11. NOVEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Od prveho januara po novom

Od 1. januara 2004 zrusia 79 doterajsich okresnych uradov, ktore nahradi osem krajskych a 50 obvodnych uradov. Rozhodli o tom poslanci schvalenim zakona o krajskych a obvodnych uradoch. Ide o prvy zo zakonov upravujucich organizaciu miestnej statnej spravy, ktora sa meni z integrovanej na specializovanu. Sucasny pocet takmer 900 odborov v statnej sprave sa reformou znizuje o polovicu. Poslanci podporili vznik osmich krajskych skolskych uradov, ktorych sidla budu zhodne so sidlami samospravnych krajov, a od 1. januara by mali zabezpecovat chod skol. Norma prinasa tiez spajanie skol, spojit sa napriklad bude moct materska so zakladnou skolou i gymnaziom. Navrhovanym zakonom sa zavadza aj patrocne funkcne obdobie riaditelov skol. Do posobnosti novych obvodnych uradov bude patrit problematika vseobecnej vnutornej spravy statu, civilnej ochrany, zivnostenskeho podnikania, bytovej politiky a v nevyhnutnom rozsahu vybrane cinnosti na useku obrany, hospodarskej mobilizacie a spravy majetku statu. Obvodne urady sa zriadia ako miestne organy statnej spravy, ale bez pravnej subjektivity. Obidva typy uradov povedu prednostovia, ktorych bude na navrh ministra vnutra vymenuvat vlada. Prveho januara sa rusia aj urady prace. Nahradia ich tzv. urady prace, socialnych veci a rodiny, ktore budu plnit aj ulohy dnesnych socialnych odborov okresnych uradov.

(r)

Primator medzi dochodcami

V klube dochodcov sa vo stvrtok 6. novembra stretli seniori na besede s primatorom mesta Ing. Jaroslavom Demianom. Primator ich oboznamil s novou organizacnou strukturou mestskeho uradu, hovoril aj o pripravovanej koncepcii socialnych sluzieb, navrhu investicnych akcii, ziskavani mimorozpoctovych zdrojov a o dalsich otazkach. Dochodcov najviac zaujimala problematika stravovania, socialnej starostlivosti a diskutovali aj moznostiach kulturneho vyzitia skor narodenych obyvatelov mesta. Podobne stretnutie chcu zorganizovat aj s poslancami mestskeho zastupitelstva.

(DaRa)

Teta Agy v Regine

V sobotu 8. novembra bola hostom rozhlasovej relacie Kolovratok umelecka veduca a choreografka jubilujuceho Stastneho detstva Angela Cernakova. Z dvadsatpatrocnej cinnosti v tomto kolektive i z ucinkovania v inych suboroch ju ,,spovedala" Silvia Hoffmanova. Odzneli aj pesnicky, ktore pod nazvom Byvalo mi dobre od rocka do rocka ... v roku 1994 nahral tento brezniansky detsky folklorny subor na profilovu audiokazetu.

(DaRa)


Cestnou salvou z deviatich westernovych pistoli na pocest uz nezijucej legendy country music Johnyho Casha clenovia Divokeho gangu v sobotu 8. novembra otvorili XXIII. Country vecer v Brezne. Salu hotela Dumbier naplnil svojou hudbou a spevom nielen spoluorganizator podujatia domaca country skupina Vodopad, ale i dalsia patdesiatka ucinkujucich. Krasne vokaly prezentovala Tulibanda z Polomky, pesnickarov zastupoval Dusan Martonik z Kosic, hudbu plnu energie zas Country Limit Club z Prievidze. Sala zila nielen hudbou, ale aj tancom. Promenady, ukazky, tanecne ucenie: to vsetko bol trenciansky Maryland. Nuz a samozrejme vynikajuca divacka atmosfera, ktora rovnako spontanne ocenila sutaziacich o titul miss ci mister country vecera ako i vsetky skvele vykony ucinkujucich.

Jaroslav Surina

 

Breznianska nemocnica dobre hospodari

V stredu 5. novembra zasadala spravna rada Nemocnice s poliklinikou Brezno, n. o., ktorej clenovia prerokovali niektore opatrenia realizovane touto neziskovou organizaciou na zaklade odporucani auditorskej firmy. Z personalneho, organizacneho, technickeho auditu vyplynuli niektore navrhy opatreni, medzi nimi aj platenie za pouzivanie parkoviska na pozemku, ktory patri nemocnici.
,,Spravna rada uz na predchadzajucej schodzi odsuhlasila vyberanie parkovneho s tym, ze tieto poplatky by mali vykryt naklady spojene s letnou, zimnou udrzbou a opravou parkovacich ploch," povedal nam predseda spravnej rady a primator Brezna Ing. Jaroslav Demian.
Zdoraznil, ze hospodarenie neziskovej organizacie za prvych devat mesiacov spravna rada hodnotila ako velmi dobre: ,,Urcitymi opatreniami sa podarilo znizit vydavkovu cast a hladali sme moznosti a sposoby ako zvysit prijmovu cast. Nemocnica s poliklinikou ako neziskova organizacia dobre hospodari, predpoklada sa velmi nizky schodok v rozpocte. Je to velky uspech, ked vidime, ako sa zadlzuju ine nemocnice, ine zariadenia pod inymi zriadovatelmi," dodal Ing. J. Demian.

(r)

Opytali sme sa za vas

riaditela Okresneho dopravneho inspektoratu Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne pplk. Ing. Gabriela Karola

o V ostatnom case sa stava modou instalovat v prednej casti alebo na kapote auta svetielka vyzarujuce modru farbu. Smie sa to?

- Platny vseobecne zavazny pravny predpis nepovoluje svetelne zariadenie vyzarujuce svetlo modrej farby na vozidle s minimalne styrmi kolesami a s najvyssou konstrukcnou rychlostou prevysujucou dvadsatpat kilometrov za hodinu (okrem zvlastnych vystraznych svetiel pre vozidla opravnene ich pouzivat). Je to v rozpore s ustanovenim paragrafu 40 odstavca 1 a 3 vyhlasky Ministerstva dopravy, post a telekomunikacii Slovenskej republiky c. 116/1997 Z. z. o podmienkach premavky vozidiel na pozemnych komunikaciach v zneni neskorsich predpisov. V pripade, ze zastavime vodica, ktory bude mat namontovane taketo zariadenie, neminie ho blokova pokuta. Ak zariadenie na mieste neodstrani, mozeme mu zadrzat osvedcenie o evidencii vozidla.

 

Kazdy si pride na svoje

Ich ulohou je tvorit hudbu, zabavat ludi a provokovat posluchacov k tancu. Pytate sa, kto to moze byt? Su to mladi perspektivni ludia, zakladatelia agentury - Michal Garaj alias DJ PHANATIC a Pavol Duris alias DJ MEWIN. Ich spolocna myslienka nesie nazov EM - PE MUSIC dee jay agency.

Hlavnym cielom tohto projektu je zrusit stereotyp diskoteky a ponuknut posluchacom lakavu hudbu vo viacerych hudobnych styloch. Cize kazdy ma moznost prist si na svoje. Uroven ich prace i konicka zaroven zvysuje technika hrania tym, ze popri beznych cedeckach vyuzivaju predovsetkym klasicke vinylove platne.
Kedze vsetko nove nieco stoji, otazka financii je narocna na zvladnutie i v pripade EM - PE MUSIC. Ako nam prezradili majitelia, ich vyhradnymi zdrojmi financii su vlastne peniaze, no vo velkej miere pocitaju so sponzormi, ktorych je vsak stale nedostatok. V buducnosti si zivo dokazu predstavit spolupracu s Mestskym mladeznickym parlamentom Alias Teen Junior, s agenturou INFINITI a pomocnu ruku im podala tiez NANA, s. r. o., sidliaca v mestskom dome kultury. Pretoze vekova hranica ucastnikov diskotek nie je pevne stanovena, EM - PE MUSIC by velmi rada privitala posunutie vekovej hranice nad patnast rokov. Majitelia agentury nie su v hudobnom svete novacikmi. Michal ma za sebou osem rokov praxe a Pavol desat rokov skusenosti. Spolupracovali v byvalom Funny Clube a dokopy ich spolocne aktivity zahrnaju styri roky. Aj ked vidiet, ze skusenosti je dostatok, predsa len sa pustaju do niecoho noveho a s velkou konkurenciou v takom malom meste akym je Brezno. No presvedcenie o uplatneni sa v tejto brandzi podla slov jedneho zo zakladatelov Pala, je snad postacujuce na zaciatok: ,,Bude to tazke, posobi tu vela DJ-ov so skusenostami. Ale kto neskusi, ten nevie vysledok."
Pravidelne piatkove a sobotnajsie diskoteky odstartuju 14. novembra slavnostnym otvorenim spominanej agentury v Omega klube o 20. hodine. Hlavnou hviezdou tohto vynimocneho vecera bude znamy DJ Truhlik. Vsetkych ucastnikov caka velkolepa noc, rozdavanie cien (tricka s logom agentury, skvele napoje, darceky a ine pozornosti). Organizatori nezabudli ani na sutaze, v ktorych je moznost vyhrat dva namixovane CD od Misa a Pala (mimochodom, dievcata maju vstup zadarmo).
Ich plany do buducnosti su velmi pestre a pripravene v hojnom pocte. Nebudu chybat damsky, pansky striptiz, klasicke party pocas bliziacich sa sviatkov. Nezabudli ani na zamilovanych, ktori na svateho Valentina budu hlavnymi aktermi diskoteky. Novozalozena agentura ma v plane nielen organizovat diskoteky a akcie pre mladez Brezna a okolia, ale aj spolupracovat tak s amatermi (typu skupiny LPS) ako i s profesionalmi z Brezna i z celeho Slovenska.

(ika)

V byvalej Slovenke spustili skusobnu prevadzku

Ako sme vas informovali v lete, breznianska Slovenka, ktora poskytovala zamestnanie viac ako stovke zien, po tridsiatich piatich rokoch 31. jula prestala existovat. Vedenie akciovej spolocnosti Slovenka Banska Bystrica rozhodlo o predani prevadzky ceskej firme. Dalsi zaujemcovia z Talianska, Nemecka a Rakuska od zameru pokracovat v povodnej vyrobe odskocili.
V pondelok 3. novembra novy majitel zacal skusobnu prevadzku. Konatel firmy Ing. Ladislav Varga nam povedal, ze budu vyrabat velkoobjemove vaky pre potravinarsky, chemicky a stavebny priemysel. Breznianska prevadzka sa stala sucastou velkej materskej firmy a pracu v nej nasla asi tretina byvalych zamestnancov Slovenky.
Podla slov Ing. L. Vargu, po odskusani v decembri by mali vyrobu spustit naplno a novy majitel uvazuje aj o jej rozsireni.

(r)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT