Týždenník pre mesto Brezno  a obce okresu Brezno
       ROČNÍK  14 

 ČÍSLO  10 

   7. MAREC 2006

 CENA  9,- SK

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Rytieri slepych opat pomohli

   O lionistoch sa hovori, ze su rytiermi slepych. Svojimi charitativnymi cinmi to potvrdzuju aj clenovia LIONS klubu Brezno, ved za pat rokov svojej existencie financne podporili nevidiaceho spevaka a hudobnika Milana Kvietka, nevidiaceho divadelnika Alda Daxnera, studenta Tomasa Schwarzbachera, specialnu triedu pre deti s poruchami zraku v Materskej skole na Nalepkovej ulici v Brezne a zabezpecili zvukovu signalizaciu semaforov na breznianskom namesti.

   Tradicne Zimne LIONS hry v sobotu 4. marca uz po druhykrat uskutocnili v Lyziarskom stredisku v Ciernom Balogu. Tie tohtorocne boli vynimocne, pretoze pozvanie prijali aj ziaci zo Zakladnej skoly internatnej pre nevidiacich a slabozrakych v Levoci. Deti prisli so svojimi pedagogmi, ktori im robili navadzacov na trati. Je obdivuhodne, ze napriek svojmu hendikepu dokazu zdolavat prekazky nielen v zivote, ale aj na svahu. Hoci pretekali nesutazne, okrem poharov si z Cierneho Balogu odniesli aj stacionarny bicykel, ktory im venovali lionisti. Pattisic korun na novy bicykel lionisti darovali aj Ladislavovi Bockorovi z Lopeja, ktory svah absolvoval na monolyzi (na fotografii).
   Na preteky zavitali lionisti z viacerych slovenskych klubov, aby si zmerali svoje lyziarske schopnosti v obrovskom slalome, kde bol najuspesnejsi Jan Mackin pred Michalom Kicom a Jozefom Makom. Preteky boli otvorene aj pre verejnost bez rozdielu veku v kategoriach muzi a zeny, ale aj deti. Medzi zenami zvitazila Alexandra Precuchova pred Miroslavovu Rosikovou a Elenou Hegerovou. Prvenstvo v kategorii muzov si vybojoval Jan Rosik ml. pred Janom Rosikom st. a Milanom Svantnerom. Z detureniec sa najviac tesil vitaz Matus Kovacik, za ktorym skoncili Lubomir Kovacik a Anna Netikova.

(ms)  Foto: Ing. Jan Kralik,  Stefan Vozar

 STYRI OTAZKY

riaditelke CVC v Brezne Mgr. Petre Dzurmanovej

Co je nove v Centre volneho casu v Brezne? Co ste za posledne obdobie v centre urobili?
   - Uz v septembri sme avizovali, ze o cinnost v centre volneho casu je velky zaujem, co sa nam  potvrdilo. Centrum v tomto skolskom roku navstevuje 700 deti, ktore pracuju v 54 zaujmovych kruzkoch. Okrem piatich internych pedagogickych zamestnancov s detmi pracuje dalsich sedemnast externych pracovnikov. V letnych mesiacoch sa vo velkej miere prerabali miestnosti centra, vytvorili sme zrkadlovu tanecnu salu, zvacsili sme miestnost posilnovne a doplnili ju o nove stroje a naradie, cim sme nielen skraslili interier centra, ale mohli sme rozsirit a skvalitnit aj svoju cinnost a spravit ju pritazlivou aj pre dospelych. Prevadzka nasho zariadenia sa rozsirila az do 21. hodiny a prave vecerne hodiny su vyhradene pre dospelych, hlavne pre zeny, ktore si mozu zatancovat brusne tance so Zenubiou (na fotografii), zacvicit na fitloptach s nasou Ingou, alebo sa dostatocne vybit na hodinach taebo s Jankou. Uskutocnili sme prvy rocnik okresnej streleckej ligy O putovny pohar riaditelky CVC. Pohar tento rok zostal u nas v centre. No niet sa comu cudovat, mame jednoducho sikovnych veducich a trenerov a este sikovnejsie deti. Trosku ma mrzi, ze nebol vyssi zaujem zo zakladnych skol v ramci okresu, ale vsetci velmi dobre vieme, ze je to predovsetkym nedostatkom financnych prostriedkov - cestovne, nahrada chybajuceho ucitela ... Momentalne pripravujeme granty, ktorymi by sme chceli pomoct skolam aspon preplatenim cestovneho. Je to dobra myslienka a je super, ked deti mozu ukazat svoju sikovnost, zasuperit si a prezentovat tu „svoju“ skolicku.

Co buducnost? Pripravujete v centre nieco nove? Mate nejake plany?
   - Nasou prioritou ostava stale skvalitnovat svoju cinnost a s tym suvisia aj dalsie investicie aj do stavebnych uprav interieru. Chceli by sme skraslit celkovy vzhlad nasho zariadenia. Momentalne mi najviac „bije do oci“ dost nepritazlivy vzhlad vstupneho vestibulu, vchodovych dveri a v neposlednom rade aj vzhlad socialnych zariadeni. Na tieto priestory sa chcem v najblizsom case zamerat. Samozrejme, nebude to mozne bez pomoci sponzorov, ktori zohravaju dolezitu ulohu a su neoddelitelnou sucastou a pomocou pri chode takychto zariadeni, o com sme sa i my mnohokrat presvedcili. Velmi si ich pomoc vazim a budem si samozrejme este viac, ked pomozu znovu. O chvilu zacnem „klopkat na dvere.“

Vsetky cestovne kancelarie uz maju svoje letne katalogy. Myslite aj vy na nadchadzajuce leto?
   - Nasa „cestovna kancelaria“ Centrum volneho casu ako tradicne pripravuje svoje letne „Putaciky“, teda primestske tyzdenne tabory, ktore sa uskutocnuju v juli. V tomto roku by sme chceli vyskusat aj zahranicny pobyt v Chorvatsku. Blizsie to este nebudem rozvijat, lebo zatial sme len v stadiu zistovania najnizsej ceny a najkvalitnejsich podmienok.

Ked sa pozriete s odstupom casu na svoju pracu, ste spokojna s tym, co sa v centre volneho casu doteraz spravilo?
   - Som hrda na to, ako centrum pracuje, a ako sa v nom pracuje, ale slovo spokojnost v suvislosti s mojou osobou nemozem pouzit, lebo si myslim, ze ziaden spravny veduci pracovnik so sebou nikdy nemoze byt spokojny. Vzdy musi mat na pamati, ze nemoze zaspat na vavrinoch, ale posuvat sa dalej, dopredu. Ale mozem odpovedat, ze som stastna, lebo mam este stale hlavu plnu napadov a pri sebe mojich dobrych priatelov.


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT