8. NOVEMBER 2005 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Bezpecne prevadzkovanie palivovych spotrebicov

 

   Okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne chce s prichodom vykurovacej sezony upozornit obcanov na povinnosti, ktore im v suvislosti s instalovanim a prevadzkovanim palivovych spotrebicov uklada zakon c. 314/2001 Z. z. o ochrane pred poziarmi.
   Pred pripojenim spotrebica na komin, zamenou lokalneho spotrebica paliv na ustredny alebo etazovy zdroj tepla, zmenou druhu paliva a po stavebnych upravach na telese komina treba zabezpecit odborne preskusanie kominov osobami s odbornou sposobilostou. V pripade, ze tuto povinnost nezabezpeci pravnicka osoba alebo podnikajuca fyzicka osoba, moze jej byt ulozena pokuta zo strany okresneho riaditelstva Hasicskeho a zachranneho zboru vo vyske 250 000 korun. Obcanovi za porusenie tejto povinnosti moze byt ulozena pokuta do vysky 3000 korun.
   Spotrebice na vykurovanie mozno pouzivat len vtedy, ak su v dobrom technickom stave a za podmienok urcenych v ich dokumentacii. Pri pouzivani spotrebica treba vykonavat dozor nad jeho prevadzkou. Bez dozoru mozno prevadzkovat len taky spotrebic, ktoreho konstrukcne vyhotovenie to dovoluje a ak je to uvedene v jeho dokumentacii.
   Pocas pouzivania sa kazdy palivovy spotrebic, dymova cesta i kominove prieduchy znecistuju pevnymi usadeninami spalin. K iniciovaniu horenia sadzi v komine najcastejsie dochadza bud posobenim otvoreneho plamena (vtedy sa sadze zapalia) alebo posobenim teploty odvadzanych spalin (vtedy sa sadze vznietia). Podla zakona o ochrane pred poziarmi je preto povinnostou podnikatelskych subjektov i obcanov zabezpecit pravidelne cistenie a kontrolu spotrebica a komina. Kontrola a cistenie komina v obcasne uzivanych stavbach - rekreacnych chatach - sa zabezpecuje najmenej raz za dva roky. Potvrdenie o vykonani kontroly a cisteni komina sa vydava na ucely kontroly na poziadanie obci alebo organu vykonavajucemu statny poziarny dozor.
   Na zaver pripominame, ze okresne riaditelstvo Hasicskeho a zachranneho zboru moze ulozit fyzickej osobe, ktora sa dopusti priestupku na useku ochrany pred poziarom tym, ze nezabezpeci kontrolu a cistenie komina, pokutu do vysky 3000 korun, pravnickej osobe a podnikajucej fyzickej osobe pokutu do vysky 250 000 korun.

Kpt. Darina Dianiskova

Slniecko-centrum, n. o., otvara v novembri dalsi:

Sesttyzdnovy kurz pripravy na porod

   Co vas caka: prednaska o prenatalnej psychologii, kupanie, prebalovanie novorodenca (nie babiky), prednaska pediatra, prednaska gynekologa-porodnika, dychacie cvicenia pocas jednotlivych porodnych intervalov, cvicenie na fit lopte - posilnovanie svalov panvoveho dna, relaxacia pri hudbe - odburavanie strachu z porodu, baby masaz, poradenstvo pri dojceni, podporna skupina dojciacich matiek - konzultacie.
   Prihlasit sa mozete na cislach: 6123890, 0903 043100, 0915 830822, M. Benku c. 1, stary Mazornik.


 

 

Typicky obrazok uplynulych dni   Foto: Stefan Vozar

 


 


Zakladna skola s materskou skolou, Pionierska 4 v Brezne zije nielen sportom, ale aj kulturou

   Tento skolsky rok je v historii nasej skoly prelomovy. Uskutocnili sa dve zmeny. Od 1. septembra 2005 nesie skola novy nazov Zakladna skola s materskou skolou, Pionierska 4, Brezno. Zaroven si skola pripomina 30. vyrocie svojho zalozenia. Co v tejto oblasti chystame?

   V ramci aktivit vedenia skoly a jeho zamestnancov i rozvijania regionalnej literatury a historie chceme venovat nalezitu pozornost dielu Frantiska Kreutza. V tematickom celku miestne povesti a poviedky v 5. a 6. rocniku chceme niekolko hodin venovat primeranu pozornost dielu nasho kolegu. Ziaci sa blizsie oboznamia s prostredim, kde ziju a zaroven prejavia hrdost na narodnu a miestnu historiu, ktoru autor literarne spracoval na zaklade vyskumov archivnych pramenov, dokumentov a pamati prosteho dedinskeho ludu. Nasim usilim je orientovat sa na poznavanie dejin Brezna ako aj dobovych specifik tohto kraja – regionu Horehronie, najma na hodinach slovenskeho jazyka – literatury, dejepisu, pripadne obcianskej vychovy. Chceme v buducnosti ozivovat tvorbu regionalnych dejatelov a pripominat si historicke udalosti, ktore sa stali nametom spisovatelovych diel. V spolupraci s Horehronskym muzeom v Brezne planujeme pripravovat pre nasich ziakov pravidelne vlastivedne podujatia s historickou i narodopisnou tematikou, oboznamovat ich s instituciami historickej prace – poslanim muzealnej cinnosti a pod. Spristupnovat detom historicke a kulturne bohatsvto nasich slovenskych miest exkurziami po hradoch, skanzenoch i pamatnych izbach.
   V suvislosti s prejavenim ucty nasmu drahemu kolegovi a prvemu pedagogovi novozalozenej skoly – Frantiskovi Kreutzovi, dokoncujeme literarny kutik venovany tejto historickej osobnosti ako sucast 30. vyrocia zalozenia skoly. Zriadenie doboveho interieru spisovatelovej pracovne umozni vytvorit dostojne miesto pre sirenie literarnych tradicii (i v nasledkom premenovani skoly po Fr. Kreutzovi). Hladame vsak i dalsie moznosti na podporu pripravovanej aktivity s cielom priblizenia zivota a diela tohto dejatela vytvorenim dokumentarneho filmu, ktory by bol sucasne aj dostojnou skolskou pomockou. Obraciame sa o pomoc na vsetkych, ktorym na nasom projekte zalezi. Dakujeme!
   Uz v polovici jula (tradicne) zacali nasi ziaci – futbalisti pripravu na novy rocnik 2005/2006 s cielom dostojne ucinkovat v 1. a 2. ziackej lige. Priprava prebiehala denne, dokonca aj dvojfazovo v podmienkach nasej skoly i na domacich ihriskach. V letnej priprave kazde muzstvo odohralo niekolko kvalitnych pripravnych zapasov. Chlapci museli casto obetovat svoj volny cas na ukor tvrdej prace v nadeji, ze sa to odzrkadli v samotnej sutazi v podobe kvalitnej hry a poprednych umiestneni v tabulke.
   Starsi ziaci A (rocnik 1991) v uvodnych siestich kolach nestratili ani bod. Momentalne po jedenastich zapasoch su o jediny bod za veducim muzstvom. Niektori nasi “borci” su platnymi hracmi regionalneho i reprezentacneho vyberu v kategorii U – 15. Po prvykrat v historii mladeznickeho futbalu ZP Sport, a. s., Podbrezova a ZS a MS na Pionierskej 4 v Brezne sa nasi dvaja hraci prepracovali svojou vytrvalostou do reprezentacneho kadra Slovenska. Je to uspech obetaveho nasadenia a pristupu vsetkych zainteresovanych, ale aj podmienok, ktore vytvara ZP Sport, a. s., Podbrezova v skole.
   Starsi ziaci B (rocnik 1992) su po jedenastich zapasoch i s prehrami na poprednom mieste 2. ligovej tabulky. Obe ligove muzstva mladsich ziakov i napriek tomu, ze prechadzaju fazou doplnania a stablizacie hracskych kadrov, si v sucasnosti pocinaju uspesne.
   Vysledkom pravidelnej prace trenerov je aj skutocnost, ze sme 5. septembra v nasej skole otvorili novu sportovu triedu 5. rocnika. Tato trieda by mala nadviazat na uspesnu reprezentaciu ZP Sport, a. s., Podbrezovej i ZS s MS na Pionierskej 4 v Brezne.

ZS s MS, Pionierska 4 v Brezne

Urad prace, socialnych veci a rodiny informuje

Oddelenie posudkovych cinnosti

   Cinnost oddelenia posudkovych cinnosti velmi uzko suvisi s pracou oddelenia penaznych prispevkov na kompenzaciu  nakladov pre obcanov TZP. Posudzuje a riesi socialnu nudzu obcana v zmysle zakona NR SR o socialnej pomoci c. 195/1998 Z. z. v zneni neskorsich predpisov.

   Obcan ma moznost podat ziadost o poskytnutie: penazneho prispevku na osobnu asistenciu, penazneho prispevku na zaobstaranie pomocky, penazneho prispevku na opravu pomocky, penazneho prispevku na kupu osobneho motoroveho vozidla, penazneho prispevku na prepravu, penazneho prispevku na upravu bytu, rodinneho domu alebo garaze, penazneho prispevku na kompenzaciu zvysenych vydavkov, prispevku za opatrovanie.
   Cinnost oddelenia pozostava z medicinskej a nemedicinskej casti. Odborne lekarske nalezy, ktore dolozi obcan, spracuva lekar oddelenia posudkovych cinnosti. Posudkovy lekar obcana nevysetruje, ale spracuje existujuce odborne lekarske nalezy (ktore by nemali byt starsie ako 1 rok) a stanovi mieru funkcnej poruchy.
   Len v pripade, ze obcan dosiahne mieru funkcnej poruchy  50 %, mozno ho povazovat za obcana s tazkym zdravotnym postihnutim, vydava sa preukaz obcana s tazkym zdravotnym postihnutim.
   Existuju dva druhy preukazov, preukaz TZP a TZP/S (ktory je oznaceny cervenym pasom v pravom dolnom rohu). Stratu alebo poskodenie treba nahlasit na oddelenie posudkovych cinnosti.
   V pripade, ze obcan nesplni mieru funkcnej poruchy, nemozno ho povazovat za obcana s tazkym zdravotnym postihnutim. V takomto pripade obcanovi nemozno vydat preukaz TZP ani poskytovat penazne prispevky na kompenzacie.
   Po spracovani zdravotnej dokumentacie pracovnici oddelenia posudkovych cinnosti navstivia obcana (podla druhu ziadosti) v domacnosti za ucelom zistenia socialnych dosledkov tazkeho zdravotneho postihnutia.
   Oddelenie vypracuje a vyda posudok (rozhodnutie), v ktorom sa vyjadruje k oblasti mobility, komunikacie zabezpecovania nevyhnutnych zivotnych ukonov a prac  v domacnosti a zvysenych vydavkov. V posudku pri navrhu kompenzacii sa zohladnuje socialne prostredie, rodinne prostredie a prostredie, ktore ovplyvnuje integraciu obcana do spolocnosti.   
   Cinnost oddelenia patri k najcitlivejsim vo vztahu k obcanom, pretoze dvaja ludia s tou istou diagnozou nemusia rovnako pocitovat svoj zdravotny handicap a nemusia im byt navrhnute rovnake formy kompenzacii. Casto sa javi „toto prostredie“ za prostredie na „vytvaranie“ pocitov nespravodlivosti a krivd.
   Napriek tomu cielom vsetkych poskytovanych kompenzacii je zmiernit, pripadne odstranit existujuce socialne dosledky tazkeho zdravotneho postihnutia a umoznit obcanovi zaradit sa do bezneho spolocenskeho a rodinneho zivota a  umoznit mu integraciu.
   Pocet vydanych posudkov a rozhodnuti v roku 2004: 2112; pocet vydanych posudkov a rozhodnuti v 1. polroku 2005: 356.

(web:upsvrbr.host.sk)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT