavovatelom: J. Trubacovi z Podbrezovej (valasky z kovu), P. Zilkovi z Dolnej Lehoty (vyrobky z koze a dreva), Ing. A. Porubskej (medovnikove vyrobky), ziakom 9. B triedy za projekt o Podbrezovej a detom z tvorivej dielne za prace z prirodnych materialov.
Sucastou podujatia bola aj vystava fotografii Tibora Matuseka venovana 50. vyrociu vzniku obce a zivotnemu jubileu autora, vystava fotografii ,,kultura v obci" objektivom Ivety Kardhordovej a projekt o obci Podbrezova.

(r)
Snimka: Iveta Kardhordova

Za ucasti syna L. Horskeho otvorili novu hokejovu sezonu

Uvod novej hokejovej sezony v Brezne zacal s byvalym ucastnikom I. ligy, kym zaver predoslej koncil s muzstvom postupujucim do tejto sutaze. Priznacne je, ze Michalovce nepokracuju v prvoligovej sutazi napriek tomu, ze sportovymi vysledkami ucast v tejto vykonnostnej kategorii obhajili. Nedostatok penazi na I. ligu vsak bol v ich pripade rozhodujuci.
Skor nez v sobotu 8. novembra zacal hokejovy suboj, zaspievala Eva Wolframova. Riaditel mestskeho sportoveho klubu v Brezne Ing. Tibor Boros otvoril novu sezonu a slubil na jar zacat so stavbou krytej haly.
Na ladovej ploche defilovali sponzorske automobily so sarmantnou posadkou. V rozhovore pred divakmi syn Ladislava Horskeho spominal na svojho slavneho otca a mimo ladu so starymi priatelmi na to, ako v Hrone chytali plzata a kakane. Potom vhodil cestny puk a stretnutie mohlo zacat. Citajte v rubrike HK Brezno informuje na strane 14.

Snimky: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT