Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 12

CISLO

13

30. MAREC  2004 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

 

Jedna otazka

veducej kancelarie primatora Mgr. Dane Kmetovej

o V pondelok 22. marca sa uskutocnilo zasadnutie mestskeho zastupitelstva. Co vsetko poslanci prerokovali?

- Mestske zastupitelstvo na zaklade vlastnej ziadosti odvolalo nacelnika Mestskej policie v Brezne Milana Polonyho a v zmysle odporucenia vyberovej komisie dnom 1. maja do tejto funkcie vymenovalo vitaza konkurzu Ing. Petra Pancika, ktory sa poslancom predstavil a podakoval za prejavenu doveru.
Najzavaznejsim bodom bolo prerokovanie navrhu Koncepcie vychovy a vzdelavania deti a ziakov v meste Brezne do roku 2010 a s tym suvisiacich zmien. Poslanci tento material niekolkokrat vratili na prepracovanie, zvazovali a hladali najvhodnejsie riesenie. Napokon po rozsiahlej diskusii a vypocuti nazorov zastupcov pedagogov a rodicov pristupili k upravam prispevkov v materskych skolach, v skolskych kluboch i k uprave stravneho listka v zariadeniach skolskeho stravovania, ktoreho cena by sa mala priblizit realnym nakladom v tychto zariadeniach. Ina moznost nebola, pretoze prispevok statu patnast korun na jedneho ziaka nepokryje ani cast nakladov. Poslanci zaroven ulozili vypracovat Koncepciu zlucovania zakladnych skol a materskych skol a Koncepciu racionalizacie stravovania v zariadeniach skolskeho stravovania zakladnych a materskych skol s alternativou moznosti ekonomickeho prenajmu.
Na programe bol aj navrh spolocenskej zmluvy na zalozenie spolocneho podniku Dopravny podnik Brezno, s. r. o. Zmluvu schvalili a zaroven suhlasili so zmluvou o prevode obchodneho podielu spolocnosti na nadobudatela mesto Brezno za podmienok dohodnutych v zmluve.
Zasady hospodarenia s majetkom mesta ako jeden z najdolezitejsich dokumentov mesta boli opat stiahnute z rokovania. Primator mesta vsak priamo na zasadani mestskeho zastupitelstva dohodol stretnutie s poslancom JUDr. Stefanom Demianom, ktory zasady hospodarenia spripomienkoval. Na pracovnom rokovani v mestskom urade budu podrobne rozdiskutovane a material po dopracovani predlozia poslancom na schvalenie.
V dalsom bode poslanci suhlasili s urcenim prioritnych projektov v ramci operacneho programu Zakladna infrastruktura (OP ZI) podla predlozeneho navrhu a nasledovne zaradenia spolu s urcenim vysky kofinancovania zo strany mesta. Ide o Zakladnu skolu Pionierska 2, Zakladnu skolu Pionierska 4, Mestsky dom kultury a Mestsku kniznicu v Brezne. Sucasne schvalili urcenie prioritnych projektov v ramci OP ZI a kofinancovanie z rozpoctu mesta pre budovanie a rozvoj skolskej infrastruktury k 1. junu 2004 a budovanie a rozvoj kulturnej infrastruktury k tomu istemu terminu.
V majetkovych zalezitostiach poslanci prerokovali rozne ziadosti o predaj pozemkov a majetku mesta a vo vseobecnej diskusii sa dotkli mnohych problemov mesta. Napokon v zavere zasadnutia vzali na vedomie prehlad volnych nebytovych priestorov a protest proti schvaleniu umiestnenia obchodneho centra a vybudovania parkovacich ploch na jestvujucom skvarovom ihrisku, ktory mestskemu uradu dorucil v den zasadania mestskeho zastupitelstva zastupca protestneho vyboru.
Poslanci ukoncili prvu cast svojho rokovania a dalej pokracovali bez pritomnosti obcanov a zastupcov medii. Vseobecne zavazne nariadenie o skolskych obvodoch nebolo schvalene trojpatinovou vacsinou, primator preto rozhodol zvolat 26. marca mimoriadne rokovanie.

 

Bombura klub zil piatym rocnikom Dumbierfestu

h0413e.jpg (10820 bytes)Festival horskych filmov v breznianskom Bombura klube v tomto roku vstupil uz do svojho piateho rocnika. Dumbierfest jeho organizatori Jaroslav Vondercik, Marian Pavuk a obcianske zdruzenie NAIRAM uz po druhy rok pripravili v skromnejsich podmienkach, ale o to doslednejsie. O velkom zaujme o toto podujatie svedci ucast hosti zvucnych mien, ale aj zaujem divakov nielen z Brezna a okolia, ale z celeho Slovenska.
A tak v poslednu marcovu sobotu uderom sestnastej hodiny minifestivalik zacal pisat svoju dalsiu historiu. Okrem avizovanych filmov a diapozitivov Pala Barabasa, Doda Kopolta, brnenskej skupiny rafterov, Petra Vaneka a breznianskych vyznavacov paraglidingu program spestril aj Peter Backo z Detvy s filmom z Peruanskych And, amatersky dokument Breznania na lyziach z roku 1940 (lyzovacky na Dumbieri pod Stefanikovou chatou, na Certovici, Lajstrochu) z rodinneho archivu Mariana Pavuka a film Jaroslava Vondercika z vypravy vo Venezuele.
Clenovia banskobystrickej skupiny Toomuch potom az do rana bieleho zabavali vsetkych, ktori na tento festival do Bombura klubu zavitali.

(r)
Foto: Stefan Vozar

Obvinili dalsieho uzernika

V stredu 24. marca z trestnych cinov uzery a nasilia proti skupine obyvatelov a proti jednotlivcovi obvinili 20-rocneho J. H. z Helpy. Druheho marca v rodinnom dome v Helpe si K. B. od jeho matky pozicala 4000 korun s tym, ze ich 18. marca vrati. V uvedeny den na autobusovej zastavke v Helpe J. H. na nu cakal a pod hrozbou zabitia ziadal vratit az 8000 korun, teda so stopercentnym urokom. Od 18. do 24. marca sa jej niekolkokrat vyhrazal usmrtenim takym sposobom, ze sa naozaj zacala bat o svoj zivot. Obvineny J. H. je stihany na slobode.

(vk)

Ukradli a spenazili

V presne nezistenom case od zaciatku marca do 22. tohto mesiaca z arealu firmy v Zavadke nad Hronom zmizlo sestnast hlinikovych ochrannych krytov zo stlpov osvetlenia dovedna za 28 000 korun. Pohorelski policajti vypatrali, ze kradez maju na svedomi dve skupiny. Clenovia jednej z nich - Zavadcania M. C., J. C., I. C. a G. B. z Banskej Bystrice (prechodne zo Zavadky) - ukradli sedem krytov, ktore rozbili a odovzdali v zbernych surovinach v Brezne. Dalsich devat krytov podobnym sposobom spenazila druha skupina v zlozeni R. H. z Helpy (prechodne zo Zavadky), V. M., A. A., L. A. a J. Z. zo Zavadky. Utrzene peniaze si rozdelili.

(pv)

 

h0413c.jpg (14780 bytes) h0413d.jpg (9782 bytes)

Horehronske muzeum aj v tomto predvelkonocnom obdobi pozyva na vystavu Sviatky jari, ktoru uz tradicne pripravilo v spolupraci s miestnym odborom Ziveny. Navstevnici maju moznost vidiet, ale zaroven aj kupit si kraslice vyrobene roznymi technikami. Ponuka je spestrena o ludovoumelecke vyrobky a rozlicne ozdobne predmety. Navstevnici si zaroven mozu pozriet vystavu Marie a Zuzany Weissovych Krasa v cipke zakliata. Autorky vo svojich pracach netradicne predstavuju palickovanu cipku. Obidve vystavy su spristupnene od pondelka 29. marca ,,na trinastke" (Mestiansky dom) a potrvaju do 7. aprila. Otvorene je v pondelok az piatok od 8. do 17. hodiny, v sobotu 3. aprila od 8. do 12. hodiny a v posledny den 7. aprila do 14. hodiny.

Foto: Jan Weiss


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT