17. JANUAR 2006 Strana 8

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Podnikatelske okienko

   V tomto cisle sa budeme venovat informaciam o internetovych strankach poskytujucich pomoc (zacinajucim ako aj existujucim) podnikatelom. Kyberneticky priestor totiz ponuka nekonecne moznosti vyuzivania a spajania roznych informacii z velkeho mnozstva dat, ktore su prevadzkovatelia tychto stranok schopni kedykolvek aktualizovat a menit podla poziadaviek navstevnikov. Vyhodou internetovych poradenskych systemov  napr. v porovnani s papierovymi brozurkami je ich prisposobivost konkretnym poziadavkam uzivatelov a vysoka dostupnost v hociktorom case.

   Medzi prve internetove web-stranky, ktore si predstavime, patri server MSPonline.sk, ktory je financovany zo statneho rozpoctu a spravuje ho Narodna agentura pre rozvoj maleho a stredneho podnikania. Zmyslom tohto projektu je, aby podnikatelia (aj nadejni) nasli na jednej stranke komplexne informacie o zacati podnikania, zoznam legislativy, rozne odborne casopisy, uverove a dotacne programy podpory, kontakty na poradenske organizacie v regionoch Slovenska.
   Dalsi projekt na pomoc podnikatelom najdete na adrese www.podpora.sk, ide o projekt Regionalneho podporneho a informacneho centra vo Zvolene, ktory ma za ulohu pomoct zorientovat sa na trhu moznosti financovania podniku. Stranka byva pravidelne aktualizovana a navstevnik na nej moze najst informacie o uverovych programoch, grantovych kolach, zarucnych programoch a o dalsej (priamej a nepriamej) pomoci pre podnikatelov.
   Od oktobra 2005 funguje projekt nasich spolupracovnikov z presovskeho kraja - MSPbrana.sk, financovany z prostriedkov EU, ktory informuje podnikatelov o uzitocnych informaciach a novinkach, zacinajucim podnikatelom poskytuje rady a na jednom mieste ponuka moznost ziskat informacie o roznych formach ziskavania zdrojov. Projekt je zamerany aj na zbieranie udajov o exporteroch, volnych priestorov pre investorov a spracovava zoznamy remeselnikov.
   Vo faze pripravy je vzdelavaci a poradensky server www.podnikajte.sk, urceny najma pre malych podnikatelov, ktory si dava za ciel zjednodusit realizaciu podnikatelskych zamerov a naucit ludi, ako si zalozit vlastne podnikanie. Projekt sa tyka komplexneho servisu pre podnikatelov – lokalizacia uradov, prehlad uradnych tlaciv s navodmi na vyplnenie a kalendarom podnikatela. Obsahuje vzory biznis planov a informacie o dostupnych zdrojoch financovania.
   Dolezitou strankou v oblasti informacii je aj verejny informacny portal obcan.sk, fungujuci ako sucast elektronizacie verejnej spravy (eGovernment), poskytujuci zakladne uzitocne informacie o kazdom aspekte ludskeho zivota a k tomu prisluchajuce odkazy na dalsie adresy.
   Hlavnu stranku venujucu sa eurofondom (spravovana ministerstvom vystavby) najdete na www.strukturalnefondy.sk. Okrem vyziev na predkladanie projektov si tu mozete stiahnut aj vsetky strategicke dokumenty Slovenska, podla ktorych sa pripravuju projekty. Najdete tu aj rozpocty jednotlivych fondov. Europsky socialny fond na Slovensku ma oficialnu stanku www.ESF.gov.sk, kde navstevnik najde kompletne informacie o tomto fonde – aktualne vyzvy, uspesnych ziadatelov, usmernenia, ciele a zameranie fondu.
   Na vacsine spomenutych stranok najdete odkazy nielen na samotnu podstatu problematiky, ale su pritomne aj odkazy na dalsie uzitocne stranky, kde zaujemca moze najst doplnujuce informacie, partnerov projektu, ako aj prispievat, resp. upozornovat na zmeny, ktore si prevadzkovatel nevsimol a neaktualizoval.
   Ak mate zaujem ziskat podrobnejsie informacie o podnikani alebo o fondoch EU, navstivte nas v kancelarii CPK Brezno (budova Horehronskeho muzea v centre Namestia gen. M. R. Stefanika).

   Svoje postrehy, namety alebo nazory zasielajte na e-mailovu adresu brezno@cpk.sk, alebo na adresu redakcie.

Bc. Alexander Botev, CPK Brezno

Liecive rastliny na Horehroni

 

   Pocnuc dneskom budeme v tejto rubrike na pokracovanie uverejnovat clanky o problematike liecivych rastlin na Horehroni, ktoru sme zverili dlhorocnemu zberatelovi byliniek a ludovemu liecitelovi Mgr. Vladimirovi Libicovi. Mgr. V. Libic totiz uz roky spolupracuje s mnohymi vyskumnymi ustavmi a autormi roznych publikacii o fytoterapii.

   Zber byliniek a fytoterapia je moja styridsatrocna „choroba“, pretoze to, co nam dal Boh a ponuka priroda, sa snazim priniest domov, spracovat a pomahat ludom, ktori to potrebuju. Pred viac ako styridsiatimi rokmi ma pri koseni zacal do tajov fytoterapie zaucat moj otec, neskor bacovia Sperkovci, ujo a stary otec a pokracoval som na vysokej skole absolvovanim predmetov, ako boli biologia, biochemia, fyziologia, botanika a ine. V sucasnosti existuje velke mnozstvo publikacii o bylinkach, ktore vsetky vlastnim a mam ich prestudovane. Ale najviac mi dali takmer kazdodenne navstevy prirody.
   Chcel by som velmi jednoduchym sposobom poradit tym citatelom, ktori by si chceli pomoct pri chorobach sami a zacat pracovat s liecivymi rastlinami. Povazoval by som za velky uspech, keby vam moje clanky pomohli ziskat lasku k prirode a bylinkam a neskor v tejto zvlastnej, ale krasnej „chorobe“ pokracovat samostudiom a navstevami prirody. Myslim si, ze hlavne mladez si zasluzi, aby jej niekto ponukol aj taketo hodnoty.
   Celu problematiku som rozdelil na niekolko tem, ktore budeme postupne uverejnovat:

1.Vyznam fytoterapie v zivote cloveka.
2.Historia fytoterapie.
3.Stavba rastliny, jej casti a poznavanie byliniek.
4.Zber byliniek.
5.Susenie byliniek.
6.Vyroba niektorych produktov z byliniek.
7.Pestovanie byliniek doma na malych plochach.
8.Bylinky ako koreniny v kuchyni.
9.Bylinky v kozmetike.
10.Chranene rastliny.
   Na pocest dvoch bacov, ktori mi dali lasku k prirode, s vasim dovolenim budem pouzivat pseudonym „baca Sperka“.

Mgr. Vladimir Libic


 


                   Zimna idylka Foto: Stefan Vozar

 

 



 


Profesionalni hasici okresu Brezno v roku 2005 nelenili

   V roku 2005 prislusnici hasicskej jednotky OR HaZZ v Brezne vykonali 429 vyjazdov (hasicska stanica Brezno a Pohorela), z toho k poziarom stostyridsatdevatkrat, k technickym zasahom 252, osemkrat k ekologickym zasahom, desatkrat bol evidovany plany poplach, cvicenie hasicskej jednotky bolo styrikrat. Celkova skoda pri jednotlivych zasahoch predstavuje hodnotu cez 46,7 miliona korun. Pri tychto udalostiach bolo usmrtenych 15 osob, 101 bolo zranenych a jednotka vcasnym a odbornym zasahom zachranila 504 ludi.

   Kategoriu „klasickych“ poziarov najviac ovplyvnili tradicne pripady vypalovania travnych a lesnych porastov, 64 pripadov vypalovania a manipulacie s otvorenym ohnom v prirodnom prostredi bolo „zavrsenych“ najvacsim a najrozsiahlejsim lesnym poziarom v historii okresu Brezno – lesnym poziarom v katastri Helpy. Pri poziaroch bolo 24 osob zranenych, usmrteny nebol nikto. Podstatny narast poziarov bol evidovany v bytovych domoch, rodinnych domoch a v objektoch na rekreacne ucely. Hasici tu zasahovali v 23 pripadoch. Priciny su hlavne v zlom technickom stave palivovych spotrebicov, kominov a dymovodov, ponechani spotrebica bez dozoru. Zaznamenali osem poziarov automobilov pre zly technicky stav hlavne elektroinstalacie, palivoveho systemu, ale aj pripady umyselneho podpalacstva motorovych vozidiel.
   Tzv. technicke zasahy, do ktorych su zaclenene o. i. zasahy k dopravnym nehodam, vyprostovanie vozidiel s naslednou zachranou osadky vozidiel, povodnove zachranne prace, otvaranie bytov a inych uzatvorenych priestorov, su zasahy, ktore najviac ovplyvnuju rastuci podiel v statistike, ale maju aj najvyssiu psychicku, fyzicku a odbornu zataz na hasicov vzhladom na specifikum jednotlivych zasahov ako aj vznik roznych traumatizujucich udalosti, hlavne pri dopravnych nehodach s usmrtenou, resp. tazko zranenou osobou.
   Za posledne obdobie sa zvysil podiel jednotky pri ekologickych havariach. Samotna praca sa okrem ineho zameriava aj na likvidovanie a zachytavanie unikajucich ropnych produktov, hlavne nasledkom dopravnych nehod predovsetkym z autocisterien, kamionov s nebezpecnym nakladom, ako aj na havarie ostatnych motorovych vozidiel. Vzhladom na to, ze do tejto oblasti su, resp. budu zahrnute aj zasahy pri uniku ostatnych nebezpecnych latok, zasahy s podozrenim na vyskyt nebezpecnych latok chemickeho a biologickeho povodu, skodlivin, likvidovanie ohnisk nakaz zvierat a pod., bude na hasicsku jednotku kladeny coraz vacsi doraz aj s prihliadnutim na pozadovane materialno – technicke zabezpecenie.
   Pri dopravnych nehodach sa v plnom rozsahu vyuzivaju specialne vozidla rychlej technickej pomoci so specialnym zachranarskym vybavenim na zachranu osadky motoroveho vozidla, likvidovanie poziaru, resp. nasledkov havarie, aj s poskytnutim prvej lekarskej pomoci prostrednictvom prostriedkov a techniky. Zachranarska cinnost pri otvarani hlavne bytov s pouzitim vyskovej techniky (automobilovy rebrik AR 30) je doplnovana individualnou odbornou specializovanou pracou a cinnostou vybranych prislusnikov jednotky s pouzitim lezeckej techniky a ostatnych prostriedkov osobneho zabezpecenia.
   Okresne riaditelstvo hasicskeho a zachranneho zboru v Brezne sa aj touto formou obracia na obcanov a zastupcov firiem, aby prispeli k zlepseniu preventivnej cinnosti v oblasti predchadzania vzniku poziaru a inych technickych havarii a tym aj k znizeniu poziarovosti, resp. zasahov hasicskej jednotky k tymto udalostiam.

mjr. Lubomir Masar, veduci OPT OR HaZZ v Brezne


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT