11. NOVEMBER  2003 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Zo Stastneho detstva do Lucnice

Umelecka veduca a choreografka detskeho folklorneho suboru Stastne detstvo Angela Cernakova v minulom cisle Horehronia v spomienke na dvadsatpatrocnu cinnost v tomto kolektive spominala na mnohych svojich odchovancov, medzi ktorymi sa objavuje aj meno cerstveho magistra umenia Stanislava Marislera. Kedze som mal tu cest niekolko rokov (1983 - 1990) pracovat ako organizacny veduci tohto suboru a aj s tymto mladencom som zazil pestre chvile na domacich a zahranicnych zajazdoch, po slavnostnom galaprograme k jubileu Stastneho detstva som mu polozil tri otazky.

o Ako si sa dostal z Brezna do umeleckeho suboru Lucnica?

- Zvlastnostou je, ze vo folklornom subore som tancovat nechcel, prinutili ma k tomu moji rodicia len preto, ze sestra chcela tancovat. Aby nechodila sama na nacviky, musel som ju sprevadzat a popri nej som si to aj skusil. Po par nacvikoch ,,ma to chytilo", a tak veru v tomto subore som pobudol az osem rokov. Neskorsie som studoval na strednej skole v Banskej Bystrici a tancoval vo folklornom subore Urpin. V studiu som pokracoval na Ekonomickej univerzite v Bratislave, co ma velmi nebavilo. Podarilo sa mi prestupit na Vysoku skolu muzickych umeni - odbor pedagogika ludoveho tanca, ktoru som v tomto roku uspesne ukoncil. Ako student som teda tancoval v Lucnici.

o Ako sa ti dari v tomto odbore?

- Lucnica nie je profesionalnym telesom. Su v nej studenti, ktori tu koncia, az ked nastupuju do zamestnania, pretoze maju uz ine povinnosti a aj casovo je to narocne. Neobycajne pozitivne na mna vplyva najma umelecky veduci a choreograf Stefan Nosal, ktory aj napriek vysokemu veku je velmi vitalny. Z ucinkovania v Lucnici mam velku radost.

o Vratis sa na Horehronie?

- Mozno v buducnosti, no zatial chcem dokoncit postgradualne doktorantske studium na spominanej skole v Bratislave. Na Horehronie urcite nezanevriem, aj ked tam nebudem byvat. Uz teraz spolupracujem s folklornym suborom Mostar a chcem nadviazat spolupracu aj so suborom Urpin v Banskej Bystrici..


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT