11. JUL 2006 Strana 3

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

  Slnko, voda, prijemny vanok, volny cas, oddych, zaluby - symboly leta, na ktore sa tesi kazdy z nas. Najvacsiu radost z dovolenkovej sezony maju nielen dospeli, ale hlavne skolopovinna mladez. Aspon na chvilu zabudne na kazdodenne starosti ci hodiny stravene desat mesiacov v skolskych laviciach. V nasej ankete sme sa pytali: Ako prezijete prazdniny a s kym? 


S anketovym mikrofonom


O PRAZDNINACH

   Patrik Rosik, osmak, Brezno:
   - Cez prazdniny sa chystam na kupaliska, k bratrancom, k tete a mozno pojdem aj do Nemecka. S rodicmi stravim dovolenku v Sturove a v aqua parku v Liptovskom Mikulasi. Tesim sa na bohate dni, lebo sa nebudem nudit. Doma sa zahram na pocitaci, nevynecham playstation a budem predavat Horehronie. Pojdem aj ku starkej, kde hrabeme seno, davame do balikov a vzdy tam karujem na traktore.  Pocas tychto prvych dni som uz bol v Bujakove, kde sa uskutocnila prazdninova sou. Hrali sme futbal, absolvovali rozne sutaze na bicykloch, bola aj rodicovska sou a vecer diskoteka. Zaciatok prazdnin som mal velmi pekny.

Tomas Sigotsky, prvak, Podbrezova:
   - Ja budem len doma, pojdem na kupalisko do Podbrezovej, s rodicmi sa chystam na chatu. Doma som cez prazdniny s mamou, otec a brat su v robote.

Vladimir Dancik, deviatak, Podbrezova:
   - Na prazdniny som sa velmi tesil. S celou rodinou pojdem na chatu, navstivim starke v Tisovci a v Ciernom Balogu, budem im pomahat okolo domu.

Nikolka Veghova, siedmacka, Brezno:
    - S rodicmi a partiou pojdeme stanovat, este neviem presne kde, ale zrejme na roznych miestach Slovenska. Starych rodicov mam z Brezna, takze ich mozem navstivit kedykolvek. Mam mladsieho brata a doma je mama alebo otec. Rodicia sa snazia brat dovolenku tak, aby sme neboli sami.

Veronika Andreanska, osmacka, Brezno:
   - Na prazdniny som sa velmi tesila. O dva tyzdne idem s krstnym otcom do Chorvatska a ked sa vratim, s rodicmi, tetou, ujom a malymi sesternicami pojdeme na dovolenku do Sturova. Velmi sa nam tam paci, je tam mnozstvo bazenov a vzdy navstivime aj susedne Madarsko. S kamaratkami pojdem na kupalisko. Kazdy den chodim ku starkej, lebo byva blizko, super vari a je u nej veselo.   

Zuzana Babicova, siestacka, Brezno:
   - Ja sa chystam na Ukrajinu s maminou a mozno aj ocinom, ak si vybavi pas. Mamina stadial pochadza, tak ideme navstivit jej sestry. Ked sa vratime, pojdeme pozriet rodinu na Dolniaky. So spoluziackou sa vyberiem na Tale, do Podbrezovej. Cele dva mesiace su este pred nami, tak uvidim, co ma caka. Pojdem aj do Bratislavy pozriet sestru, ktora ma dvojrocne babatko. 

Barborka Martinkovicova, osmacka, Brezno:
- Pojdem pozriet sestru do Bratislavy, brata do Banskej Bystrice, lebo ma novy byt, sestru na Mazornikovo. Nevynecham ani kupalisko v Podbrezovej ci Kovacovej, uvidim kde ma mamina zoberia mama. Vacsinou robi do vecera, ale vzdy si na mna najde cas.

(ma)

hcitpisu.jpg (8894 bytes)


Dovolte, aby sme reagovali na clanok Zateplovanie bytov uverejneny v tyzdenniku Horehronie c. 23 zo dna 6. juna pod znackou (lb).

   Akceptujeme nazor pisatelky clanku na temu zateplovania obytnych domov, s ktorym si dovolime zasadne nesuhlasit, ale dosledne sa ohradzujeme proti jej zovseobecnujucemu vyjadreniu o tom, ze domovi dovernici nahovaraju vlastnikov, resp. najomcov bytov na zateplovanie ich obytnych domov, nic nehovoria o kladoch a zaporoch tychto investicii a hovoria hlavne o uveroch, ktore  su zdrojom rychleho a lacneho zisku pre financne institucie a tiez pre domovych dovernikov, ked ako sa vyjadrila v tomto clanku citujeme, „ ani kura zadarmo nehrabe“.
   Nevieme, v ktorom obytnom dome pisatelka tohto clanku byva, ani o sposobe komunikacie domovych dovernikov, resp. spravcu tohto domu pri otazkach o zateplovani obytneho domu.
   Z vlastnej skusenosti, ked sme sa nemalou mierou spolupodielali spolu so spravcom a vchodovymi dovernikmi nasho obytneho domu v rokoch 2004 az 2005 na zateplovani obytneho domu, mozeme zodpovedne vyhlasit, ze tato investicna akcia bola prevedena na  zaklade suhlasu 86,7 % vlastnikov, resp. najomcov bytov v nasom obytnom dome, vyjadrenym v zmysle zakona c. 182/1993 Z. z. o vlastnictve bytov a nebytovych priestorov v zneni neskorsich predpisov.
   Pred jej zacatim boli vlastnici, resp. najomcovia bytov na viacerych schodzach patricne informovani o kladoch a aj zaporoch takejto akcie, ako aj o jej financovani.
   Dnes vieme, ze setrime viac ako 30 % tepla na vykurovanie, na com sa jednoznacne a dokazatelne podiela zateplenie tak severnej, ako aj juznej steny domu.
   Ak by sme spotrebovali tolko tepla, ako pred zateplenim, zaplatili by sme len v roku 2005 za cely obytny dom o 894 tis. korun viac. Pri neustale  rastucej cene za teplo takto usetrena suma bude len narastat. Tento fakt jasne hovori, ze zateplenie nie je len moda, ale ma jednoznacne opodstatnenie.
   Mozeme cestne vyhlasit, ze tak, ako my, ani vchodovi dovernici a ani spravca nasho obytneho domu, sme na akcii zateplovania nasho obytneho domu financne a ani inym sposobom neprofitovali.
   Na financovanie tejto, nie malej investicnej akcie sme nepouzili uver od ziadnej financnej institucie. Vyjadrenie pisatelky v citovanom clanku o „zdroji rychleho a lacneho zisku“ pri uveroch aj pre domovych dovernikov sa nas tiez dotyka, pretoze podla nasich vedomosti sme jediny dom v Brezne, na ktorom bola zateplena aj juzna stena bez pomoci statu.
   Do funkcie domovych dovernikov sa ludia velmi nehrnu, lebo tieto funkcie su nevdacne a prinasaju len vela starosti a neprijemnosti. Taketo, nicim nepodlozene obvinenie medzi tie neprijemnosti patri.
   Zakon o vlastnictve bytov a nebytovych priestorov okrem ineho uklada vlastnikom bytov starat sa o tieto byty, ako aj pravo a povinnost zucastnovat sa na sprave domu a hlasovanim rozhodovat o spolocnych castiach a spolocnych zariadeniach domu.
   Toto sa snazia robit aj funkcionari domovej samospravy v dobrej voli urobit nieco pre splnenie tejto povinnosti a to na ukor svojho volneho casu.
   Taketo obvinenia, ako v uvedenom clanku, su urazkou tychto ludi, dehonestovanim  a stazovanim ich prace.
   Mozeme vyhlasit a ubezpecit obyvatelov nasho obytneho domu, ze ani dalsie pripravovane investicne akcie nebudu pre nikoho zdrojom „rychleho a lacneho zisku“, ako to uvadza pisatelka.
   Na zaver chceme upozornit pisatelku tohto clanku, aby v buducnosti dobre vazila slova, ktore sa dostavaju na verejnost a urazaju slusnych ludi.
   Ani demokracia nedava nikomu pravo beztrestne a bez dokazov na niekoho spinit. Ak autorka vie a ma dokazy o skutocnostiach, ktore uvadza vo svojom clanku a ktore su v rozpore so zakonom, aby tieto oznamila organom cinnym v trestnom konani a neriesila to uverejnovanim nepravd vo verejnych mediach.
   Ziadame preto autorku uvedeneho clanku, aby sa verejne ospravedlnila vsetkym, ktorych svojim nepravdivym tvrdenim obvinila.
   Ospravedlnenie ziadame uverejnit vo Vasom tyzdenniku aj s uvedenim celeho mena a adresy autorky.
Za vybor samospravy c. 7, Clementisova 12-26: predseda Mirko Oberhauser, clenovia: Milan Klimek, Peter Batis, Peter Lukacovic

 

 Aj nevidiaci a vozickari oslavovali Jana

   Slnecne ranko 24. juna nas ranne vtacatka autobus zo SAD  Banska Bystrica zobral spred kostola na Mazornikove, druhu partiu na namesti v Brezne a so spevom sme vyrazili do Bravacova. V areali amfiteatra v malebnej prirode nam hned do nosa udrela super vona gulasa a janskeho ohna.
  Rozospievali sme sa ako lastovicky, zahrali sa vtipne hry, pomalovali vykresy spolu s tazko zdravotne postihnutymi detmi a tancovat sa nam chce este  do dnes. Nasa verna kapela Tulibanda nas povzbudila, rozprudila krv v zilach a strngla si s nami na zdravie. Ako to uz na podobnych akciach byva, museli sme sa i my rozist, ale s prislubom a radostou, ze sa opat vsetci v zdravi stretneme na najblizsej akcii. Nech sa hanbi ten, co chybal na danom podujati.

Za UNSS c.70 Brezno Aldo Daxner

 Rozlucka so skolskym rokom

   Zbohom mila skola, dobra si k nam bola, prazdnin cas uz vola nas. Tak, na tuto chvilu sa tesili vsetky deti male aj velke, hoci v skole dobre bolo, ale na prazdninach je lepsie.
   Vsetko, co sme zazili, zostane uz len v nasich spomienkach. Ale budu to mile spomienky. Jednou z nich je aj vylet do Tatralandie, ktory uz tradicne poriada SKD Podbrezova. Tento krasny vylet rozziaril ocka, vykuzlil usmev a radost vsetkym vyletnikom. Atrakcie v Tatralandii priam volaju: podte deti, podte a vyskusajte nas. Skupinka deti uz krici z toboganov Anakonda a Niagarske vodopady. Vesele splachotanie vody v termalnych kupaliskach, ruckovanie na lane cez prekazky na vode, zdolavanie horolezeckej steny, skoky na trampoline, futbal v bazene, perlickove kupele a mnoho inych atrakcii, ktore potesili srdiecka vsetkych deti aj rodicov. Dakujeme vsetkym, ktori nam pomohli s tymto krasnym vyletom.
   Mile deti, zelame vam vsetkym cez prazdniny pohodu, oddych, vela novych kamaratov a mnoho krasnych zazitkov. V septembri sa na vas tesia vase vychovavatelky M. Nagyova, D. Hucikova, M. Beliancinova.

 

Dreams & Teams v Gymnaziu J. Chalupku

   Dreams & Teams v preklade „sny a timy“ je nazov projektu, ktory zastresuje British Council. Uskutocnuje sa asi v tridsiatich krajinach sveta a v tomto roku je do neho zapojenych aj osem gymnazii zo Slovenska. Jeho cielom je vytvorit timy mladych ludi, ktori budu schopni vo svojom okoli, skole alebo meste organizovat rozne sportove festivaly pre deti. Naucia sa navzajom spolupracovat, komunikovat, zabezpecit podujatie po vsetkych strankach - program, bezpecnost, sponzorov, reklamu a podobne. Sucastou projektu je aj spolupraca s partnerskou skolou vo Velkej Britanii, pri ktorej by studenti mali vyuzit nielen vedomosti z anglictiny, ale aj skusenosti nadobudnute pri organizacii roznych akcii. Studenti gymnazia sa zucastnili na tyzdennom treningu v Kosiciach, kde si pripravu festivalu pre deti po prvykrat vyskusali. Na konci skolskeho roka zorganizovali podobne podujatie pre svojich mladsich spoluziakov. Viac ako 70 deti sa zabavalo a sutazilo v roznych disciplinach. Mladi lidri svoju ulohu vynikajuco zvladli. Drzime im palce a  tesime sa, co vymyslia nabuduce.

(hor)


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT