30. MAREC 2004 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Celoslovenska prehliadka kraslic

Neodmyslitelnou sucastou jarneho zvykoslovia bolo oddavna vajicko. No magicku a ochrannu silu malo v minulosti predovsetkym vajicko, ktore bolo farbene ci zdobene. Historia zdobenia kraslic na nasom uzemi je velmi stara. Svedcia o tom aj malovane kraslice, ktore sa nasli v slovanskych hroboch pochadzajucich z 10. a 12. storocia. Boli to pohrebiska v Boleradiciach, Dobrej vode ci na Devine. Predpoklada sa, ze vajicko do hrobov vkladali ako symbol znovuzrodenia.
Ale kraslice su aj neodmyslitelnym symbolom jarnych zvykov a obycajov. Ked dievky vyniesli Morenu, dostavali za to vajicka. Pri prvej orbe, skor ako gazda pohnal zaprah volkov ci konikov, potrel ich vajickom, aby lepsie tahali brazdu. No najdolezitejsiu ulohu zohravalo zafarbene vajicko ako odmena za polievacku ci sibacku na Velkonocny pondelok.
Zvyky sa z nasho zivota vytracaju, ale zdobenie kraslic ostava. Prave vdaka tomu od 12. marca do 22. aprila v Stredoslovenskom muzeu v Banskej Bystrici prebieha treti rocnik Celoslovenskej prehliadky kraslic. Zisli sa tu tvorcovia z celeho Slovenska a svoje zastupenie ma aj Horehronie. Na prehliadke sa prezentuje 65 najlepsich slovenskych krasliciarov - muzov a zien. Navstevnici vystavy mozu obdivovat viac ako 1200 kraslic vyzdobenych najroznejsimi technikami.
No nie su to len kraslice, ale aj vyrobky zo slamy, supolia, prutia, cesta a medovniky. Od 26. do 29. marca organizatori ponukli a 5., 6. a 7. aprila este ponuknu moznost stretnut sa s vyrobcami, sami si mozete nieco vyskusat ci kupit, a tak si prizdobit svoj pribytok k Velkej noci. Podujatie ma este jednu krasnu myslienku. Je to pomoc zdravotne a telesne postihnutym detom. Kazdy vyrobca podaroval usporiadatelom nejake svoje vyrobky, aby peniaze ziskane za ich predaj, ako aj drobne financne dary od navstevnikov po skonceni podujatia venovali detom niektoreho ustavu v Banskej Bystrici.
Nuz prijmite pozvanie organizatorov a pridte si pozriet majstrovstvo slovenskych krasliciarov a urobit aj dobry skutok v prospech deti.

(vm)

h0413a.jpg (11753 bytes)

 

Horehronska krasliciarka Anna Lukacova z Gasparova.

Foto: Vojtech Majling


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT