30. MAREC 2004 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

V piatok 2. aprila na Slovensku zavladne ziariva farba narcisov. V tento den sa totiz uskutocni uz osmy rocnik Dna narcisov na Slovensku, v Brezne a v okolitych obciach siesty rocnik. V Brezne budu zriadene tri pevne stanovistia: v nemocnici od 6. do 8. hodiny, pred obchodnym domom od 10. do 15. hodiny a pred Billou od 12. do 14. hodiny. Okrem pevnych stanovist v uliciach mesta mozete stretnut mobilne dvojice studentov strednych skol s originalnou pokladnickou, ktori budu viditelne oznaceni. Organizatori z Ligy proti rakovine veria, ze osud chorych na rakovinu nam nie je lahostajny a ze sa zapojime do zbierky, cim prejavime svoju spolupatricnost, pretoze proti rakovine musime bojovat spolocne. Nazory na tuto kampan zaznamenala nasa anketa:


S anketovym mikrofonom


o Dni narcisov

Renata Husenicova, na materskej dovolenke, Brezno:

- Do tejto akcie, ktora pomaha pri vyskume a liecbe rakoviny, sa zvyknem zapojit. Vzdy prispejem ludom, ktori ponukaju narcisy zive alebo umele na pripnutie. V nezavideniahodnej situacii sa mozeme ocitnut aj my a boli by sme radi, keby aj nam niekto pomohol.

Dagmar Petrovicova, na materskej dovolenke, Slovenska Lupca:

- Svojim malickom prispejem aj ja, aby vyzbierane peniazky pomohli v boji proti rakovine. Vacsinou prispievam synovi do skolky, kde tuto akciu organizuju. Pomozeme chorym ludom, aj ked len troskou.

Eva Figlusova, farmaceuticka laborantka, Jasenie:

- Lige proti rakovine prispejem vzdy. Takato kampan je dobra vec. V lekarni, kde robim, sefka oddeleniu onkologie z banskobystrickej nemocnice na Den narcisov poskytne priestor, cize sme priamo pri tom.

Alena Turnova, nezamestnana, Brezno:

- Do kampane Den narcisov sa zapajam pravidelne kazdy rok. Myslim si, ze takychto peknych akcii by mohlo byt aj viac, nielen raz do roka. Poznam vela chorych ludi, lieky stoja vela penazi. Tych par korun nas nezabije, zdravie je dolezitejsie.

Alena Madajova, nezamestnana, Brezno:

- Pred obchodnym domom som si uz neraz kupila narcis ako symbol boja proti rakovine. Myslim si, ze Den narcisov je velmi uslachtila vec, pretoze financne podporime vyskum rakoviny. Dufam, ze aj tohto roku stretnem aktivistov s narcismi.

Edita Zacharova, nezamestnana, Brezno:

- Ak v meste natrafim na studentov s narcismi, bez vsetkeho prispejem na boj proti rakovine. Zialbohu chorych ludi je cim dalej tym viac, preto treba podporit taketo akcie.

Erika Dandulova, vychovavatelka, Brezno:

- Vzdy prispievam nejakou tou korunou pocas Dna narcisov, ktory je venovany boju proti rakovine. U nas v skole sa zastavia s pokladnickou. Na dedine, kde byva maminka, som sa stretla s tym, ze studenti chodili od domu k domu a vyberali peniaze. Myslim si, ze je to dobra akcia kvoli zdraviu.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Nazor citatela na polemiku okolo vystavby zimneho stadiona

V poslednych dnoch rozvirili hladinu sportovej verejnosti nasho mesta clanky uverejnene v dvoch cislach Horehronia, a to byvaleho primatora Ing. Vladimira Faska a sucasneho primatora Ing. Jaroslava Demiana, v ktorych kazdy zo svojho pohladu obhajoval problemy okolo dostavby zimneho stadiona. Kedze na tuto temu uz viackrat vyjadrili svoje stanoviska, ktore nevedu k ziadnemu rieseniu, pokladam za povinnost ako byvaleho dlhorocneho clena hokejoveho vyboru (teraz na dochodku) vyjadrit svoj nazor na tento problem.
Je smutne, ze obidvaja inteligentni ludia (poznam ich obidvoch velmi dobre) sa navzajom obvinuju a slovne urazaju, len aby dokazali svoju pravdu, pricom to nevedie k dorieseniu vystavby zimneho stadiona. Myslim si, ze ako vysokopostaveni funkcionari mesta mali spolocne hladat cesty na najdenie prostriedkov na vystavbu stadiona.
Ako minuly, tak aj sucasny priaznivec hokeja chodim na zapasy ziakov, dorastencov aj muzov. S potesenim konstatujem nielen ja, ale aj vsetci priaznivci hokeja, ze vysledky sa vo vsetkych kategoriach neustale zlepsuju, za co patri vdaka trenerom a dobrej praci vyboru hokejoveho oddielu. Pytam sa vsak: dokedy moze vybor a treneri motivovat hracov k lepsim vykonom, ked perspektiva postupu do vyssej sutaze je nulova?
Nechcem nikoho urazit a ani jednemu z primatorov robit obhajcu, ale myslim si, ze ked projekt na dostavbu zimneho stadiona za primatorovania Ing. V. Faska bol schvaleny, tak sa mali hladat prostriedky na zakrytie a nemuselo vyjst nazmar skoro 6 milionov korun.
Nemozem vsak suhlasit ani s nazorom sucasneho primatora Ing. J. Demiana, ze kym nebude financovanie stavby kryte prijmami z rozpoctu mesta, vystavba zakrytia zimneho stadiona sa nezacne. Porovnavat dostavbu zimneho stadiona so stavbou budovy narodneho divadla v Bratislave je nezmysel.
Zaverom len tolko, ak chceme, aby v Brezne vyrastol dostojny stanok, ktory by sluzil nielen hokeju, ale aj inym sportovym a kulturnym podujatiam, neostava nam nic ine, len hladat prostriedky a moznosti na realizaciu stavby. Myslim si, ze cim budeme tuto dostavbu predlzovat, tym bude drahsia.
Verim, ze moje slova padnu na urodnu podu a ze v nasom Horehroni budeme citat uz len priaznive spravy o zacati vystavby.

Jan Nemcok starsi

Nenicte ich

Pri prechadzkach cez Banisko, ponad nemocnicu som si vsimol, ze niekto znicil lavicky. Co komu robia? Napriklad pri vceline boli tri, uz je len jedna, aj ta opravovana. Dobre padne oddychnut si a nadychat sa cisteho vzduchu, napit cerstvej vody, prist na ine myslienky. Je tu jar a tento okruh budu navstevovat mamicky s detmi. Esteze nie je znicene odpocivadlo medzi dvoma pramenmi tecucej vody.
Nenicte ich, sluzia ludom, vsetkym bez rozdielu.

Jozef Pekar

Nie je pes ako pes

Vsetci nadavame na neporiadnych majitelov psov, hlavne teraz, ked zmizol sneh. Priestory okolo cinziakov su plne nielen smeti, ale aj psich vykalov. Cest vynimkam, ktore tieto exkrementy zbieraju a zahadzuju do odpadkovych kosov. Clovek musi naozaj davat pozor, aby do niecoho nestupil.

Ale vsimol si niekto tulavych psov? Tych sa po meste najma v tychto jarnych dnoch potuluje neurekom. Nielenze sa pohybuju vsade, aj tam, kde psickari nemozu (napriklad po cintorinoch), ale casto ohrozuju aj okoloiducich. Nedavno som videl, ako takyto pes ohrozoval nielen maleho psika, ale aj jeho majitelku, ktora sa ho nemohla zbavit. Neublizil im, ale nebol to prijemny pohlad, pretoze velky pes ich prenasledoval a vyskakoval po nich.

(md)

Sluhovstvo a referendum

Uz 15 rokov (od neznej revolucie) platime dane a naplname statnu kasu neustale sa zvysujucimi poplatkami a odvodmi rozneho druhu. A stale je malo. Vlada nedokaze zabezpecit chod statu k spokojnosti svojich obcanov. Financne zdroje ziskane rozpredavanim majetku statu, ktore by sa opat mali vyuzit na zlepsenie hospodarskej situacie tohto statu, sa “zahadne” stracaju (a to dosahujeme schodok statneho rozpoctu v objeme asi 70 miliard).
Percento ludi nachadzajucich sa na pokraji chudoby sa neustale zvysuje. Balzamom na dusu nam ma byt demokracia a sloboda ziskana v roku 1989. Na jednej strane kazdy politik chape demokraciu ako prejav nazoru vacsiny a povinnosti prisposobenia sa minoritnej skupiny obcanov. Na strane druhej vsak nespokojnost vacsiny obcanov so situaciou v state (az 80 %) uz za prejav demokracie povazovany nie je. Pre “demokratov” je to len nazor ludi neznalych faktov (... o ich vlastnej existencii).
Obcania najsilnejsieho statu USA Kalifornie neboli spokojni s pracou svojho guvernera. Referendom ho odvolali a zvolili, slobodne, noveho (A. Schwarzenegger). Neviem, ci to americki politici a aj samotny guverner chapu ako zly priklad, precedens do buducnosti (u nas tento vyraz politici vyuzivaju vzdy, ked su ohrozeni a vzdy, ked potrebuju “zamotat” hlavy obcanom). Je to skor vyzva, “zdvihnuty prst ludu”, ktory ich varuje, ze ak nebudu pracovat v prospech naroda, prestanu byt akceptovani. A to je, myslim si, demokracia, nie precedens.
Vacsina ludi na Slovensku uz prestala verit politikom a stratila zaujem zucastnovat sa na akychkolvek volbach ci referendach. Demonstracie nespokojnych odborarov su mediami zosmiesnovane a dehonestovane (samozrejme iba tie na Slovensku). Prejavy nespokojnosti podsuvaju zucastnenych automaticky do radov nechapavych a protitotalitne orientovanych zivlov.
Je uz najvyssi cas ukazat tym, ktorych sme si zvolili, ze ich aj naozaj kontrolujeme a nielen poslusne sklaname chrbty. A je jedno, ci ide o Dzurindu, Meciara alebo Fica. Ide o to, aby ten “varovny prst” ukazoval obcan politikom a nie naopak.
Namiesto zaveru citat V. Minaca: “Slovenske sluhovstvo je odporne, odpornejsia od neho je iba povysenecka slovenska zadubenost. Toto je tazivy prizrak slovenskeho zivota, s ktorym sa nemozno zmierit.”

Peter Morong


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT