12. JUL 2005 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Ocakavajte krasne slnecne pocasie... Zo severozapadu sa k nam blizi studeny front... Na horach vo vyske 1500 metrov bude... Prehanky a mrholenie mozeme cakat najma na... Tak tako nejako sa k nam niekolkokrat denne prihovaraju “rosnicky” z televizie, radia alebo novin. Niekedy im uverime a oblecieme sa podla ich predpovede, alebo sa riadime svojou vlastnou intuiciou. Ako na cloveka vplyvaju zmeny pocasia, kedy sa citi lepsie a ci da na rady hydrometeorologickeho ustavu sme sa pytali v uliciach mesta Brezna:


S anketovym mikrofonom


O pocasi

Marta Rostecka, nezamestnana, Brezno:
- Na mna pocasie velmi vplyva. Je mi lepsie ked je tak, ako dnes – pod mrakom. Mam aj zdravotne problemy, tie horucavy neznasam. Najlepsie mi je ked je slniecko skryte za mrakom. Dazd mi aspon popolieval zahardku a nemusela som ja.

Anna Pobisova, administrativna pracovnicka, Brezno:
- Momentalne mi je dobre. Mam rada, ked je slnko trochu skryte. Predpovedami pocasia sa neriadim, obleciem sa podla toho, ako je rano. Dazd nam trochu skrizil plany, nemohli sme ist von sa poprechadzat.

A. F., nezamestnana, Polomka:
- Z tohtorocneho pocasia som velmi nestastna. Zkrizilo mi plany na dovolenke, na ktorej som bola nedavno. Niekedy som sa riadila predpovedami, ale v poslednom case, im akosi nevychadzaju. Rano sa vzdy pozriem z okna, ako je von a podla toho obleciem na cely den. Verim, ze sa posasie co najskor umudri a zacne svietit slnko.

Miroslav Kurek, mechanik, Brezno:
- Predpovedami sa riadim. Bolo pekne, chceli sme ist k vode, ale v stredu velm prsalo. Na naladu mi pocasie vplyva, je lepsie ked svieti slniecko. Teraz su dovolenkove dni a ked je slniecko, je to lepsie pre deti. Kedysi si bolo asi teplejsie, myslim si. Pocul som predpoved na cele leto, ze bude uprsane.

Maria Giertlova, na materskej dovolenke, Cierny Balog:
- Ake je pocasie, tak sa clovek musi podla toho zariadit. Predpovedami sa riadim. Nie som z Brezna a potrebovala som ist do nemocnice a ku mame. V utorok bolo este pekne a v stredu prsalo. Pozerala som predpoved a vzala som si aj take veci a oplatilo sa. Niekedy sa ale v predpovedi netrafia. Predtym boli leta teplejsie, ale teraz zacina leto skor a aj sa dlhsie udrzi. Vlani v decembri bolo este prijemne.

Lenka Fillova, studentka, Brezno:
- Ked je takto zamracene, som unavena, chcem spat a nic sa mi nechce. Ked svieti slnko, mam lepsiu naladu. Mam kamaratku, ktora stale pozera predpovede pocasia. Ja sa jej vzdy spytam: “Tak ake bude pocasie?” Vzdy mi vie povedat. A zatial to aj vychadza a ja sa tym riadim. Pocula som, ze leto ma byt tropicke, ale zatial to tak nevyzera.

Edita Pikulova, ucitelka, Brusno:
- Podla toho, ako je clovek pracovne vytazeny, to na neho vplyva. Dazde nam zmarili plany. Mali sme ist na turisticky den z prace a nesli sme nikde, lebo bolo “skaredo”. Niekedy dopredu sledujem pocasie, ked nieco cakame a planujeme. No nie vzdy ta predpoved aj vyjde.

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Dovidenia skolka, ahoj skola!

V zivote kazdeho cloveka sa vzdy nieco konci a nieco zacina. Pamatame si urcite etapy, momenty, ktore nam zostanu v mysli navzdy. Aj sestrocnemu dietatu - predskolakovi sa konci prva, dolezita etapa zivota, ked opusta brany materskej skoly, do ktorej chodilo tri - styri roky. Opusti zname miesta, kamaratov, ucitelky. Tak nastal cas, aby sme sa rozlucili aj my, predskolaci z Materskej skoly na Clementisovej 3 v Brezne. Rozlucku nam pripravili ucitelky s rodicmi v prekrasnom prostredi detskeho centra Slniecko na starom Mazornikove. Bol to nadherny, slnecny den plny hier, zabavy a kupania v bazene. Aj gulas, ktory navarili stari otcovia Kokavec, Skropek, chutil vyborne.
Zo srdiecka vsetkym dakujeme. Bolo nam v skolke dobre a budeme radi na vas spominat. Dakujeme.
Predskolaci zo IV. triedy
Ucitelky M. Bohacikova a L. Gietlova praju svojim predskolakom vela stastia, zdravia a aby sa im vsetky pismenka vydarili.

Osrblie hlada Superstar

h0528g.jpg (13081 bytes)Po vzore niekolko mesiacov vysielanej a sledovanej sou Slovensko hlada Superstar si skolopovinne deti v Osrbli zorganizovali a pripravili vlastnu sou – Osrblie hlada Superstar.
Pripravu, nacvicovanie piesni a tanecnych kreacii zvladli nase deti same, za co im patri obdiv a uznanie. Finale sutaze sa konalo pri prilezitosti ukoncenia skolskeho roku vo stvrtok 30. juna v Kulturnom dome v Osrbli. Sala bola zaplnena nielen spoluziakmi vystupujucich, ich rodicmi a surodencami, ale aj mnozstvom obcanov, ktori prisli sutaziacich povzbudit.
Bolo to pekne ukoncenie skolskych povinnosti a privitanie letnych prazdnin. Spievali deti vsetkych vekovych kategorii. Ucinkovalo desat finalistov: Maros Bardejovsky, Romana Zvarova, Milan Spisiak, Tatiana Krnacova, Frederika Zvarova, Janka Knazikova, Dominika Schwarzbacherova, Kristina Pacerova, Andrej Schwarzbacher, Pavlina Jakubikova. Porota dospelych, ktoru si deti vybrali, vyhodnocovala spevacke vykony domacich i zahranicnych piesni. Finalisti otvorili sutaz megahitom Kym vies snivat. Rozhodovanie poroty o vitazoch bolo tazke, pretoze kazdy sutaziaci spieval ako najlepsie vedel. Zaverecny verdikt poroty znel: 1. miesto Romana Zvarova, 2. Frederika Zvarova, 3. Kristina Pacerova.
Podakovanie patri vsetkym detom, moderatorom, rodicom, sponzorom i vsetkym ostatnym, ktori skvelou atmosferou prispeli k tomuto popoludniu.

Ladislav Pancik, predseda poroty

Vznika film o Frantiskovi Kreutzovi

Druheho jula sa na pode skoly uskutocnilo pracovne stretnutie filmovej spolocnosti Idyla production z Banskej Bystrice, ktora realizuje dokumentarny film o zivote, posobeni a tvorbe slovenskeho spisovatela a regionalneho publicistu – Frantiska Kreutza. Vo svojom projetke zhodnotila doterajsie obrazove materialy natocene pocas literarneho zivota a zhromazdila potrebne biograficke udaje o F. Kreurtzovi – v tzv. filmovom zivotopise. Po zosystemizovani poznatkov pristupi v nasledujucom obdobi k filmovym vstupom z autorovho rodneho kraja i miest jeho studii a ucitelskych posobisk. Zostavovatelia chceli dokumentarnym filmom (v ramci Literarneho Horehronia – o osobnostiach spatych zivotom alebo dielom s regionom) prilbizit dany kraj historicky a literarne, a tym ho istym sposobom popularizovat. Film tiez vznika s prvotnou myslienkou vyuzitia materialu pre pedagogicke ucely v skolach. Ako nam povedal riaditel skoly a gestor tohto projektu Mgr. Lubomir Fabus: “Chceme si aj takouto formou ictit pamiatku vzacneho cloveka a kolegu, ktory patril k prvym pedagogom novozalozenej skoly, ktora v septembri oslavi 30. vyrocie svojho vzniku. Pripravujeme vytvorenie dostojneho miesta (pamatneho kutika) pre rozvijanie miesntych kulturnych tradicii v naslednom pomenovani skoly po Frantiskovi Kreutzovi”.

(lm)

SPS Brezno v Prahe

V dnoch 27. - 29. juna sa pedagogovia a ziaci pracujuci v programe Socrates – Comenius 1 zucastnili na pracovnom stretnuti v partnerskej skole SPSE v Prahe. Spolu s partnermi z francuzskeho Meudonu dokoncili pracu na technickom slovniku, naplnani www stranky a dohodli sa na dalsom postupe v druhom roku trvania projektu.
Okrem pracovnych povinnosti pedagogovia a ziaci prazskej skoly pripravili svojim hostom prehliadku historickych casti Prahy, blizkej elektrarne a mladi ludia hovoriaci po anglicky, francuzsky, cesky a slovensky nadviazali pekne priatelstva.
Tento projekt je realizovany s podporou Europskeho spolocenstva v ramci programu Socrates.

(JaPa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT