19. NOVEMBER  2003 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Budu sportovat obyvatelia Mazornikova?

,,Skola sa musi stat v regione kulturnym, sportovym a spolocenskym centrom obecnej komunity. Skolu povazujeme za otvorene spolocenstvo ziakov, ucitelov a rodicov, ktorej hlavnym poslanim je poskytovat komplexne sluzby v oblasti vychovy a vzdelavania kazdej rodine a dalsim odberatelom v ramci celozivotneho vzdelavania na zaklade slobodnej ponuky a dopytu po tychto sluzbach." (Programove vyhlasenie vlady)

Breznianske sidlisko Mazornikovo ma takmer sedemtisic obyvatelov, z toho je viac ako tisic deti a mladeze. Mladez, ale ani dospeli nemaju zakladne podmienky na vyuzivanie volneho casu s moznostou kulturneho a sportoveho vyzitia. Sidlisko pripomina noclaharen, kde treba prespat a na druhy den sa opat zaradit do normalneho kolobehu zivota.
Necudujme sa mladym, ze sa zhromazduju pred vchodmi, na asfaltovych ihriskach, kde su niekedy dlho do noci hlucni a nespravaju sa celkom podla predstav skor narodenych obyvatelov Mazornikova. Mladez v sulade so svetovym modnym trendom, v ktorom nema miesto moralka, cit k druhemu, si berie od zivota plnym priehrstim to, co jej ponuka. Ked k tomu pripocitame nechcene nicnerobenie, vyjde nam momentalna situacia na tomto sidlisku. Je na vine mladez? Ide tu o celospolocensky problem, ktory nemoze vyriesit jednorazovo jednotlivec alebo skupinka nadsencov. Pojde o dlhodoby proces, do ktoreho treba zapojit viacere organizacie, vratane mestskeho a okresneho uradu.
V tomto smere pomocnu ruku mladezi podal riaditel Zakladnej skoly Mazornikovo Mgr. M. Brodsky tym, ze ponukol moznost vyuzivat za istych podmienok sportovy areal, ktory je za dva roky existencie v takom stave, ze vlastne nemoze sluzit svojmu ucelu a vyuzivany je skor na cinnosti prieciace sa moralke. K tomuto rozhodnutiu ho viedla skutocnost, ze skola nema ani na obnovu a udrzbu a toboz nie na to, aby bol plne vyuzity na sportove ucely.
Peknym prikladom prace s mladezou je cinnost farskeho uradu na Mazornikove pod vedenim duchovneho otca Mgr. D. Mesika, ktory svojim entuziazmom dokazal strhnut cast mazornikovskej mladeze. Nesmieme ho nechat osamoteneho.
Nedavno vznikol pripravny vybor buduceho obcianskeho zdruzenia, ktore sa bude starat nielen o sportovy areal, ale aj o to, aby riadil sportove aktivity obyvatelov sidliska. Zalozene obcianske zdruzenie v blizkej buducnosti bude mat pravnu subjektivitu, aby cele spolocne snazenie bolo aj po legislativno-pravnej stranke v poriadku. Velmi potesila skutocnost, ze vedenia mestskeho a okresneho uradu ohodnotili tuto snahu a podla svojich moznosti prislubili aj financnu pomoc. Clenovia pripravneho vyboru sa stretli s niektorymi sportovymi klubmi v Brezne a blizkom okoli, s niekolkymi podnikatelskymi subjektmi, s rimskokatolickymi uradmi a Centrom vychovnej a psychologickej prevencie v Brezne. V kratkom case chcu poziadat o spolupracu aj Centrum volneho casu a niektore politicke strany a zdruzenia.
Hlavnym cielom obcianskeho zdruzenia je ponuknut nielen detom a mladezi, ale aj dospelym obcanom Mazornikova moznost pravidelneho sportovania pocas celeho roka, a tak im poskytnut priestor na aktivne vyuzitie volneho casu. V prvom rade treba najst dostatok financnych prostriedkov na generalnu opravu sportoveho arealu, aby sa stal opat funkcnym. Ostava verit, ze ziadosti o dotaciu z niektorych narodnych, ale aj europskych fondov na tento ucel budu kladne vybavene.
Trenerska rada v sucasnosti uz pracuje na vytvoreni celorocneho kalendara sutazi a sportovych aktivit, kde by sa vyuzivala nielen vnutorna (dve telocvicne a fitnescentrum) a vonkajsia cast arealu, ale aj okolita priroda ci v lete alebo v zime. Chcu organizovat treningy a sutaze v basketbale, volejbale, atletike, futbale, malom futbale, jazde na kolieskovych korculiach a kolobezkach, horskych bicykloch, skate-boarde, tenise, stolnom tenise, v lyzovani a plavani, v nohejbale, aerobiku a tae-bo. Zorganizuju plavecke a lyziarske kurzy pre zaciatocnikov, rekondicne kurzy pre dospelych, cvicenia rodicov s detmi, turisticke a cyklisticke tury. Bude potrebne znovu zaviest ulicne turnaje v loptovych hrach, ktore sa osvedcili v minulosti. Na konci kalendarneho roka vyhodnotia najlepsieho sportovca roka sidliska Mazornikovo v kategorii mladeze a dospelych. Moznost daju aj telesne postihnutej mladezi a romskym spoluobcanom. V zime by radi asfaltove ihriska premenili na ladovu plochu. V ramci zdruzenia budu vytvorene sekcie pre jednotlive sporty, ktorych veducimi budu treneri - odbornici v danom sporte. V druhej etape by chceli vybudovat masaznu miestnost a saunu, a tak vytvorit spolu s telocvicnami, vonkajsim arealom a fitnescentrom uceleny komplex.
Zda sa, ze vsetko to, co maju v plane urobit, je velkym snom. Ciastocnou zarukou uspesnosti planov je aj fakt, ze mnozstvo podobnych sutazi uz v minulosti organizovali v ramci mesta. Isteze bude treba ziskat mnozstvo financnych prostriedkov, ale spolu s organizaciami v meste a blizkom okoli a so zanietenymi ludmi, ktori veria tomuto projektu a maju v sebe velky kus lasky k detom a mladezi, by sa spolocne mohli dopracovat k pozitivnym vysledkom. Ich snazeniu by velmi pomohlo, keby na sidlisku Mazornikovo zriadili stalu policajnu stanicu, aby vsetky porusenia zakona mohli riesit na mieste a pruzne.
Rodicia a priatelia deti, ktori maju zaujem pracovat ako treneri, instruktori, pripadne ako rozhodcovia na sutaziach, prihlaste sa na adrese Vsesportovy areal zdravia pri Zakladnej skole Brezno - Mazornikovo alebo na c. t. 0902 34511.
Podakovanie patri riaditelovi Zakladnej skoly Mazornikovo Mgr. M. Brodskemu za poskytnutie celeho skolskeho sportoveho arealu obcanom Mazornikova.

Mgr. Vladimir Libic
za pripravny vybor

Sipkarska a stolno – futbalova liga

V piatok a v sobotu pokracovali sipkarske a stolno – futbalove sutaze dalsimi kolami. V piatok bolo v Dart clube na programe 11. kolo ligy muzov a zien v elektronickych sipkach. Vo vybornom svetle sa v poslednych styroch kolach ukazal Dusan Dordik, ked sa za kazdym dostal az do finale, ani teraz nezavahal a finalovu ucast si vybojoval bez zavahania. Druhym finalistom sa stal Ivan Pavlovic, a tak sa mohol zacat suboj dvoch sipkarskych generacii. Tu mladsiu zastupoval Ivan a treba povedat, ze v rozhodujucich subojoch mu chybala hlavne chladnokrvnost zakoncovatela starsieho pana Dusana Dordika, ktory aj tento suboj doviedol do vitazneho konca, a ukazal tak vsetkym pritomnym, ze nie len vekom je clovek mlady, ale dobry vykon sa da podat aj v seniorskom veku.

Na tretom mieste sa umiestnil Ivan Svantner, pre ktoreho to bol po dlhsom case konecne lepsi vysledok a treba dufat, ze prave toto umiestnenie mu pomoze a dalej bude pokracovat v dobrych vysledkoch.
Po ukonceni turnaja jednotlivcov v sipkach bolo na programe druhe kolo sutaze dvojic. Tu dominovali prave hraci, ktorym sa v predchadzajucom turnaji nedarilo. Dobry vykon podali hlavne Zdenko Pampurik s Petrom Pocklanom, ktori to mali v niektorych momentoch naozaj na vazkach, ale dokazali sa skonsolidovat a turnaj dotiahnut do vitazneho konca. Na druhom mieste sa umiestnili Ivan Pavlovic s Janom Baratom, ktory v piatok podal vykon nad ocakavanie a tretie miesto patrilo Dusanovi Dordikovi s Jozefom Tschampom. Sipkarske sutaze budu pokracovat 11. kolom v piatok o 19. hodine v Dart clube.
Takisto v piatok mali na programe dalsie kolo aj stolni futbalisti, kde odohrali turnaj jednotlivcov. Tu dominovali mladucki hraci, a to konkretne Ondrej Hajduch s Martinom Rafajom, ktori sa spolu stretli vo finale. Uspesnejsim z tejto dvojice bol napokon Ondrej, ked dokazal zdolat Martina bez vacsich problemov a prebojoval sa tak na celo celkoveho poradia. Tretie miesto si z dartu odniesol Tomas Ciz, cim potvrdil, ze tiez patri medzi brezniansku spicku. Podujatim cislo jeden by mal byt turnaj v stolnom futbale, a to konkretne 3. kolo Slovenskeho pohara, ktore sa uskutocni v sobotu 22. novembra o 10. hodine v Dart clube. Program podujatia: 10.00 prezentacia, 11.00 zaciatok turnaja dvojic,14.00 zaciatok turnaja jednotlivcov, 17.00 vyhodnotenie sutazi. Startovne do turnaja dvojic je 200 korun dvojica, do turnaja jednotlivcov 100 korun.
V sobotu sa v Dart clube konal dalsi turnaj v stolnom futbale dvojich, kde svoj vyborny vykon z piatka potvrdil Tomas Ciz a spolocne s Borisom Hudecom svoje tazenie zavrsili vitazstvom. Na druhom mieste sa umiestnili Peter Marcek s Ondrom Hajduchom a stupajucu formu pred bliziacim sa tretim kolom Slovenskeho pohara ukazali na tretom mieste Peter Daxner a Martin Kohutik.
V nedelu pokracovali v Dart clube vo svojich sutaziach juniori a stredoskolaci, ktori mali na programe uz 11. kolo. V juniorskom turnaji sa najlepsie darilo Martinovi Chudicovi, ktory vo finale zdolal Igora Szombatha, a tretie miesto si vybojoval Jozef Kubaliak. Medzi stredoskolakmi sa presadil Martin Skantar pred druhym Michalom Daxnerom a tretim Ivanom Pavlovicom. Niekdajsi lider sutaze Pavol Melicher opat neuspel a skoncil az na piatom mieste. Tym sa pomaly posuva coraz nizsie aj v celkovom poradi. Nasledujuce turnaje su na programe v nedelu o 14. hodine v Dart clube.

(pp)

Strelecka sutaz strednych skol

V piatok 14. novembra usporiadali Mestsky sportovy klub a Sportovy strelecky klub MSK Brezno a komisia sportu a rekreacie pri mestskom zastupitelstve 5. rocnik streleckych pretekov strednych skol okresu Brezno. Sutaz podporili svojou ucastou vsetky stredne skoly a stredne odborne ucilistia.
V sutazi jednotlivcov zvitazil Peter Suhajda pred Matejom Dobrotom (obaja SPS Brezno) a Radoslavom Belkom (SOUh Podbrezova). V sutazi skol zvitazila SPS Brezno 1 pred SOU Brezno a HA a OA Brezno.

(bb)
Snimka: Stefan Vozar

 HK Brezno informuje

Vlani pri stvorkolovej sutazi vyhrali vsetky zapasy s Humennym breznianski hokejisti. Uplynulu sobotu ich na vychode republiky cakal prave tento super, ktory svoj vstup do sezony zacal remizou s Ruzomberkom 3:3. Ohlasy v humenskom prostredi hodnotili tento vysledok ako vcelku uspesny prvy krok, a tak s nadejou ocakavali priebeh druheho domaceho zapasu. Hostia z Brezna aj napriek tomu, ze v ich zostave chybal Sasik (zranene koleno v treningu den pred zapasom) a Bendik, postupne upevnovali svoju prevahu aj golovym vyjadrenim.

 

ll. hokejova liga, skupina B – Vychod

HKM Humenne – HK Brezno 1:4 (0:1, 1:2, 0:1), goly Brezna: Dubecky, Pilat, Gerö, Fabry.

Minuty zapasu: 1,27 – prva golova prilezitost domacich, brankar Cpin prikryl puk telom; 2,23 – vyluceny hrac hosti, domaci paradoxne ochabli po zaciatocnom napore; 4,19 – dalsi vyluceny Breznan; 7,37 – opat vylucovanie, tentoraz obojstranne; 9,59 – brankar domacich v snahe zlikvidovat najazd supera vysiel z branky az medzi kruhy, dalsiu strelu kryl obranca v brane Humenneho, nasledujuci strelecky pokus este vyrazil vracajuci sa brankar, puk od novacika v muzstve Brezna – Donovala – prevzal mlady Dubecky a premyslenou strelou uz v pade otvoril skore na 0:1; 14,47 – dalsie pocetne oslabenie Brezna; 18,52 – pred odkrytou castou branky hosti sa ocitol humensky utocnik s pukom na hokejke, Cpin vsak bol rychlejsi; 19,47 – do sance sa opat dostal Dubecky.

Prvych desat minut druhej tretiny obojstranne aktivna hra po celej ploche, bez spornych vyluceni: 31,45 – vyluceny hrac Brezna, o stvrt minuty aj humensky obranca; 32,48 – nebezpecnu utocnu akciu zlikvidoval brankar hosti az takmer pri modrej ciare; 33,10 – cely zapas rychly ako Merkur po samostatnej akcii Pilat zvysil stav na 0:2; 35,32 – vyluceny hrac hosti – Pilat; 36,58 – do konca trestu zostavalo 34 sekund, domaci zo strapca hracov pred superovou branou pretlacili puk do breznianskej brany na 1:2; 37,48 – po Dubeckeho krasnej prihravke Gerö este krajsie zakoncil na 1:3; 41,24 – z neprijemnej situacie pred vlastnou branou vyviezol puk Ferianc, prihral Fabrymu a ten premenil sancu na gol – 1:4; 41,40 – Pilatova krv na humenskom lade; 44,46 – vyssi trest pre domaceho hraca; 54,16 – choreograficky velmi efektne zakonceny zasah brankara hosti; 55,10 – mensia bitka pri striedacke Brezna; 56,00 – neuspesny najazd domacich.

Brezno tak zaznamenalo druhu vyhru po domacom stretnuti s Michalovcami 4:0. V druhom kole sa do sutaze zapojil aj Bardejov a vyhral v Michalovciach 0:5. Ruzomberok doma prehral so Sabinovom 1:3, dolny Kubin mal volno.

v sobotu 22. novembra o 17. hodine pripvitaju domaci hokejisti v Brezne Ruzomberok, o tyzden 29. novembra pride super z Bardejova.

 

ll. liga dorastencov – juniorov

HK Brezno – MHK Ruzomberok 5:1 (1:1, 2:0, 2:0), goly Brezna: Dubecky 2, Jozefko 2, Kolarovic.

Domaci hraci prikladali zrejme vacsi vyznam priaznivemu vysledku pripravneho zapasu s tymto superom pred dvoma tyzdnami, pretoze spociatku mali znacne problemy vyrovnat sa, v pre nich netradicnom nedelnom termine, s dorazne a huzevnato hrajucim superom. Kazdy zapas ma vsak vlastnu historiu a z uspechu v jednom stretnuti nemozno zjednodusene odvodzovat ocakavanie vyhry v inom. Prvy gol hosti v 12. minute len potvrdil tuto pravdu. Nastastie pre domacich podal vynikajuci vykon brankar Marek Pastva. Rovnako ako den pred tym so seniormi sa darilo aj Dubeckemu, ktory o dve minuty vyrovnal na 1:1. Az v druhej polovici zapasu sa narastajuca prevaha prajvila aj golmi. Do utoku zavelil Jozefko strelenim druheho golu Brezna, ktory sa casto vracal az do obrannych akcii, este raz skoroval Dubecky a hned bolo cez druhu prestavku v kabine veselsie. Na goly sa chystali v tretej tretine viaceri, ale nie vsetkym to vyslo, a tak dojem zo zapasu v tejto casti hry priniesol viac nervozity na striedacke i trestnej lavici oboch muzstiev. Spokojnejsi mohol byt Richter, Lehocky, ktori pomohli Jozefkovi druhykrat skorovat, Kysel, ktoreho prihavke Kolarovic dodal razanciu, prizemnou strelou pat minut pred koncom zapau prekonal brankara Ruzomberka.

Po nerozhodnom vysledku prveho zapasu s Revucou tak dosiahli ambiciozni hraci prvu vyhru. Malo by im to dodat doveru vo vlastne schopnosti jednotlivcov v prospech celeho kolektivu. Najblizsie to budu potrebovat v piatok 21. novembra v zapase v Partizanskom.

 

ll. liga mladsich ziakov

HK Brezno – MHK Ruzomberok 2:11 (1:5, 0:2, 1:4), goly Brezna: Tomas Kocka 2.

Aj ked golov v domacej branke bolo tentoraz menej ako z nadielky v Ziari v predoslom kole a o jeden viac z hokejky domaceho strelca, je potreba vystuzit obranu nadalej velmi aktualna. Najblizsia prilezitost pre to bude v nedelu 23. novembra v Partizanskom, kde pocestuju aj starsi ziaci, ktori mali tento vikend sutaznu prestavku.

...

V pripravnom zapase sa v pondelok 17. novembra stretli starsi ziaci Brezna s rovesnikmi z Iskry Banska Bystrica a rozisli sa s vysledkom 2:8 (1:4, 0:3, 1:1). Breznianski strelci: Stubniak, Schober.

Pripravka Brezna v ten isty den s Rimavskou Sobotou po nadejnom zaciatku skoncila zapas v pomere 4:7 (2:1, 2:4, 0:2). Autormi golov Brezna boli: Peter Sabaka (2) a Filip Kubala (2).

Mladsi ziaci v pripravnom zapase s S. SHT Zvolen skoncili pomerom 1:7 (0:2, 0:1, 1:4). Za Brezno trafil Jakub Giertl.

Ing. Jozef Kolarovic

Zo stolneho tenisu

V sobotu 15. novembra MSK Brezno A odohralo dva majstrovske zapasy tretej ligy: MSK Brezno A – TJ Slachtitel Viglas Pstrusa 14:4 (body: Berky 4,5, Droppa 3,5, Macula 3, Pampurik 3); MSK Brezno A – KTK Krupina C 7:11 (Galik 3, Berky 2, Pampurik 2, Droppa 0).

Mestska liga ukoncila sutaz v nedelu 16. novembra s tymito vysledkami: 1. Glejo (Glejtek, Ing. Lopusny, Pobis), 2. Juky (Donoval, Nikel), 3. Kralova Taverna (Benko, Stulrajter), 4. Forest (Zigo, Cerovsky, Chudina).

V nedelu 23. novembra v telocvicni Sokolovna o 8.30 hodine sa uskutocni turnaj jednotlivcov mestskej ligy. Prihlasit sa moze kazdy z radov amaterov. Vitazi budu odmeneni hodnotnymi cenami. Startovne je 30 Sk. Informacie D. Berky 0907 341672.

(db)

Kalendar skialpinistickych pretekov
v rocniku 2003/2004

Preteky

Slovenskeho pohara

1. Kralova hola, 17. januara 2004 – jednotlivci.

2. Skialpinisticke preteky Sucany, 31. januara – jednotlivci.

3. Rally Cervenec, 21. februara - dvojice (muzi A), ostatni jednotlivci.

4. Majstrovstva SR Ziarska dolina, 20. - 21. marca - dvojice (muzi A), ostatni jednotlivci.

Poznamka: do celkoveho Slovenskeho pohara sa zapocitavaju aj preteky Stredoeuropskeho pohara mimo Slovenska.

Propagacne preteky

1. Preteky Strbske Pleso, 30. decembra - jednotlivci - vecerne preteky.

Stredoeuropsky pohar

Cechy: Nocne skialpinisticke preteky Pec pod Snezkou, 10. januara – jednotlivci.

Slovensko: Zdiarska dolina, 20. - 21. marca - dvojice (muzi A), ostatni jednotlivci.

Polsko: Preteky Chocholowska dolina, 10. aprila - jednotlivci.

 

Preteky Svetoveho pohara
a majstrovstva sveta

Svetovy pohar - jednotlivci

25. januara, Morgins - Svajciarsko,

28. februara, Grau Roig - Andorra,

27. marca, Salt Lake City (Utah) - USA.

Prve dve sutaze aj pre kategorie - kadet, junior a muzi do 23 rokov.

Svetovy pohar - dvojic

10. januara, Belluno - Taliansko,

8. februara, Grand Bornand - Francuzsko,

17. aprila, Bormio - Taliansko.

Majstrovstva sveta dvojic a jednotlivcov

2. – 6. marca, Val d’ Aran - Spanielsko.

Informacie o jednotlivych pretekoch a pripadnych aktualnych zmenach mozete najst na internetovej stranke
www.skialpinizmus.sk.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT