11. JUL 2006 Strana 4

STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT

Stastne detstvo s vonou Meudonu

(na cestach Francuzskom, ba este aj trochu blizsie)

   Tradicne a krasne priatelske kontakty Brezna a Meudonu prerastli za roky spoluprace do vazieb a hodnot, ktore druhi obdivuju, a my mozeme byt na ne pravom hrdi. Ako korene sa v tom najkrajsom ponati rozsirili a vytvorili dalej sa upevnujuce vzajomne puto medzi Breznom a Francuzskom.
   S pocitom navratu k svojim priatelom odchadzal detsky folklorny subor Stastne detstvo na jeden zo svojich dalsich reprezentativnych zajazdov. Hodiny skusok sa pretavili do velkeho finale. Ano, prave preto, ze cely zajazd bol koncepcne postaveny na vynikajucich dlhorocnych vztahoch, umelecke vykony ucinkujucich si vyzadovali profesionalne zvladnutie pod taktovkou Angely Cernakovej. Vykriky ,,bravo“ a potlesky boli odmenou za skvele vykony tanecnikov, spevakov, hudobnikov, i excelentne choreografie ,,tety Agi“. Tak tomu bolo v Alsasku v komune Berstett, kde skandovala preplnena sala, tak tomu bolo vsade, kde Stastne detstvo zavitalo so srdcom na dlani. Poctou, ktora sa nedostava kazdemu, bola pritomnost velvyslankyne SR pri Rade Europy v Strassburgu Anny Lamperovej, ktora s obdivom ohodnotila vysoku reprezentativnost umeleckeho stvarnenia i priatelskost dlhorocnych vztahov Brezna s Alsaskom.  
   Rovnako v rozdavajucej sa atmosfere subor ucinkoval v Mittelhausbergene, rovnako v strede Francuzska v Boissie le Bertrand. Nezabudnutelny bol samozrejme Meudon. Nase druzobne mesto spojene s Breznom nielen sochou generala Stefanika, ale i mnohymi ludskymi osudmi. Bravurne vykony v slnkom rozpalenom Meudone vytvorili spolupracu s perfektnym divakom, ktora je prislubom do dalsich rokov prekrasnej spoluprace.
   Nielen vystupenie tvoria hodnoty zajazdov Stastneho detstva. Po nej vzdy prichadzaju zazitky tvoriace spomienky, ktore nevymaze cas. I po tomto viac ako pattisic km dlhom turne isto zostanu v mysliach i srdci Stastneho detstva.  Tie prve isto zaletia do rodin Alsaska, kde domaci sa snazili vytvorit domov s podanim tej najstedrejsej ruky, zaletia k prehliadke Strassburgu s Europskym parlamentom a malym, milym, hoc uprsanym vystupenim priamo pred jeho vstupom. Zaletia do historickeho centra ku katedrale, k hrazdenym domom nad vodou, na lode, na vsadepritomne kvety. Zaletia i k alsaskemu jazeru Brumath, samozrejme do Disneylandu s carovne rozpravkovym svetom, ktory na druhy den vecer vystriedal svet najparizskejsej atmosfery sansonu, kabaretov, maliarov, svet Montmartre a Sacre-Coeur. Zamky Versailles v nekonecnej zaplave parkov a vodnych ploch v protipole s mestom tretieho tisicrocia La Defense, s mrakodrapmi cnejucimi az do oblakov. Do oblakov? Vlastne ziadne neboli. Rozpaleny Pariz sa chladil vo fontanach priamo pod nohami Eiffelovky. Rovnako i Stastne detstvo. Santenie vo vodotryskoch bolo ozajstnym letnym zazitkom. Takmer az do zapadu slnka. Vtedy svoj sarm poskytli Tuilerieske zahrady s mnozstvom atrakcii pre deti, poskytol ho i pokojny Louvre pred odchodom z Pariza. Z Place de la Concorde tvarou k Obelisku a Chams Elisees Stastne detstvo odchadzalo kratko pred polnocou. Kratko pred poludnim ho uz vital nemecky Valdmunchen a aqua park, v ktorom radost a vyskot deti nemali konca kraja. Z kraja uzemia Ceskej republiky lezi chodske Klenci pod Cerchovem. Tu uz po tretikrat Stastne detstvo zanechalo na festivale nazvanom Vyhledy svoje umenie i svoje srdce. Rovnako ako na vsetkych vystupeniach vo Francuzsku i medzi priatelmi v horach Sumavy Stastne detstvo nenechalo nikoho na pochybach, ze je tym najlepsim reprezentantom Brezna i Slovenska, reprezentantom vzajomne spajajucim, ale i zasluhujucim si obdiv, uctu, potlesk... Vdaka ti Stastne detstvo.

Jaroslav Surina

Patnast rokov skoly oslavili akademiou

  V skolskej telocvicni  na Mazornikove sa 27. juna uskutocnila akademia k 15. vyrociu Zakladnej skoly s materskou skolu Mazornikovo. Takmer dve stovky ucinkujucich pripravilo pod odbornym vedenim svojich ucitelov pre rodicov a priatelov skoly pestry kulturny program. Pedagogovia sa umne zhostili roly reziserov, scenaristov a choreografov, ktori predstavili svojich zverencov v tanecnych, sportovych a recitacnych scenkach. Programom zivota ziaka, od jeho narodenia do veku tinedzera, publikum sprevadzalo trio SUT - sikovnost, usilovnost a talent. Obdiv nad vykonmi ucinkujucich bol o to vacsi, ze predstavenie bolo v tomto horucom dni tretim v poradi. Doobeda pred svojimi spoluziakmi z prveho a neskor i druheho stupna absolvovali generalku.
   Spolu so skolou oslavil 15. jubileum na poste riaditela tohto zariadenia aj Mgr. Miloslav Brodsky, ktory v zavere programu „otvoril kroniku“ a nacrel do uspesnych rokov, prelinajucich sa aj s tazsimi etapami, vyzdvihol sikovnost ziakov, ktori v matematickych, jazykovych, sportovych sutaziach ziskali nejedno vitazstvo a smelo mozu svoje vysledky porovnavat s mestskymi skolami. Z historie vyplyva, ze Zakladna skola na Mazornikove patri k priekopnikom v niekolkych oblastiach. Ako prva zacala so zavadzanim vypoctovej techniky a uz 27. novembra 1998 odoslali z nej prvy e-mail, vytvorili si vlastnu web-stranku a to vsetko na zaklade siestich pocitacov, ktore dostali v ramci programu Infovek. „Ako prvi sme vstupili aj do projektu spojenia zakladnej a materskej skoly,“ povedal riaditel. „ Z pozitivnych ohlasov vyplyva, ze to bol krok rozumny, ktorym ziskali hlavne deti, ale aj rodicia. S projektom som spokojny, som presvedceny, ze nasi skolkari nebudu prezivat stresy z prechodu na zakladnu skolsku dochadzku, pretoze uz dnes su sucastou nasho zivota.“  A co by si vedenie skoly najviac prialo? „Aby rodicia dokazali ocenit, co su pre nich pedagogicki pracovnici ochotni urobit a viac sa zapajali do nasho spolocenskeho zivota. Aby ucitelia mali vydrz v tvorivosti a aktivite,“ dodal Mgr. Brodsky.
   K zelaniu pripajame nase, aby tak uspesne prezili najmenej dalsich patnast rokov.

Text a foto: (vk)

Rusne vikendy country skupiny Vodopad

   Po narocnom nahravani piateho albumu country skupiny Vodopad & Philippe Naudot s nazvom Santiano a po 15. rocniku festivalu Country za mestskou  stodolou, ktoreho bola spoluorganizatorom, si jej  clenovia dopriali tri tyzdne oddychu, aby nacerpali nove sily na dalsie hudobne podujatia .

   Tretieho juna sa v malebnej dedinke Turecka, povyse Banskej Bystrice uskutocnili 12. majstrovstva sveta vo vareni a jedeni halusiek. Vodopad sa na podiu striedal s folklornou skupinou Vrstek a zabavnou kapelou Senzi Senzus. Velkym prekvapenim bolo pozvanie kapelnika Ondreja Pacigu do sutazneho druzstva, ktore tvorilo jeho original pokrvna 70-rocna teta Gitka (povodom Kacurove od Komov z C. Balogu), bratranci Miro a Lubo Strycekovci z Tornale. Este vacsim prekvapenim bolo, ze toto druzstvo obsadilo v silnej konkurencii pekne tretie miesto a zvlastnu cenu poroty  za najchutnejsie halusky tohto rocnika. Kto nezazil  takmer rodinnu atmosferu podujatia, dym spod kotlikov, stanky s obcerstvenim a ludovoumeleckymi vyrobkami, medzinarodne osadenstvo sutaziacich i divakov v roznych a casto vtipnych odevoch a krojoch, jednoducho neuveri. V kazdom pripade akcia bola velmi dobra aj ked boli  velke obavy z dazda (pred dvoma rokmi zatopila voda na podiu ucinkujucich -  Vodopad aj Senzi Senzus).
   Stvrteho juna  zavcasu rano sa skupina vydala na daleku dazdivu put do susedneho Polska na pozvanie Macieka Jankowskiego, organizatora velkeho siedmeho Mazowieckeho pikniku Country nedaleko Varsavy. Vynikajuca atmosfera podujatia bola dotvarana country rodeom, prehliadkou terennych aut, stankami s obcerstvenim a predajom roznych veci v country style. Ani chladne pocasie neodradilo domace publikum, z ktoreho vyzaruje neobycajne teplo a radost, podporit hlasitym pokrikom a potleskom  hudobne skupiny na podiu. Ako prva vystupila  znama  tvar  polskej country sceny -  Ciezary Makiewicz so skupinou Blue Sky,  predviedli sa dobrym podanim  moderneho country v rodnom jazyku. Po nich sa  na podiu za burlivych ovacii predviedol Vodopad v medzinarodnom zlozeni so svojimi hostami - akordeonistom P. Naudotom a mandolinistom  Z. Vitkom.  Akusticka country hudba, ukazky z bluegrassu ci irskej hudby dostavali ludi do varu, pri francuzskej hudbe sa tanecny parket neuveritelne rychlo zaplnil a len tak sa  vlnil telami  fanusikov a tanecnikov z domaceho suboru Rodeo line  dance. Posledna vystupila domaca country  hviezda Alicja Boncol so skupinou Koalicja . Spievala nadherne anglicky moderny country repertoar a vynikajucou pohybovou kulturou na javisku si ziskala vacsinu publika (vystupovala aj na festivale dobrej hudby v Presove Sigord 2004). Stretnutie so starymi priatelmi a navsteva varsavskeho country klubu Oczko  s pozvanim na jesenny koncert od Tadeusza  Chlabicza,  neunavneho organizatora  podobnych podujati  v Polsku bolo bodkou za touto vydarenou akciou .
   Deviateho juna sa konali  tradicne oslavy obce Hamuliakovo, nedaleko Samorina, privitanie u starostu obce,  kolotoce,  perfektna strava, publikum sa veselo  bavilo aj v dazdi a navyse si pytalo dalsie hudobne pridavky, burlivy aplaus,  to vsetko velmi milo pohladi dusu muzikanta ...
   Dvadsiateho stvrteho juna -  Senkvice - oslavy pri prilezitosti 750. vyrocia zalozenia obce a znova kapela Vodopad na scene, ciganska pecienka, pivko, horucava ako v pekle, plazova vystroj a opat spokojne, bujare publikum a pozvanie na tradicny  jesenny country bal od zastupcov obecneho uradu. Ako citate, Vodopad cestuje a rozdava radost svojou muzikou po slovenskych i zahranicnych festivaloch, country baloch  a inych akciach. Pre priaznivcov skupiny niekolko potvrdenych  hudobnych terminov. Najblizsie bude hrat 14. jula vo Valaskej pri restauracii Texas na tradicnom country vecery, 21. jula v Osrbli na zraze motorkarov, 12. augusta v Prievidzi na festivale – Lesopark, 1. septembra v Piestanoch na  festivale Country lodenica, 2. septembra v Mohelniciach na festivale  32. Mohelnicky dostavnik.
Tolko o cinnosti tejto huzevnatej breznianskej country skupiny.

(op)

Zlava: Cyro Kovac, Zdeněk Vitek, Philippe Naudot, Ondrej Paciga, Marian Husenica, Stanislav Svantner na festivale v Polsku


STRANA : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 ARCHIV TIRAZ KONTAKT