20. JUN 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Preddovolenkové a predprázdninové obdobie býva pre študentov vysokých škôl špecifické. Aj v detašovanom pracovisku Materiálovotechnologickej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Brezne sú študenti v polovici skúškového obdobia, ktorým sa snažia ukončiť akademický rok 2005/2006 a postúpiť do vyšších ročníkov. Ako sa im darí a ako sú spokojní s výsledkami svojho snaženia? S týmito otázkami sme zašli za učiteľmi a študentmi breznianskeho detašovaného pracoviska: 


S anketovym mikrofonom


medzi vysokoškolákmi a ich učiteľmi

Doc. Ing. Milan Pivovarči, CSc., katedra materiálového inžinierstva:

- S výsledkami svojho snaženia som spokojný, pretože si uvedomujem, že poslucháčov 1. a 2. ročníka, ktorým prednášam a ktorých cvičím predmet náuka o materiáloch, som schopný pripraviť na pokračovanie v štúdiu na trnavskej univerzite priamo v priestoroch univerzity v Trnave. Mám bohaté odborné skúsenosti vo Vítkovických železiarňach Ostrava a v Železiarňach Podbrezová, ktoré som zúročil na Technickej univerzite v Košiciach a ktoré ďalej uplatňujem v tomto detašovanom pracovisku. Študentov pripravujem tak, aby boli schopní aplikovať nielen teoretické znalosti, ale aj aby dokázali uplatniť moje odborné znalosti získané v uvedených podnikoch. S úrovňou našich študentov som v podstate spokojný. Určité nedostatky majú predovšetkým študenti prichádzajúci z obchodnej akadémie v predmetoch matematika a fyzika, ale spoločnou prácou sú schopní počas štúdia tieto nedostatky odstrániť.

Prof. Ing. Alexander Chaus, DrSc., katedra zlievarenstva:

- Do Brezna chodím už niekoľko rokov a som spokojný. Najviac ma teší to, že naša materiálovotechnologická fakulta stále čerpá študentov z Brezna na odbor výrobná technológia a najmä na zlievarenstvo. Napríklad tento rok z pätnástich budúcich technológov sa na zlievarenstvo prihlásilo až dvanásť. Myslím si, že je to veľmi dobré rozhodnutie, pretože majú skvelú príležitosť na zamestnanie v regióne, predovšetkým v Zlievarni v Hronci a v Železiarňach v Podbrezovej. Chcel by som zdôrazniť, že máme veľmi dobrých študentov z Brezna. Napríklad minulý rok na katedre zlievarenstva za najlepšiu diplomovku bola vyhlásená diplomová práca Janky Sliackej a tento rok Zuzky Adamekovej, obidve sú študentky z Brezna. Keď zoberieme do úvahy, že tento rok celkový počet diplomantov na katedre bol 24, považujem to za významný úspech. V zásade som spokojný, ale sami vidíte, v akých podmienkach pracujú detašované pracoviská.

Mgr. Róbert Vrábel, PhD., katedra matematiky:

- Chodím sem už asi štrnásť rokov, učím matematiku a som veľmi spokojný. Úroveň študentov je celkom prijateľná a porovnateľná s Trnavou alebo s inými fakultami STU.
 

Zdenko Šurka, Žiar nad Hronom:

- V detašovanom pracovisku v Brezne sú kvalifikovaní vyučujúci a nám študentom vychádzajú v ústrety, majú snahu naučiť nás. Som tu trošku dlhšie ako ostatní, lebo opakujem druhý ročník. Treba sa učiť, v podstate ako na každej vysokej škole. Keďže som zo Žiaru, občas dochádzam a občas bývam na internáte.
 

Tomáš Kupec, Brezno:

- Študujem v prvom ročníku odbor výrobný technológ. To, že môžem študovať v Brezne, je najlepšia možná alternatíva pre nás z Horehronia. Nemusíme cestovať do Trnavy, pretože prvé dva roky sme vlastne doma. Maturoval som na Strednej priemyselnej škole v Brezne, a tak s technickými predmetmi nemám problémy, skôr s matematikou, s ktorou zase majú menšie problémy gymnazisti.

Martina Koštialová, Čierny Balog:

- Som v prvom ročníku, študujem priemyselné manažérstvo. Máme výhodu, že nemusíme cestovať do Trnavy. Detašované pracovisko je pre študentov lepším začiatkom. Prechod z priemyslovky na vysokoškolské štúdium mi nerobí problémy.

(ng, ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)

Literárna konferencia

   Vo štvrtok 8. júna sa v Základnej škole v Pohronskej Polhore konala literárna konferencia k 110. výročiu narodenia Jozefa Cígera Hronského, ktorú pripravili žiaci 8. ročníka pod vedením učiteliek Mgr. J. Dvorskej a V. Tisovčíkovej. Svojou účasťou nás poctila Mária Macuľová, ktorá je neterou J. C. Hronského a predsedníčkou Miestneho odboru Matice slovenskej v Brezne. Naším ďalším hosťom bola Dana Kurajdová (príbuzná M. Macuľovej), ktorá v mene združenia dôchodcov chcela vidieť, ako sa dnešné deti vzdelávajú. Na konferenciu striedavo prichádzali aj žiaci ďalších ročníkov v sprievode svojich vyučujúcich.
   Multimediálnu učebňu sme skrášlili našimi výtvarnými ilustráciami k dielam spisovateľa a knihami. V úvode hostí a účinkujúcich privítali moderátorky - žiačky T. Peniaková a N. Janáčová a oboznámili ich s programom: 1. Životopis J. C. Hronského, 2. Jeho tvorba pre deti, 3. Povesti, poviedky, novely, 4. Tvorba pre dospelých. So životom spisovateľa nás bližšie oboznámila M. Macuľová, ktorá pútavo rozprávala, ako žil a tvoril a že aj rád a pekne maľoval. So záujmom sme si pozreli aj videozáznam. V ďalšej hodine sme si pripomenuli Smelého zajka, Budkáčika a Dubkáčika a sfilmovaného Sokoliara Tomáša. Všetkým sa páčila dramatizácia Troch múdrych kozliatok v podaní žiakov 8. ročníka. Z povestí sme si vybrali Zakopaný meč pod Zoborom a Budatínski Frgáčovci. Potom prišla Magdalénka deda Vavrinca z Podpolianskych rozprávok, Tomčíkovci, Jozef Mak i Pisár Gráč. V našom podaní ožívali postavy z týchto diel. Občas nás dopĺňala M. Macuľová, ktorá svoje rozprávanie spestrila i najnovšími zážitkami z Argentíny.
   Na záver moderátorky poďakovali všetkým za aktívnu účasť a M. Macuľovej odovzdali kyticu. Bodku za konferenciou dala učiteľka J. Dvorská, ktorá bola našimi vystúpeniami milo prekvapená a s priebehom konferencie nadmieru spokojná. Mali sme radosť. A potom už nasledoval len veľký potlesk.

Terézia Peniaková,
žiačka 8. ročníka
 

Malé jubileum okresnej prehliadky

   Už po piatykrát sa v Kultúrnom dome v Bacúchu v sobotu 10. júna uskutočnila Okresná prehliadka súborov a jednotlivcov seniorov. Jej organizátormi boli OO JDS v Brezne, ZO JDS v Bacúchu a obec Bacúch. Tento ročník prekonal predchádzajúce, lebo sa na ňom zúčastnilo až dvanásť ZO JDS s počtom 150 účinkujúcich a vystavovateľov výrobkov z dreva a kovu, výšiviek a medovníkov. Upútala aj jarná kvetinová výzdoba a nechýbalo ani dvanásť erbov zúčastnených obcí.
   Po básni o Horehroní v podaní Mgr. Evy Kúdelkovej z Valaskej starosta Bacúcha Stanislav Medveď privítal prítomných a predseda OO JDS v Brezne Tibor Gilla aj vzácnych hostí, ktorými boli prednosta Krajského úradu v B. Bystrici Ing. František Kán, starosta Jasenia Ing. Michal Povrazník, starosta Závadky nad Hronom Pavol Hruška i predsedovia všetkých zúčastnených základných organizácií okresu. Neskôr k nim pribudol aj miestny farár Cyril Adam.
   Moderátorka Mgr. Mária Cesnaková počas trojhodinového maratónu predstavila krátkym rozhovorom vedúce tých súborov, ktoré sa pravidelne zúčastňujú na prehliadke, ale aj dva nové súbory. Ako prvý vystúpil spevokol Chabenec z Jasenia a piesne v jeho podaní mali úspech. Spevácka skupina Senior z Brezna od minulého roka vystupovala aj na krajskej prehliadke vo Zvolene a na celoslovenskej prehliadke v Žiline. Texty piesní, ktoré napísala Margita Fašangová, roztlieskali divákov. Vedúca najpočetnejšej skupiny z Hronca Edita Morová sa vyjadrila, že aj keď ich je tak veľa, na nácvik sa väčšinou schádzajú všetci. Už počas spevu roztlieskali divákov. Seniorov z Podbrezovej reprezentovala Emília Malčeková prednesom básne Zuzanka Hraškovie. Ako divadelná ochotníčka ju podala veľmi presvedčivo. Spevácka skupina Potešenie z Michalovej prišla na prehliadku druhýkrát a hoci patrila medzi najmenšie, jej spev zaujal. Spevácka skupina z Heľpy bola prekvapením. Vlani vystupovalo len pár členov, no teraz javisko zaplnil takmer 20-členný súbor. Pôsobivé boli piesne, sólový spev i hra na fujare. Spevácka skupina z Valaskej vznikla len v apríli, no pod vedením dirigentky Mgr. Adriany Bundovej zaspievali veľmi pekné piesne. Ing. Anna Fischerová ponúkla divákom úryvok z nedávno vydanej knihy Horehronie víta, varí, ponúka, ktorej je autorkou. Skupina Nádeje zo Závadky nad Hronom je stálicou prehliadky. Pekné piesne a hovorené slovo boli sprevádzané hrou na harmonike a husliach. Seniorov z Braväcova zastupoval Viliam Ambróz prednesom básne Materina dúška, ktorú podal veľmi presvedčivo, o čom svedčil potlesk. Seniori z Predajnej prišli tiež s novým programom a znova z vlastnej tvorby Jána Fekiača a Anny Mikloškovej. Ich vystúpenie bolo naozaj pekným zážitkom. Prvýkrát sa predstavila skupina z Polomky založená v apríli a jej premiéra mala úspech. Pekné piesne boli sprevádzané hrou na harmonike. Vedúca skupiny Anna Ďurčenková predniesla báseň Je taký kraj. Záverečné vystúpenie patrilo domácim, ktorí v máji vystupovali na krajskej prehliadke vo Zvolene. Teraz sa predstavili niekdajšou zavíjankou nevesty. Vystúpenie v bacúšskom kroji bolo veľmi pôsobivé, miestami humorné, o čom svedčil smiech a potlesk divákov. Nevestu a ženícha stvárnili Soňa Dostálová a Slavomír Bridiš. Bolo to vlastne vystúpenie dvoch generácií s vyše 50-ročným vekovým rozdielom.
   Nasledovalo záverečné vyhodnotenie predsedom T. Gillom, ktorý odovzdal ďakovné listy súborom a organizátorom. Svoj obdiv a poďakovanie niekoľkými slovami vyjadril aj Ing. F. Kán.
   Ďalší ročník prehliadky je za nami. Možno len konštatovať, že mal výbornú úroveň po všetkých stránkach. Výkony účinkujúcich majú stúpajúcu tendenciu. Nech teda krásne slovenské piesne nikdy nevymiznú z nášho života a o to práve ide na takýchto stretnutiach.

(mc) 

Radosť nemala konca kraja

   Tak, ako boli škôlkari sklamaní, keď sa výlet pre dážď musel odložiť, tak radosť 13. júna z krásneho slnečného dňa a nezabudnuteľných zážitkov nemala konca kraja.
   Deti zo ZŠ s MŠ MPČĽ 35 sa vybrali do Vydrova autobusom, ale vďaka oteckovi M. Ilčíkovi i vláčikom. Mamičky L. Auxtová, E. Jovnašová, T. Kubašková, M. Ilčíková, K. Dubéciová a A. Turňová pripravili deťom prekvapenie: na konci cesty skanzenom, po ktorej hľadali farebné značky s písmenkami a po uhádnutí hádanky, objavili sladký poklad.
   A tu sú odpovede detí na otázku „Čo sa vám na výlete páčilo?“: že sme videli diviaky; že sme hľadali a našli poklad; že sme sa vozili na vláčiku; že sme hrali futbal; že sme boli na chate; že sme sa obhadzovali šuškami; že sme sa opaľovali; že svietilo slniečko; že sme hádali hádanky; skanzen; mravenisko; vrtuľník; ujo na strome, čo oberá šušky; pohár akože na pivo; všetko.

Učiteľka MŠ Stella Kocúrová 

Výlet do Bystrej

   Dňa 4. júna sa uskutočnil spoločne plánovaný zájazd OR SZZP a ZO SZZP Brezno pre zdravotne postihnuté deti – členov SZZP pri príležitosti Medzinárodného dňa detí do jaskyne Bystrá. Od rána nám počasie veľmi neprialo, no našich skalných to neodradilo. Autobusom o 9.30 hodine z Mazorníkova sa všetci účastníci postupne pozbierali – Švermova, pri plyne (Fr. Kráľa), Podbrezová a cez Piesok sa prepravili do Bystrej. Tu detičky spolu so sprievodom rodičov navštívili priestory jaskyne, ktorá je známa svojím dobrým vplyvom na pacientov s dýchacími problémami. Potom sa pomaly presunuli na Kolkáreň, kde ich očakávali pripravené ražne so špekáčikmi, slaninkou a cibuľkou, ako aj teplý čaj, ktorý bol v tomto počasí veľmí vítaní. Rodičov potešila prípravená kávička a všetci spoločne pri plápolajúcom ohníku, vôni opekaných dobrôt a v družnom rozhovore o problémoch všedného dňa a starostiach, s ktorými sa rodičia hendikepovaných detí denne stretávajú, ani nevieme, ako bolo 15. hodín, kedy bol pre všetkých účastníkov pristavený autobus.
   Veríme, že všetkým zúčastneným sa akcia páčila a na podobných plánovaných akciách sa zúčastia ešte v hojnejšom počte.

Poriadajúci: Okresná rada SZZP a Základná organizácia SZZP Brezno 


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT