30. MAREC  2004 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Kam za futbalom

II. liga

19. kolo

3. aprila o 15.30

Vranov - Podbrezova

III. liga 17. kolo

4. aprila o 15.30

Podbrezova B - Rakytovce (Ihring - Pocklan, Petrinec - Hubka)

 

IV. liga sk. Juh 17. kolo

4. aprila o 15.30

Brusno - Dubova (Laucek - Drapac, Uhorskai - Kanka)

 

V. liga sk. C 15. kolo

4. aprila o 15.30

Brezno - Sasova (I. Szabo - Cudzis, Kollar - Romanec)

 

I. trieda 15. kolo

4. aprila o 15.30

Hronec - Badin (Kadlec - Vrbovsky, Pastorek - Krahulec), Podlavice - Myto (Melcer - Faber, Hutnik - Pecnik), P. C. Balog - Bravacovo (Vanik - Piar, Krupa - Kotran), Sl. Lupca - Jasenie (Risa - Direr, Jozef Sitarcik - M. Cunderlik), Jakub - Benus (Ostruszka - Miklos, Suchy - Mojzis), Harmanec - T. C. Balog (o 10.00, Mecele - Hikker, Drazdik - Weiss), Riecka - Osrblie (Kosec - Jan Sitarcik, Milan Mojzis - Turna)

 

III. LSD a LMD 17. kolo

4. aprila o 10.00 - 12.30

Revuca - Brezno (I. Krahulec - Psida, ObFZ RS - Sihelsky)

 

V. liga dorast sk. Juh 15. kolo

4. aprila o 13.00

Filakovo - C. Balog (Duris - Ozan)

 

II. LSZJ a LMZJ 15. kolo

3. aprila o 10.00 - 12.00

Dubova - Detva (Debnar - Adamec), Podbrezova B - Hlinik (J. Cunderlik - Sitarcik)

 

III. LSZ a LMZ sk. C 15. kolo

3. aprila o 10.00 - 12.00

Helpa - H. Nemce (4.4., Sitarcik - Balaz), B. Stiavnica - Brezno (Ziakovic - Rendla)

 

II. LSDV a LMDV 19. kolo

3. aprila o 11.00 - 13.30

Podbrezova - Radvan (Fazekas - Grencik, Koncek - Zavaternik)

 

I. LSZS a LMZS 16. kolo

3. aprila o 10.00 - 12.00

C. Balog - D. Kubin (Braucok - Peter Turna, Rostar), Martin - Podbrezova (Zeleznik - Lisicka, Sitar)

 

Mladsi ziaci 1. kolo

3. aprila o 10.30

Podbrezova C - Jasenie (Svantner)

 

Pozvanka na pohyb

Priroda sa pomaly prebudza zo zimneho spanku a jarne slniecko nas zakratko vytiahne zo zimnych ,,pelechov". Ulicami sa to zrazu zahemzi cyklistami, kolobezkarmi ci korculiarmi. Skalni uz sportuju od februara. Ak ste este neoprasili svoj bicykel, poradime vam, ako zacat sezonu.
Pred zaciatkom sezony skontrolujte brzdy, dotiahnite vsetky skrutky, nastavte riadenie a dobre premazte bud specialnym olejom alebo sprejom VD 40, ktory ho tiez zbavi korozie. Samozrejme, na zaver dofukajte kolesa. Vyrazit na cestu alebo do lesa bez starostlivej kontroly technickeho stavu vasho tatosa sa vam moze kruto vypomstit a prva jazda v pripade skaredeho zranenia moze byt nacas i vasou poslednou.
Nosit prilbu nie je modny vystrelok, po vstupe do Europskej unie sa stane povinnou sucastou vystroja cyklistu. Ocenite ju pri pade, okrem toho je dobrou ochranou pred upalom. Ak sa rozhodnete zainvestovat do jej kupy viac, obzerajte sa po takej, ktora ma dostatok otvorov na vetranie a v nich ochrannu sietku. Nevleti vam do prilby lietajuci hmyz.
Pocas jazdy nesmiete zabudat na pitny rezim. So sebou by ste mali mat vzdy aspon pol litra vody, no ak sa vydate na dlhsiu cykloturu, rozhodne vam nebude stacit kapacita flase v stojane. Vo vasom ruksaku by nemali chybat nielen tekutiny, ale i pumpicka, nahradna dusa, pripadne pomocky na zalepenie defektu.
Na cyklotury pouzivajte odev z materialov, ktore dychaju. Ak vam cykloturistika ucaruje, ocenite nielen specialne cyklodresy, ale aj ruksak, pod ktorym sa vam nebude potit chrbat. Z hladiska bezpecnosti je dolezite nosit slnecne okuliare. Ochrania nielen sietnicu pred skodlivym slnecnym ziarenim, ale aj pred muskami, ktore lietaju predovsetkym podvecer. Jazda bez predneho a zadneho svetla najma vo vecernych hodinach by sa vam mohla na neosvetlenej ceste vypomstit.
V terene sa plne sustredte na relief pred sebou. Ak nevladzete, zdvihnite sa zo sedadla, cim zvysite tlak na pedale, alebo sa zaprite poriadne do riadidiel (rohov). Ak nemate odpruzenu prednu vidlicu, jazdite v narocnejsom terene na maksich pneumatikach, bicykel tak bude lepsie perovat. Damy si na sedadlo mozu kupit gelovy potah, ktory dobre tlmi narazy. Zadok sa pod nim vsak trochu viac poti. Dbajte na dobru vysku sedadla. Malo by byt vo vyske vasej panvy, ak je privysoko, nedociahnete nohami na zem, ak prinizko, zhorsi sa vas vykon, pretoze nebudete vladat tocit pedalmi.
Sezonu nezacinajte dlhymi unavnymi turami, pretoze tie nas bez predoslej pripravy skor odradia ako prilakaju do prirody, ale skor kratsimi, menej narocnymi. Vnimajte prirodu, rozpravajte sa, pretoze cykloturistika nie je o hltani kilometrov, ale pritom hlavne na verejnych komunikaciach prisne dbajte na bezpecnost premavky.
Tymito, zdanlivo drobnymi radami, vas chceme naviest na prijemny a hladky start do novej cyklosezony a ak este vahate, skuste to zacat uz dnes. Urobite tak kus prace pre svoje zdravie, kondiciu i pre svoj dusevny rozlet.

Mgr. Jozef Pupis

Masters v zjazdovom lyzovani

Minuly tyzden sa v svajciarskom lyziarskom stredisku Scoul konali majstrovstva sveta Masters v disciplinach SG, OSL a SL, na ktorych nechybala aj slovenska vyprava. Pre nepriaznive pocasie a organizacne problemy sa sutaze nemohli zucastnit vsetkych disciplin. J. Horsky (Tatran N. Boca) startoval v OSL, ked v kategorii B 1 sa umiestnil na 27. mieste, celkove v kategorii B spomedzi 150 pretekarov na 65. mieste. J. Babic (ZP Sport Podbrezova) v OSL v kategorii A 4 skoncil na 23. mieste, celkove z necelych 200 ucastnikov na 85. mieste. Slalom nedokoncil, rovnako ako Brano a Ivan Surovi v OSl. Lepsiemu umiestneniu zabranila velmi zla viditelnost.
V sobotu sa uskutocnilo 6. kolo Slovenskeho pohara Masters v slalome, v ktorom J. Horsky (Tatran N. Boca) skoncil v kategorii B (55 a viac) na 1. mieste a J. Babic (ZP Sport Podbrezova) v kategorii A (30 – 55) na 3. mieste. V celkovom poradi Slovenskeho pohara kategorie B vedie J. Horsky, J. Babic v kategorii A je na 6. mieste. V sobotu 3. aprila sa uskutocnia Majstrovstva Slovenska v OSL na Certovici.

(jb)

Siedme majstrovstva Slovenska v elektronickych sipkach

Uplynuly vikend sa v oteli Dumbier, konali uz 7. majstrovstva Slovenskej republiky v elektronickych sipkach. Program podujatia bol naozaj nabity a tak sa sutaze rozbehli uz v piatok, kedy sa konal turnaj v crickete. Tu si titul majstra vybojoval Milan Nagy z Kosic, ked vo finale porazil jedneho z najvacsich favoritov turnaja Petra Martina zo Zvolena. Tretie miesto si z Brezna odniesol Peter Baksay, takisto z Kosic. Vyborny vykon podal a dobru formu pred sobotou ukazal domaci Martin Skantar, ktory obsadil vyborne 4. miesto.
V sobotu boli na programe hlavne sutaze muzov, zien a juniorov. V muzskej kategorii to bolo naozaj zaujimave sledovat, kto vlastne vystupi na “bednu”, lebo tento rok to bolo velmi vyrovnane. Co vsak tesi a uz teraz to mozno s urcitostou povedat je, ze Brezno patri do absolutnej slovenskej spicky. V konkurencii 145 muzov, ktori sa prezentovali do hlavneho turnaja si naozaj zasluzene vitazstvo “vyhadzal” Peter Martin. Na druhom mieste sa umiestnil Martin Skantar a vyborny vykon Breznanov korunoval tretim miestom Pavol Melicher. Obaja naznacili, ze bude treba s nimi pocitat aj v reprezentacii na bliziace sa majstrovstva Europy v Hamburgu. Stvrte miesto putuje do Bratislavy vdaka Rastovi Vnukovi, spolocne na 5. – 6. mieste sa umiestnili Marek Polak (Bratislava) a Lubomir Elias (Presov). Hlavne pre Eliasa to bolo sklamanie, pretoze si velmi brusil zuby na prvu trojku.
Ocakavalo sa co ukazu zeny, a ci sa dokazu presadit. Svoj standard si zahrala Eva Sitarcikova, ktora obsadila 7. miesto, a momentalne sa od nej asi viac nemoze ani cakat. Prijemne prekvapila mladucka Janka Mikloskova, ktora zabodovala aj na poslednom Mastri, ked sa na majstrovstvach Slovenskej repbuliky 2004 v konkurencii 30 zien umiestnila na vybornom 5. mieste. Predpoklady o prvej trojke sa naplnili, ked si vitazstvo z Brezna odnasa Linada Baksayova z Kosic. Na druhom mieste sa umiestnila Petra Kvasnickova z Povazskej Bystrice a dobru sipkarsku pracu v rodine Kvasnickovych potvrdila tretim miestom Petrina sestra Sona. Prvu stvorku napokon doplnila Kosicanka Viktoria Gracova.
Vybornu pracu s juniormi opat potvrdilo Brezno, ktore ziskalo titul Majstra Slovenska. Zasluzil sa o to Pavol Brvenik, ktory sa vo finale stretol s Jankou Mikloskou takisto hrackou 1. DC Brezno, ktora si zasluzi naozaj pochvalu za svoj predvedeny vykon nie len vo finale, ale pocas celeho podujatia. Tretie miesto si odniesol Zoltan Rorak z Lucenca.
V nedelu bola na programe este sutaz druzstiev, do ktorej sa prezentovalo 15 timov z celeho Slovenska. Turnaj sa vsak skoncil v neskorych nocnych hodinach, takze ostavajuce vysledky prinesieme v buducom cisle.
Upozornenie pre vsetkych sipkarov: Master, ktory sa mal konat v sobotu 3. aprila sa uskutocni v nedelu 4. aprila so zaciatkom o 11. hodine. Prezentacia je asi 30 minut pred turnajom, bude sa hrat v troch kategoriach: muzi, zeny, juniori.

(pp)

Zakladna skola Pionierska 2 a sport

Kedze halova sezony 2004 je za nami, je cas na male bilancovanie a pozastavenie sa nad vysledkami ziakov atletickych sportovych tried zo Zakladnej skoly Pionierska 2 v Brezne. Strnast medaili z majstrovstiev Stredoslovenskeho atletickeho zvazu (6 zlatych, 4 strieborne a 4 bronzove), ktore ziskali ziaci tejto skoly, davalo nadeje uspiet aj na vrcholovych pretekoch – halovych majstrovstvach Slovenskej republiky v atletike (Bratislava).
V najvacsej miere sa mohli opriet o kategoriu ziacoch, hlavne o skusene a uspesne pretekarky – sprinterky, ktore vybojovali v stafete 4 x 200 m zlate medaily (Gregorova, Karlikova, Zazrivcova, Kacmarova) vo vynikajucom case 1:51,93. Neskor, pri pokuse o novy slovensky rekord na majstrovstvach Slovenskej republiky dorastu, im tento usiel iba o pat stotin sekundy. Z individualnych umiestneni najviac potesila Sylvia Gregorova – dvakrat bronz – 150 m, 300 m a Michal Brozman – brozn – 1500 m. Za nadejne mozno povazovat 5. miesto Bohunky Belisovej na 2 km chodze a 5. miesto Gregorovej v sprinte na 60 m, no nestratila sa ani Martina Karlikova – 7. miesto dialka, 8. miesto – 150 m.
Takze celkovy sumar z halovych majstrovstiev Slovenskej republiky: styri medaily (neratame zlato Sone Dunajskej zo skoku do vysky aj napriek tomu, ze vyuziva treningove podmienky a metodicke vedenie trenera zo sportovej triedy, pretoze nie je ziackou Pionierskej 2) mozno povazovat z hladiska buducnosti za velmi nadejne a perspektivne. Ved ktora zakladna skola a to nielen v Brezne, sa moze pochvalit takymito vysledkami z vrcholnych sportovych podujati? Pricom zakladna skola Pionierska 2 sa uz niekolko rokov po sebe umiestnuje pravidelne v sportovej sutazi Skola roka (v ramci celej Slovenskej republiky) do 3. miesta!
V sportovych triedach su vytvorene vsetky predpoklady (materialne, technicke, pedagogicke...) k sportovemu zdokonalovaniu na vrcholnej urovni. Dokazom toho je aj pocet prijatych ziakov, ktori sa hlasili na Osemrocne sportove gymnazium do B. Bystrice (od vzniku sportovych tried z 20 prihlasenych prijali 16).
No su aj veci, s ktorymi su nespokojni a ktori trapia! Viac poctivej treningovej prace by uvitali v chlapcenskych kategoriach, najma od ziakov 8. a 9. rocnika a uz niekolko rokov sa boria s problemami pri vybere tych najsikovnejsich a najtalentovanejsich ziakov stvrtych rocnikov do sportovych tried. Tieto vybery – talentove skusky – sa uskutocnuju pravidelne kazdy rok v aprili, a tak to bude aj v tomto roku. Narazaju na neochotu riaditelov jednotlivych zakladnych skol v okrese spolupracovat, ba naopak – brania dostat sa k tym, ktori by si zasluzili zvysenu pozornost a starostlivost o sportovy rast aj napriek tomu, ze oni v skole im ju poskytnut nechcu a ani nemozu a nevedia. Ale to uz je tema do inej rubriky.
Najlepsich z Pionierskej 2 cakaju dalsie vyznamne atleticke sutaze: majstrovstva Slovenskej republiky na drahe, v cezpolnom behu a velkou vyzvou je hlavne olympiada deti a mladeze – Kalokagatia 2004, ktora sa uskutocni 21. – 24. juna v Trnave. Takze vela dalsich sportovych uspechov a medaili atleti zo zakladnej skoly Pionierska 2.

(rs)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT