11. JUL  2006 Strana 2

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

chyrnik.jpg (7237 bytes)Oslavy v Hornej Lehoty
   V sobotu 15. jula sa  pri prilezitosti 600 rokov Prvej pisomnej zmienky v Hornej Lehote uskutocnia oslavy. V programe sa o 9.30 predstavi miesany spevacky zbor Domovina z Bravacova, po nom bude spolocna omsa a prihovory. Obednajsia prestavka je naplanovana na 11.00, o 13.00 vystupi skupina historickeho sermu Cassanova, contry skupina Tulibanda,  Robo Kazik s ludovym rozpravacom a vecer vsetkym sprijemni tanecna zabava.

(st)

Ciernohronska zeleznicka jazdi uz 15. sezonu
   Do Vydrovskej doliny sa dostaneme autom z Brezna alebo z Podbrezovej do Cierneho Balogu a odtial do miestnej casti Vydrovo, kde je neplatene parkovisko. Auto mozeme nechat v Chvatimechu, pripadne v Ciernom Balogu a dalej pokracovat lesnou zeleznickou. Jedna jazda vlacikom do Vydrova stoji pre dospelych 60 a pre deti 40 korun, spiatocny listok je za 100 korun a deti zaplatia 50 korun. Deti do 6 rokov cestuju zadarmo, k dispozicii je aj rodinny listok na celu trat za 900 korun (2 dospeli a deti do 15 rokov). Spiatocny listok na trati Chvatimech - Cierny Balog stoji dospelych 300 a deti 150 korun, za jednosmerny listok dospeli zaplatia 200 a deti 100 korun.

(sm)

Najmenej nehod v nedelu
   V uplynulom tyzdni v Banskobystrickom kraji zaznamenali 44 kradezi vlamanim, pricom pachatelia sposobili skody za viac ako 2,5 miliona korun. V  jednom pripade so skodou za 7 tisic korun je pachatel znamy. Policia dodatocne objasnila 6 pripadov kradezi vlamanim so skodou viac ako 111 tisic korun. Zlodeji sa  vlamali do 11 obchodov a restauracii, 3 bytov, 7 chat a 10 aut. Na uzemi kraja sa uplynuly tyzden stalo 121 dopravnych nehod, pri ktorych boli 3 osoby usmrtene, 3  boli  tazko a 23 lahko zranenych. Hmotne skody odhadli na takmer 9 milionov korun. Medzi najnehodovejsie dni patria utorok (25), stvrtok (22) a piatok (23). Najmenej nehod sa stalo v nedelu.

(ft)


   V stredu 5. jula na Namesti gen. M. R. Stefanika v Brezne miestny odbor Matice slovenskej v spolupraci s mestskym kulturnym strediskom zorganizoval koncert spevackych zborov na pocest vierozvestcov slovanskych narodov sv. Cyrila a Metoda. Oslavne, nabozenske i hymnicke piesne zneli v podani Spevackeho zboru mesta Brezno pod vedenim Mgr. Zuzany Gierlovej a Chramoveho zboru apostola Pavla z Brezna pod umeleckym vedenim MUDr. Jana Zachara.Je spravne, ze nas narod si nielen spomina na spolocne nabozenske a kulturne cyrilo-metodejske dedicstvo, ale ze tuto skutocnost mame zakotvenu i v uvodnom texte Slovenskej ustavy.

(mac) Foto: Stefan Vozar


 Pomoc Cerveneho kriza

   V januari tohto roku sa vo vystavnej hale v polskom meste Katovice konala Celostatna vystava holubov, na ktoru sa rozhodli ist pozriet aj styria kamarati z Breznianskeho okresu – Miroslav Machnic, Jan Herich, Jozef Luptak a Jan Pales.
Pod vahou snehu a ladu sa 28. januara prelomila strecha vystavnej haly. Dvaja zo styroch priatelov - Miroslav Machnic a Jan Herich  tuto tragediu neprezili, zvysni dvaja - Jozef Luptak a Jan Pales  sa zraneni vratili domov.
   Cerveny kriz v Polsku inicioval verejnu zbierku, na zaklade ktorej poukazal urcitu sumu aj pozostalym na Slovensku.
Tridsiateho juna  Slovensky Cerveny kriz odovzdal sekove poukazky (kazda v hodnote 1240 Eur) pozostalym: Livii Machnicovej a  Jane Herichovej a jednemu zo zranenych – Jozefovi Luptakovi v hodnote 496 Eur.

Foto: Stefan Vozar

 

Druhy medzinarodny festival kosenia alebo ziva etnografia

   V dnoch 30. juna az 4. jula sa pod gesciou Polnohospodarskej univerzity v Nitre konal druhy medzinarodny festival kosenia 2006 pod nazvom Podtatranske pazite. Blizsie o tomto podujati nam porozpraval jeho ucastnik Dr. Lukas Janoska:

   - Festival tvorili tri casti. Prva - sympozium sa uskutocnilo v Pribyline a bolo venovane zachovaniu biodiverzity trvalych travnatych porastov kosenim. Prednasajuci zo styroch krajin hladali cestu ako spojit v tomto probleme botanikov, ekologov a polnohospodarov.
   Druha - festival kosenia v Liptovskej Teplicke mal etnograficky a sutazny ramec. Zacal podvecer v piatok 1. jula tradicnym zakosenim koscov na luke a pripravou na noclah. Nechybali chlapi v krojoch s cedilkami, rebrunak tahany kravickami, kutie kos, zvolavacky, spevy, ale bezal aj kurz kosenia s instruktazou pre zaciatocnikov. Vhod prisiel novopostaveny sennik na festivalove ucely, pretoze kosenie bolo sprevadzane prehankami. Pri vecernej vatre nechybali spominania starsich chlapov, v ktorych bolo citit zaujem o chotar a uctu k trave a k prirode. Opekanie slaninky a nocovanie na luke bolo dalsim zazitkom, ktori sucasne deti tak skoro nezaziju. Za briezdenia nasledovalo kosenie nalacno a o osmej prichod zien s fristykom. Bolo ze to karhania, ked nas  nasli schovanych v senniku, lebo aj ranodazd dovolil odtat iba po dva zakosy. Teplicke zenicky so spevom doniesli tradicne letne jedla. Zo spolocnej misy si zajedali aj pritomni novinari. O desiatej zacala sutaz v koseni. Pretekalo sa v siestich kategoriach: nosici vody, zeny, muzi do 50 rokov, muzi nad 50 rokov, otcovia a synovia a patclenne druzstva. Vitazom najmladsej kategorie sa stal Peter Putos, stvrte miesto ziskal Peter Caban (obaja  z Pohorelej). Najrychlejsou zenou bola Alenka Bojkunova z Liptovskej Teplicky. Medzi mladsimi muzmi vyhral Frantisek Beresik a  dominovali Terchovci, ktori obsadili prve tri miesta. V kategorii skor narodenych muzov vyhral Lukas Janoska z Pohorelej. Zaujimavostou bolo, ze este aj druhy stary pan Jan Kupcov z Liptovskej Teplicky mal lepsi cas ako vitaz muzov do 50 rokov. Jozef Horsky z Bacucha skoncil piaty. V stafetach otcov a synov sa najviac darilo domacim Janom Kopcovcom. Dvojarovu parcelu mokrej travy najkor pokosili Terchovski janosici pred Pohorelskymi gadmi Agropohorela v zlozeni Karol Grantner, Jozef Horsky, Marcel Kurjan, Peter Putos Lukas Janoska  pred Liptovskou Teplickou. Do zaverecneho kosenia v zakosoch sa pustilo v stalom dazdi 23 koscov, ktori si pritom pomahali spolocnou pesnickou. Pre pretekarov bolo iste motivujuce  vyborne publikum, ktore niekedy az freneticky a fundovane povzbudzovalo do vyssieho tempa.  Vyhlasenim vysledkov, penaznymi cenami pre vitazov  a podvecer kulturnym programom  v miestnej kinosale skoncila oslava senobrania. Pozorni organizatori  na cele s Ankou Glejdurovou a starostom Jozefom Mezovskym, ktory cele podujatie moderoval,  slubili, ze festival budu chciet organizovat aj v dalsich rokoch.  Kanadan Peter Vido, ktory podnietil organizovanie Koseckych festivalov uz pred dvoma rokmi v rakuskom Mollne, kde nechybali Slovaci, povedal, ze treti festival sa bude konat o dva roky v Dansku.
   Tretia - vedecka medzinarodna konferencia pri prilezitosti 65. vyrocia zalozenia Slachtitelskej stanice v Levoci obsahovala okrem ineho aj obhliadku luky s najvyssiou diverzitou (najviac druhov trav, datelin a bylin na meter stvorcovy) v Europe – 74 druhov, bola zaverecnou akciou patdnoveho podujatia pod Vysokymi Tatrami a v  prenadhernom chotari Liptovskej Teplicky.

 

Zo zapisnika mestskej policie vyberame

Kradli ako straky
   Vo vecernych hodinach 21. juna V. P. z Brezna a 1. jula D. B. z Pohronskej Polhory sa vybrali na nakup do hypermarketu Tesco. Pri pokladni vsak zabudli na to, ze za tovar treba zaplatit. Kradnut sa im neoplatilo, pretoze blokova pokuta ich neminula.

Rusili nocny klud
   Na zaklade oznamenia obcanov mestski policajti vystartovali   do ulic Brezna, kde doslo k ruseniu nocneho kludu. Dna 23. juna na Jarmocisku rodina M. F. svojim hlucnym spravanim obtazovala okolie. Pripad nebolo mozne riesit okamzite, pretoze previnilci boli pod vplyvom alkoholu. Maloleti letne prazdniny vychutnavali naplno hlavne v prvych julovych dnoch, kedy na uliciach Frana Krala, na SLN aj na Jarmocisku sedeli do neskoreho vecera na lavickach a boli hlucni. Zrejme to uz nezopakuju, pretoze pripad skoncil dohovorom s rodicmi.

Burka vystrasila aj psa
   V nocnych hodinach 26. juna obcan Brezna priviedol na mestsku policiu psa, ktoreho nasiel v burke behat po meste. Nastastie mal identifikacny listok, a tak ho hliadka mohla odovzdat majitelke. 

   Poskytli prvu pomoc
   Hliadka mestskej policie 30. juna rano vystartovala na Ulicu Frana Krala, kde do bezvedomia upadla zena. Po poskytnuti prvej pomoci privolala sanitku RZP.

    Nemali co robit?
   Tridsiateho juna pred deviatou rano sa fyzicky napadali obcania osady Draksiar. Poriadok prisli urobit mestski policajti a po vykonani napravy pripad odovzdali obvodnemu oddeleniu Policajneho zboru.

(pa)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT