7. MAREC 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  Lupezne prepadnutie na ulici, vykradnutie bytu ci domu aj za bieleho dna dnes uz nie su zriedkavostou. Zvlast stari ludia sa svojou bezmocnostou a dovercivostou casto stavaju tercom podvodnikov ci lupicov. Vyhliadnu si starcekov, ktori byvaju sami, prepadnu a olupia ich. O tychto faktoch sme v uliciach mesta hovorili s nahodnymi okoloiducimi. Zaujimalo nas, ci sa oni vo svojom bydlisku citia bezpecne.


S anketovym mikrofonom


o bezpeci v nasich pribytkoch

Adrian Cuvaj, zvarac, Tisovec:
- Na to, aby sme sa citili bezpecne, mame policiu. Nie? Branime sa tym, ze si domy proti vykradnutiu zabezpecime. Aspon sa snazime, no zlodeji sa dostanu vsade, kde chcu. Taka je sucasnost a zlodeji vyuzivaju najma skutocnost, ze stari ludia sa nevedia ubranit.

Ing. Irena Helcova, novinarka, Podbrezova:
- Vlamania do bytov su dlhodobou zalezitostou. Moj nazor je, ze tento jav trva a bude trvat, kym v ludoch budu negativne vlastnosti, ako je mamonarstvo, ktore ich vlastne k tomuto zenie. Nic ine. Zlodeji su prefikani, prisposobuju a zdokonaluju sa, prekonavaju bezpecnostne zamky. Byvam v panelaku, kde je to ine ako v rodinnom dome. Vchod si zamykame a niektore byty su poistene aj zamkami navyse. Zatial so zlodejmi nemam ziadne skusenosti.

Monika Kubicova, nezamestnana, Dolna Lehota:
- Zatial sa citim bezpecne, nemam ziadne zle skusenosti. Ked prepadnu starych ludi, povedala by som, ze je to vandalizmus. Mladym sa nechce robit a lahsie je im prepadnut bezmocneho cloveka, ktory sa nevie branit. Casy su cim dalej tym horsie a taketo veci su uz na dennom poriadku. Za chvilu sa budeme bat aj na ulicu vyjst.

Julia Kubizniakova, dochodkyna, Michalova:
- Byvame na dedine, mame psa a vzdy je niekto doma. Aj na susedov sa da spolahnut. Ked nie sme doma a zabrese pes, skontroluju, kto ide. Davame si pozor aj na podomovych predavacov. Je hrozne, ked sa clovek stane obetou prepadnutia. Treba s tym nieco robit.

Silvia Pauliakova, na materskej dovolenke, Bravacovo.
- Podla mna stari ludia by si mali riadne zabezpecit svoje domy a hlavne nepustat dnu podomovych predavacov. Aj mne sa uz stalo, ze vosli do domu bez povolenia. Treba si davat pozor.

Anna Sochova, krajcirka, Brezno:
- O takychto smutnych pripadoch som uz pocula. Je velka opovazlivost, ked vniknu do domu a niekoho prepadnu a okradnu. Co k tomu povedat? Byvame v cinziaku, mame bezpecnostny zamok, vchod sa snazime zamykat a ked niekde odchadzame, obratime sa na najblizsiu susedu.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Den otvorenych dveri

   Pozyvanie hosti, priprava vonaveho a chutneho obcerstvenia, multimedialna prezentacia uspesnej historie skoly, ale aj zakulisie sucasnosti, modna prehliadka modelov usitych rukami nasich ziacok, kratky kulturny program, samotna prehliadka priestorov skoly a ucast na hodinach teoretickeho a praktickeho vyucovania ... Toto vsetko sa miesalo s chvilami ocakavania a konecnym dobrym pocitom pohody a spokojnosti.
   Ucitelia a majstri odbornej vychovy spolu so svojimi ziakmi a s hostami, ktori prijali nase pozvanie, prezili 10. februar v nasom ucilisti na Dni otvorenych dveri. Viete, co bolo uzasne? Sedemdesiat ziakov pod vedenim pedagogov sa snazilo ukazat svoje vedomosti a zrucnosti podla svojich schopnosti. A podarilo sa im to velmi dobre. Tak, ako kazdy vyucovaci den, aj v tento sa skola premenila na ul plny pracovitych vceliciek.
   Aj ked je uz za nami tento „velky den“, vzdelavanie pokracuje. Boli by sme velmi radi, keby ste aj vy prisli medzi nas. Ved predsa: „Ludi nespozname, ked pridu za nami. Ak sa chceme o nich nieco dozvediet, musime prist my k nim.“ (Goethe)

Iveta Setvakova, OUI Valaska

Lyziarsky vycvik

   V tyzdni od 20. do 24. februara ziaci 7. rocnika Zakladnej skoly v Benusi absolvovali lyziarsky vycvik na zjazdovych lyziach. Zucastnilo sa na nom dvadsatsedem deti, traja instruktori - Mgr. Dusan Horvath, Ing. Karol Chvala a triedny ucitel Mgr. Radoslav Kan. Velkou pomocou instruktorom boli pocas celeho tyzdna zastupcovia rodicov ziakov. Ziakov v uvode vycviku rozdelili do styroch skupin od uplnych zaciatocnikov az po pokrocilych lyziarov. Lyzovalo sa na miestnom svahu Jerenka a jeden den aj na svahu Bucnik v Polomke. Aj ked pocasie nebolo vzdy idealne, vsetci postupne dokazali v terene uplatnit spravnu lyziarsku techniku. Posledny den vycviku bol dolezity, ziakov totiz cakali zaverecne preteky v lyzovani. Vsetci stanovenu trat presli uspesne a tu su vysledky: dievcata: 1. Radoslava Rostarova, 2. Lucia Kralikova, 3. Slavka Skorsepova; chlapci: 1. Norbert Kaclik, 2. Radoslav Vrbovsky, 3. Radoslav Laurinc. Vdaka sponzorom vitazi ziskali pekne ocenenia, zo sladkej odmeny sa vsak tesili vsetci zucastneni.

(rk) Foto: Pavol Brencic

Vo fasiangovom vire

   Ten, kto uz niekedy pripravoval nejaku vacsiu akciu, urcite vie, kolko casu a usilia treba na zorganizovanie trochu zabavy pre svojich spoluobcanov - zdravotne postihnutych. Vybor ZO SZZP v Brezne aj vdaka svojim sponzorom v piatok 24. februara dokazal zorganizovat uz trinasty rocnik fasiangoveho pampusikoveho vecierka v priestoroch jedalne ZS s MS na Pionierskej 2.
   Predseda zakladnej organizacie posedenie otvoril, privital pritomnych a viceprimatorku Ing. J. Mihalovicovu, ktora mala pekny citovy prihovor. Program pripravila A. Cernakova s detskym folklornym suborom Stastne detstvo. Tanecna zabava bola v rukach M. Potancokovej a J. Perunskeho. Nechybala ani tombola, z ktorej mali vyhercovia jednotlivych cien radost.
   Sme velmi radi, ze nasa snaha padla na urodnu podu a ti, ktori sa prisli zabavit a posediet si v kruhu priatelov, aspon na chvilu zabudli na kazdodenne starosti, ktorych je veru neurekom. Dakujeme vsetkym, ktori nam akciu pomohli pripravit, hlavne riaditelstvu skoly a personalu skolskej jedalne. Tesime sa na dalsie stretnutia.

Vybor ZO SZZP Brezno


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT