19. NOVEMBER  2003 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Zboristi na festivaloch

Pocas tohto predlzeneho vikendu Spevacky zbor mesta Brezna absolvoval dve uspesne vystupenia. V sobotu v Evanjelickom kostole Svatej trojice vo Zvolene sa zucastnil na jedenastom rocniku festivalu cirkevnych spevackych zborov Chramova piesen, ktory je sucastou druhych Gorazdovych dni chramovej piesne a sakralnej vytvarnej tvorby. Ucinkovalo tu sest zborov z Velkeho Krtisa, Krupiny, Ceboviec, Banskej Bystrice, Zvolena a Brezna. Poslanim podujatia v sirsom zabere je uctit si osobnost svateho Gorazda, prispiet k sireniu poznania zivota a diela prveho po mene znameho slovenskeho vzdelanca, literata, prekladatela, pedagoga, diplomata a knaza. Sucastou bol aj odborny festival pre dirigentov, ktory viedol dirigent spevackeho zboru Hron a posadkovej hudby Peter Bibza z Banskej Bystrice, ktory sa velmi pochvalne vyjadril o vystupeni breznianskeho spevokolu.
Na statny sviatok - Den boja za slobodu a demokraciu - Spevacky zbor mesta Brezna ucinkoval na slavnostnom koncerte k 140. vyrociu vzniku Matice slovenskej, ktory sa konal v ramci jedenasteho festivalu maticnych spevackych zborov v Kulturnom dome v Ocovej. Pred preplnenym hladiskom vystupoval Spevacky zbor pri Miestnom odbore Matice slovenskej vo Valaskej pod taktovkou Jana Jencu, zbor Ozvena z Lucenca, Katolicky a evanjelicky spevokol z Ocovej a brezniansky spevokol, ktoreho dirigentka z ruk prveho podpredsedu Matice slovenskej Igora Kovacovica prevzala dakovny list za uspesne ucinkovanie na tomto podujati.
Obidve vystupenia Spevackeho zboru mesta Brezna dirigovala vicedirigentka zboru PaedDr. Zuzana Giertlova, pod jej taktovkou zaznela aj spolocna skladba Eugena Suchona Aka si mi krasna, ktoru na zaver koncertu v Ocovej spievali vsetci ucinkujuci.

(DaRa)

Akcia proti cestnym piratom

Uplynuly tyzden sa na slovenskych cestach uskutocnila policajna dopravna akcia zamerana najma na agresivnu jazdu. Policajti sledovali sposob jazdy, vzajomnu ohladuplnost a dodrziavanie zakladnych povinnosti vodicov. Kontrolovali aj alkohol a rychlost jazdy na usekoch s najhorsou dopravnou situaciou a najvyssou nehodovostou.
Ako nas informoval riaditel Okresneho dopravneho inspektoratu Okresneho riaditelstva Policajneho zboru v Brezne pplk. Ing. Gabriel Karol, v okrese Brezno v tomto tyzdni zaznamenali 508 priestupkov, z nich bolo 386 blokovych pokut v hodnote 275 700 korun. V najvacsej miere sa pod ne podpisali nedovolena rychlost, nezapnute pasy, zly technicky stav vozidiel a ostatne porusenia.

(r)

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Rusny posledny oktobrovy den
Hliadka predpoludnim od desiatej do dvanastej na Mladeznickej ulici asistovala zamestnancom BYPOSu pri delozovani M. S. Z ubytovne sa musel vystahovat aj so svojou druzkou, pretoze neplatili najomne. Pat minut po jedenastej v noci z Ulice Frana Krala hlasili rusenie nocneho kludu. Hliadka v byte P. S., odkial sa hluk siril, spravila poriadok. O stvrt hodinu v pohostinstve Zuzana ,,utisovali" muza, ktory tam obtazoval hosti.

Muz na ceste
Pat minut po siestej vecer 2. novembra vystartovali na Pioniersku ulicu, odkial ich informovali, ze tam lezi muz. Zraneneho sa potom ujala privolana lekarska pomoc.

Poskodena brana
O pol stvrtej nadranom 3. novembra preverovali oznam o poskodenej brane na Ulici CSA. Po prichode na miesto o pripade vyrozumeli Policajny zbor, pretoze islo o podozrenie zo spachania trestneho cinu.

Neslusna vodicka
Zakaz zastavenia na Razusovej ulici 6. novembra o stvrt na styri popoludni nerespektovala D. S. z Brezna. Ked ju hliadka upozornila, coho sa dopustila, nevyberanymi slovami nadavala a bola ochotna komunikovat len so statnou policiou. Nakoniec suhlasila so zaplatenim blokovej pokuty, ale ked jej vypisovali potvrdenku, opat ,,pikantne" vykrikovala, nakoniec vytrhla svoj pas a pokusila sa ujst. Pripad je v stadiu objasnovania.

Vraj ich zbili skini
Po sprave, ze pri starej skole na Mazornikove vycinaju skini, hliadka tam 7. novembra podvecer vyrazila. Na mieste uz utocnikov nenasli, len obete J. P. a P. P., ktorym odporucili vyhladat lekarske osetrenie a vec oznamit Policajnemu zboru.

Vyparil sa?
Na hlucneho suseda, ktory kopal do dveri a do steny, sa 7. novembra pred pol osmou vecer stazovali z Ulice MPCL. Hliadka vsak hlucneho suseda doma nenasla.

Pripity bitkar
O stvrt na osem vecer 8. novembra presetrovali bitku na zimnom stadione. Maloleteho L. L. z Brezna tam zbil mladistvy J. P. z Brezna. Vytrznik vsak medzitym odisiel domov, a tak ho hliadka predviedla v sprievode matky na Policajny zbor. Test potvrdil, ze akter bitky bol pod vplyvom alkoholu. Pripad je v stadiu objasnovania.

Pes v kanali
Do kanala pri autoservise na Mazornikove spadol pes. Oznam preverovali 10. novembra o pol osmej rano a hned na to informovali spravcu kanalizacie.

Vykazali vytrznicku
O pol desiatej predpoludnim 12. novembra v ubytovni na Mazornikove vystrajala D. K. Kricala a odmietala opustit ubytovnu, z ktorej ju predcasom vystahovali. Neostavalo ine, len ju vykazat von.

Predaval nacierno
Nedovoleny podomovy predaj zaznamenali 12. novembra popoludni na Razusovej ulici. Predavac kobercov Z. O. z Cekoviec za svoj priestupok musel zaplatit blokovu pokutu.

(mp)

h0346c.jpg (12208 bytes)Navrat k historickym zbraniam

Horehronske muzeum v priestoroch Mestianskeho domu na Namesti gen. M. R. Stefanika c. 13 ponuka navstevnikom vystavu Navrat k historickym zbraniam. Vystavene originaly a repliky palnych a chladnych zbrani z 18. az 20. storocia su zo sukromnych zbierok vyrobcov a zberatelov z nasho regionu. Prvu cast tvoria palne zbrane zhotovene Petrom Turnom, napriklad trombony, gulovnice, subojove ci vreckove pistole, ktore nosili zeny v kabelkach. Druhu cast predstavuju bojove a polovnicke noze z dielne breznianskych vyrobcov Antona a Henricha Sedlackovcov. Tretiu cast tvori sukromna zbierka Jozefa Slivku (kordy, sable a bodaky z roznych obdobi).
Vystava je otvorena v pondelok az v piatok od 8. do 16. hodiny az do 2. decembra.

(hp)
Snimka: Stefan Vozar


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT