30. MAREC  2004 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes) Monika Benova v Brezne

Vo stvrtok 25. marca navstivila poslankyna NR SR Monika Benova v sprievode predstavitelov okresnej organizacie SMERu Jana Racaka a Jozefa Tokara Brezniansky okres. Studentom Strednej priemyselnej skoly v Brezne prednasala o vstupe Slovenska do Europskej unie, potom navstivila akciovu spolocnost Zeleziarne Podbrezova a v popoludnajsich hodinach sa stretla s obcanmi Zavadky nad Hronom.

(jr)

Dolnolehotska skola v najlepsich rokoch

Gulate 30. vyrocie svojej modernej existencie Zakladna skola v Dolnej Lehote oslavila v piatok 26. marca v tamojsom kulturnom stredisku. Prvi v rade gratulantov stali ziaci s pekne zabalenymi scenkami, ktore vyrobili pod taktovkou pedagogov. Zenska spevacka skupina Lehotianka oslavenkyni zablahozelala pesnickami a jedna z najstarsich uciteliek a byvalych riaditeliek Olga Schusterova spomienkovym prejavom. Starosta obce Stefan Bella v zaverecnom slove podakoval vsetkym zucastnenym i nezucastnenym ucitelom a vychovavatelom posobiacim v D. Lehote. Prislubil, ze aj napriek nepriaznivym podmienkam urobi vsetko pre zabezpecenie fungovania skoly. Zaroven navrhol, aby skolu nazvali po prvom slovenskom kozmonautovi Ivanovi Bellovi, co vacsina pritomnych potvrdila potleskom.

(ella)

Breznianski skolaci ,,bodovali"

V utorok 23. marca sa v Banskej Bystrici uskutocnilo regionalne kolo umeleckeho prednesu poezie a prozy v ziackych kategoriach. Je potesitelne, ze na tomto postupovom kole sutaze Hviezdoslavov Kubin sa s uspechom zucastnili aj ziaci zakladnych skol okresu Brezno. Prve miesto v prvej kategorii - poezia ziskala Pavlina Adamekova z Pohronskej Polhory, druhe miesto Roman Svantner z Cierneho Balogu - Dobroce a tretie miesto Zuzana Pustajova z Cierneho Balogu - Janosovky. V prvej kategorii - proza si prvenstvo odniesla Karolina Chlebusova zo Zavadky nad Hronom a tretie miesto Julia Silvia Muchova z Pionierskej 2 v Brezne. V druhej kategorii - poezia sa na druhom mieste umiestnila Klaudia Rusnakova z Helpy, v tretej kategorii - poezia tretie miesto ziskal Slavomir Pobis z osemrocneho gymnazia. Za vzornu reprezentaciu okresu im patri podakovanie. Zvlast budeme drzat palce nasim reprezentantkam Pavline Adamekovej a Karoline Chlebusovej, ktore postupili na krajsku sutaz umeleckeho prednesu Sladkovicova Radvan.

(js)

Opytali sme sa za vas

riaditela Technickych sluzieb mesta Brezna Ing. Tomasa Gabona:

o Obyvatelia blokov na Ulici 9. maja c. 34 a 35 takmer ako posledni na sidlisku Mazornikovo nechali dve lavicky pred domom. Kedze nikde inde na celom sidlisku uz lavicky neexistuju (vlastnorucne ich rozobrali obyvatelia kvoli kludu pod oknami), stali sa obetou tlupy mladych, ktori ich okupuju prakticky po cely den, ale hlavne vo vecernych hodinach. Lavicky zrusit nechcu, pretoze babicky aj deti si rady posedia na slniecku pred domom. Nedalo by sa osadit niekolko laviciek, alebo vytvorit jednotnu plochu na sedenie (dlhsi kamenny murik) uprostred sidliska na travniku pri hlavnom ihrisku?

- Obyvatelia bloku na Ulici 9. maja c. 32 - 35 su podla skusenosti pracovnikov Technickych sluzieb Brezno jedni z najporiadnejsich v meste. Okrem toho, ze doteraz zachranili styri lavicky, niekolko rokov maju najlepsi poriadok okolo kontajnerov v celom meste, trvale udrziavaju zelen pred bytovym blokom a svojpomocne aj detske pieskovisko.
Nove lavicky sme uz niekolko rokov nekupovali a nie su v rozpocte ani na tento rok. Opravujeme len poskodene dosky, na ktore vyuzivame drevo z vyrubov drevin na sidliskach.
Navrhujeme preto zo styroch laviciek pred blokom dve (alebo aj vsetky styri) premiestnit na take miesto, kde nebudu sediaci rusit obyvatelov byvajucich na spodnych poschodiach. Cakame, aby nam zastupca obyvatelov bloku urcil presne miesto na osadenie (premiestnenie) laviciek. Realizaciu operativne zabezpecime.

 

h0413b.jpg (14611 bytes)

 

Pocas Tyzdna slovenskych kniznic s mottom Kniznica - okno do sveta od 22. do 28. marca v Mestskej kniznici v Brezne pripravili niekolko podujati. Opat vysli v ustrety zabudlivcom, ktori v tomto tyzdni mohli vratit knihy a pokuty im odpustili.

Foto: Stefan Vozar

 

Z diania vo VUC

V uplynulych dnoch sa na pode Banskobystrickeho samospravneho kraja (BBSK) uskutocnilo niekolko vyznamnych podujati, informacie z nich nam sprostredkovala poslankyna BBSK Mgr. Iva Urbanova:

Zasadala skolska komisia
Osemnasteho marca hosti z viacerych okresov nasho kraja prijemnym prostredim a prislovecnou pohostinnostou na pracovnom zasadnuti skolskej komisie BBSK privitala Hotelova akademia v Brezne. Do narocneho programu, ktoreho sucastou bola priprava metodiky rozdelovania financii na useku stredneho skolstva, prerokovanie materialov na bliziace sa zasadnutie Zastupitelstva BBSK a dalsich bodov, zaradili aj prehliadku arealu skoly. Spolu s pracovnikmi odboru skolstva clenovia skolskej komisie prislubili hotelovej akademii pomoc. V sucinnosti s odborom financii budu hladat moznosti zabezpecenia prostriedkov na vnutorne dovybavenie internatu, aby mohol od 1. septembra 2004 zacat svoju prevadzku.

Slavnostna akademia ku Dnu ucitelov
Na slavnostnej akademii v Banskej Bystrici pri prilezitosti oslav Dna ucitelov v stredu 24. marca slavnostny prihovor k zastupcom pedagogickych i nepedagogickych zamestnancov skol a skolskych zariadeni v zriadovatelskej posobnosti BBSK predniesol podpredseda VUC Ing. Jaroslav Demian. Spomedzi 120 vybranych pracovnikov skolstva z celeho kraja z nasho okresu ocenenie prevzali za Gymnazium Jana Chalupku v Brezne Mgr. Erika Fliderova, za SOU Viera Strmenova, za OA Ing. Eva Petrikova, za HA PaedDr. Anna Svetlakova a za SPS Mgr. Sona Rajecova.

Zasadnutie BBSK
vo stvrtok 25. marca viedol jeho podpredseda Ing. Jaroslav Demian. Z prerokovanych materialov vyberame tie najdolezitejsie:
Poslanci schvalili zmeny a doplnky priorit a opatreni v programe socialneho, ekonomickeho a kulturneho rozvoja BBSK a v ramci Operacneho planu - zakladna infrastruktura zaradili medzi prioritne projekty Zdruzenu strednu skolu sklarsku v Poltari a Stredne odborne uciliste v Brezne. Projekt SOU v Breznie riesi rozsirenie ucebnych odborov o odbor ,,stolar", otazku celozivotneho vzdelavania formou tzv. treningoveho centra a v spolupraci s uradom prace, socialnych veci a rodiny aj rekvalifikacne kurzy v odboroch, na ktore ma akreditaciu. O financie vo vyske asi 45,5 miliona korun sa bude uchadzat cez strukturalne fondy EU. Zastupitelstvo BBSK schvalilo kofinancovanie projektu zo zdroov VUC vo vyske 2 miliony 283 tisic korun.
Poslanci uznesenim schvalili upravu vysky uhrady za sluzby zaopatrenia v utulkoch od 1. aprila t. r. z 20 na 10 korun na den. Zastupitelstvo v spolupraci s Uradom BBSK v oblasti skolstva vytycilo trojrocne prechodne obdobie, kedy bude nutne financne prostriedky prerozdelovat a slabsim organizaciam vytvorit urcite podmienky na prezitie. BBSK bude na rok 2004 rozpisovat pre kazdu skolu 92 % mzdoveho a 90 % prevadzkoveho normativu. Z vytvorenej rezervy budu v odovodnenych pripadoch riesit problemove skoly, ale len do vysky 95 % vlanajsieho rozpoctu a maximalne do 100 % normativu na tento rok. Z tejto metodiky boli vynate zdruzene stredne skoly, ktore ako prve hladali vnutorne rezervy a pristupili k urcitym racionalizacnym krokom. Dostanu plny normativ roka 2004 a budu hospodarit v zmysle noveho zakona o financovani skolstva.
Na zaver este jedna informacia: za riaditela Regionalnej spravy ciest v B. Bystrici, pod ktoru patri aj okres Brezno, bol vymenovany Ing. Ivan Ocenas.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT