19. NOVEMBER 2003 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Mnozstvo najma mensich lekarni ostalo v pondelok 10. novembra zatvorenych. Velke boli vacsinou otvorene, ale aj tie uz prestali objednavat dalsie lieky. V hotovosti za liek na recept nikde nevyberali. V okrese Brezno zatvorili vsetky lekarne, okrem Afrodity. Lekarnici chcu natlakovymi akciami dosiahnut oddlzenie lekarni v plnej vyske. Dlhy lekarni su podla vyjadrenia ministra zdravotnictva 5,8 miliardy, podla Slovenskej lekarnickej komory az sedem miliard korun. Nazory na protest lekarnikov sme na druhy den zistovali v uliciach Brezna.


S anketovym mikrofonom


o proteste lekarni

I. S., operator, Brezno:

- Viete co? Demokraciu sme chceli, treba trpiet.

Katarina Pribilincova, nezamestnana, Brezno:

- Mna sa tato situacia konkretne dotyka, pretoze som odkazana na pravidelne uzivanie liekov. Samozrejme, nesuhlasim s tym, pretoze takymito natlakovymi akciami trpia nevinni obcania. Mali by to riesit inym sposobom, nie na ukor chorych.

Eva Radocova, skolnicka, Benus:

- Co si o tom myslim? Nemusi byt tolko lekarni. Staci, aby bola jedna, v ktorej by mali vsetky lieky, aby som nemusela chodit z jednej strany mesta na druhu. Pochybujem, ze zatvaranim lekarni nieco dosiahnu.

Milan Kralik, dochodca, Valaska:

- Ani za prvej republiky nebol taky neporiadok ako teraz. Na dochodcov sa uplne zabuda. Najlepsie by bolo, keby pre starych chorych schvalili eutanaziu. Pichnu injekciu a budu mat o starost menej. Naco nam bolo tolko zdravotnych poistovni? Stacila jedna a dobra. Podla mna nech lekarnici strajkuju, ked im neplatia.

Jana Martancikova, podnikatelka, Brezno:

- Lekarnici maju urcite svoje problemy, ale ich je urcite menej, ako tych, co potrebuju sluzby lekarni. Myslim si, ze by mali zvolit trosku iny sposob, nie taky, ktory sa dotkne obcana. Napriklad kardiaci, diabetici potrebuju sustavne prisun liekov. Neviem, ci to ma vobec nejaky zmysel. Keby malo, mohli by protesovat. Myslim si, ze v tomto smere nemaju sancu.

Anna Holubova, podnikatelka, Brezno:

- Denne uzivam lieky. Vcera bolo zatvorene a potrebovala som tabletky, pretoze na dnes mi ostala posledna, ale nastastie ich mali a dalsie mi objednali. Protestne akcie lekarnikov sa mi velmi nepacia, ale co urobite?

Jan Horcik, dochodca, Brezno:

- Podla mna na ukor chorych by sa to vonkoncom nemalo riesit. Treba vyriesit kauzy sprenevery velkych financnych prostriedkov a peniaze by potom mohli pouzit na zdravotnictvo, ktore je v krachu, alebo napriklad na skolstvo.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Sikovne ruky mikroregionu Chopok - Juh

Tak znel nazov putovnej vystavy, ktora sa tento rok v dnoch 7. az 9. novembra uskutocnila v priestoroch Domu kultury ZP v Podbrezovej.
Sucastou podujatia bola aj vystava fotografii Tibora Matuseka pri prilezitosti 50. vyrocia vzniku obce Podbrezova a zivotneho jubilea autora - pri tejto prilezitosti mu bola udelena Cena starostu obce Podbrezova, vystava fotografii - ,,kultura v obci" objektivom Ivety Kardhordovej a projekt o obci Podbrezova ziakov 9. B triedy Zakladnej skoly v Podbrezovej.
Vystavene prace vytvorili obyvatelia obci Raztoka, Nemecka, Predajna, Jasenie, Dolna Lehota, Podbrezova, Horna Lehota, Myto, Bystra a Jaraba. Pocet vystavovatelov - 78, vystavenych exponatov - 901, navstevnikov - asi 650.
Vystava mala sutazny charakter. Navstevnici mohli dat svoj hlas jednotlivym exponatom podla urcenych kategorii. Na mnohych listkoch vsak boli vyjadrenia, ako: vsetky prace su prekrasne; vsetko je nadherne; zasnem - nedokazem vybrat; pacilo sa nam vela exponatov - bolo tazke vybrat, co nasvedcuje tomu, ze nasi ludia su sikovni, len ich treba zviditelnit ...
Stotoznujem sa s vyjadrenim jednej navstevnicky: Zda sa mi nespravodlive ocenovat prace po jednom cisle - kazda praca je taka uzasna, ze si zasluzi velky obdiv nas vsetkych. Tym je povedane vsetko.
Aj touto formou dakujem vsetkym organizatorom vystavy: clenom komisie kultury pri Obecnom zastupitelstve v Podbrezovej a clenkam Klubu dochodcov v Podbrezovej za ucinnu pomoc pocas celej vystavy.

Ing. Anna Porubska, prednostka obecneho uradu

 

Kanadania pridu do slovenskych hor

Mal som sprevadzat skupinku mladych ludi, ktori chcu Novy rok oslavit v slovenskych horach. Hoci som slubil, ze pojdem s nimi, zdravotny stav mi to nedovoli. A tak im davam navrhy na navstevu Nizkych Tatier a Horehronia.
Je uz znamy fakt, ze Slovensko zaostava v modernom ,,priemysle" turistiky, na ktorom stavaju a ktorym svojej ekonomike pomahaju mnohe staty. Mat to, co ma Slovensko a nevyuzivat to, je nepochopitelne ozobracovanie.
Nuz, poradil som svojim priatelom, ktori sa chystaju lyzovat na Slovensko. Ponukol som im propagacne materialy najma o Horehroni, ktore som si priniesol. Dvaja zo skupinky su polovnici, a tak som im dal tip na najvacsi chotar v Ciernom Balogu. Dal som im prospekty Ciernohronskej zeleznice, Dobrocskeho pralesa, chvalyhodne, ze su v anglickom jazyku. Upozornil som ich aj na letacik o vleku na Urbanovom vrchu, na Tale. Priatelia si uz robia plany na cestu. Su medzi nimi aj mladi, uz druha generacia v Kanade narodenych Slovakov. Samozrejme, ze surfuju na internete a planuju, kde co pozriet. Chcu tiche prostredie, vychutnat prirodu. Je to pochopitelne, ved su z velkomesta. Pytali sa ma, preco Cierny Balog nema stranku na webe. Ciernohronska zeleznica ich nadchla. Webova stranka regionu Horehronie ma kvalitu, vela ponuka. Su v nej aj samostatne obce aj mesto Brezno. V minulosti Cierny Balog mal svoju stranku, teraz ju darmo hladame. Nevedel som to skupinke Kanadanov vysvetlit.
Zijeme v case informatiky, rychleho prenosu informacii a ked ich niet, je to na skodu veci. Potom by Slovensko nemuselo zaostavat ani v turistickom ruchu.

Pavol Datko, Kanada

,,Podakovania”

S dakovnymi listami adresovanymi zdravotnikom sa v poslednom case (v Horehroni... len) akoby “roztrhlo vrece”. Neviem, ci je to prejav spolupatricnosti alebo vysledok prekvapenia nad skutocnostou, ze zdravotnicky personal este dodrzuje tzv. Hippokratovu prisahu o pomoci choremu cloveku (byt zdravotnikom, tak sa nad tym zamyslim).
Kedze vsak v nezavideniahodnej (az existencnej) situacii sa nachadzaju aj ine profesie, rozhodol som sa vyplnit volny priestor... a dakovat... a zmiernit tento ich handicap.

Tak teda:

... chcem sa podakovat uradnikom za to, ze vzdy ochotne a promptne vybavia vsetky moje poziadavky;
... chcem sa podakovat predavajucim v obchodoch za to, ze ma vzdy obsluzia s usmevom na tvari;
... chcem sa podakovat ucitelom za to, ze sa pocas skolskeho roka venuju vzdelavaniu mojich deti;
... chcem sa podakovat soferom, murarom, upratovackam, polnohospodarom, lesnikom a vsetkym zamestnanym, ze si plnia svoje pracovne povinnosti v sulade so zakonom a v sulade s ich pracovnym zaradenim.

Alebo by som im za to dakovat nemusel? Nie je to z ich strany iba prejav zodpovedneho plnenia si vlastnych povinnosti? Nemal by som pozadovat, aby sa toto vsetko stalo samozrejmostou, vsetkych – bez vynimiek.
Medializacia podakovania je, myslim si, namieste len v pripade urciteho nadstandardneho vykonu, t. j. ukony dotycnej osoby alebo institucie nad ramec zakona, resp. pracovnych povinnosti. Je to, co som napisal nadstandard?
Podakovanie je prejavom slusnosti. Pochvala je najlepsim vychovnym prostriedkom a aj prejavom uznania. Samozrejme. Len aby sme aj prostrednictvom tychto pochval nezacali preslapovat na jednom mieste. Ak neumoznime “nadstandardu” prejavit sa.

Peter Morong

Uplne vyliecenie

Dzurinda posadil do kresla Zajaca.
A teraz kazdy len na neho doplaca!
Zajac zarasteny chodi.
Preco on pacientom, preco tolko skodi?
Ved si ludia platia zdravotnu poistku.
V pripade potreby doktor je nablizku.
Doktor je nablizku v meste ci na laze,
z kazdeho pacienta treba zdrat peniaze!
Zajac ma na lieky jednu teoriu:
Kazdy sa vylieci len v krematoriu!

                                  Matej Kachnic


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT