Regionalne noviny obcanov Brezna, Horehronia a Stredneho rudohoria
ROCNIK 13

CISLO

28

12. JUL  2005 6-Sk

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Kde je parkovanie a statie zakazane

Od 1. jula plati nove Vseobecne zavazne nariadenie (VZN) mesta Brezna cislo 5/2005 o stati, parkovani, odtahovani motorovych vozidiel a odstranovani starych motorovych vozidiel, ktore v juni prijalo mestske zastupitelstvo. Blizsie o nom nam porozpraval nacelnik Mestskej policie v Brezne Ing. Peter Pancik.

- Mestska policia bude kontrolovat parkovanie vozidiel v centralnej zone mesta, na Namesti gen. M. R. Stefanika a v okolitych uliciach Razusova, B. Nemcovej, Chalupkova a CSA. VZN hovori o zakaze statia a parkovania vozidiel na vjazdoch k jednotlivym domom, pretoze vjazdy su pozemkom mesta a zabranuju volnemu priechodu chodcov po chodnikoch. Vjazdy ku vchodom nie su take siroke, aby tam mohlo stat vozidlo, pretoze ciastocne zasahuje do chodnika aj do vozovky. Povolenie budu mat len vozidla, ktore zasobuju jednotlive prevadzky. Dalej sa vo VZN pise o odstranovani starych vozidiel, cize vrakov. Je to v sulade so zakonom o odpadoch cislo 223/2002, kde je stanovene, ktore vozidlo sa povazuje za odpad. Su v nom specifikovane povinnosti majitela stareho vozidla, majitela a spravcu cesty a takisto povinnosti mestskej policie o kontrolovani starych vozidiel v meste. Nove VZN hovori o parkovani vozidiel na plochach nevyznacenych, ale aj vyznacenych ci spoplatnenych. Vyska parkovneho sa stanovuje kazdy rok vo VZN o daniach a poplatkoch. Chcel by som upozornit obcanov mesta Brezna na nove ustanovenie, co sa tyka parkovania aut na  vjazdoch k jednotlivym domom na Razusovej ulici a na Namesti gen. M. R. Stefanika, najma na juznej, zapadnej a severnej strane. V tychto castiach parkuju vodici, ktori nezabezpecuju prevadzky ani nevozia tovar, vyhybaju sa sankciam, stoja na miestach, kde je zakazane parkovat alebo zastavovat vozidla. Mestska policia bude vodicov kontrolovat a priestupky riesit podla VZN. Sankcia za parkovanie je az do vysky 1000 Sk.

(r)

Do ankety

Na juznej strane namestia od 15. juna do 15. septembra je namiesto znacky zakaz zastavenia znacka zakaz vjazdu s dopravnym obmedzenim. Od polnoci do pol desiatej rano maju povoleny vjazd len zasobovacie vozidla. V pripade, ak nestihnu dopravit material v stanovenom case, mestska policia prijima vynimky a priestupky riesi dohovorom. Vodicom povoluje tovar vylozit, ostatne auta maju prisny zakaz vjazdu do tohto priestoru z dovodu, aby sa pocas letnych mesiacov urcitym sposobom vytvorila pesia zona pre obyvatelov mesta.
V tejto suvislosti sme sa pytali obcanov na nazor o zakaze zastavenia ci vjazde vozidiel.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT