11. JUL 2006 Strana 10

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT

Pozvanka na vystup

   Klub slovenskych turistov pri SK Helpa usporiada v sobotu 5. augusta uz 31. rocnik Vystupu na Velky bok na trase Helpa - sedlo Priehyba - sedlo pod Velkym bokom - Velky bok (1727 m n. m.) - dolina Hlozkova. Zaciatok podujatia je o 8. hodine na namesti v Helpe. Podrobnejsie informacie o podujati poda predseda KST v Helpe Jozef Filo na tel. cisle 0905 943192, pripadne na mailovej adrese: filojozef@stonline.sk. Organizatori pozyvaju vsetkych milovnikov letnej nizkotatranskej prirody.

J. Pupis

 Bezecka nedela

 

   V nedelu 9. jula sa uskutocnili dve bezecke podujatia, na ktorych nechybali reprezentanti z okresu Brezno. Na 35. rocniku Zaskovskeho minimaratonu Jozef Babka z Jasenia a Jarmila Slobodova z Pohronskej Polhory sa nestratili medzi 102 pretekarmi na trati dlhej 12,4 km, ked vo svojich kategoriach muzi nad 60 rokov a zeny nad 35 rokov obsadili zhodne 2. miesto. Na Strbskom maratone spomedzi 217 startujucich z piatich statov pretekar ZP Sport, a. s, Podbrezova Pavol Fasko obsadil celkove 11. miesto (druhe zo Slovakov) a v kategorii nad 40 rokov 5. miesto, Peter Mikoviny v kategorii nad 50 rokov dobehol na 6. mieste.

 

(vr)

Medzinarodne preteky automobilov do vrchu

Bude aj XIII. rocnik opat uspesny?
   Dlhorocny pretekar a sucasny riaditel pretekov automobilov Brezno – Cierny Balog Jozef Danis je zarukou, ze aj tento rocnik sa zapise do historie motoristickeho sportu na Slovensku ako uspesny, preto sme mu polozili niekolko otazok.

   Ako dlho ste pretekali?
   - Na moznost sutazenia myslim prakticky od 7 rokov, ale mojim najvacsim uspechom bol titul majstra Slovenska a 2. miesto v Zone strednej Europy v triede do 2000 cm3. Pretekat som zacal bez akejkolvek specialnej pripravy.

   Ako zvladate take narocne preteky?
  - Riaditelom pretekov som od roku 2003, tajomnikom od 2. rocnika a nebyt   mojich osobnych kontaktov s panom prezidentom Ivanom Gasparovicom, ktory sa aj toho roku zucastni na pretekoch a sutazi triedy N do 2000 cm3 a kontaktov s reklamnymi partnermi, preteky by uz davno neexistovali. Co sa tyka programu – prolog a predstavovanie timov bude na namesti v Brezne v piatok 14. jula o 18. hodine a samotne preteky budu cez vikend 15. a 16. jula o 13. hodine, treningy o 8. 30 hodine.

   Co by ste chceli povedat na zaver?
   -  Chcem podakovat subjektom, ktore pomahali pri organizovani pretekov, clenom organizacneho vyboru a mojej manzelke, ktora aj v najtazsich chvilach je mojou oporou. Zvlast chcem podakovat zosnulemu generalnemu sekretarovi SAMS-u Matejovi Bencekovi. Zaroven pozyvam divakov a prosim ich, aby dodrziavali bezpecnostne predpisy a zdrziavali sa v zonach urcenych pre nich. Preteky pozostavaju z tychto sutazi: majstrovstva FIA CUP, majstrovstva FIA CHALLENGE, majstrovstva zony strednej Europy a historicke vozidla, majstrovstva Slovenskej republiky. Hlavnymi organizatormi su Motosportteam Danis v spolupraci s obcou Cierny Balog a mestom Brezno.

Vladimir Libic

 Preteky v Lome nad Rimavicou

   V piatok 21. jula sa v Lome nad Rimavicou budu konat preteky hasicskych druzstiev z Lomu nad Rimavicou, Drabska, Sihly, Cierneho Balogu a z Rimavskych Zaluzian.
   Na druhy den sa v areali skolskeho ihriska zakladnej skoly uskutocni 4. rocnik Majstrovstiev Slovenska v pretekoch malotraktorov. Sutazit sa bude v dvoch kategoriach: naftove a benzinove malotraktory. Blizsie informacie poskytnu na c. tel.:    6180002.

(kb)

 Drahovy golf v Brezne

   Od stvrtka 13. jula do nedele 16. jula sa v areali MTGK Brezno (byvala Sokolovna) uskutocnia Majstrovstva Slovenskej republiky v drahovom golfe. Prve dva dni sa budu ucastnici venovat treningom, sutaz zacne v sobotu od 9. hodiny. MTGK klub pozyva na podujatie vsetkych priaznivcov drahoveho golfu.

(mc)

 Barenyi vitazne

   V nedelu 9. jula sa uskutocnili Majstrovstva Slovenska v MTB v discipline Cross country v Remate pri Handlovej. V kategorii muzov elite vyhral Milan Barenyi, 1:59,36, ZP Sport Podbrezova (na fotografii) pred Milanom Kovacom, 1:59,53, Dukla Trencin. Cele preteky odjazdili spolu, rozhodlo sa az v zaverecnom desiatom okruhu. Vysledky zeleziarov: kategoria muzov U 23: 7. Martin Haring, 9. Jozef Palcak, juniori: 3. Marian Simora, 16. Matej Vojtas, kadeti: 8. Matej Medved, 10. Martin Stulrajter, minichlapci: 5. Pavol Kvietok, minidievcata: 1. Terezia Medvedova.

Text a foto: Martin Mikustiak

 

Lazo plazo 2006

   V sobotu 8. jula sa pri hoteli Polianka na Krpacove uskutocnil 2. rocnik volejbaloveho turnaja Lazo plazo 2006. Uz od piatka si navstevnici mohli uzivat koncert skupiny Schody, nocny beanchball ci grill speciality. V sutazi si prve miesto odniesol tim Petovia z Bratislavy (Peter Moravcik, Valeria Budajova, Peter Durian), z druheho miesta sa tesili Chemopreni z Brezna (Elena Barczeliova, Veronika Mihalovicova, Roman Kassa) a z tretieho Auxtovci z Brezna (Roman Zachar, Martin Auxt a Janka Auxtova). Sobotnajsi vecer ukoncila fresh dance party, kde nechybala svetetelna, barmanska a ohnova sou.

(kr)

 V biatlone o zime v lete

   Aj napriek tomu, ze je cas, ked si uzivame leto v jeho plnej krase, treba uz dnes mysliet na zimu. Tyka sa to najma organizatorov zimnych podujati. Preto aj organizacny vybor, ktory ma na starosti  usporiadanie Svetoveho pohara v biatlone v Brezne-Osrbli, ma za sebou svoje prve zasadnutie a tym aj prve kroky svojej cinnosti pri zabezpeceni tohto vyznamneho sportoveho a spolocenskeho podujatia. Po viacerych zmenach terminu sa na Horehroni znovu uskutocni 3. kolo Svetoveho pohara v biatlone v tradicnom termine od 11. do 17. decembra, teda  v posledny predvianocny tyzden.

   Z hladiska vseobecneho pohladu je pol roka relativne dlhy cas. Z hladiska usporiadatela podujatia takeho rozsahu, ako je Svetovy pohar, je to cas kratky, ktory treba vyuzit efektivne a v ktorom treba zabezpecit vsetko potrebne pre hladky priebeh podujatia a spokojnost vsetkych ucastnikov. Pre organizatora je dobre, ak sa podujatie uskutocnuje po roku. Je lahsie cerpat zo skusenosti predchadzajuceho roka, pretoze spomienky su este cerstve a spravidla sa nemeni ani okruh funkcionarov a spolupracovnikov. K oziveniu spomienok prispela, okrem spravy Technickeho delegata IBU Essa Haapalu z Finska a hodnotenia viceprezidenta IBU Ivora Lehotana, aj 13. porada organizatorov IBU podujati, ktora sa tento rok uskutocnila v dejisku juniorskych majstrovstiev sveta v biatlone 2006 v americkom stredisku Presque Isle a na ktorej organizatorov z Brezna-Osrblia zastupovali prezident Slovenskeho zvazu biatlonu a predseda organizacneho vyboru Dr. Juraj Sanitra a tajomnicka pretekov  Olina Hanesova. Tohtorocna porada organizatorov sa niesla vo velmi kritickom duchu hlavne zo strany riaditela sutazi IBU Franza Bergera z Rakuska, ktory sa drzal hesla „nova metla dobre metie“. Zastupcovia vsetkych organizacnych vyborov, vratane nasich, s nim v mnohych veciach nesuhlasili a jeho nazor mnohokrat nebol celkom objektivny, na druhej strane vsak vsetci mali moznost vybrat si pre seba potrebne zavery a pri priprave nasledujucej sezony tak  predist moznym problemom a nedostatkom.
   Prvym a najzavaznejsim nedostatkom uvedenym v suvislosti s minulorocnym Svetovym poharom v Brezne-Osrbli bola bezpecnost ucastnikov, do ktorej je zahrnuta aj ochrana ich majetku. Po niekolkych rokoch relativneho pokoja,  boli ranou pod pas pre organizatora, v decembri minuleho roka, viacere kradeze. Neslo ani tak o materialne straty, ako o to, ze sme sa dostali do pozicie nedoveryhodneho usporiadatela a obraz Slovenska v biatlonovom svete bol poskodeny. Tejto problematike, ako aj dalsim oblastiam, v ktorych nam boli vytykane mensie nedostatky, sa bude organizacny vybor nasledujuci polrok venovat so zvysenou pozornostou.
   V najblizsom obdobi stoji pred organizacnym vyborom viacero uloh, ktore treba splnit do konca augusta. Okrem spracovania Harmonogramu prac a rozpoctu podujatia je to zabezpecenie ubytovania a spracovanie propozicii, na ktorych sa okrem sekretariatu budu podielat ubytovacia, dopravna a technicka komisia spolu s ostatnymi zainteresovanymi clenmi organizacneho vyboru. Uz v prazdninovych  mesiacoch budu rozposlane prve objednavky, obnovene kontakty z minuleho roka a oslovene spolupracujuce urady a spolocnosti, ako aj spolupracovnici organizacneho vyboru.  Prace zacnu aj v oblasti technickeho zabezpecenia, ale aj v oblasti vyroby TV signalu zo Svetoveho pohara. Letne prazdninove mesiace teda pre biatlonistov – zastupcov  zimneho sportu nebudu oddychovymi, ale mesiacmi aktivnej pripravy Svetoveho pohara v biatlone.
   Okrem priprav Svetoveho pohara v biatlone zije areal v Osrbli v letnych mesiacoch treningovymi aktivitami malych aj velkych biatlonistov, ale tesi sa aj na IV. rocnik Motozrazu tento mesiac ci na Treningovy tabor mladeze s medzinarodnou ucastou, ktory tiez uz po stvrty raz v auguste zorganizuje v Osrbli Slovensky zvaz biatlonu. Letnu sezonu uzavru v Osrbli 14. oktobra preteky na kolieskovych lyziach o Pohar predsedu klubu.Od 1.novembra zacina oficialna zimna biatlonova sezona. Organizacny vybor, ako aj vsetci, ktori sa na organizovani svetoveho pohara v biatlone v Brezne-Osrbli podielaju, veria, ze tohtorocna zima  bude priazniva a ze toto vyznamne podujatie  prebehne podla programu.

Olina Hanesova


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

ARCHIV

TIRAZ

KONTAKT