12. JUL 2005 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Bielohandelske kulturne zdruzenie Bukovinka v dnoch 15. a 16. jula pozyva do amfiteatra v Bravacove na IV. rocnik folklorneho festivalu na Bielych Handloch. V piatok zacne o 17.00 krojovanym sprievodom obcou, po nom vystupi host z Madarska a na 20.00 je pripravene pasmo zvykov Rok na dedine. V sobotu o 15.30 sa predstavia detske folklorne subory, po nich pride na rad hudobny program spievajucich rodin z blizkeho okolia, dedinskych folklornych suborov, svoje umenie predvedie Urpin z Banskej Bystrice a pred polnocou si navstevnici festivalu mozu prist na svoje na tanecnej zabave. V ramci podujatia nebude chybat jarmok ludovych vyrobcov a tradicnych remesiel z Bielych Handli a okolia.

(bk)

V piatok 8. jula vo vecernych hodinach v amfiteatri v Detve otvorili vystavu fotografii pri prilezitosti 40. vyrocia vzniku festivalu Pod Polanou. Zauimave je to, ze su na nej spojeni traja jubilanti - 50-rocny folklorny subor Mostar z Brezna, 40. rocnik festivalu Po Polanou a 30-rocne fotografovanie Petra Bercika z Brezna.

(pb)


Breznianskym namestim na sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda znela hudba

h0528i.jpg (22822 bytes)V sviatocny den 5. jula pre verejnost Brezna usporiadali maticiari 6. rocnik Maticnych koncertov na pocest vierozvescov sv. Cyrila a sv. Metoda, na ktorom ucinkovali Maticny zmiesany spevacky zbor z Valaskej a Mladeznicka dychova hudba z Polska z obce Kacwin.
Zajazd mladych muzikantov do vlasti svojich predkov zorganizoval predseda MO MS v Kacwine Anton Pirovarcik. Tento zahranicny Slovak pred vystupenim ich dychovky povedal par viet i o tom, ako rozhodnutim Benesovej vlady 34 slovenskych obci bolo odtrhnutych od Slovenska na vymenu za rozsirenie Ciech o Sliezsko. Spolupraca maticiarov z Brezna z Polska je uz niekolkorocna. Breznianski maticiari vyviezli do Polska uz peknu zbierku knih, i ked prirodzenou asimilaciou Slovakov, citatelov ubuda.
Mladi muzikanti z Polska pod vedenim Antona Maleca ukazali sa pocetnemu publiku na namesti velmi uspesne. Po ich uvodnych skladbach vystupil s hymnickymi i ludovymi piesnami Spevokol z Valaskej. Koncert ukoncili raznymi polkami a pochodmi mladi dychovkari.
Maticny program cyrilometodejskych oslav sa ukoncil na nadvori pri maticnej kancelarii srdecnou besedou o tom, ako zila a v sucasnosti zije slovenska narodnostna mensina v Polsku.
Po zaverecnom podakovani a odovzdani dalsich 215 ks zozbieranych knih priatelom do Polska, sa breznianski maticiari rozchadzali spokojni, ze navstevnikom zo zahranicia ukazali 740-rocne Brezno i s jeho historickymi pamiatkami.

Maria Maculova, predsednicka MO MS Brezno

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

“Bodovali” opilci
Kratko po jednej hodine v noci 25. juna hliadka mestskej policie doviezla domov mladistveho 16-rocneho P. F. z Brezna, ktory sa opil tak, ze nevladal stat na nohach. Dvadsiateho osmeho juna iny 16-rocny O. T. z Brezna na verejnosti pozival alkohol, vzbudzoval verejne pohorsenie a dokonca fetoval toulen. Policia ho dopravila k rodicom a vec bude dalej riesit. Nalepkova ulica bola 29. juna “dejiskom” fyzickej potycky, ked muz v podnapitom stave napadol svoju manzelku a dceru, ktora bola prevezena do nemocnice na vysetrenie. Podnapity vodic 4. jula ohrozoval svojim konanim v motorovom vozdile matku s kocikom, v ktorom bolo dieta. Vodica policia zadrzala a tento pripad dalej riesi.

Bezdomovci bez domu
Dvadsiateho deviateho juna o 8.00 zadrzali dvoch bezdomovcov v zahradkarskej oblasti Padlickovo. Muzi zabrali opusteny a rozpadnuty dom. Policia vyrozumela majitela pozemku a bezdomovci museli “svoj domov” opustit.

Prichytili ho
Kradnut sa neoplati ani v cudzom meste. Zistil to obcan z Giraltoviec, ktory sa 29. juna dopustil kradeze v potravinach na Chalupkovej ulici v Brezne. Privolana hliadka “nakupujuceho” zadrzala.

Ochotny predavac
O tom, ze podomovy predaj je zakazany, sa presvedcil obcan z Polskej republiky, ktory 4. jula na Clementisovej ulici predaval jahody. Ktovie, ci mu predaj ovocia pokryl vysku blokovej pokuty, ktoru dostal.

Nocna diskoteka
Zle miesto na svoju nocnu oslavu 6. jula si zvolil majitel bytu Z. P. na Ulici CSA. Tento “oslavenec” si prilis hlasno pustal hudbu a vykrikoval z bytu, preto susedia rano o pol tretej privolali policajnu hliadku. Za rusenie nocneho pokoja sa este bude musiet spovedat mestskym plicajtom.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT