30. MAREC  2004 Strana 4

wpe1.jpg (1347 bytes)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Formuju generacie

Slovami znamej piesne Zdenky Studenkovej Nas ucitel v interpretacii Evy Bruchackovej a Ingrid Poliakovej vitali pedagogickych a vychovnych pracovnikov, ktori sa v tomto roku dozivaju vyznamneho zivotneho jubilea. Pri prilezitosti Dna ucitelov ich do obradnej siene Mestskeho uradu v Brezne v predposlednu marcovu stredu pozvali clenky Zboru pre obcianske zalezitosti, aby im vyjadrili vdaku za to, ze formuju generacie a usiluju sa, aby deti do sveta vzdelanosti kracali s radostou a bez stresov.
Zastupkyna primatora Ing. Janka Mihalovicova vo svojom prihovore ucitelske povolanie oznacila za povolanie vyvolenych: ,,Vyzaduje si celeho cloveka, cloveka, ktory nielen cestne, zodpovedne a kvalifikovane plni svoje povinnosti, ale zije aj zivotom svojich ziakov, mysli a kona v zaujme ich buducnosti. Vyzaduje si to vrodenu lasku k detom, trpezlivost, fantaziu, optimizmus a samozrejme permanentne celozivotne vzdelavanie. Ucitel musi kracat ,,s duchom doby", nemoze si dovolit zaostat, ustrnut a naviac svoje povolanie nosi neustale so sebou."
Mily kulturny program a slova uprimnej vdaky za ludskost, za tazku, narocnu a zodpovednu pracu na tejto malej slavnosti spolu s karafiatom a malym darcekom patrili jubilantom k ich sviatku.

(ng)
Foto: Stefan Vozar

 

PROTEST

Sportovci, funkcionari futbaloveho a lahkoatletickeho oddielu zdruzeni v MSK Brezno, ako aj priaznivci sportu v Brezne a v sirokom okoli sa na ostatnom rokovani mestskeho zastupitelstva obratili na poslancov s protestom, z ktoreho vyberame:
Protestujeme proti schvaleniu umiestnenia obchodneho centra a vybudovania parkovacich ploch na sucasne jestvujucom, v okrese Brezno jedinom statutarnom skvarovom ihrisku, na ktorom sa mozu hrat majstrovske futbalove zapasy v jarnych mesiacoch, a po vydatnych dazdoch pre zachranu travnikov. Skvarovu hraciu plochu nevyuzivaju len sportovci Brezna, ale aj oddiely zo sirokeho okolia a v letnych mesiacoch skoly a neorganizovani sportovci a mladez.
Nahradne riesenie s ihriskom v priestore byvaleho bitunku vobec nevyhovuje, pretoze na nom nie je zazemie (satne, kropenie) a tiez v priestore pod oknami bytoviek obyvatelov okolia by prevadzka rusila hlukom a prachom.
Pridte sa presvedcit v popoludnajsich hodinach ci v nedelu, ako je plocha vyuzivana. Alebo v Brezne plati myslienka byvaleho reprezentanta a futbaloveho trenera L. Jurkemika: ,,U nas je prioritou vystavba nakupnych stredisk, buranie sportovisk a nie vytvaranie podmienok najma detom a mladezi. Vytvara sa miesto na ine, zle aktivity, drogovanie a podobne."
Ziadame vas, zamyslite sa nad tymto konkretnym cinom, vidte aj moralnu vychovu mladeze, nielen okamzity majetkovy prospech.

Pod peticiou je 95 podpisov

Fejtonovym perom

Macocha

Nie som velky znalec prirody, ale neda mi, musim sa vam pochvalit s mojim velkym objavom prirodneho krasoveho utvaru. Horehronie ma teda dalsiu atrakciu. S takymto prirodnym utvarom sa treba samozrejme vsade chvalit a vytahovat, lebo v konecnom dosledku to bude mat vela komercnych vyhod a turistov hadam z celej Europy, ba mozno aj z Japonska to bude pritahovat ako magnet. Tento utvar je lahko pristupny, viditelny zo vsetkych stran. Staci uz len vyznacit ho, zaregistrovat, vytlacit vstupenky a zavolat zvedavcov.
Tak teda, co je to a kde je to? Nuz, ci verite, alebo nie, objavil som priepast. Pravdu povediac, takychto priepasti som si vsimol viac, ale jedna je priam Macocha. Nebudu sa len Moravaci vychvalovat svojou Macochou, mame ju aj my. Lokalizoval som ju nedaleko znameho chraneneho uzemia Bacusska jelsina. Kto nevie, kde to je: nedaleko rybarskej chaty asi kilometer nadol od Bacucha. Neviem, ako rychlo rastu rozne tie vapencove cencule, stalagmity a ine ,,mity", ale tato ,,moja" priepast rastie velmi rychlo. Je len otazka kratkeho casu, kedy to bude taka velka jama, ze do nej urcite niekto spadne trebars aj s traktorom. Nikto nikdy ho nenajde a urcite vznikne o tom aj povest, tak ako o kazdej priepasti - to aby mal sprievodca turistom o com rozpravat. Pocul som, ze jedna takato priepast uz vznikla aj v Helpe, priamo v strede obce. No su to iba neoverene spravy a mozno sa Helpania len tak vytahuju. Takze podme do toho, zviditelnujme sa, chranme toto nase bohatstvo a udrziavajme ho.
Touto formou by som chcel poprosit kompetentnych, ktori sa staraju o udrzbu takychto krasovych utvarov, teda o hlavnu cestu prvej triedy v smere Brezno - Cervena Skala, aby nedajboze tieto jamy a priepasti nezacali platat, lebo potom nebudu priepasti, jamy, atrakcie, povesti, ale ani turisti - a bude po biznise.

(fano)

Mili citatelia

Pocas jedenastrocnej historie nasho tyzdennika si vas dovolujeme oslovit touto anketou, ktora napomoze ozivit a spestrit obsahovu stranku Horehronia.
Dakujeme za spolupracu

Redakcna rada

1. Horehronie sa mi paci:

(ohodnotte vsetky moznosti znamkou od 1 do 5, kde 1 = najlepsie, 5 = najhorsie)

a) po vsetkych strankach

b) aktualne informacie o diani v meste a obciach okresu

c) sportova stranka

d) prispevky o historii

e) inzercia – reklama

f) spomienky

g) ine (vypiste)...........................................

 

2. Co vam v Horehroni chyba:

(ohodnotte vsetky moznosti znamkou od 1 do 5, kde 1 = najlepsie, 5 = najhorsie)

a) viac aktualnych informacii z diania obci v okrese

b) rozhovory s predstavitelmi mesta, s podnikatelmi a vyznamnymi osobnostami

c) priestor na prispevky mladych autorov (ziakov, studentov)

d) specializovana stranka – spektrum zaujimavosti s konkretnym zameranim (problematika venovana zenam, muzom, atd.), konkretne osudy obyvatelov

 

3. Co by ste na tyzdenniku zmenili:

(oznacte viac odpovedi)

a) graficka uprava

b) obsahova uroven

c) rozsah prispevkov, resp. novin

d) ine (vypiste)...........................................

 

4. Cita podla vas mladez Horehronie?

(oznacte len jednu odpoved)

a) urcite ano

b) skor ano

c) skor nie

d) urcite nie

Vyplnene anketove listky s vasim menom a adresou odovzdajte osobne v redakcii, do schranky na Nam. gen. M. R. Stefanika c. 2 alebo na predajnych miestach Horehronia.

Na troch vyzrebovanych vyhercov cakaju hodnotne ceny: 1. vysavac Concept, 2. odstavovac + mixer 2 v 1, sendvicovac, 3. mixer Moulinex, kanvica Bravo, ktore venovalo Mestske kulturne stredisko v Brezne – redakcia Horehronie v spolupraci so S Elektro v Brezne.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT